Badminton Çiftler Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Badminton çiftler badminton teklere benzer, ancak küçük farklılıklar vardır. Servis kurallarını ve forehand vuruşunun nasıl yapılacağını bilerek badminton çiftler oynayın. Ayrıca, rallileri kazanmak için kullanılan farklı oyun formasyonlarına ve stratejilerine aşina olun.

Adımlar

Hizmet Kurallarını Öğrenme

  1. adım 1 çapraz olarak servis edin.
    Çapraz servis atın. Her iki tarafta bir orta çizgi ile ayrılmış iki servis kortu vardır (bir bütün olarak dört tane vardır). Servis atan oyuncu mekiği, yani topu, kendi sahasına çapraz olan sahaya atmalıdır. Örneğin, sahanın sol tarafında duruyorsanız, sizin bakış açınızdan, topu sahanın sağ tarafına (veya rakibinizin sol sahasına) servis atmanız gerekir.
  2. adım 2 sabit durun.
    Sabit durun. Servis atarken her iki ayağınızın bir kısmı yere değiyor olmalıdır. Başka bir deyişle, bir ayağınız yere değerken diğer ayağınız kaldırılamaz. Servis atarken parmak uçlarınızda durarak her iki ayağınızın da yerle temas halinde olmasını sağlayabilirsiniz. Ancak, bir ayağınızı zemin boyunca sürükleyemezsiniz.
  3. adım 3 kutunun içinde kalın.
    Kutunun içinde kalın. Servis atarken kendi kutunuzun içinde kalmalısınız. Servis atarken sınır çizgilerine dokunmanıza veya sınır çizgilerini geçmenize izin verilmez. Ancak, raketiniz kort çizgilerinin dışında kalacak şekilde öne veya yana doğru eğilebilirsiniz.
    • Atışı karşılayan kişi de kendi kutusunun içinde kalmalıdır.
  4. adım 4 mekiğe belden aşağı vurun.
    Mekiğe belinizin altından vurun. Servis atışı yaparken, mekik her zaman belinizin altında olmalıdır. Beliniz göğüs kafesinizin en alt kısmı olarak tanımlanır. Bu nedenle, şortunuzun çizgisinden biraz daha yüksektir.
    • En alt kaburga kemiğinizi hissedin. Mekik raketle temas ettiğinde bu noktanın altında olmalıdır.
  5. adım 5 servis atmak için beş saniyeden fazla zaman ayırmayın.
    Servis atmak için beş saniyeden fazla zaman ayırmayın. Oyun başladığında, mekiğe vurmak için beş saniyeden fazla zaman ayırmayın. Eğer bunu yaparsanız, hakem hata kararı verebilir.
    • Servis atarken, raketi geri savurmaya başladığınızda gecikmenize izin verilmez. Başka bir deyişle, raketinizi geri savurmanız ile ileri savurmanız arasında hiçbir gecikme olmamalıdır; tek bir akıcı hareket olmalıdır.

Forehand Servis Atma

  1. adım 1 raketi el sıkışma tutuşuyla kavrayın.
    Raketi tokalaşma tutuşuyla kavrayın. Raketi kavrarken, eliniz birinin elini sıkma hareketini taklit etmelidir. Raketi önünüzde düz tuttuğunuzda raketin başı yere dik olmalıdır.
  2. adım 2 mekiği elinizin dışıyla kavrayın.
    Mekiği boştaki elinizle kavrayın. Mekiği vücudunuzdan rahat bir mesafede tutun. Kolunuz rahat olmalı, yani kilitli veya sert olmamalıdır.
    • Bu noktada, raketiniz mekiğin altında değil, mekiğe vurmak için momentum oluşturmak amacıyla geriye doğru eğilmiş olmalıdır.
    • Bacaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde durun. Baskın ayağınız arkada olmalıdır. Ayrıca orta çizgiye yakın durun.
  3. adım 3 mekiğe vurun.
    Mekiğe vurun. El altından bir vuruşla mekiğin alt kısmına belinizin altından vurun. Kolunuz vücudunuzu geçmeli ve takip eden vuruşta karşı omzunuzun yakınında bitmelidir.
    • Mekiği sizden çapraz olan sahaya doğru yönlendirmeyi unutmayın.
    • Kısa servisler için yörünge düz olmalıdır. Bu rakibinizi yüksekten dönmeye zorlayacaktır.
    • Uzun servisler için, mekik arka çizgiye doğru yüksek hareket etmelidir. Bu, rakibinizi atışa karşılık vermek için geri hareket etmeye zorlayacaktır.

Formasyonda Oynamak

  1. adım 1 saha çizgilerini tanıyın.
    Kort çizgilerine aşina olun. Çift servis kortları daha geniştir, ancak tek servis kortlarından daha kısadır. Badminton çiftler için temel kort çizgileri şunlardır:
    • Merkez çizgisi. Bu, fileye dik olarak uzanan ve her iki tarafın ortasından geçen çizgidir. İki servis kutusunu birbirinden ayırır.
    • Çiftler yan çizgileri. Bunlar fileye dik olarak uzanan en dış çizgilerdir.
    • Kısa servis çizgisi. Bu, fileye en yakın çizgidir ve fileye paralel uzanır. Bu çizgi kortun genişliğini kapsar.
    • Çiftler uzun servis çizgisi. Bu, kortun arka tarafına yakın sondan ikinci çizgidir. Fileye paraleldir ve kortun genişliğini kapsar.
  2. adım 2 hücum düzenine geçin.
    Hücum düzenine geçin. Hücum dizilişi, siz ve badminton takım arkadaşınız için ideal diziliştir. Hücum dizilişi, bir oyuncunun sahanın önünde (genellikle servisçi bu pozisyonu alır) ve bir oyuncunun da sahanın arkasında, yani savunma oyuncusu olduğu diziliştir. Savunma oyuncusu genellikle setçinin hemen arkasında durur.
    • Setçi, yani öndeki oyuncu, rakibini topu kaldırmaya zorlayarak file pozisyonunu korur. Ayrıca kısa bir savunmayı veya şutu bir smaçla engellerler.
    • Savunma oyuncusu, yani arka oyuncu, genellikle sahanın arkasından smaç gibi güçlü atışlar yapar.
  3. adım 3 savunma düzenine geçin.
    Savunma düzenine geçin. Savunma dizilişi, her iki oyuncunun da kendi taraflarını koruyarak yan yana durmasıdır. Bu ikisinden daha zayıf bir dizilimdir. Genellikle siz ya da takım arkadaşınız zayıf bir dönüş olan yüksek kaldırma ya da yüksek temizleme yaptığınızda ortaya çıkar. Yüksek kaldırma veya yüksek temizleme, rakiplerinizin topa vurmasını veya topu ağlara göndermesini ve böylece ralliyi kazanmasını sağlar.

Takım Arkadaşınızla Strateji Oluşturma

  1. adım 1 rakibinizi yüksek bir kaldırış yapmaya zorlayın.
    Rakibinizi yüksek bir kaldırış yapmaya zorlayın. Mekiğe vurarak rakibinizi yüksek bir kaldırış yapmaya zorlayabilirsiniz. Arka oyuncu, yani savunma oyuncusu genellikle smacı gerçekleştirir. Smaç vuruşu rakibinizin sahasına doğru aşağı doğru hareket eder.
    • Forehand tutuşu, yani el sıkışma tutuşunu benimseyerek bir şut gerçekleştirin. Her iki kolunuzu da kaldırın ve raket kolunuzu geriye doğru eğin. Mekik en yüksek noktasına ulaştığında raketi başınızın üzerinde sallayın ve mekiğe vurun. Salınımı takip ettiğinizden emin olun. Ayrıca vuruşunuzdan en iyi şekilde yararlanmak için iyi bir dengeye sahip olduğunuzdan emin olmak istersiniz.
  2. adım 2 önde oynayan bir oyuncuysanız file öldürme yapın.
    Eğer bir ön oyuncuysanız file öldürme yapın. Öndeki oyuncular genellikle net öldürme kullanır. Doğru bir file vuruşu yapmak için elinizin pozisyonunu değiştirmeniz gerekecektir. Ayrıca daha büyük bir vuruş yerine kısa bir vuruş yapmanız gerekecektir.
    • Başparmağınızı badminton sapının arkasına yerleştirin. Sadece başparmağınızın pedi sapa temas etmelidir. Mekik gelmeden önce raketinizin yukarıda olduğundan emin olun, böylece kısa bir vuruş yapabilirsiniz. Aksi takdirde, büyük olasılıkla gerekenden daha büyük bir vuruş yapacak ve yanlışlıkla fileye çarpacak (hata olarak adlandırılır) veya mekiği kendi tarafınızdaki fileye vuracaksınız. Mekiğe vurmadan önce, raketinizin mekiğin üstünde olduğundan ve sıkı bir tutuşa sahip olduğunuzdan emin olun. Ardından, mekiği aşağı doğru vurun.
  3. adım 3 i̇letişim kurun.
    İletişim kurun. Birbirinizle konuşun. Çiftler adı ortaklık anlamına gelir. Partnerinizle açık bir iletişim hattı kurmalısınız. Partnerinizin kortta her zaman nerede olduğunun farkında olmaya çalışın. Bu, geriye bakmak zorunda kalmanızı ve mekiğin size çarpmasını önler. İyi iletişim aynı zamanda her ikinizin de aynı anda mekiğe doğru acele etmesini önleyecektir.
    • Örneğin, bir ralliye başlamadan önce partnerinize ne yapmayı planladığınızı söyleyebilirsiniz. Ona 'Hey, beni koru, sanırım bir sonraki rallide şut atacağım' deyin.
    • Eğer sahanın arka tarafındaysanız partnerinize 'Ben sol arka tarafı koruyorum, sen de sağ ön tarafı koru' diyebilirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Ya bir kişi güçlü ve diğer kişi zayıfsa? O zaman diziliş nasıl olmalıdır?
    Zayıf olan kişi önde durmalıdır, çünkü güçlü bir şekilde vuramaz, fırlatamaz veya parçalayamaz.
  • Soru
    Partnerim uzun, ben kısaysam ne yapmalıyım?
    Siz hücum düzeninde sahanın ön tarafında dururken, uzun boylu oyuncunun sahanın arka tarafında durmasını sağlayın.
  • Soru
    Bazen partnerim ve ben mekiğe birlikte vuruyoruz, bu da karışıklık ve puan kaybıyla sonuçlanıyor. Bunu nasıl önleyebilirim?
    Vurmadan önce 'Benim' deyin ve sonra kim söylediyse mekiğe o vursun.

Video

İpuçları

  • Bir maçı kazanmak için takımınızın üç oyundan ikisini kazanması gerekir. Bir taraf 21 puana ulaşana kadar oynarsınız. Ancak, 2 sayı farkla kazanmanız gerekir. Bu nedenle, skor 21'e 20 ise bir oyun kazanamazsınız.