Beyzbol Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Beyzbol, Amerika'nın en sevilen ve ikonik sporlarından biridir. Oyuna yeni başlayanlar için kurallar kafa karıştırıcı ve karmaşık görünebilir. Ancak sahayı nasıl kuracağınızı, nasıl hücum edeceğinizi ve nasıl savunma yapacağınızı anladıktan sonra, kendi beyzbol oyununuza katılabilir veya başlayabilirsiniz.

Adımlar

Ekip Kurulumu

  1. adım 1 dokuz oyuncu toplayın.
    Dokuz oyuncu toplayın. Bir savunma takımı kurabilmek için en az dokuz kişiye ihtiyacınız olacak. Daha az kişiyle oynamak mümkündür, ancak her oyuncunun sahadaki kapsama alanını genişletmeniz gerekecektir. Bu, oyuncuların topa vurduktan sonra ulaşmasını zorlaştırabilir, bu nedenle mümkün olduğunca dokuza yakın olun.
  2. adım 2 atıcı ve tutucuyu atayın.
    Atıcı ve tutucuyu atayın. Atıcı, sahanın ortasında duran ve topu vurucuya atan oyuncudur. Yakalayıcı, vurucu topa vurmazsa topu yakalamak için kale sahasında vurucunun hemen arkasında çömelecektir.
    • Yakalayıcının yüz maskesi gibi koruyucu giysiler giydiğinden emin olun, çünkü atıcı topları onları yaralayabilecek kadar sert ve hızlı atacaktır.
  3. adım 3 sahadaki oyuncuları seçin.
    Sahadaki oyuncuları seçin. Sahadaki (veya elmastaki) oyuncular kaleleri korur. Birinci, ikinci ve üçüncü kalede birer oyuncu bulunmalıdır ve bunlara 'kaleciler' denecektir. Dördüncü bir oyuncuyu da kalecilere destek olan ve sahadaki topları yakalamaya yardımcı olan gezici bir pozisyon olan kısa topçu yapın.
  4. adım 4 dış saha oyuncularını seçin.
    Dış saha oyuncularını seçin. Dış sahadaki üç oyuncu sağ saha oyuncusu, orta saha oyuncusu ve sol saha oyuncusudur. Dış sahada uçan topları yakalamaktan ve iç sahayı geçen yerden gelen topları kovalamaktan sorumludurlar.

Saha Düzeni

  1. adım 1 tabanları sahaya yerleştirin.
    Kaleleri sahaya yerleştirin. Oyun sırasında koşucular için 'güvenli noktalar' olan dört kale vardır (birinci, ikinci, üçüncü ve kale). Bunlar, daha yaygın olarak elmas olarak adlandırılsa da, bir kare içine yerleştirilmiş kanvas veya kauçuk kaplı torbalardır.
    • Üsler kale sahasından saat yönünün tersine numaralandırılır: birinci, ikinci ve üçüncü. İkinci kale, kale sahasından atıcı tümseğine doğru bir hat üzerindedir.
    • Her kale bir öncekinden yaklaşık 90 feet (27,5 metre) uzaklıktadır.
    • Kaleleri birbirine bağlayan çizgiler topraktan yapılmıştır, böylece koşucular kalelere kayabilir, sahanın geri kalanı ise çimden yapılmıştır.
  2. adım 2 atıcıyı ayarlayın's mound.
    Atıcı tümseğini kurun. Atıcı, elmasın ortasında, kale sahasından yaklaşık 60 fit (18 metre) uzaklıkta toprak bir tümseğin üzerinde durur. Tümseğin üzerine, atıcının atış yapacağı küçük bir kauçuk plaka yerleştirin.
  3. adım 3 faul çizgilerini boyayın.
    Faul çizgilerini boyayın. Vurulan ve üçüncü kalenin soluna veya birinci kalenin sağına (ev plakasından görüldüğü gibi) inen bir beyzbol topu, oyunu geçersiz kılan bir 'faul topu' olarak kabul edilir. Faul çizgileri kale sahasından birinci ve üçüncü kalelere ve oradan da dış sahaya kadar uzanır.
  4. adım 4 hamuru boyayın's boxes.
    Vurucu kutularını boyayın. Vurucu, baskın elinin hangisi olduğuna bağlı olarak kalenin sol tarafında ya da sağ tarafında durur. Kale sahasının her iki tarafına 4 metreye 6 metrelik (1,2 metreye 1,8 metre) bir kutu boyayın.
  5. adım 5 yakalayıcıyı boyayın's box.
    Yakalayıcı kutusunu boyayın. Kale arkasının hemen arkasında, yakalayıcı ve hakemin (tarafsız bir hakem) atıcı topu attıktan sonra çömelip veya ayakta durup topu izleyeceği küçük bir kutu boyayın.

Hücum Oyunu

  1. adım 1 tabağa bir vurucu gönderin.
    Kaleye bir vurucu gönderin. Bir vurucu kaleye yaklaşacak ve vurucu kutularından birinin yanında durarak atıcının topu atmasını bekleyecektir. Atıcı başlamaya hazır olana kadar vurucular alıştırma vuruşları yapabilir.
    • Hücum oyunu sırasında tüm oyuncular vurucu olarak hareket eder ve sırayla topa vurmaya çalışır.
  2. adım 2 topu izlerken's pitched.
    Top atılırken izleyin. Vurucu, topun vurulabilir olup olmayacağını tahmin etmeye çalışmalıdır. Topa vurup vurmamaya ya da vurmayıp arkasındaki tutucunun yakalamasına izin verip vermemeye karar verebilirler. Yasal bir vuruş yapılmazsa, hakem üç karardan birini verir - vuruş, top veya faul.
    • 'Vuruş', vurucunun topa vurabileceğini ama vurmadığını ya da topa vurup ıskaladığını gösterir. Yakalayıcı tarafından yakalanan üçüncü vuruşta vurucu oyun dışı kalır.
    • Atıcı, vurucu tarafından vurulabilir olarak kabul edilemeyecek kadar vuruş alanının dışında bir top attığında ve vurucu atışa vurmadığında bir 'top' olur. Dört toptan sonra vurucu 'yürür', yani birinci kaleye serbestçe ilerler. Vurucular zaman zaman topa vurmak yerine kaleyi doldurmaya ve yürüme hakkı kazanmaya çalışırlar.
    • 'Faul topu', vurucunun faul çizgilerinin dışına düşen veya birinci veya üçüncü kaleye ulaşmadan önce faul bölgesine giren bir topa vurmasıdır. Bu durumda top 'ölü' olarak kabul edilir ve tüm koşucular herhangi bir oyun dışı kalma yükümlülüğü olmaksızın atış zamanındaki kalelerine geri dönmelidir. Genellikle bir faul topu sadece bir strike olarak sayılır; ancak, çoğu durumda, vurucuya karşı zaten iki strike varsa bir faul bir strike olarak sayılmaz. İstisnalar, vurucunun topu tutucunun eldivenine faulle atması ya da topa faulle vurmasıdır.
  3. adım 3 sopayı sallayın.
    Sopayı sallayın. Ayaklarınız paralel ve dizleriniz hafifçe bükülü şekilde ayakta dururken, sopayı iki elinizle tabanda dik tutun. Sopayı akıcı bir hareketle hızlıca öne doğru getirin ve aynı zamanda ağırlığınızı arka ayağınızdan ön ayağınıza kaydırın. Temas şansınızı artırmak için gözünüzü toptan ayırmamayı unutmayın.
  4. adım 4 kaleleri koşun.
    Kaleye doğru koşun. Vurulan top havada veya yerde sahada ilerlerken, vurucu (artık 'koşucu' olarak adlandırılır) sopayı bırakır ve mümkün olduğunca hızlı bir şekilde birinci kaleye doğru koşar. Koşucu 'out' olmadığı sürece, birinci kalede durabilir veya artık güvenli olmayana kadar devam edebilir.
    • Bir savunma oyuncusu topa sahip olur ve bir kaleye dokunmayan (ve ilk kaleyi geçmemiş olan) koşucuya dokunursa koşucu oyun dışı kalabilir.
    • Vurulan top yere veya duvara değmeden önce bir savunma oyuncusu tarafından yakalanırsa vurucu otomatik olarak oyun dışı kalır. Buna flyout denir. Eğer bu vuruşun üçüncü out'u değilse, tüm kale koşucuları flyout'tan sonra atış zamanındaki kalelerine dönmelidir. Bu tür koşucular, topun ulaşılması gereken tabana geri atılmasıyla 'ikiye katlanabilir'.
    • Vurulan top yere değerse, ancak daha sonra bir savunma oyuncusu topa sahip olur ve koşucu oraya ulaşamadan ilk kaleye dokunursa, vurucu oyun dışı kalabilir. Yerden gelen bir topla kalesini boşaltmaya 'zorlanan' koşucular da bu şekilde oyun dışı kalabilir.
  5. adım 5 kaleleri çalın.
    Kaleleri çalın. Çoğu durumda, koşucu tek bir oyunda tüm kale turunu tamamlayamaz, bu nedenle bir kalede durmalı ve bir sonraki vurucunun kaleye gelmesini beklemelidir. Ancak koşucu, atıcı vurucuya atışını yapar yapmaz koşarak bir sonraki kaleyi 'çalmaya' çalışabilir.
    • Atıcı genellikle takımdaki en iyi atıcı olduğundan, başka bir zamanda kale çalmak çok tehlikelidir; atıcı dönüp topu vurucu yerine bir kaleciye atabilir ve kolay bir etiketlemeye izin verebilir. Birçok genç beyzbol ligi, top kaleyi geçene kadar kale çalmaya izin vermez.
  6. adım 6 kaleleri doldurun.
    Kaleleri doldurun. Her bir kalede herhangi bir zamanda sadece bir koşucuya izin verilir. Her üç kalede de bir koşucu olduğunda, hücum takımının 'kaleleri doldurduğu' söylenir, yani bir sonraki adil vuruş veya yürüyüş mutlaka bir koşu veya bir çıkışla sonuçlanacaktır.
  7. adım 7 sayı vuruşu yapın.
    Sayı vuruşu yapın. Bazen vurucu topa o kadar sert veya o kadar iyi vurur ki, dışarı çıkmadan önce tüm elmasın etrafında koşabilir ve ilk vuruşta bir sayı yapabilir. Buna 'home run' denir. Çoğu home run, topun dış sahanın arka tarafındaki çitleri geçerek vurulmasının sonucudur, bu noktada top tamamen oyun dışıdır ve saha takımının yapabileceği tek şey izlemektir.
    • Kaleler doluyken yapılan bir home run vuruşu 'grand slam' olarak adlandırılır ve dört koşu (her koşucu için bir tane) kazandırır. Nadiren de olsa, grand slam vuruşları zor bir oyunun gidişatını değiştirebilir veya neredeyse zaferi garantileyebilir.
  8. adım 8 düzenli oyunlarla ilerleyin.
    Düzenli oyunlarla ilerleyin. Sayı koşuları eğlencelidir, ancak oyunu kazanmanın bir yolu olarak güvenilecek kadar yaygın değildir. Bunun yerine, normal bir vuruştan sonra ne kadar uzağa koşacağınızı öğrenmeye odaklanın. Ne zaman durup bekleyeceğinizi bilerek oyunda daha uzun süre kalabilir ve sayı yapma şansınızı artırabilirsiniz.
  9. adım 9 üçlük almaktan kaçının
    Üç 'out' almaktan kaçının. Üç vurucu/koşucu dışarı çıktığında, oyun değişir ve savunma ile hücum yer değiştirir. Savunma takımı olduğunuz sürece, herhangi bir koşu yapamazsınız.
    • Oyunda dokuz devre vardır ve bunlara innings denir. Her biri iki bölümden oluşur: bir 'üst' ve bir 'alt'. Bir takımın hücumu üç out aldığında, oyun ya mevcut inning'in altına ya da bir sonraki inning'in başına geçer.
    • Bir koşucu güvenli bir şekilde kaleye ilerlediğinde hücum eden takım için bir koşu sayılır. Aşağıdaki durumlarda koşu sayılmaz: 1) koşucu bir flyout sırasında veya sonrasında kale sahasında değilse; 2) koşucu, savunma takımı üçüncü out'u kaydettikten sonra kale sahasına dokunduysa; veya 3) koşucu, üçüncü out için bir force out ile aynı sürekli oyun hareketi sırasında kale sahasına ulaştıysa, bu out kaydedilmeden önce kale sahasına ulaşılmış olsa bile.

Defansif Oyun

  1. adım 1 topu fırlatın.
    Topu fırlatın. Atıcılar, atıcının tümseğinde durur ve topu vurucuya doğru atarak bir çıkış elde etmeye çalışır. Atıcılar, vurucuları şaşırtmak için genellikle hızlı toplar, falsolu toplar, changeup'lar ve slider'lar kullanır.
    • Hızlı top kulağa geldiği gibidir - çok hızlıdır - falsolu top gibi.
    • Değiştirmeli atışta atıcı hızlı top atıyormuş gibi yapar ama aslında çok daha yavaş bir atış yapar ve vurucunun zamanlama algısını karıştırır.
  2. adım 2 topu attıktan sonra yakalamaya çalışın's hit.
    Topa vurduktan sonra yakalamaya çalışın. Vurucu topa vurduğunda, top ya havada uçacak ya da yerde yuvarlanacaktır. İç ve dış sahaya (elmasın ötesindeki çim alan) yayılmış olan savunma takımı, top yere çarpmadan önce onu yakalamaya çalışacaktır. Bu durumda vurucu otomatik olarak oyun dışı kalır ve kaleye koşmaya devam edemez.
    • Eğer top kimse yakalayamadan yere çarparsa, savunma oyuncuları hızlı bir şekilde topa ulaşmalı ve koşucuyu etiketlemek veya oyun dışı bırakmak için yeterince yakın olan herhangi bir takım arkadaşına pas vermelidir.
  3. adım 3 koşucuları etiketlemeye çalışın.
    Koşucuları etiketlemeye çalışın. Top ellerinde olduğu sürece, bir savunma oyuncusu koşucuyu kale etrafında dönerken ebeleyebilir ve koşucu oyun dışı kalır. Ya da bir kaleci (bir kaleyi korumakla görevli kişi) pas verilen bir topu yakalayabilir ve o kaleye yaklaşmakta olan zorlanmış bir koşucuyu dışarı çıkarmak için bir ayağını kaleye basabilir.
  4. adım 4 birden fazla koşucuyu aynı anda dışarı çıkarın.
    Birden fazla koşucuyu aynı anda dışarı çıkarın. Saha doğru ayarlandığında, saha oyuncuları tek bir oyunda iki ya da üç out elde ettikleri ikili ya da üçlü bir oyun çıkarabilirler.
    • Üçlü oyunlar nadirdir ancak bazen çizgiden yapılan atışlarda veya yeterli sayıda forvet çıkışı varsa mümkündür.
    • İkili oyunlar daha yaygındır ve genellikle ikinci kaledeki bir koşucuyu dışarı atmayı ve ardından birinci kaleye ulaşmadan önce vurucuyu dışarı atmayı içerir.
  5. adım 5 doğru vuruş sayısına ulaşılana kadar oynamaya devam edin.
    Doğru vuruş sayısına ulaşılana kadar oynamaya devam edin. Basketbol ve diğer birçok takım sporunun aksine, beyzbolda saat veya zamanlayıcı yoktur. Bunun yerine, oyun tüm vuruşlar tamamlanana kadar oynanır. Son vuruşun sonunda hangi takım daha fazla sayı atmışsa o takım kazanır.
    • Bu durum oyunların uzun sürmesine neden olabileceğinden, takımların yedek atıcılara, özellikle de oyunu başından sonuna kadar taze tutmak için ekstra atıcılara (yardım atıcıları olarak adlandırılır) sahip olmalarına izin verilir.
    • Son vuruşun sonunda takımlar berabere kalırsa, ekstra bir vuruş oynanır. Bir beyzbol oyununun berabere bitmesi çok sıra dışıdır; tipik olarak, bir takım gol atmayı başarana kadar ekstra vuruşlar eklenir. Eğer gol atan takım deplasman takımıysa, ev sahibi takımın bir gol atma şansı daha olur. Ev sahibi takım gol atamazsa, deplasman takımı kazanır.

Uzman Tavsiyesi

  • Sahadaki farkındalığınızı geliştirin. Tepki sürenizi geliştirmek istiyorsanız, saha dışı beyzbol zekanız üzerinde gerçekten çalışmanız gerekir. Anın içinde olmalı ve durumu anlamalısınız, böylece atış atılmadan önce nerede olmanız gerektiğini bileceksiniz.
  • Patlayıcı egzersizler yapın. Tepki sürenizi geliştirmek için patlayıcı hızlı kas egzersizleri, hızlı ilk adım antrenmanları, sprintler ve dış saha oyuncuları için drop-step antrenmanları yapmanız gerekir. Ayrıca, koçun size yakalamanız gereken sert yer topları vurduğu kısa atlamaları deneyin.
  • Rakibinizi anlayın. Başka bir takıma karşı oynarken, karşınızdakinin kim olduğuna bağlı olarak ne olacağının istatistiksel olasılığını anlamanız gerekir. Bunu yapmak için diğer takımları ve diğer oyuncuları incelemelisiniz.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Beyzbol oynamaya yeni başlıyorsam hangi pozisyonda oynamalıyım?
    Yeni bir oyuncu olarak, her pozisyonu nasıl oynayacağınızı öğrenmek en iyisidir. Bu, nelerden hoşlandığınızı ve nelerde iyi olduğunuzu anlamanızı çok daha kolay hale getirir. Ayrıca, her pozisyonda oynayabileceğinizi bildikleri için koçun sizi oynatmanın bir yolunu bulmasını da çok daha kolay hale getirir.
  • Soru
    Beyzbol oyununda bölüm nedir?
    Bir beyzbol oyununda 'bölüm' diye bir şey yoktur. (Belirli beyzbol ligleri veya konferansları içinde 'bölümler' vardır.) Bir beyzbol oyununun bölündüğü birimleri soruyorsanız, bunlara 'vuruş' denir. Standart bir oyunda dokuz vuruş vardır (genellikle küçük yaşlarda veya softbol oyununda daha azdır).
  • Soru
    Kaç oyuncu oynuyor?
    Her takımda genellikle dokuz oyuncu aynı anda oynar. Belirlenmiş bir vurucu kullanan bir takımın oyunda on oyuncusu olacaktır. Daha genç takımlar ilave bir dış saha oyuncusu da kullanabilir, böylece olası toplam sayı on bire çıkar.

Video

İpuçları

  • Gözünüz topun üzerinde olsun. Topu görmek için başınızı çevirmeniz gerekiyorsa topa vurmayın, çünkü muhtemelen toptur.
  • Atıcı topu fırlattığında her zaman göz teması kurun.
  • Yeterince pratik yapmadan ve oyunun nasıl işlediğini öğrenmeden bir takımda oynamaya başlamayın. Nasıl oynayacağınızı bilmiyorsanız, özellikle yeni başlayanlar için olan bir takıma katılın.

Uyarılar

  • Top oynarken koruyucu giysiler giyin. Vuruş kaskları özellikle tavsiye edilir ve yakalayıcılar her zaman maske, kask ve göğüs, diz, kaval kemiği ve ayak koruyucuları (plaka hakemlerinin giydiği korumanın aynısı) takmalıdır.
  • Oyuncuların oyun boyunca susuz kalmamaları için her zaman bol miktarda içme suyu sağlayın. Ayrıca, özellikle oyun alanının yakınında ağaçlık yoksa veya her iki takımda da kadın oyuncular varsa, oyuncuların yakındaki tuvalet veya portatif tuvalet tesislerine erişebilmelerini sağlamaya çalışın.

Tekrarlanan s