Basketbol Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Basketbol oynamaktan sıkıldınız mı? Beyzbol oynamaktan bıktınız mı? Çözüm bir melez: BASEketball! İlk olarak South Park'ın yaratıcıları Trey Parker ve Matt Stone'un oynadığı BASEketball filminde icat edilen BASEketball, kurgusal bir oyundan popüler bir gerçek hayat sporuna dönüştü! Bir şaka olarak başlamış olabilir, ancak BASEketball'un tıpkı başladığı spor gibi kuralları vardır.

Adımlar

Ekiplerinizi Kurma

  1. adım 1 oyuncularınızı işe alın.
    Oyuncularınızı seçin. Her biri aynı sayıda oyuncudan oluşan iki takıma ihtiyacınız olacak. Üniversite içi BASEketbol yönetmeliklerine göre her takımın en fazla altı (6) oyuncu oynatmasına izin verilir. Elbette, kaç kişi alırsanız o kadar kişiyle oynayabilirsiniz.
  2. adım 2 rollere karar verin.
    Rollere karar verin. Her takımın hücum ve savunma oyuncularının bir karışımına ihtiyacı olacaktır. Altı oyuncudan oluşan bir takımda üç hücum oyuncusu ve üç savunma oyuncusu isteyeceksiniz.
    • Savunma için iki oyuncu 'dış sahada' görev yapar ve bir oyuncu da Bölüm 3'te açıklanacak olan 'psikolojik çıkışları' denemek için atıcının yanında yer alır.
    • Hücum için sahada üç oyuncu bulunur: biri atıcı olur ve tıpkı beyzbolda olduğu gibi diğer ikisi de kaledeki koşuculardır.
  3. adım 3 vuruş sayısını belirleyin.
    Vuruş sayısını belirleyin. Beyzbolda, her biri bir takımın hücum, diğerinin savunma oynadığı bir oyun periyodu olan dokuz devre vardır. Dokuz vuruşun tamamını kullanabilir ya da istediğiniz sayıya karar verebilirsiniz.

Oyunu Kurmak

  1. adım 1 bir basketbol potası alın.
    Bir basketbol potası edinin. Bir binaya monte edilmiş bir pota veya bağımsız bir pota kullanabilirsiniz. Sadece sahanızı kurmak için önünde yaklaşık 20 fit boş alanınız olduğundan emin olun.
  2. adım 2 sahayı düzenleyin.
    Sahayı düzenleyin. Kaldırım tebeşiri bunun için harikadır çünkü hemen yıkanır ve farklı renklerde gelir. BASEketbol sahası, basketbol sahasının yaklaşık yarısı büyüklüğünde bir alan kullanarak beyzbol ve basketbol unsurlarını birleştirir. Dikdörtgen bir basketbol yarı sahasının içinde bir beyzbol karosu gibi düşünün.
  3. adım 3 elmas (♦) şeklinde dizilmiş dört kare kale çizin.
    Elmas (♦) şeklinde düzenlenmiş dört kare taban çizin. Karonun 'üst kısmı' basketbol potasının hemen önünde olmalıdır. 'Ana üs' olarak da bilinen karonun 'alt kısmı' potadan yaklaşık 20-25 fit uzakta ve potanın tam karşısında olmalıdır. Ana üssü biraz daha büyük yapmak veya ayırt etmek için farklı renkte bir tebeşir kullanmak isteyebilirsiniz.
    • Tıpkı beyzbolda olduğu gibi, 1. kale ana kalenin sağındaki elmasta, 3. kale ise ana kalenin solundaki elmasta yer alır.
  4. adım 4 birden fazla atış noktasını işaretleyin.
    Birden fazla atış noktasını işaretleyin. Varsa bunları ayırt etmek için farklı renklerde tebeşir kullanın. Çeşitli atış noktaları çemberden dışarıya doğru kabaca üçgen şeklinde yayılır; çembere en yakın noktalar birbirine daha yakındır ve çemberden uzaklaştıkça birbirinden uzaklaşır. Her bir kare sırasını, biri 'elmasın' ortasında (kabaca çember ve ana üs ile aynı hizada) ve diğerleri elmasın hemen dışında her iki tarafa doğru eğimli olacak şekilde yayın. Kareler kaba bir çizgi oluşturmalıdır, böylece üçlü kare ikili karenin biraz gerisinde, o da tekli karenin biraz gerisinde, vb.
    • Çemberin hemen önünde her iki tarafa iki 'bunt' karesi çizin. Bunt kareleri 2. kale ile aynı hizada olmalıdır (çemberin hemen önünde).
    • Serbest atış çizgisine üç tek kare çizin (çemberden yaklaşık 15 fit uzakta).
    • Serbest atış çizgisi ile 3 sayı çizgisi arasına (çemberden 15 ila 20 fit uzağa) üç adet ikili kare çizin.
    • Üç sayı çizgisine üç adet üçlü kare çizin (çemberden 20 fitten biraz daha uzakta)

Hücum Oynamak

  1. adım 1 bir basketbol topu alın ve ilk kimin topa sahip olacağını görmek için bir atış yapın.
    Bir basketbol topu alın ve topa ilk kimin sahip olacağını görmek için atış yapın. Faul çizgisinden (birinci ve üçüncü kale arasında uzanan yatay bir çizgi) ilk atışı yapan topu alacaktır.
  2. adım 2 bir atış karesi seçin.
    Bir atış karesi seçin. Adım 1'de topa sahip olan oyuncu atış yapmak için bir kare seçer. Seçilen kare, oyuncu atışı yaparsa verilecek kale sayısını belirler: tekler bir, çiftler iki, üçlüler üç kale alır.
    • Bunt kareleri koşucuları birer kale ileriye taşır, ancak bunt ile ana kaleye gidemezler. Bunt aynı zamanda bir 'feda out' ile sonuçlanır. Eğer takımınızın zaten iki sayısı varsa, bunt yapamazsınız.
  3. adım 3 atış yapın.
    Atış yapın. Atış yaparken atış alanı içinde durmalısınız. Atış alanının dışına çıkmak oyun dışı sayılır. Atışı kaçırırsanız - yani potaya veya çemberin arkasına isabet ettiremezseniz - bu atış dışarıda sayılır. 'Dışarıda' sayılan bir oyuncu atışın geri kalanında tekrar atış yapamaz. Atışı yaparsanız, atış yaptığınız kareye göre sayı verilir.
    • Aynı kareden iki kez atış yapamazsınız. Bir kareden atış yapıldıktan sonra, bir takım vuruşun geri kalanında o kareyi bir daha kullanamaz. Kullanılan kareleri işaretlemek için fasulye torbası gibi küçük nesneler kullanmayı faydalı bulabilirsiniz.
    • Atışınız çembere girmez ancak hedefle temas ederse, bir 'geri koyma' kullanabilirsiniz. Basketbolda 'put back', bir oyuncu kendi takımının kaçırdığı şutun ribaundunu alabildiğinde gerçekleşir. Eğer siz veya bir takım arkadaşınız atışı 'geri koyabilirse' sayı yapmış olursunuz.
  4. adım 4 sahada koşun.
    Kaleleri koşun. Başarılı bir atıştan sonra, oyuncular beyzbolda olduğu gibi kaleleri koşmalıdır. Tek bir kareden yapılan atış, koşucuyu bir kale ilerletir ve bu böyle devam eder.
  5. adım 5 bir atış döngüsünü tamamlayın.
    Bir atış döngüsünü tamamlayın. BASEketball'un benzersiz bir özelliği, her oyuncunun her devrede belirli bir sırayla atış yapması gerektiğidir. Eğer bir oyuncu ilk seferinde tek atış yaparsa, bir sonraki 'vuruşunda' ikili, bir sonraki seferinde üçlü atış yapmalıdır. İlk atış bir home run ise, bir sonraki turda bir single oynanmalıdır.

Savunma Oynamak

  1. adım 1 oyuncularınızı yerleştirin.
    Oyuncularınızı yerleştirin. İki oyuncu ribaunt atışlarını denemek için çemberin yakınındaki 'dış sahada' görev yapar. Üçüncü savunma oyuncusu şutörün yakınında durur ve bir 'psych out' denemesi yapar.
  2. adım 2 rakiplerinizin psikolojisini bozun.
    Rakiplerinizin psikolojisini bozun. 'Psych-out' BASEketball'un bir özelliğidir ve şutörün konsantrasyonunu bozmak için kullanılır. Bir seferde sadece bir oyuncu 'psych-out' taktiklerini oynayabilir; ikili oyun yoktur. 'Psych-out' savunması dikkat dağıtma taktikleri olarak sahne, bağırma ve her türlü aptalca davranışı kullanabilir, ancak topa veya atıcıya gerçekten dokunmamalı, görüş alanını sınırlamamalı veya görüşünü bozmamalıdır (ellerinizi yüzünün önüne koymak gibi). Elbette, oyunun büyük bir kısmı sportmenliktir, bu yüzden kimsenin duygularını incitmediğinizden de emin olun!
  3. adım 3 kaçırılan atışları ribauntlayın.
    Kaçırılan atışların ribaundu. Atıcı bir şutu kaçırırsa hücum oyuncusu bir 'put-back' deneyebilir. Savunmanın sahada koşucuları varsa savunma da 'ikili oyun' kullanarak kaçırılan atışı ribauntla geri almayı deneyebilir. Eğer savunma atışa ribaunt verirse, atıcı ve kaleye en yakın oyuncu oyun dışı sayılır.
    • İkili oyun sırasında savunma atışı kaçırırsa, hücum oyuncusunun kaçırılan atışı bir oyun dönüşümü için 'tip in' yapmasına izin verilir. Geçerli bir 'tip in' atışı her iki ayak da yerden kesilerek yapılmalıdır (yani bunu denemek için zıplamanız gerekir).any player on base is allowed to attempt a tip in if the first tip in is missed, the shooter can also attempt a tip-in if this shot succeeds, the shooter is awarded the base(s) she was originally
    • Bir oyun sırasında sadece iki dönüştürme denemesi yapılabilir. İki denemeden sonra hiçbir atış başarılı olmazsa, oyun 'ölü' olarak adlandırılır.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • İyi eğlenceler. BASEketball profesyonel bir spor değildir, bu nedenle kuralları ve oynanışı ilerledikçe gerektiği gibi uyarlayın. Bazı değişiklikler oyunu siz ve arkadaşlarınız için daha eğlenceli hale getiriyorsa, devam edin!
  • Sabırlı olun. Tıpkı diğer sporlarda olduğu gibi BASEketball'a da ilk başta alışmak zor olabilir. Sadece rahatlayın ve çok ciddiye almayın. Oynadıkça kendinizi geliştireceksiniz!

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Basketbol
  • Basketbol potası
  • Kaldırım tebeşiri
  • Psych Outs için ne istersen.
  • Kullanılan atış alanlarını işaretlemek için fasulye torbaları veya diğer nesneler
  • Birlikte oynayabileceğiniz arkadaşlar