Plaj Voleybolu Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Plaj voleybolu, her biri iki oyuncudan oluşan takımlarla bir plajda veya kum sahada oynanır. Olimpik bir spordur ve her dört yılda bir düzenlenen yaz Olimpiyat Oyunlarında oynanır. Oyunun amacı, voleybol topunu filenin üzerinden geçirerek rakibinizin sahasına düşürmek ve aynı zamanda sizin sahanıza düşmesini engellemektir. Plaj voleybolu küçük bir arkadaş grubuyla oynamak için harika bir oyundur ve kuralları öğrenmek kolaydır!

Adımlar

Kuralları Anlamak

  1. adım 1 i̇ki oyuncudan oluşan bir takım kurun.
    İki oyuncudan oluşan bir takım kurun. Her takım sadece iki oyuncudan oluşur. Profesyonel plaj voleybolu oyuncu değişikliğine izin vermez. Eğer bir oyuncu oynayamayacak durumdaysa, takım maçı kaybetmek zorundadır.
  2. adım 2 doğru ekipmanı kullanarak oynayın.
    Doğru ekipmanı kullanarak oynayın. Plaj voleybolu dikdörtgen bir sahada oynanır ve orta çizgi ile file tarafından eşit olarak iki parçaya bölünür. Profesyonel veya Olimpik plaj voleybolu için saha 16 x 8 metre ölçülerinde olmalı ve file erkekler için 2,43 metre, kadınlar için 2,24 metre yükseklikte olmalıdır.
    • Birçok yerel halka açık plaj alanında doğaçlama voleybol oyunları için ağlar kurulacaktır. Bulunduğunuz bölgeye bağlı olarak, yerel Parklar ve Rekreasyon Departmanı aracılığıyla saha zamanı rezerve edilebilir.
    • Kum sahalar parklarda ve diğer rekreasyon alanlarında da bulunabilir. Bölgenizdeki 'kum voleybolu sahalarını' aramak için bir arama motoru kullanmak, yakınınızdaki bazı sahaları gösterecektir.
  3. adım 3 topun yere çarpmasına izin vermeyin.
    Topun yere çarpmasına izin vermeyin. Voleybolda amaç, topun rakip takımın sahasındaki kuma çarpmasını sağlamak ve aynı zamanda topun kendi takımınızın sahasındaki kuma çarpmasını engellemektir. Bunu yapmak zor olabilir ve birçok oyuncu topun düşmesini engelleyebilmek için büyük çaba sarf edecektir.
  4. adım 4 topa her bir tarafta sadece üç kez vurun.
    Topa her bir tarafta sadece üç kez vurun. Plaj voleybolunda, her takımın topun file üzerinden geri dönmesi gerekmeden önce topla sadece üç kez temas etmesine izin verilir. Oyuncular, file ile fiziksel temasa girmedikleri sürece, file üzerinden gelen servisi engelleyebilirler. İdeal sıralama bir dig (ön kolların topu yönlendirmek için bir platform olarak kullanıldığı bir pas), ardından bir set (topu ellerinizle başınızın üzerinden geçirmek) ve ardından topun file üzerinden rakibin tarafına yönlendirildiği bir ataktır.
  5. adım 5 topa arka arkaya iki kez vurmayın.
    Topa arka arkaya iki kez vurmayın. Her oyuncunun, diğer oyuncu topa vurmadan ya da top düşmeden önce topa sadece bir kez vurmasına izin verilir.
  6. adım 6 topun durmasına izin vermeyin.
    Topun durmasına izin vermeyin. Top kuma çarpana kadar her zaman hareket halinde olmalıdır. Başka bir deyişle, oyuncu ralli sırasında voleybol topunu uzun süre tutamaz veya taşıyamaz. Bunu yapmak, top yere çarpmış gibi rakip takıma bir sayı kazandıracaktır.

Topa Vurmak

  1. adım 1 topa pas ver.
    Topa pas verin. Voleybolda topa pas vermenin iki yolu vardır: önkol pası ve el üstü pas. Pas, topu diğer takımdan almak için kullanılan bir yöntemdir. Pası gerçekleştirmek için oyuncu topu yönlendirmek üzere ellerini veya ön kollarını kullanır.
    • Ön kol pası için oyuncu topu ön kollarıyla alır ve ardından ellerini kavuşturup ön kollarını bir platform oluşturacak şekilde birleştirerek topu yönlendirir.
    • El üstü pas, topu ellerinizle başınızın üzerinden yönlendirerek gerçekleştirilir. Bu hareket hızlı ve hassas olmalıdır.
  2. adım 2 topu ayarlayın.
    Topu yerleştirin. Topu oyuna sokmak, topun sizin veya takım arkadaşınızın el üstü atak veya vuruş yapabileceği bir pozisyonda olması için havaya vurulmasını içerir. Bu hareket genellikle el üstü pas ile aynı şekilde gerçekleştirilir. Oyuncu ellerini başının üzerine koyarak topu yönlendirir.
  3. adım 3 topu bloke edin.
    Topu engelleyin. Topu bloklamak, ellerinizle başınızın üzerinde zıplayarak ve topu rakibinizin tarafına geri vurarak topun filenin üzerinden gelmesini engellemeyi içerir. Topu bloklarken fileye karşı çok dikkatli olun. Fileye dokunmak plaj voleybolunda bir ihlaldir.
  4. adım 4 topa vurun.
    Topa vurun. Topa vurmak, oyuncunun topun sahanın rakip takım tarafındaki kuma çarpmasını sağlama yoludur. Bu vuruş genellikle vuruşun şiddetini artırmak için bir sıçrama ile gerçekleştirilir, bu da diğer takımın topa karşılık vermesinin zorluğunu artırabilir.

Plaj Voleybolunda Skor

  1. adım 1 bir maç kazanmak için üç oyun oynayın.
    Bir maçı kazanmak için üç oyun oynayın. Her maçta üç oyun vardır. Bir takımın maçı kazanabilmesi için bu oyunlardan ikisini kazanması gerekir. Maçı 21 sayıya ulaşan ilk takım kazanır ancak en az iki sayı farkla önde olmaları gerekir. Üçüncü oyun sadece 15 sayıya kadar oynanır ve yine iki sayı avantajla kazanılmalıdır.
  2. adım 2 puanlama için bir ralli puan sistemi kullanın.
    Puanlama için bir ralli puan sistemi kullanın. Her rallinin sonunda oyun durduğunda bir puan kazanılır. Bir ralli, iki takım arasındaki vuruş sayısıdır. Ralliyi hangi takım kazanırsa bir sonraki servisi de o takım kazanır.
    • Rakip takım topa servis attığında ve ralliyi kazandığında, bir sayı alır ve tekrar servis atar.
    • Rakip takım servisi karşıladığında ve ralliyi kazandığında, bir sayı alır ve servis atma hakkını kazanır.
  3. adım 3 sahanın taraflarını değiştirin.
    Sahanın taraflarını değiştirin. Birinci ve ikinci sette (oyun olarak da bilinir) her yedi sayıdan sonra ve üçüncü sette her beş sayıdan sonra, rakip takımla sahanın taraflarını değiştirin. Bu, her iki takımın da aynı hava koşullarında oynamasını gerektirecektir; güneşin nerede parladığına veya rüzgarın hangi yönden estiğine bağlı olarak filenin bir tarafı daha elverişli olabilir.

Bu Uzman Serisi ile Bir Profesyonel Gibi Voleybol Oynayın

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Gün boyunca dışarıda oynarken güneş kremi kullanın. Terlerken bile işe yarayacak yüksek bir SPF kullanın ve güneş gözlüğü ve şapka gibi güneşe karşı diğer koruyucuları kullanın.
  • Puanlama noktaları arasında ve takımlar taraf değiştirdiğinde her iki taraftaki kumu düzeltmeyi unutmayın.
  • Kumda büyük delikler veya boşluklar olduğunda veya oyun alanında çok fazla döküntü varsa oynamaktan kaçının.

Uyarılar

  • Yoğun bir fiziksel aktiviteye başlamadan önce bir doktora danışın. Plaj voleybolu çok fazla fiziksel dayanıklılık gerektirir ve zıplama ve düşme kemikler ve eklemler üzerinde zorlayıcı olabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Kum sahası
  • Voleybol filesi
  • Voleybol
  • 4 oyuncu