Bilardo Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bilardo oyunları 2 türe ayrılır: cepsiz bir masada oynanan ve amacın isteka topunu diğer toplardan veya masa raylarından sektirmek olduğu karambol bilardo ve cepli bir masada oynanan ve amacın renkli topları isteka topuyla vurarak ceplere sokmak olduğu cep bilardosu - diğer adıyla bilardo. Eğer cep bilardosu arıyorsanız, harika bir Bilardo Nasıl Oynanır makalesi de var. Ancak burada, ekipman ve stratejiye ek olarak karambol bilardosunun temellerini ve varyasyonlarını ele alacağız. Karambol bilardo, genellikle açıları ve hileli atışları içeren ciddi bir beceri gerektirir. Bilardoyu zaten biliyorsanız, karambol bir sonraki adımdır!

Adımlar

Kurallarda Ustalaşmak

  1. adım 1 bir ortak ve bir bilardo masası alın.1Bir partner ve bir bilardo masası bulun. Karambol bilardo, hangi türde olursa olsun, iki kişi gerektirir. Üçüncü bir kişiyle de oynanabilir, ancak standart karambol iki kişiyle oynanır. Standart bilardo masasına ihtiyacınız olacak - 4 feet (1,2 m) x 8 feet (2,4 m), 41⁄2 feet (1,4 m) x 9 feet (2,7 m), 5 feet (1,5 m) x 10 feet (3,0 m) veya cepsiz 6 feet (1,8 m) x 12 feet (3,7 m). Bu 'cepsiz' kısmı oldukça önemlidir. Bir bilardo masasında (cepli bilardo) oynayabilirsiniz, ancak kısa süre sonra ceplerin yolunuza çıktığını ve potansiyel olarak oyunu mahvedebileceğini göreceksiniz. İşte masa söz konusu olduğunda bilmeniz gereken her şey (ve bilmeyebileceğiniz bazı şeyler):
    • Bu elmaslar sizin kullanmanız için! Geometrinizi biliyorsanız, atışınızı hedeflemek için bunları kullanabilirsiniz. Bunu bir sonraki bölümde (strateji) ele alacağız.
    • İlk oyuncunun mola verdiği raya kısa veya baş rayı denir. Karşıdaki raya ayak rayı ve uzun raylara da yan raylar denir.
    • 'Kafa ipi 'nin arkasında kırdığınız alana 'mutfak' denir.
    • Profesyoneller ısıtmalı bilardo masalarında oynarlar. Isı, topların daha düzgün yuvarlanmasını sağlar.
    • Yeşil olduğu için uzun süre bakabilirsiniz. Görünüşe göre insanlar yeşili diğer tüm renklerden daha iyi idare edebiliyor.
  2. adım 2 kimin önce başlayacağını belirleyin  lagging.=2İlk kimin gideceğini 'gecikme' ile belirleyin. Bu, her birinizin topunuzu baulk minderinin (masanın kısa ucunda mola verdiğiniz yer) yakınına dizdiğiniz, topa vurduğunuz ve top yavaşlayarak dururken kimin Baulk minderine en yakın şekilde geri döndürebileceğini gördüğünüz yerdir. Oyun henüz başlamadı bile ve bu beceri gerektiriyor!
    • Eğer diğer oyuncunun topuna vurursanız, kimin başlayacağını belirleme şansınızı kaybedersiniz. Eğer gecikmeyi kazanırsanız, genellikle ikinci olmanız kabul edilir. Bozan oyuncu genellikle sırasını topları kurarak boşa harcar, stratejik bir atış yapmaz.
  3. adım 3 oyunu kurun.3Oyunu kurun. Başlangıç olarak her birinizin bir ıstakaya ihtiyacı olacak (bunları gecikme için almıştınız, değil mi?). Bilardo ıstakaları aslında bilardodaki benzerlerinden daha kısa ve hafiftir, daha kısa bir yüksük (uca yakın beyaz kısım) ve daha kalın bir popoya sahiptir. O zaman üç topa ihtiyacınız olacak - bir beyaz isteka topu (bundan önce 'beyaz' olarak adlandırıldı), üzerinde siyah bir nokta olan bir beyaz isteka topu ('spot') ve genellikle kırmızı olan bir nesne topu. Bazen spot yerine sarı bir top kullanılır.
    • Gecikmeyi kazanan kişi hangi topun kendisine ait olmasını istediğini söyler (isteka topu), beyaz veya spot. Bu sadece kişisel bir tercih meselesidir. Nesne topu (kırmızı) daha sonra ayak noktasına yerleştirilir. Bu arada bilardoda üçgenin noktası burasıdır. Rakibin ıstaka topu, normalde bilardoda da mola verdiğiniz baş noktasına yerleştirilir. Başlangıç oyuncusunun ıstakası daha sonra rakibinin ıstakasından en az 6 inç (15 cm) uzakta olacak şekilde baş ipine (baş noktasıyla aynı hizada) yerleştirilir.
      • Açıkçası, topunuz rakibinizinkiyle aynı hizada olduğunda, masadaki her iki topa da vurmak çok zordur. Bu nedenle gecikmeyi kazanırsanız ikinci olmayı tercih edersiniz.
  4. adım 4 sizin ve partnerinizin oynamak istediği kuralları belirleyin.4Sizin ve partnerinizin oynamak istediği kuralları belirleyin. Yüzyıllardır süregelen her oyunda olduğu gibi, oyunda çeşitlilikler vardır. Bazıları kolaylaştırır, bazıları zorlaştırır, bazıları da hızlandırır ya da yavaşlatır. Elinizde ne kadar zamanınız var? Ve ne kadar yeteneğiniz?
    • Yeni başlayanlar için, karambol bilardosunun her türü, masadaki her iki topa da vurarak bir puan almayı içerir. Değişen şey bunu nasıl yaptığınızdır:
      • Düz raylı bilardoda, her iki topa da vurduğunuz sürece bir puan alırsınız. Bu en kolayıdır.
      • Tek minderli bilardoda, ikinci top yer değiştirmeden önce bir mindere (masanın bir tarafına) vurmanız gerekir.
      • Üç minderli bilardoda, toplar yuvarlanıp durmadan önce üç mindere vurmanız gerekir.
      • Balkline bilardo, bu oyundaki tek kusuru ortadan kaldırır. Her iki topu da bir köşeye sokmayı başarırsanız, muhtemelen onları tekrar tekrar birbirlerine vurabilirsiniz. Balkline bilardo, topların masanın aynı bölgesinde (genellikle masa 8 bölüme ayrılır) olduğu bir atıştan puan alamayacağınızı şart koşar.
    • Nasıl puan alacağınızı belirledikten sonra, hangi noktada durmak istediğinize karar verin. Tek yastıkta bu sayı genellikle 8'dir. Ancak üç yastık çok zordur, 2 ile daha iyi şansınız olacaktır!
  5. adım 5 oyunu oynayın!5Oyunu oynayın! Kolunuzu sarkaç hareketiyle önce geriye sonra öne doğru hareket ettirin. Istaka topuna vururken vücudunuzun geri kalanı hareketsiz kalmalı ve ıstakanın doğal bir şekilde dinlenmesine izin vermelisiniz. İşte bu kadar -- puan almak için tek yapmanız gereken her iki topa da vurmak -- teknik olarak her bir tur 'top' olarak adlandırılır. Ancak burada bazı ayrıntılar daha var:
    • İlk başlayan oyuncu kırmızı topa vurmalıdır (zaten diğerine vurmak garip olurdu)
    • Eğer bir puan alırsanız, atışa devam edin
    • 'Slop' oynamak (yanlışlıkla puan almak) genellikle yasa dışı olarak kabul edilir
    • Her zaman bir ayağınızı yerde tutun
    • Topa 'zıplayarak' vurmak fauldür, aynı şekilde top hareket halindeyken vurmak da fauldür
  6. adım 6 i̇steka topu üzerinde isteka ucunun bağlanması gereken yeri arayın.6İstaka topunun üzerinde ıstaka ucunun bağlanması gereken yeri arayın. Bunu alıştırma vuruşlarınızı yaparken yapabilirsiniz. Istaka çubuğunuzu, topa doğrudan vurabilseydiniz vuracağınız yerle aynı hizaya getirin. Sonra o noktaya nişan alın.
    • Çoğu zaman isteka topunu tam ortasından vurmak isteyeceksiniz. Bazen, topun bir tarafa gitmesini sağlamak için topa yan falso veya 'İngiliz' vermek için topa bir tarafa veya başka bir tarafa vurmak isteyebilirsiniz. Bazen de ıstaka topunu merkezin altına vurarak hareket etmesini istemediğiniz bir topun üzerine tırmanmasını ve hareket etmesini istediğiniz bir topa vurmasını sağlayabilirsiniz.
  • Açıkçası, topunuz rakibinizinkiyle aynı hizada olduğunda, masadaki her iki topa da vurmak çok zordur. Bu nedenle, gecikmeyi kazanırsanız, ikinci olmayı tercih edersiniz.
  • Düz raylı bilardoda, her iki topa da vurduğunuz sürece bir puan alırsınız. Bu en kolayıdır.
  • Tek minderli bilardoda, ikinci top yer değiştirmeden önce bir mindere (masanın bir tarafı) vurmanız gerekir.
  • Üç minderli bilardoda, toplar yuvarlanıp durmadan önce üç mindere vurmanız gerekir.
  • Balkline bilardo, bu oyundaki tek kusuru ortadan kaldırır. Eğer her iki topu da bir köşeye sokmayı başarırsanız, muhtemelen onları tekrar tekrar birbirlerine vurabilirsiniz. Balkline bilardo, topların masanın aynı bölgesinde (genellikle masa 8 bölüme ayrılır) olduğu bir atıştan puan alamayacağınızı şart koşar.

Istakada ve Duruşunuzda Ustalaşmak

  1. adım 1 istakayı doğru şekilde kavrayın.1Istakayı doğru şekilde kavrayın. Atış eliniz ıstakanın ucunu gevşek ve rahat bir şekilde kavramalı, başparmağınız destek olarak kullanılmalı ve işaret, orta ve yüzük parmaklarınız kavramayı yapmalıdır. Atış yaparken bileğinizin yana doğru hareket etmesini önlemek için bileğiniz düz bir şekilde aşağı bakmalıdır.
    • Atış eliniz genellikle isteka sopasını, sopanın denge noktasının yaklaşık 6 inç (15 cm) gerisinden kavramalıdır. Eğer kısa boyluysanız elinizi bu noktanın ilerisine, uzun boyluysanız daha gerisine götürmek isteyebilirsiniz.
  2. adım 2 bir köprü oluşturmak için elinizin dışındaki parmaklarınızı ucun etrafına yerleştirin.2Köprü oluşturmak için diğer elinizin parmaklarını ucun etrafına yerleştirin. Bu, atış yaparken ıstakanın yana doğru hareket etmesini önler. 3 ana tutuş vardır: kapalı, açık ve ray köprüsü.
    • Kapalı köprüde işaret parmaklarınızı ıstakanın etrafına sarar ve diğer parmaklarınızı elinizi sabitlemek için kullanırsınız. Bu, özellikle güçlü bir ileri vuruşta ıstaka üzerinde daha fazla kontrol sağlar.
  3. adım 3 açık bir köprüde, başparmağınız ve işaret parmağınızla bir v oluğu oluşturun.3Açık bir köprüde, başparmağınız ve işaret parmağınızla bir V oluğu oluşturun. Istaka içinden kayacak ve ıstakanın yana doğru hareket etmesini önlemek için diğer parmaklarınızı kullanacaksınız. Açık köprü daha yumuşak atışlar için daha iyidir ve kapalı köprü yapmakta zorlanan oyuncular tarafından tercih edilir. Açık köprünün bir varyasyonu, ıstakaya vururken ıstakayı engelleyen bir topun üzerinden kaldırmak için elinizi kaldırdığınız yükseltilmiş köprüdür.
    • Istaka topu, elinizi arkasına geçiremeyeceğiniz kadar raya yakın olduğunda ray köprüsünü kullanın. Istakanızı rayın üzerine koyun ve ucunu kapalı elinizle sabit tutun.
  4. adım 4 vücudunuzu atışa göre hizalayın.4Vücudunuzu atışa göre hizalayın. Kendinizi ıstaka topu ve vurmak istediğiniz top ile aynı hizaya getirin. Atış elinize karşılık gelen ayağınız (sağ elinizi kullanıyorsanız sağ ayağınız, sol elinizi kullanıyorsanız sol ayağınız) bu çizgiye 45 derecelik bir açıyla temas etmelidir. Diğer ayağınız bu çizgiden rahat bir mesafede ve atış elinizle eşleşen ayağınızın ilerisinde olmalıdır.
  5. adım 5 rahat bir mesafede durun.5Rahat bir mesafede durun. Bu 3 şeye bağlıdır: boyunuz, erişim mesafeniz ve isteka topunun konumu. Istaka topu masanın sizin tarafınızdan ne kadar uzakta olursa, o kadar uzun uzanmanız gerekecektir.
    • Çoğu bilardo oyunu, atış yaparken en az 1 ayağınızı (0,3 m) yerde tutmanızı gerektirir. Bunu rahatça yapamıyorsanız, farklı bir atış yapmanız ya da atış yaparken ıstakanızın ucunu dayamak için mekanik bir köprü kullanmanız gerekebilir.
  6. adım 6 atış sırasında kendinizi dikey olarak konumlandırın.6Atış sırasında kendinizi dikey olarak konumlandırın. Çeneniz hafifçe masanın üzerinde durmalıdır, böylece ıstakayı rahatça yataya en yakın şekilde görebilirsiniz. Eğer uzun boyluysanız, pozisyon almak için ön dizinizi veya her iki dizinizi de bükmeniz gerekecektir. Ayrıca kalçalarınızdan öne doğru eğilmeniz gerekecektir.
    • Başınızın ortası veya baskın gözünüz, eğilmeden ıstakanın ortası ile aynı hizada olmalıdır. Ancak bazı profesyonel bilardo oyuncuları başlarını eğmektedir.
    • Çoğu cep bilardosu oyuncusu başlarını ıstakanın 1 ila 6 inç (2,5 ila 15 cm) üzerine koyarken, snooker oyuncularının başları ıstakaya dokunur veya neredeyse dokunur. Başınızı ne kadar yaklaştırırsanız, isabet oranınız o kadar artar, ancak geri ve ileri vuruş için menzil kaybı olur.

Strateji ve Oyun Varyasyonları ile Denemeler

  1. adım 1 en iyi atışınızı arayın.1En iyi atışınızı arayın. Bu tamamen topların masada nerede durduğuna bağlıdır. Buna izin veren karambol bilardo oyunlarında, topları bir araya getiren atışlar yapmak istersiniz, böylece onları birbirlerinden sektirerek tekrar tekrar sayı yapabilirsiniz (başka bir deyişle, Balkline değil). Açılara ve her şeyin nasıl sıralandığına bir göz atın. Gerekirse yastıkları da hesaba katın!
    • Bazen en iyi vuruşunuz skor vuruşu (hücum vuruşu) değil, ıstaka topunu rakibinizin skor vuruşu yapmakta zorlanacağı bir yere vurmaktır (yani savunma vuruşu).
    • İhtiyacınız varsa birkaç alıştırma vuruşu yapın. Bu, gerçek atıştan önce kolunuzu gevşetecektir.
  2. adım 2 istakayı tanıyın  diamond= system.=2 'Elmas sistemini' öğrenin. Evet, matematik. Ama bir kez öğrendiğinizde, oldukça basittir. Her elmasın bir numarası vardır. Istakanın başlangıçta vuracağı karonun numarasını alırsınız (ıstaka konumu olarak adlandırılır) ve ardından doğal açıyı (kısa raydaki karonun numarası) çıkarırsınız. Bu da size bir sayı bırakır - hedeflemeniz gereken karo sayısı!
  3. 3. adım oyun  artistic= billiards.=3 'Sanatsal bilardo' oynayın. Evet, böyle bir şey var. Burada oyuncular çeşitli zorluk seviyelerinde 76 kurulum varyasyonunu tamamlamayı hedefler. Oyunu öğrendiğinizde, kendinize (ve arkadaşınıza) bazı hileli atışlar hazırlayın. En zor olanları kim tamamlayabilir?
    • Tek minderli bilardo yapılabiliyorsa, ikiye geçmeyi deneyin. Üç, profesyoneller için bile neredeyse imkansızdır! Eğer iki ile başa çıkabiliyorsanız, para için oynamaya başlamalısınız!
  4. adım 4 istaka topuna farklı şekillerde vurun.4Bilardo topuna farklı şekillerde vurun. Istaka topunun başka bir topa nasıl vurduğu, diğer topun gittiği yönü belirleyebilir. Bu etkiye 'atış' denir ve isteka topunun diğer topa vurduğu açıdan, isteka topuna ne kadar İngilizce verildiğinden ya da her ikisinden kaynaklanabilir. Atışlarının etkileri üzerinde çalışmış ve pratik yapmış bilardo oyuncuları, bilardo oynarken bu etkiden yararlanırlar.
    • Denemek için biraz zaman ayırın! Ne kadar çok seçeneğiniz olduğunu gördükçe daha iyi olacak ve oyun daha eğlenceli hale gelecektir. Karambol bilardo becerinizi kullanın ve bilardo, 9 top, 8 top ve hatta Snooker!

Topluluk Soru ve Cevapları

  • SoruBir topu aradan batırdıktan sonra isteka topunu nereye konumlandırmalıyım? Kulağa 9 top oynuyormuşsunuz gibi geliyor, ancak her iki durumda da (8 veya 9 top) isteka topunun masanın ortasında kalmasını istersiniz. Çoğu kişi iyi bir molanın 'güce' dayandığını düşünür. Durum tam olarak böyle değildir. Bu daha çok vuruşunuzun hızı ve ıstakanın ıstaka topuna vuruş şekliyle ilgilidir. Uzun ve hızlı bir vuruşla, ıstakanın ıstaka topuna merkezin biraz yukarısından vurmasını istersiniz. Eğer vuruşunuz iyiyse, ıstaka hafifçe (6-8 inç) havaya sıçramalı ve diğer tüm toplar dağılmışken masanın hemen hemen ortasına inmelidir.
  • SoruIstaka topuna mı yoksa vurmak istediğim topa mı bakmalıyım? Her zaman her ikisine de aynı anda odaklanın - her iki topa da doğrudan vurmak için aynı hizada olmalısınız.
  • SoruEğer önce isteka topu sonra 8 topu girerse kaybeder miyim? Evet, kaybedersiniz çünkü bu bir fauldür, isteka topunu çizersiniz ve 8'li top cebe girer, böylece rakip oyunu kazanır.

Video

İpuçları

  • Atış yaparken atış kolunuzu atış çizgisine paralel ve masaya dik tutun. Birkaç profesyonel oyuncu bunu yapmaz, ancak saldırı açılarını telafi etmenin yollarını bulmuşlardır.
  • Daha ileri seviyedeki bilardo oyuncuları, isteka topunu veya bir nesne topunu (isteka topunun çarptığı bir top) raylardan birinden sektirerek daha fazla topa vurmak veya cebe atmak için vuruş ve bank atışlarından yararlanır. Bazı bilardo masalarının kenarları, bu tür atışları hedeflemek için kılavuz görevi görmesi amacıyla elmaslarla işaretlenmiştir.