Bumper Pool Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Arkadaşlarınızla oynamak için geleneksel bilardoyu andıran sıradan bir oyun arıyorsanız, tampon bilardo harika bir seçimdir. Toplarınızı skor deliğine sokmak için en iyi atışları bulmak ve rakibinizin skor yapmasını engellemek için stratejilere karar vermek eğlenceli olacak. İhtiyacınız olan tek şey özel bir tampon bilardo masası, tampon bilardo topları ve ıstakalar. Kuralları okuyup birkaç tur oynadıktan sonra, bunun karmaşık bir oyun olmadığını, ancak kesinlikle eğlenceli bir oyun olduğunu göreceksiniz!

Adımlar

Kurulum

  1. adım 1 5 kırmızı topu tampon bilardo masasının bir tarafına yerleştirin.
    5 kırmızı topu tampon bilardo masasının bir tarafına yerleştirin. 2 kırmızı topu puanlama deliğinin soluna ve 2'sini sağına yerleştirin. Benekli kırmızı topu doğrudan puanlama deliğinin önüne yerleştirin.
    • Tipik olarak kırmızı toplar, masanın beyaz tamponlarının skor deliğinin yanında olduğu tarafa gider.
    • Sizin sayı deliğiniz masanın sizin durduğunuz yerin karşı tarafındadır. Rakibinizin sayı deliği ise masanın sizin bulunduğunuz tarafındadır.
  2. adım 2 5 beyaz topu tampon bilardo masasının karşı tarafına yerleştirin.
    5 beyaz topu tampon bilardo masasının karşı tarafına yerleştirin. Skor deliğinin sol tarafına 2 ve sağ tarafına 2 beyaz top koyun. Benekli beyaz topu puanlama deliğinin hemen önüne yerleştirin.
    • Beyaz toplar, puanlama deliğinin her iki tarafında kırmızı tamponlar bulunan masanın yan tarafında olmalıdır.
  3. adım 3 tek bir rakibe karşı veya 2 kişilik takımlar halinde oynayın.
    Tek bir rakibe karşı veya 2 kişilik takımlar halinde oynayın. Çarpışmalı bilardo, bir arkadaşınızla veya 4 kişilik bir grupla oynamak için harika bir oyundur. Takımlar halinde oynarsanız, atış sırası takımınıza geldiğinde siz ve partneriniz yer değiştirirsiniz.
    • Çarpışmalı bilardoda yeniyseniz, daha deneyimli oyuncularla bir takımda oynamak, kurallara ve stratejilere aşina olmak için harika bir yoldur.

Oynanış

  1. adım 1 oyuna her oyuncu benekli isteka topunu sağa doğru atarak başlayın.
    Oyuna her oyuncunun benekli ıstaka topunu sağa doğru vurmasıyla başlayın. Amaç, işaretli isteka topunuzu tahtanın karşı tarafındaki puanlama deliğinize sokmaktır. Masanın ortasında tamponlar olduğundan, isteka topunuzu sağdaki duvara çarptırmanız gerekir, böylece bir açıyla geri teper ve puanlama deliğine mümkün olduğunca yaklaşır. Siz ve rakibiniz bunu aynı anda yaparsınız, toplarınızın çarpışmaması için her ikiniz de sağa doğru atış yaparsınız.
    • Bu, bir sonraki atışı kimin yapacağına karar vermek için tampon bilardosunun bir 'bahşiş' biçimidir.
    • Siz ve rakibinizin toplarınıza aynı anda vurmanız için bir geri sayım yapmak yardımcı olur.
  2. adım 2 topu puanlama deliğine en yakın olan oyuncu ilk atışı yapsın.
    Topu puanlama deliğine en yakın olan oyuncunun ilk gitmesine izin verin. Puanlama deliğine en yakın olan ilk atışı yapar. Eğer birinin topu ilk atışta sayı deliğine girdiyse, ilk o gider. İlk atışta ikinizin de topu sayı deliğine girdiyse, her ikiniz de en uzaktaki sol taraftaki isteka topunu alır, sayı deliğinizin önüne koyar ve aynı anda tekrar atış yaparsınız.
    • Siz ve rakibiniz inanılmaz oyunlar oynuyorsanız ve her ikiniz de aynı anda topları batırmaya devam ediyorsanız, berabere kalabilirsiniz!
  3. adım 3 aşağıdaki durumlarda isteka toplarınızdan biriyle atış yapın're the first player.
    Eğer ilk oyuncuysanız isteka toplarınızdan biriyle atış yapın. Daha önce atış yaptığınız isteka topuna ya da henüz oyuna girmemiş diğer isteka toplarınızdan birine vurabilirsiniz. Duvarları ve tamponları kullanarak topunuzu puanlama deliğinize mümkün olduğunca yakın bir yere sektirmeye çalışın; umarım top doğrudan içeri girer!
    • Bazı kurallar, diğer toplarla sayı yapmadan önce işaretli isteka topunuzla sayı yapmanızı şart koşar. İşaretli toptan önce işaretsiz bir topu batırmanın cezası, oyundaki tüm toplarınızın orijinal konumlarına geri dönmek zorunda kalmasıdır.
    • Geleneksel bilardo ile çarpışmalı bilardo arasındaki en büyük fark, çarpışmalı bilardonun masanın kendi tarafınızdan skor deliğinize düz bir atış yapmanıza izin vermemesidir. Toplarınızı masanın ortasındaki tampon setinin etrafından dolaştırmanız gerekir.
  4. adım 4 i̇lk oyuncu ıskaladığında ikinci oyuncuya bir tur attırın.
    İlk oyuncu ıskaladığında ikinci oyuncuya sıra verin. Biri atışı kaçırdığında oyun oyuncular arasında gidip gelmeye devam eder. Her isteka topu masanın neresindeyse oradan vurulur. Istaka toplarınızın duvarlardan ve tamponlardan sekip doğrudan puanlama deliğinize girmesi için atışlarınızı açılı yapmaya çalışın.
    • Bazı kurallar, bir seferde yalnızca tek bir topla skor yapmaya çalışabileceğinizi belirtir. Oyunun diğer versiyonları ise aynı anda birden fazla topla oynayabileceğinizi söyler. Aynı sayfada olduğunuzdan emin olmak için önceden ekibinizle veya rakibinizle konuşun.
  5. adım 5 bir oyuncu 5 topunu da batırana kadar sırayla atış yapın.
    Bir oyuncu 5 topunu da batırana kadar sırayla atış yapın. İsterseniz her turda yeni bir isteka topuna vurabilir veya önceki turda vurduğunuz toplardan biri üzerinde çalışmaya devam edebilirsiniz. Daha deneyimli hale geldikçe, nasıl defansif oynayacağınızı ve ne tür hareketlerin size ceza vereceğini öğreneceksiniz.
    • Son topunuz yanlışlıkla rakibinizin sayı deliğine girerse, oyunu kaybedersiniz. Bu yüzden dikkatli olun!

İpuçları ve Fauller

  1. adım 1 topunuzu puanlama deliğine sokmak için tamponları ve yastıkları kullanın.
    Topunuzu puanlama deliğine sokmak için tamponları ve yastıkları kullanın. Tamponlardan korkmayın! Atışlarınıza açı vermek ve toplarınızı deliğe daha hızlı sokmak için bunları kendi avantajınıza kullanmalısınız.
    • Örneğin, topunuz skor deliğinizin yanındaki bir tamponun yanındaysa, o pozisyondan skor yapmak neredeyse imkansız görünebilir. Ancak topunuzu orta tampon grubuna doğru atarsanız, topu bir tampondan sayı deliğine doğru geri sektirebilirsiniz.
  2. adım 2 rakibinize çarpmaya çalışın's ball so it's harder for them to score.
    Rakibinizin topuna vurmaya çalışın, böylece sayı yapmaları daha zor olur. Savunma yapmaktan korkmayın! Eğer bir topu sayı deliğinden uzaklaştırabileceğiniz ve rakibinizin topunu içeri sokmasını engelleyebileceğiniz bir yerdeyseniz, bunu yapabilirsiniz. Bu, puanlama deliğine daha fazla topunuzu sokmak için size ekstra zaman kazandırabilecek harika bir stratejidir.
    • Bunu yaparken rakibinizin topunu yanlışlıkla masadan düşürmemeye dikkat edin.
  3. adım 3 rakibinizi engelleyin's scoring hole so they have to take a penalty.
    Rakibinizin sayı deliğini engelleyin, böylece ceza almak zorunda kalsın. Bunun en güzel yanı, rakibiniz yoldan çekmek için yanlışlıkla sizin topunuzu kendi sayı deliğine düşürdüğünde, sizin sayı deliğinize otomatik olarak 2 top yerleştirebilmenizdir!
    • Bu, toplarınızdan birkaçını masadan çıkarmaya çalışırken rakibinizi yavaşlatmak için bir başka mükemmel stratejidir.
  4. adım 4 topunuzu masanın dışına vurduysanız tamponların ortasına yerleştirin.
    Eğer topunuzu masanın dışına vurursanız, topunuzu tamponların ortasına yerleştirin. Topunuzu bilardo masasından düşürmek asla iyi bir şey değildir, bu yüzden bunun bir cezası vardır. Topunuzu masanın ortasına, tüm tamponların tam ortasına yerleştirin. Bu pozisyondan atış yapmak çok daha zordur.
    • Benzer şekilde, rakibinizin topunu masadan düşürürseniz, toplarınızdan birini tamponların ortasına yerleştirin. Rakibinizin topunu siz düşürmeden önce olduğu yere geri koyun.
    • Bazı varyasyonlarda, topunuzu masadan düşürürseniz, rakibiniz topunuzu istediği yere yerleştirebilir ve kendi skoru için 2 top alabilir.
  5. adım 5 yasadışı sıçrayarak atışlardan uzak durun.
    Yasadışı sıçrayarak atışlardan uzak durun. Sıçrayarak atış, isteka topunuza vurarak başka bir topun veya engelin üzerinden atlamasını sağlamaya çalışmanızdır. Zor bir durumda kaldığınızda çok cazip gelebilir, ancak bumper pool jump shot'lara izin vermez. Oyunun bazı versiyonlarında, siz bir atış yaparsanız rakibinizin topunuzu masada istediği yere yerleştirebileceği belirtilir.
    • Hangi kurallara uyacağınız konusunda rakibinizle önceden konuşmayı unutmayın. Bu, oyun ortasında herhangi bir tartışmanın çıkmasını önleyecektir.
  6. adım 6 topunuzu rakibinize vurmaktan kaçının's scoring cup.
    Topunuzu rakibinizin puanlama kabına vurmaktan kaçının. Unutmayın, toplarınız masanın karşı tarafındaki puanlama deliğine girmelidir. Topunuzu yanlışlıkla masanın sizin tarafınızdaki puanlama deliğine vurursanız, rakibiniz kendi puanlama deliğine 2 top yerleştirme hakkına sahip olur.
    • Bazen böyle şeyler olabilir, bu yüzden eğer olursa kendinize çok yüklenmeyin. Sadece bir sonraki atışınızı yapmaya ve oyunu kazanmaya konsantre olun!

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Her iki oyuncu da ilk atışlarını aynı anda yaparsa, her ikisi de tekrar atış yapar mı yoksa kimin önce gideceğini nasıl belirlerler?
    Her iki işaretli topun da ilk atışta cebe girmesi durumunda, her oyuncu kalan toplardan birini alır ve kupanın önüne koyar ve her ikisi de işaretli toplarla yaptıkları gibi aynı anda atış yapar. Bundan sonra, topunu cebe atan veya kupasına en yakın olan oyuncudan başlayarak sırayla atış yaparlar.
  • Soru
    Diğer rakiplerin kendi deliklerine girmesini engellemek için topumla deliği kapatabilir miyim?
    Evet. Rakibinizi rahatsız etmek için toplarınızı stratejik olarak yerleştirebilirsiniz.
  • Soru
    Birinci oyuncunun iki topu kaldıysa ve ikinci oyuncu toplarından birini yaparsa oyun biter mi?
    Hayır. Birinci oyuncunun ikinci oyuncu tarafından vurulan topu cepte kalır. Şimdi sıra birinci oyuncudadır.

Video

İpuçları

  • Tampon bilardo masaları, geleneksel bilardo masalarından çok daha küçük (ve daha ucuz) olduğundan evde oyun oynamak için eğlenceli bir seçimdir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Tamponlu bilardo masası
  • Tampon bilardo topları
  • Tampon isteka çubukları