Kriket Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kriket, Hindistan Alt Kıtası, İngiltere, Avustralya, Güney Afrika, Yeni Zelanda ve diğer birçok ülkede milyarlarca hayranı olan dünyanın en popüler oyunlarından biridir. İster her zaman kendiniz oynamak istemiş olun, ister kriketin daha az yaygın olduğu bir yerde (Amerika gibi) yaşıyor olun, kriket hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, kriket oynamanın temellerini öğrenmek için aşağıdaki adımları okuyun.

Bilmeniz Gerekenler

  • Büyük, oval şekilli bir sahada kriket oyunu için hazırlanın ve sahaya 3 kazık (kale olarak adlandırılır) yerleştirin.
  • Tamamen düz bir kol kullanarak topu omzunuzun üzerinden atın. Topun vurucuya ulaşmadan önce bir kez zıplamasına izin verilir, ancak zıplaması gerekmez. Bu aynı zamanda top atıcının vurucuyu kandırmaya ve onu oyun dışı bırakmaya çalıştığı anlamına da gelebilir.
  • Kriket sopanızla topa vurarak ve sahanın bir ucundan diğerine koşarak sayı yapın. Daha fazla puan toplayan 11 kişilik takım kazanır.

Adımlar

Kurulum

  1. Ekipman edinin. Kriket, güvenli bir şekilde oynamak için birkaç parça özel ekipman gerektirir. En azından 6 kütük, 4 kefalet, 2 kriket sopası ve 1 top gereklidir. Bugünlerde tüm takımların üniformaları var, ancak eski günlerde tüm üniformalar beyazdı. Ancak bugünlerde test maçlarında bazen beyaz üniformalar kullanılmaktadır.
    • Stumps ve bails, kriketteki en önemli nesnelerden biri olan wicket'i oluşturmak için bir araya getirilen ahşap parçalardır. Kalelerin kurulumu bu bölümün sonunda daha ayrıntılı olarak anlatılmaktadır.
    • Kriket sopası, söğüt ağacından yapılmış, bir tarafı düz, diğer tarafı ise sağlamlık için şişkin olan büyük bir sopadır. Bir vuruşta en iyi mesafeyi elde etmek için topa sopanın düz kısmıyla vurulmalıdır. Topa sopanın şişkin tarafıyla vurulursa, koşular sayılmayacaktır.
    • Kriket topu boyut ve bileşim olarak beyzbol topuna benzer, ancak tenis topu deseni yerine düz bir çizgi halinde dikilir ve dikişle ayrılmış 2 eşit yarım küre oluşturur. Kriket topları geleneksel olarak beyaz dikişli kırmızıdır; modern zamanlarda, bazen geleneksel beyaz yerine renkli üniformaların giyildiği 'sınırlı over' oyunlarında (genellikle geceye kadar devam eder) daha iyi görünürlük için beyaz toplar kullanılır.
    • Kriket üniformaları uzun pantolon, gömlek (uzun veya kısa kollu olabilir) ve ayakkabıdan oluşur. Çoğu kriket oyuncusu sahada daha iyi kavrama için krampon (çivili ayakkabı) giyer, ancak bu zorunlu değildir. Geleneksel kırmızı topla oynanan oyunlarda kıyafetler her zaman beyaz veya kirli beyaz olmalıdır. Beyaz topla oynanan oyunlarda takım renkleri kullanılabilir.
    • Wicket-keeper'ın (top yakalayıcı) beyzbol yakalayıcılarınınkine benzer güvenlik ekipmanları giymesine izin verilir: perdeli eldivenler, tekmelikler ve kask. Vurucuların yakınında olmadıkları sürece başka hiçbir oyuncunun sahada koruyucu ekipman giymesine izin verilmez, bu durumda kask ve tekmelik takabilirler.
  2. adım 2 kriket sahası hakkında bilgi edinin.
    Kriket sahası hakkında bilgi edinin. Kriket büyük, oval şekilli bir sahada oynanır. Sahanın ortasında saha adı verilen dikdörtgen bir şerit vardır. Sahanın dış kenarının her yerinde bir sınır çizgisi açıkça işaretlenmelidir.
    • Saha, atıcının (atıcı) topu diğer takımın forvetine (vurucu) attığı yerdir. Kurallara uygun oyunlarda saha 22 yarda (20,1 m) uzunluğunda ve 10 fit (3,0 m) genişliğindedir.
    • Bir kriket sahası kurallara göre kesinlikle oval olmak zorunda değildir, ancak genellikle öyledir.
  3. adım 3 kırışıklıkları işaretleyin.
    Çizgileri işaretleyin. Sahanın alanları 'kıvrım' adı verilen çizgilerle bölümlere ayrılır. 4 kıvrım vardır:
    • Bazen vuruş çizgisi olarak da adlandırılan patlama çizgisi, vurucunun artık koşmaktan (saha veya savunma takımı tarafından oyun dışına çıkarılmaktan) kurtulamayacağı sınırı işaretler.
    • İki dönüş çizgisi, sahanın uzun kenarlarına paralel olarak, her iki tarafta birer tane olmak üzere, patlama çizgisinden sahanın sonuna kadar uzanır.
    • Atış çizgisi, 2 dönüş çizgisi arasında atış çizgisine paralel olarak uzanır ve atış çizgisinin arkasındaki alanı 2 dikdörtgen bölüme ayırır. Atıcı atış yapmadan önce atış çizgisinde ya da arkasında durmalıdır.
    • Sahanın her bir ucu, sahanın ortasında aralarında bir dikdörtgen açık alan bırakacak şekilde kırışıklarla işaretlenmiştir. Sınır işareti dışında kriket sahasının geri kalanı işaretlenmez.
  4. adım 4 kaleleri kurun.
    Kaleleri kurun. Wicket, yere çakılan ve kütük adı verilen 3 kazıktan oluşan bir yapıdır ve her bir çiftin arasındaki oluklara (sol-orta ve orta-sağ) yerleştirilen ve kefalet adı verilen 2 çapraz parça bulunur. Çoğu durumda, topa çarparak kalesini kaybeden bir vurucu oyun dışı kalır, bu nedenle kaleleri savunmak hücum oyununun önemli bir parçasıdır.
    • Kaleler 28,5 inç (72,4 cm) yüksekliğe ve üç kütük boyunca toplam 9 inç (22,9 cm) genişliğe sahip olmalıdır.
    • Kaleler, her bir kalenin orta kütüğü atış çizgisinin ortasında olacak ve diğer iki kütük de çizginin her iki yanında eşit uzaklıkta olacak şekilde yerleştirilir. Sahada toplam iki tane olmak üzere her bir atış çizgisi üzerine bir kale kurulur. Vurucular oyun sırasında kalelerinin önünde dururlar.

Kavramları ve Kuralları Anlamak

  1. adım 1 oyunun amacını tanıyın.
    Oyunun amacını tanıyın. Çoğu saha oyununda olduğu gibi krikette de amaç, oyun sona ermeden veya 'saha takımı' olarak adlandırılan savunma oyuncuları tarafından oyun dışı bırakılmadan önce bir noktadan diğerine koşarak rakip takıma karşı koşu adı verilen puanlar kazanmaktır. Vuruş yapan takıma 'vuruş yapan takım' denir.
  2. adım 2 oyunun temellerini öğrenin.
    Oyunun temellerini öğrenin. Krikette her takım 11 oyuncudan oluşur (sakatlık durumunda yedek bir on ikinci oyuncu tutulabilir, ancak bunun dışında herhangi bir şey için kullanılmaz). Herhangi bir zamanda, saha takımının sahada 11 oyuncusu bulunurken, vurucu takımın vurucu olarak adlandırılan 2 oyuncusu vardır. Vurucular, saha takımının atıcısı tarafından atıldıktan sonra topa vurmaya çalışırlar ve ardından sayı yapmak için dışarı çıkmadan pozisyon değiştirirler.
    • Sahadaki tüm pozisyonların resmi isimleri vardır. Topu atan kişiye bowlingci, bowlingcinin karşısında duran vurucuya ise forvet denir. Sahanın forvet oyuncusundan uzak tarafında, atıcıya yakın duran diğer vurucu ise forvet olmayan oyuncu olarak adlandırılır. Son olarak, sahanın forvet ucundaki kalelerin arkasında duran saha takımı üyesine wicket-keeper denir. Sahadaki diğer pozisyonların halk arasında kullanılan isimleri vardır, ancak hiçbiri resmi değildir.
  3. adım 3 yapıyı anlayın.
    Yapıyı anlayın. Kriket, tıpkı beyzbol gibi, oyunun her bölümünü tanımlamak için özel terimler kullanır. Oynanacak oyunun uzunluğuna bağlı olarak, vuruş sayısı takım başına 1 ila 2 arasında değişir. Her innings ('innings' kelimesi hem tekil hem de çoğul olarak kullanılır), çanak setleri olan herhangi bir sayıda 'overs' içerebilir.
    • Atıcı topu her attığında, vurucu tarafından vurulsun ya da vurulmasın, bir çetele sayılır. Bir atıcı topu tek bir yönde 6 kez attığında, bir 'over' ilan edilir. Oyun bittiğinde, atıcı yeni bir atıcı ile değiştirilmelidir. Bowling oyuncuları art arda atış yapamazlar, ancak başka bir bowling oyuncusunun en az 1 atışından sonra tekrar oyuna girebilirler, yani teorik olarak 2 bowling oyuncusu tüm vuruşlar boyunca atışlarını değiş tokuş edebilirler. Bir over olduğunda, bowling oyuncusunun pozisyonu sahanın bir ucundan diğerine değişir.
    • Bu aynı zamanda forvetin de atışlar arasında değişebileceği anlamına gelir, atış yapıldığında sahanın hangi ucunda olduklarına bağlı olarak. Vurucular ayrıca kaç koşunun tamamlandığına bağlı olarak da değişir, çünkü atıcı bir over dışında pozisyon değiştirmez. Örneğin, sadece 1 koşu tamamlanırsa, forvet ve forvet olmayan oyuncu sahanın uçlarını değiştirmiş olur ve forvet olmayan oyuncu bir sonraki atış için forvet olur.
    • Bir vurucu oyun dışı ilan edildiğinde, sahayı terk etmeli ve yerine bir takım arkadaşı geçmelidir. Eğer saha takımı bir vuruşta 10 sayı atmayı başarırsa, sahadaki ikinci noktayı dolduracak başka vurucu kalmadığı için vuruş sona erer.
    • Bir innings, vuruş yapan takımın tamamı için tek bir oyun periyodudur. Kısa kriket türlerinde, her takımın vuruş başına belirli sayıda atış yapmasına izin verilir; bu sayıya ulaşıldığında, saha takımı 10 atış yapmamış olsa bile vuruş sona erer. Test kriketi olarak adlandırılan en prestijli ve profesyonel kriket türünde, vuruş başına herhangi bir sayıda atışa izin verilir, yani vuruşlar normalde yalnızca 10 atışa ulaşıldığında sona erer. Bir vuruş sona erdiğinde, saha takımı ve vurucu takım rolleri değiştirir ve saha (artık vurucu) takımı için vuruş başlar.
    • Test kriket oyunları en fazla 5 gün sürer ve bu süre boyunca günde 6 saat oynanır. Yaygın olarak oynanan en kısa kriket türü olan Twenty20, takım başına 1 vuruşa izin verir, vuruş başına en fazla 20 atış yapılır ve genellikle tamamlanması birkaç saatten fazla sürmez.
  4. adım 4 kalelerin öneminin farkına varın.
    Kalelerin öneminin farkına varın. Kaleler kriketin merkezi bir parçasıdır. Bir vurucuyu oyun dışı bırakmanın başlıca yollarından biri, topla kalenin bir ya da iki kefesini düşürmektir ki buna kaleyi 'kırmak' denir. Bunun out ile sonuçlanacağı birkaç koşul vardır:
    • Eğer atıcı bir atışta vurucunun kalesine doğrudan vurmayı ve onu kırmayı başarırsa, vurucu 'dışarı atılmış' sayılır.
    • Eğer bir vurucu sahadaki atış çizgisinin dışındaysa, atıcı ya elindeki topla vurarak ya da doğrudan topla vurarak kalesini kırabilir. Bu durumda vurucunun 'oyun dışı' kaldığı söylenir.
    • Vurucu olmayan oyuncular genellikle atıcı atış yapmak üzereyken atış çizgisini terk ettiklerinden (beyzbol oyuncularının bir sonraki kaleye koşma beklentisiyle kalelerden uzaklaşması gibi), atıcı atış çizgisine dönmeden önce atışı durdurarak ve kaleyi kırarak vurucu olmayan oyuncuyu oyun dışı bırakabilir. Bu aynı zamanda bir oyun dışı bırakma olarak kabul edilir.
    • Eğer forvet oyuncusu topa vurmaya çalışırken topu ıskalar ve vuruş çizgisinin dışına çıkarsa, wicket-keeper topu temiz bir şekilde yakalayarak ve topla wicket'e vurarak onun kalesini kırabilir ve bu da bir out ile sonuçlanır. Bu tür out'a 'stumped' denir.
    • Eğer vurucu kasıtlı olarak vücudunun herhangi bir parçasını kullanarak topun kaleye çarpmasını engellerse 'leg before wicket' (kaleden önce bacak) oyun dışı kalır. Bu genellikle LBW olarak kısaltılır.
    • Eğer forvet oyuncusu kazara kendi kalesine vurur ve onu kırarsa, 'kaleye vurdu' diye oyun dışı kalır. Wicket'e ne çarparsa çarpsın, ancak forvet oyuncusu topa vurmaya çalışıyorsa ya da topa vurmuş ve sahanın diğer ucuna koşmaya çalışıyorsa wicket'e çarpma out olur.
    • Öte yandan, forvet oyuncusu topa vurmuşsa ve top doğrudan forvet olmayan oyuncunun kalesine girmişse, forvet olmayan oyuncu oyun dışı kalmaz. Atıcı hala topu alabilir ve vurucunun kalesine yönlendirerek onu oyun dışı bırakabilir.
  5. adım 5 bir vurucuyu oyun dışı bırakmanın diğer yollarını öğrenin.
    Bir vurucuyu oyun dışı bırakmanın diğer yollarını öğrenin. Kaleye ek olarak, bir vurucuyu oyun dışı bırakmanın birkaç yolu daha vardır. Bunlardan bazıları çok yaygındır, bazıları ise yüksek oyun seviyelerinde nadiren gerçekleşir. Daha teknik olan bazı oyun dışı kalma kararları sadece hakemler tarafından verilebilir ve sahada her zaman 2 (bazen 3) hakem bulunur.
    • Bir forvet, yere çarpmadan önce saha takımının bir üyesi tarafından yakalanırsa 'dışarıda kalmış' sayılır. Bu çok yaygın bir oyun dışı kalma türüdür. Ancak topu yakalayan saha oyuncusu saha kenarındaki sınır çizgisinin üzerine çıkarsa, vurucu bunun yerine 6 koşu yapar. Buna topun saha dışında yakalanması ve yakalandıktan sonra çizginin üzerinden geçilmesi de dahildir.
    • Eğer bir vurucu sopayı tutmayan herhangi bir eliyle topa dokunursa, saha takımı önceden izin vermediği sürece 'topu tuttuğu' için oyun dışı kalır. Bu kural, atılan bir topun çarpması veya diğer herhangi bir kazara dokunma için geçerli değildir.
    • Bir vurucu sopasını veya vücudunu kullanarak oyunda olan bir topu uzaklaştırmaya çalışırsa (genellikle kalesini savunmak için) veya saha takımının topu sahaya geri getirme ve oyun dışı bırakma çabalarına müdahale ederse, 'sahayı engellediği' için oyun dışı bırakılır. Ancak, vurucunun vücudu topu tutan saha oyuncusu ile vurucunun kalesi arasında olacak şekilde koşmak yasaldır.
    • Vurucu, kalesinden uzaklaştırmak dışında herhangi bir nedenle topa iki kez vurursa oyun dışı bırakılır. Saha oyuncularını şaşırtmak veya daha iyi bir skor elde etmek için topa iki kez vurmak kesinlikle yasaktır.
    • Bir vurucu oyun dışı kaldığında, bir sonraki vurucu 2 dakika içinde yerini almak üzere sahaya gelmezse, 'zaman aşımına uğramış' sayılır.
  6. adım 6 ekstra koşuları anlayın.
    Ekstra koşuları anlayın. Ekstra koşuların verilebileceği birkaç koşul vardır. Bunlar, oyuncu ortalamalarının hesaplanması amacıyla bu şekilde belirtilmiştir, ancak bir kazananın belirlenmesi amacıyla diğer koşu türleriyle aynıdır. 4 ekstra türü aşağıdaki gibidir:
    • Kural dışı bir atıştan sonra 'top yok' kararı verildiğinde, vurucular sadece koşarak, topu tutarak, sahayı engelleyerek veya topa iki kez vurarak oyun dışı kalabilir. 'Top yok' kararı üzerine atılan sayılar ekstra olarak kabul edilir ve bir atıcının attığı her 'top yok' aynı devrede başka bir atışla telafi edilmelidir. Dolayısıyla, bir kez 'top yok' atan bir atıcının tura ulaşması için normalde 6 yerine toplam 7 kez atması gerekir. Eğer 'topsuz' atışta hiç koşu yapılmazsa, yine de vuran takımın skoruna 1 koşu eklenir.
    • Bir atıcı geniş atış yaptığında, vuruş yapan takım otomatik olarak 1 koşu kazanır. 'Topsuz' ekstralarda olduğu gibi, 'geniş' ekstralar da atıcı tarafından kendi devrelerine atışlar eklenerek telafi edilmelidir.
    • Vurucu topa vurmaya çalışır ancak ıskalarsa ve kaleci topu yakalamayı başaramazsa, vurucular oyunda koşu yapmayı deneyebilirler. Bu koşulara 'bye' denir.
    • Vurucu topa sopasıyla vurmaya çalıştığında ancak bunun yerine topa vücuduyla vurduğunda 'leg bye' meydana gelir. 'Bacak bayları' diğer durumlarda 'baylar' ile aynı işlevi görür. Forvet oyuncusu topa vurmaya çalışmadıysa 'bacak bayları' alınamaz.

Oyunu Oynamak

  1. adım 1 sahayı ayarlayın.
    Sahayı hazırlayın. Bir vurucu sahanın her iki ucunda, vuruş çizgisinin arkasında ancak atış çizgisinin önünde durur. Atıcı da atış çizgisinin bir ucunda durur, atış çizgisinin arkasından başlar ve diğer uca doğru atış yapar. Atıcının atış yaptığı vurucu vurucudur; atıcı ile aynı uçta bulunan vurucu ise vurucu değildir.
    • Wicket-keeper forvet oyuncusunun kalesinin ve bowling çizgisinin arkasında çömelir. Görevleri, forvet oyuncusunun topu ıskalaması veya vurmayı reddetmesi durumunda topu yakalamaktır. Wicket-keeper topu başarıyla yakaladığında, forvet normalde oyun dışı ilan edilir.
    • Saha takımının diğer 9 üyesi, sahanın dışında kaldıkları sürece istedikleri zaman istedikleri şekilde durabilirler.
  2. adım 2 topa vurun.
    Topa vurun. Atıcı, atış çizgisinin gerisinden başlar ve atış çizgisine ulaşmadan önce ileri doğru hareket ederek ve topu fırlatarak topa vurur. Kriket atışı her zaman omuz üzerinden, tamamen düz bir kolla yapılır. Topun vurucuya ulaşmadan önce sahada bir kez zıplamasına izin verilir, ancak zıplaması gerekmez.
    • Eğer bowling oyuncusu atış sırasında atış çizgisini geçerse, hakemler tarafından 'top yok' olarak adlandırılır. Vurucular topa vurmuş gibi koşabilirler, ancak birkaç özel yöntem dışında oyun dışı kalamazlar.
    • Farklı bowling oyuncularının farklı hareket tarzları vardır ve hızlı bir bowling için ileri atılabilir ya da daha zor bir bowling için birkaç kez öne çıkıp dönebilirler. En hızlı bowling topları 90 mph (140 km/s) hıza kadar çıkabilir, bu da sahanın kısa uzunluğu göz önüne alındığında vurucunun çok hızlı tepki vermesini gerektirir.
    • Top vurucunun beline veya belinin altına ulaşmalıdır. Eğer top daha yüksekse ya da sahanın kenarlarından dışarı çıkıyorsa 'geniş' top ya da 'topsuz' top olarak adlandırılır, özellikle de topun vurucudan çok uzakta olmadığı ancak vurulamayacak kadar yüksekte olduğu durumlarda.
  3. adım 3 topa vurun ve koşun.
    Topa vurun ve koşun. Kriket sopasının düz tarafını kullanarak vurucu topa vurmaya çalışabilir. Her biri diğerlerine göre farklı avantajlara sahip birçok farklı vuruş türü vardır. Vurucu topa vurduktan sonra, kendisi ve vurucu olmayan oyuncu sahanın bir ucundan diğer ucuna koşarak yer değiştirmeyi seçebilir. Her iki vurucu da sahanın uzak tarafına güvenli bir şekilde koşmayı başarırsa, 1 koşu ilan edilir ve 1 puan kazanılır. Eğer vuruculardan biri sahanın uzak tarafına ulaşmaya çalışırken oyun dışı kalırsa puan verilmez.
    • Vurucuların topa vurduklarında koşmaları gerekmez. Vuruş çizgilerinin gerisinde kaldıkları sürece çoğu dış atıştan korunurlar, bu nedenle bazen koşmamak akıllıca olur.
    • Başarılı bir koşu yapan vurucular hemen geri dönebilir ve saha takımı onlardan birini oyun dışı bırakmadan önce kaçabileceklerini düşündükleri kadar koşu yapmaya çalışabilirler. Bir atışta 4'ten fazla koşu yapmak çok nadirdir, ancak mümkündür.
    • Eğer bir vurucu topa saha dışından vurursa ve top dışarı çıkarken en az bir kez sekerse, otomatik olarak 4 koşu verilir. Eğer top saha dışına çıkmadan önce sekmediyse, bunun yerine 6 koşu verilir.
  4. adım 4 oyunu bitirin.
    Oyunu bitirin. Uygun vuruş sayısına ulaşılana kadar seçtiğiniz oyun türüne göre oynayın. En yüksek sayıya ulaşan takım kazanır.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Ön ayak atışları nasıl yapılır?
    Ön ayak vuruşları için alıştırmalar yaparak. Ön ayak vuruşları sadece tam veya iyi uzunluktaki toplara yapılmalıdır.
  • Soru
    Başımın düşmesini nasıl önleyebilirim?
    Antrenman sırasında başınıza bir külah yerleştirin ve başınızın üzerinde kalmasını sağlayın.
  • Soru
    Ön ayakla çekme vuruşunu nasıl yaparım?
    Geriye ve karşıya hareket etmek yerine, ön ayağı öne doğru yerleştirin ve bir çekme vuruşu yapın.

Video

İpuçları

  • Vuruş yaparken, atış planlarken dirseğinizi yüksek tutun. Yakalarken parmaklarınızı bir arada tutun.
  • Oyun aralarında, oyunculara bir sonraki oyun için yeniden başlamaları için 2 dakikaya kadar süre tanınır. Bu, vurucuların strateji konusunda birbirleriyle görüşmeleri için iyi bir zamandır. Eğer vurucu olarak oynuyorsanız, iki dakika dolmadan pozisyonunuza döndüğünüzden emin olun.
  • Doğal olarak, kriket her zaman yaz aylarında, açık havada ve genellikle sadece 13:00 ile 18:00 saatleri arasında oynanır. Sonuç olarak, bir oyun sırasında hava çok sıcak olabilir. Güneş kremi ve şapka taktığınızdan ve bol su içtiğinizden emin olun.