Basketbolda Savunma Nasıl Yapılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Efsanevi kolej basketbolu koçu Bob Knight'ın bir zamanlar söylediği gibi, 'İyi basketbol her zaman iyi savunma ile başlar.' Bir takımın savunması gerçekten de bir maçın kazanılmasını ya da kaybedilmesini sağlayabilir ve iyi bir bireysel savunmacı olmak sizi takımınıza büyük katkı sağlayan bir oyuncu haline getirebilir. Kendinizi savunmanızı geliştirmeye adayarak, takımınızın en zorlu maçlarda bile öne geçmesine yardımcı olabilirsiniz.

Adımlar

İyi Bir Savunma Duruşu Pratiği Yapmak

  1. adım 1 ayaklarınızı omuz genişliğinden biraz daha açık olacak şekilde ayarlayın.
    Ayaklarınızı omuz genişliğinden biraz daha geniş açın. Ayaklarınızı öne doğru çevirin ve dizlerinizden biraz daha geniş olacak şekilde yerleştirin, bu da rahatça omuz genişliğinde açık olmalıdır. Bu duruş, ağırlık merkezinizi alçaltmaya başlayacak ve size güçlü bir temel sağlayacaktır.
  2. adım 2 ağırlığınızı ayak toplarınıza verin ve dizlerinizi bükün.
    Ağırlığınızı ayak toplarınıza verin ve dizlerinizi bükün. Ağırlığınızı ayak toplarınıza verin ve topuklarınızı yerden hafifçe kaldırın. Dizlerinizi bükün ve vücudunuzu güçlü bir squat pozisyonuna indirin. Yeterince alçaldığınızı düşünüyorsanız daha da alçalmaya çalışmanız iyi bir kuraldır.
    • Ağırlığınızı ayak parmaklarınızda değil, ayak toplarınızda tutmaya odaklanın, bu sizi dengeden uzaklaştıracaktır.
    • Duruşunuzun ne kadar alçak olduğunu test etmek için bir elinizle aşağı uzanın. Parmaklarınızla yere dokunabilmelisiniz. Hala kolayca hareket edebilmelisiniz; eğer edemiyorsanız, çömelme hareketinizi biraz azaltın.
    • Ağırlığınızı alçakta ve ayak toplarınızın üzerinde tutmak çabuk durmanıza, daha hızlı hızlanmanıza ve topa daha iyi tepki vermenize yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 sırtınızı düz tutun, ancak tamamen düz değil.
    Sırtınızı düz tutun, ancak tamamen düz değil. Sırtınız omuzlarınızdan kalçalarınıza kadar düz ve hafif kavisli olmalı, ancak tamamen düz olmamalıdır. Duruşu hissetmenize yardımcı olması için göğsünüzü yukarı kaldırırken ellerinizi yere doğru uzatın. Vücudunuzun üst kısmı biraz öne doğru eğilecektir, ancak ağırlığınızı dengede tutun.
    • Bu duruş ilk başta rahatsız edici görünebilir, ancak pratik yaptıkça daha doğal gelecektir.
    • Sırtınızın düz olduğundan emin olmak, sizi dengede tutarken yaralanmalara karşı koruyacaktır.
  4. adım 4 ellerinizi kaldırın ve gevşek ve aktif tutun.
    Ellerinizi kaldırın ve gevşek ve aktif tutun. Ellerinizi yanlara doğru açarak ya da bir elinizi geniş tutarken diğer elinizi hücum oyuncusunun kalçasında tutarak veya topu kazmak için kullanarak denemeler yapın. Ne yaparsanız yapın, ellerinizin yanlara düşmesine izin vermeyin.
    • Koçunuz, savunmanızın ne kadar agresif olduğuna bağlı olarak kullanmanızı istediği belirli bir el yerleşimine sahip olabilir. Eğer yoksa, sadece ellerinizi yukarıda ve aktif tutmaya odaklanın. Farklı pozisyonlar deneyin ve size neyin doğal ve etkili geldiğini görün.

Topu Savunmak

  1. adım 1 takımınız şut atar atmaz savunmaya geri dönün.
    Takımınız şut atar atmaz savunmaya geri dönün. Takımınızın özel bir geçiş savunması olabilir, ancak genel olarak, ilk oyuncu kolay turnikeyi önlemek için çembere doğru koşmalıdır. Gerideki ikinci oyuncu topa sahip olan oyuncuya baskı yapmalı ve kalan 3 oyuncu hücum oyuncularını korumalıdır.
    • Geçiş sırasında iletişim çok önemlidir! Takım arkadaşlarınıza potayı, topu ya da boştaki bir oyuncuyu koruyup korumadığınızı söyleyin.
    • Hücumdaki rolünüz bir şuttan sonra ribaundu almak için fileye doğru koşmak olabilir. Bu durumda, sadece ribaundu alamazsanız ve diğer takım topu ele geçirirse savunmada geri koşarsınız.
  2. adım 2 topa sahip olan oyuncuya hemen baskı yapın.
    Topa sahip olan oyuncuya hemen baskı yapın. Eğer topa sahip olan oyuncunun yanında kimsenin olmadığını görürseniz, topa baskı yapmak için hemen ona doğru koşun. Bir savunma için en büyük tehdit, açık bir pas veya dripling alanına sahip bir hücum oyuncusudur ve bunu durdurmanın en iyi yolu mümkün olan en kısa sürede baskı yapmaktır.
    • Takımınızın oyun planı dahilinde çalışın. Eğer koçunuz sizi bir oyuncuyla görevlendirirse, mümkün olduğunca onunla birlikte hareket etmeye çalışın. Eğer bir oyuncu topa baskı yapmadan sahip olursa, mümkün olan en kısa sürede ona saldırın.
  3. adım 3 vücudunuzu açarak onları kenar çizgisine doğru zorlayın.
    Onları yan çizgiye doğru zorlamak için vücudunuza açı verin. Kenar çizgisine en yakın ayağınızı diğerinin birkaç santim gerisine kaydırın. Arka ayağınızın parmak ucu diğerinin topuğuyla aynı hizada olmalıdır. Göğsünüzü hafifçe o yöne doğru açın.
    • 'Topuk/ayak parmağı/itme noktası' hizalaması olarak adlandırılan bu açılı duruş, top tutucunun sahanın ortasına doğru top sürmesini engeller. Bunun yerine onları yan çizgiye, dip çizgiye ya da savunmadaki takım arkadaşlarınıza doğru itersiniz.
  4. adım 4 her zaman diğer oyuncudan daha aşağıda kalın.
    Her zaman diğer oyuncudan daha aşağıda kalın. Topu tutan oyuncuyla birlikte hareket ederken bile alçak savunma duruşunuzda kalmanız önemlidir. Vücudunuzu her zaman onlardan daha aşağıda tutun, başınızı ve gövdenizi alçaltarak gözlerinizin onlarla omuz hizasında olmasını sağlayın.
    • Hareket etmeniz gerektiğinde ayağa kalkmak yerine, alçakta kalın ve bir yandan diğer yana ayaklarınızı sürüyün.
    • Alçakta kalmanıza yardımcı olması için duruşunuzu alın ve tavanı başınızın hemen üzerinde olan bir spor salonunda oynadığınızı hayal edin. Hareket ederken doğrulur ya da aşağı yukarı sallanırsanız başınızı tavana çarparsınız.
    • Alçak bir savunma duruşunda kalmak size mükemmel bir denge sağlar ve topa hızlı tepki vermenizi sağlar.
  5. adım 5 gözlerinizi top tutucudan ayırmayın's chest or waist.
    Gözlerinizi topa sahip olan oyuncunun göğsünde veya belinde tutun. Topla savunma yaparken basketbol topuna ya da diğer oyuncunun yüzüne bakmak doğaldır, ancak bu, başka bir yöne bakarak ya da pompa taklidi yaparak sizi yanıltmalarını kolaylaştırır. Bunun yerine orta bölgelerine, yani göğüslerinden bellerine kadar olan bölgeye bakın.
    • Bir hücum oyuncusunun orta bölümüyle fake yapması son derece zordur, bu da hareketlerini takip etmek için harika bir yoldur.
  6. adım 6 bir elinizle topu takip ederken diğer elinizle pas yolunu kapatın.
    Bir elinizle topu takip ederken diğer elinizle pas yolunu kapatın. Topu tutan oyuncudan bir kol mesafesi uzakta durun ve bir kolunuzu topun birkaç santim uzağına uzatarak topun hareketlerini takip etmek için kullanın. Diğer elinizi topu tutan oyuncunun dikkatini dağıtmak ve pas yolunu kesmek için daha aşağıda ve hafifçe yana doğru tutun.
    • Topa uzanmayın. Bu sizin dengenizi bozacak ve topu tutan oyuncuya sizi geçme şansı verecektir ve ayrıca koluna vurursanız faul çalınabilir.
  7. adım 7 takım arkadaşlarınızla her zaman iletişim kurun.
    Takım arkadaşlarınızla her zaman iletişim kurun. Tüm savunma pozisyonu boyunca takım arkadaşlarınızla konuşarak nerede olduğunuzu ve sahada göremedikleri neler olduğunu onlara bildirin. Savunmada iletişim kurmak için kullanabileceğiniz bazı ifadeler şunlardır:
    • 'Top, top, top!'- topa baskı yapmak için ileri doğru koşarken bunu kullanın.
    • 'Deny, deny, deny'-toptan bir pas uzakta olan bir oyuncuyu savunuyorsanız bunu kullanın.
    • 'Screen right' veya 'Screen left'- takım arkadaşınıza bir taraftan perdeleme yapılacağını söylemek için kullanın. Perdelemede, bir hücum oyuncusu başka bir hücum oyuncusunu koruyan savunmayı engellemek için koşar.

Top Sürme ve Şut Savunması

  1. adım 1 topu tutan oyuncu fileye doğru dripling yapmaya çalışırsa geri çekilin.
    Topu tutan oyuncu fileye doğru dripling yapmaya çalışırsa geri çekilin. Topu tutan oyuncu fileye doğru sürmeye veya sert bir şekilde dripling yapmaya çalıştığında, drop-step savunma duruşunuzda hızla geriye doğru kayın. Alçakta kalın ve onlarla birlikte hareket edin, oyunun içinde kalmak için kol uzunluğundaki yastığınızı korumaya çalışın.
    • Sabırlı olun. Topu tutan oyuncu kontrolü kaybetmediği ya da büyük bir hata yapmadığı sürece uzanmaya ya da çalmaya çalışmayın.
  2. adım 2 topu tutan oyuncuyu en yakın yan çizgiye doğru zorlayın.
    Topu tutan oyuncuyu en yakın yan çizgiye doğru zorlayın. Topu tutan oyuncu dripling yaparken vücudunuzu yan çizgiye doğru daha fazla açmaya başlayın. Vücudunuzu kullanarak sayı atma yollarını kapatmak istiyorsunuz, bu da sırtınızı çembere verip onları çemberden uzaklaştırmak anlamına geliyor.
    • Bu, topu oyuna sokan oyuncu hata yapana ya da takım arkadaşlarınız yardıma gelene kadar onu kontrol altında tutmanıza yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 dripling sırasında topu uzaklaştırmaya çalışın.
    Dripling sırasında topu uzaklaştırmaya çalışın. Topa en yakın elinizi kullanarak kısa ve hızlı bir hareketle topu uzaklaştırın. Topa vurmak için pası engelleyen elinizle uzanmayın; top tutucunun koluna çarpabilir ve faulle cezalandırılabilirsiniz.
    • Sadece oyuncu sizi geçmeye çalışıyorsa ve onu durdurmanın bir yolu yoksa ya da topu gevşek bir şekilde tutuyorsa ve bir fırsat görüyorsanız çalım atmayı deneyin.
  4. adım 4 eğer yapabiliyorsanız hücum faulü yapın.
    Yapabiliyorsanız hücum faulü alın. Hücum, savunma oyuncusunun hareketsiz dururken veya geriye ya da yana doğru hareket ederken, her iki ayağı da yerdeyken top toplayıcı tarafından gövdesine vurulmasıyla gerçekleşir. Hücum yapmak için, alçak savunma duruşunuzda kalın ve hücum oyuncusunun topa hücum etmek yerine size doğru dripling yapmasına izin verin.
    • Hücum ederken dikkatli olun! Topa doğru hareket ediyorsanız, iki ayağınız da yerde değilse veya gövdeniz dışında bir yerinize vurulduysa blok yaptığınız için çağrılabilirsiniz.
    • Topu süren oyuncuyla birlikte hareket edin ve faulü almaya çalışmak için top sürme çizgisinde kalın.
    • Çok aşağıda kalın ve ön kolunuzu göğsünüzün önünde bükün, darbenin bir kısmını emmek için güçlü ve kendinize yakın tutun. Vücudunuzun üst kısmı doğal olarak geriye doğru sallanacak ve faulü satmanıza yardımcı olacaktır.
  5. adım 5 şutu savunun...
    Atışı savunun Şutörün görüşünü engelleyerek. Topu tutan oyuncunun şuta kalktığını görürseniz, dikkatini dağıtmak ve çemberi görmesini engellemek için elinizi yüzüne doğru götürün. Bu, faul yapmadan ya da top tutucu gerçekten numara yapıyorsa aldanmadan kaçırılan bir şutu zorlamanızı sağlar.
    • Bu, şut sırasında zıplayıp basketbol topuna vurmaktan daha iyi bir taktik olarak kabul edilir; bu, şutörün koluna vurursanız faulle sonuçlanabilir veya numara yapıyorlarsa onlara açık bir dripling veya pas yolu verir.

Topsuz Savunma Oynamak

  1. adım 1 aşağıdaki durumlarda geçişi reddedin're one pass away from the ball.
    Topa bir pas uzaktayken pası reddedin. Topa sahip olmayan ancak pas için yeterince yakın olan bir hücum oyuncusunu savunurken, bir kolunuz ve ayağınız pas yolunda olacak şekilde savunma duruşunuzda kalın. Göğsünüzü rakibinize dönük tutun ve basketbol topunu görmek için top tarafındaki omzunuzun üzerinden bakın.
    • Bazı durumlarda veya savunma stratejilerinde koçunuz pası kesmek yerine topsuz savunma oyuncusuna yardım etmenizi isteyebilir. Bu durumda, top sürme yolunu kapatmak için topsuz savunma oyuncusunun arkasında duracaksınız.
  2. adım 2 aşağıdaki durumlarda oyuncunuzun üzerinde kalın're on the ball-side corner.
    Eğer oyuncunuz top tarafındaki köşedeyse onu takip edin. Köşeden üç sayılık atış savunma için son derece tehlikelidir. Bu köşe atışını kullanan oyuncuyu savunuyorsanız, pas yolunu kapatmak için hızlıca dışarı çıkabilirsiniz, ancak her zaman hemen oyuncunuza dönmelisiniz.
    • Topu tutan oyuncu çembere doğru gidiyor olsa bile köşede kalın. Bu oyunda yardım etmeye çalışırsanız, topu kontrol eden oyuncu köşedeki oyuncuya basit bir pas atabilir ve o da kolay bir smaç atabilir.
  3. 3. adım bir
    Topu ve oyuncunuzu izlemek için bir 'savunma üçgeni' oluşturun. Eğer toptan daha uzakta olan ve tek bir pasla ulaşılamayacak bir oyuncuyu koruyorsanız, hem oyuncunuzu hem de basketbol topunu gözünüzün ucuyla görebilecek şekilde pozisyon alın. Ellerinizi açık ve aktif tutun, biri topa diğeri de oyuncunuza doğru baksın.
    • Basketbol topuna olabildiğince yakın olmaya çalışın, aynı zamanda oyuncunuza da hızlı bir pas atması halinde onu savunabileceğiniz kadar yakın durun.
  4. adım 4 pozisyonunuzu her zaman ayarlayın.
    Pozisyonunuzu her zaman ayarlayın. Savunmadayken asla sabit durmadığınızdan emin olun. Basketbol topu veya oyuncunuz hareket ettiğinde, herhangi bir oyuna hızlı tepki verebilmek için pozisyonunuzu ayarlayın. Savunma duruşunuzda kalın ve her zaman hem topu hem de koruduğunuz oyuncuyu görebildiğinizden emin olun.
    • Kendinizi topu izlemeye kaptırıp sizin de yapmanız gereken bir iş olduğunu unutmayın! İyi bir hücum her zaman tembel veya dikkati dağılmış bir savunma oyuncusundan faydalanabilir.

Güç Geliştirme ve Savunma Becerilerini Uygulama

  1. adım 1 duruşunuzu güçlendirin...
    Squat ile duruşunuzu güçlendirin ve Duvarda oturuyor. Tüm savunma pozisyonunuz boyunca alçak bir savunma duruşu tutmakta zorlanıyorsanız, duvar oturuşları ve alçak squatlarla bacak gücünüz üzerinde çalışın. Duruşunuzu daha alçak ve daha güçlü hale getirmek için haftada en az 4-5 kez bacaklarınızı çalıştırmayı taahhüt edin.
    • Duvar oturuşu yapmak için sırtınızı bir duvara yaslayın ve dizleriniz 90 derecelik bir açıya gelene kadar aşağı doğru kayın. Olabildiğince uzun süre pozisyonda kalın ve her seferinde daha uzun süre dayanmaya çalışın.
    • Squat yapmak için, ayaklarınız omuz genişliğinden biraz daha açık olacak şekilde dik durun. Dizleriniz 90 derecelik bir açıyla bükülene kadar vücudunuzu indirin. Dik durun ve en az 10 tekrar yapın.
  2. adım 2 atlama ipleri ve çeviklik merdivenleri ile ayak hareketleriniz üzerinde çalışın.
    Atlama ipleri ve çeviklik merdivenleri ile ayak hareketleriniz üzerinde çalışın. Hızlı ayak hareketleri her iyi savunma oyuncusunun vazgeçilmez bir aracıdır. Çabukluğunuzu geliştirmek için günde 10 dakika ip atlayarak başlayın. Ardından, denge ve hızınız üzerinde çalışmak için çeviklik merdiveni ile alıştırmalar yapmaya geçin.
    • İp atlama ipiyle, önce ayaklarınızı yerden olabildiğince çabuk kaldırmaya odaklanarak temel tekli zıplamayı deneyin. Ardından her atlayışta bir yandan diğer yana hareket etmeyi veya ayaklarınızı ileri geri hareket ettirmeyi deneyin.
    • Çeviklik merdiveni ile koşun ve göğsünüz öne bakacak şekilde her bir kareye iki ayağınızla vurun, ardından yana dönün ve aynı şeyi yapın. Ekstra bir meydan okuma için çevrimiçi olarak diğer çeviklik merdiveni alıştırmalarına bakın.
    • Çeviklik merdiveniniz yoksa, kaldırımda tebeşirle veya uzun çubukları 'basamak' olarak kullanarak kendi merdiveninizi yapın.
  3. adım 3 kalas yapın
    Çekirdek gücünüzü geliştirmek için plank yapın. Güçlü bir merkez bölgesi, iyi bir savunma oyuncusu için önemli olan dengenizi korumanıza yardımcı olacaktır. Her gün 60 saniye tutabilene kadar normal bir yüzüstü plank yapın, ardından eğik kaslarınızı çalıştırmak için bir yan plank deneyin.
  4. adım 4 hızlı hareket ve baskı üzerinde çalışmak için bir ayak çalışması alıştırması yapın.
    Hızlı hareket ve baskı üzerinde çalışmak için bir ayak egzersizi ayarlayın. Dip çizgiden serbest atış çizgisi hizasındaki bir koniye doğru koşun. Yavaşlayın ve savunma duruşuna geçin, ardından geri geri giderek dip çizgiden birkaç metre uzaktaki bir koniye gidin ve sahanın diğer tarafına doğru kayın. Başka bir koniye doğru depar atın, ardından anahtarın üstünden kayarak bitirin.
    • Bu alıştırmayı takım arkadaşlarınızla veya kendi başınıza yapabilirsiniz. Parkuru 3-5 kez geçmeye çalışın ve her seferinde yapabildiğiniz kadar sert olun.
  5. adım 5 becerilerinizi test etmek için bire bir savunma alıştırması deneyin.
    Becerilerinizi test etmek için bire bir savunma alıştırması deneyin. Savunma oyuncusu olarak topu tutun ve hücum oyuncusuyla birlikte serbest atış çizgisinde durun. Alıştırmayı başlatmak için topu onlara verin. Hücum oyuncusu çembere saldırmalı ve siz onu durdurmaya çalışırken 2-3 dripling içinde şut atmalıdır.
    • Topu hücum oyuncusuna vermek, alıştırmaya onun hemen yanında başlamanız gerektiği anlamına gelir ve sizi onun hareketlerine hızlı tepki vermeye zorlar.
    • Bu alıştırmada, hücum oyuncusunu önünüzde tutmaya, savunma duruşunuzda kalmaya ve attığı her şuta meydan okumaya odaklanın.
  6. adım 6 pozisyon alma üzerinde çalışmak için bir yansıtma alıştırması yapın.
    Konumlanma üzerinde çalışmak için bir yansıtma alıştırması yapın. Anahtarın paralel çizgileri üzerinde başka bir oyuncunun karşısına yerleşin. Hücum oyuncusu olarak, anahtarda yukarı ve aşağı hareket edecekler ve kendilerini sizden, savunma oyuncusundan ayırmaya çalışacaklar. Ne yaparlarsa yapsınlar siz onlarla aynı hizada kalmaya çalışacaksınız.
    • Hücum oyuncusundan fake'ler kullanmasını veya aynalama hareketinizi bozmak için hızla tempo değiştirmesini isteyin.
    • Tüm alıştırma boyunca aktif ellerle alçakta kalın.
  7. adım 7 savunmanızı her antrenmanda ve oyunda uygulayın.
    Savunmanızı her antrenman ve oyunda uygulayın. Antrenmanlarda savunma yapmak için gönüllü olun, diğer takımın en iyi oyuncusunu savunun ve topun üzerinde veya dışında daha iyi bir duruş veya pozisyon almak için kendinizi sürekli zorlayın. Kendinizi savunmanıza adayarak her oyunda büyük bir fark yaratabilirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Hücum oyuncusu topa sahipse, savunma oyuncusu ne kadar uzakta olmalıdır?
    Eğer hücum oyuncusu çok iyi şut atıyorsa, ona fazla alan bırakmayın. Eğer hücum oyuncusu iyi şut atamıyorsa, o zaman sadece iki seçeneği vardır: pas vermek veya doğrudan size doğru bir drive ile gitmek.
  • Soru
    Ya rakip hızlıysa ve savunması zorsa?
    Büyük hücum oyuncuları hızlıdır ve onları korumak zordur, ancak daha hızlı olmak için antrenman yapmanız gerekir. Eğer başka bir seçenek yoksa, oraya buraya küçük kirli vuruşlar yapmak uzun bir yol kat etmenizi sağlayabilir. 'Kötü Çocuk Pistons 'ın (Jordan ve Pippen'ın karşılaştığı en büyük rakiplerden biri) ana ilkesi buydu. Küçük bir itme ya da vuruş bir adamı yavaşlatmak için iyi bir yoldur, ancak biraz kirli oynamak istemiyorsanız, o zaman daha çok çalışmanızı öneririm.
  • Soru
    Babam top sürerken her iki elini de eşit derecede iyi kullanıyor. Onu nasıl koruyabilirim?
    Alçalın ve ellerinizi dışarıda tutun. Sizi geçeceği için tam olarak uzanmayın. Topu dışarı çıkarmaya çalışın ve baskı uygulayın.

İpuçları

  • Savunma bilginizi genişletmek için koçunuza takımınızın hangi savunmayı kullandığını sorun. Bire bir, alan, eşleşme veya başka bir savunma olabilir. Onlardan neden bu savunmayı seçtiklerini ve bu savunmada daha iyi bir oyuncu olmak için neler yapabileceğinizi açıklamalarını isteyin.
  • Savunma yaparken her zaman tetikte olun. Bu, daha hızlı hareket etmenize ve koruduğunuz kişiye ayak uydurmanıza yardımcı olur.