Futbolda Savunma Nasıl Oynanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Birçok ülkede futbol olarak da adlandırılan futbolda savunma oyuncuları, kaleyi etkili bir şekilde korumak için saatler süren antrenmanlara, içgüdülere ve fiziksel yeteneklere güvenmek zorundadır. Rakibinizi ve sahayı okuma becerisi çok değerlidir, ancak bu beceriden yoksun olsanız bile, kendinizi daha güvenilir bir savunma oyuncusu yapmak için kullanabileceğiniz teknikler vardır. Vücudunuzu hazırlayın, zihninizi hazırlayın ve ne yaparsanız yapın, o topun kaçmasına izin vermeyin!

Adımlar

Etkili Bir Savunucu Olmak İçin Hazırlanmak

  1. adım 1 bir antrenman rejimi oluşturun.
    Bir antrenman rejimi oluşturun. Profesyonel futbolda savunma oyuncuları genellikle takımlarındaki en uzun oyunculardır ve takım arkadaşlarından daha sağlamdırlar. Bunun nedeni, bir defans oyuncusu olarak amacınızın kalenizi her şekilde şutlardan korumak olmasıdır. Bu da şunları gerektirir:
    • Hem agresif rakipleri savuşturmak hem de topa sahip olduğunuzda topu temizlemek için güç. Ağırlık antrenmanı Topu temizleme gücünüzü ve kafa vuruşu potansiyelinizi artırmak için bacaklarınızı kullanın. Vücudunuzun üst kısmını ihmal etmeyin, aksi takdirde kafa vuruşu yaparken topa doğru ilerleyemeyebilirsiniz.
    • Denge; dik durmak, mücadele etmek ve sahadaki gelişmelere tepki vermek için gereklidir. Squat gibi özel egzersizler yaparak dengenizi geliştirin ve çekirdek gücü daha fazla tüm vücut dengesini teşvik etmek için.
  2. adım 2 kardiyovasküler aktivitenizi artırın.
    Kardiyovasküler aktivitenizi artırın. Tüm futbolcuların yüksek dayanıklılığa sahip koşucular olması beklenir, ancak savunma oyuncuları yorulmak bilmemelidir. Olağanüstü bir defans oyuncusu olmak istiyorsanız, spor kariyeriniz boyunca bu özelliğinizi geliştirmelisiniz.
    • Bu amaca ulaşmak için yüzme veya bisiklete binmeyi düşünebilirsiniz.
    • Bacaklarınızın gelişimine ve performansına ekstra odaklanın. Güçlü bacaklar, rakiplerinize kafa toplarında daha kolay meydan okumanızı sağlayacaktır.
    • Kendinizi geliştirin dikey sıçrama yüksekliği.
    • Sizi daha güçlü bir başlık yarışmacısı yapmak için ip atlayın.
  3. adım 3 sahadaki pozisyonel gelişmelerin farkındalığını artırın.
    Sahadaki pozisyonel gelişmelerin farkındalığını artırın. Pozisyon alma her defans oyuncusu için çok önemlidir, çünkü kötü pozisyon alma savunma hattınızdan gereksiz atışlara izin verebilir. Bir defans oyuncusu olarak kaleciden önceki son savunma hattı sizsiniz. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere, sahada gelişen durum hakkında geniş bir farkındalığa sahip olmalısınız:
    • Rakip forvetlerin pozisyonu.
    • Rakip takımın hücumuna baskı yapan orta saha oyuncuları.
    • Savunma hattınızın pozisyonu.
  4. adım 4 temel becerilerinizi geliştirin.
    Temel becerilerinizi geliştirin. Bir savunma oyuncusu olarak sizden mükemmel top kullanma becerilerine sahip olmanız beklenir. Özensiz bir pas ya da kötü bir kontrol, topun diğer takımın eline geçmesine neden olabilir ve bu da sizin için felaketle sonuçlanabilir.
    • Top kullanma becerilerinizi korumak ve farklı oyuncuların savunma stillerine uyum sağlayabilmek için diğer savunma oyuncularıyla düzenli olarak antrenman yapmalısınız.
  5. adım 5 nereye bakacağınızı bilin.
    Nereye bakacağınızı bilin. Uzmanlar sürekli olarak savunmadayken kalçaları ve topu izlemenizi tavsiye eder. Yetenekli forvetlerin defans oyuncularına karşı kullanabilecekleri vücut çalımları gibi birçok hileleri vardır, ancak rakip oyuncunun kalçalarını izleyerek bunları görebilirsiniz. Bu genellikle onun nereye yöneldiği konusunda size ipucu verecektir.
    • Gözünüzü toptan ayırmamanız ve süslü ayak hareketlerine aldanmamanız önemlidir; dikkatinizi dağıtmayı reddederseniz, aldatıcı ayaklara güvenen forvetler bozguna uğrayacaktır.
  6. adım 6 rakipleri ve yaklaşma açılarını koruyun.
    Rakipleri ve yaklaşma açılarını koruyun. Futbol sahasının boyutları değişmez ve bir rakibin kalenize yaklaşabileceği yönler sınırlıdır. Rakip takımdaki herhangi bir oyuncunun yaklaşımını anında analiz etmek için zihninizi eğitmelisiniz. Kendinize sorun:
    • Kaleye nasıl şut atacak?
    • Pas verebileceği bir desteği var mı?
    • Diğer forvet oyuncuları onu nasıl destekleyebilir?
    • Diğer forvet oyuncuları kaleye nasıl şut atacak?
  7. adım 7 zihniyetinizde kararlı olun.
    Zihniyetinizde kararlı olun. Savunmacılar en kötü durumlarda bile asla pes etmemelidir. Savunma pes ettiğinde kaleci desteksiz kalır, bu da kaleci için fiziksel olarak ve takımınız için puan açısından tehlikeli olabilir.
    • Bir savunma oyuncusu olarak, vücudunuz da dahil olmak üzere golleri durdurmak için gereken her şeyi feda etmeye istekli olmanız gerekir.
    • Örneğin, bir oyuncu şut atmak üzereyse, onu engellemek için vücudunuzu, bacaklarınızı ve hatta yüzünüzü ortaya koymaya istekli olmalısınız.
    • Defans oyuncuları başarılı olma arzusuyla son derece rekabetçi olmalı ve durum ne kadar kötü görünürse görünsün asla pes etmemelidir.

Bir Saldırgana Karşı Savunma

  1. adım 1 rakip oyuncunun stilini değerlendirin.
    Rakip oyuncunun stilini değerlendirin. Eğer koruduğunuz forvet hızlı, çevik oyunları tercih ediyorsa, çok agresif savunma yapmak ve boşluklardan yararlanmasını önlemek için ona yakın durmak isteyeceksiniz. Savunmayı şaşırtmak için ayak oyunlarına güvenen oyuncular, sizin onun kalçalarına ve topa dikkat etmenizle etkisiz hale getirilebilir.
    • Ayrıca savunmada bir boşluk oluşmasına izin vererek hücum oyuncuları için bir tuzak kurmayı da düşünebilirsiniz.
    • Eğer bir tuzak manevrasına kalkışırsanız, kendi yeteneklerinizden olduğu kadar diğer oyuncunun yeteneklerinden de emin olmanız gerekir. Beklediğinizden daha hızlı bir deparla sizi şaşırtırsa, toz içinde kalabilirsiniz ve fileye bir şut atabilir.
  2. adım 2 fileye yapılan atakları ve oyuncular arasındaki pasları kesin.
    Fileye yapılan atakları ve oyuncular arasındaki pasları kesin. Bir defans oyuncusu olarak ilk ve en önemli sorumluluğunuz fileyi korumaktır. Kendinizi her zaman diğer takımın forvetleri ile file arasında tutmalısınız, ancak boştaki bir oyuncuya atılan tehlikeli bir pası kesmeniz gereken durumlar da olabilir.
    • Bir savunma oyuncusu olarak farkındalığınızı keskin tutmanız ve elinizden gelen en iyi kararları vermeniz önemlidir. Sahadaki değişikliklere yavaş tepki verirseniz, savunmanız zarar görecektir.
  3. adım 3 topa vuruşlarınızı sınırlayın.
    Topa vuruşlarınızı sınırlayın. Topu gelişigüzel bir şekilde rakibinizden uzaklaştırmaya çalışmak için ayağınızı dışarı doğru uzatmak dengenizi bozabilir ve rakibinize sizi geçme fırsatı verebilir. Rakibinizle aranızda yaklaşık bir kol boyu boşluk bırakmalısınız.
    • Rakibiniz hata yapana kadar geri adım atarak topu çalmak için doğru anı bekleyin.
  4. adım 4 kalçanızı ve yaklaşımınızı açın.
    Kalçanıza ve yaklaşımınıza açı verin. Rakibin kafa kafaya yaklaşan bir savunma oyuncusundan kaçması kolaydır, bu nedenle rakip forvetlere doğrudan koşmaktan kaçınmalısınız. Bir hücum oyuncusuyla karşı karşıya gelirken, rakibi baskın olmayan ayağını kullanmaya zorlayacak bir açıyla yaklaşmaya çalışın.
    • Bir hücum oyuncusunu korurken bir ayağınızla önden giderek doğru kalça açısını daha iyi sağlayabilirsiniz. Bu şekilde sahadaki gelişmeler karşısında kolayca dönebilirsiniz.
  5. adım 5 hücum oyuncularını baskı pozisyonlarına sürün.
    Hücum oyuncularını baskı pozisyonlarına sürün. Bunu, hücum oyuncusunun yaklaşma açısını orta saha oyuncuları gibi diğer savunma oyuncularının erişebileceği bir şekilde keserek yapabilirsiniz. Takım arkadaşınız orta saha oyuncularının yaklaştığını görürseniz, kapattığınız hücum oyuncusunun üzerine başka bir savunma oyuncusunun baskısını getirmek için kesme açınızı ayarlayın.
  6. adım 6 diğer savunma oyuncularıyla iletişim kurun.
    Diğer savunma oyuncularıyla iletişim kurun. Savunma oyuncuları kaleci, orta saha ve birbirleriyle net bir şekilde iletişim kurmalıdır. Savunma ofsayt tuzağı oynuyorsa veya bir savunma oyuncusu çizgide değilse ya da bir oyuncuyu marke etmiyorsa, bu durum yüksek sesle ve hızlı bir şekilde kendisine bildirilmelidir.
    • Kalecinin topu almasını ya da geri pas almasını isteyen savunma oyuncuları beklentilerini yüksek sesle dile getirmelidir.
    • Takım arkadaşlarınızı tanıyın. Savunma oyuncuları ve diğer oyuncular birbirlerini tanıdıklarında iletişim daha kolay olur.

Savunmanızı Geliştirin

  1. adım 1 bire bir savunma alıştırması yapın.
    Bire bir savunma alıştırması yapın. Siz ve antrenman partneriniz için yaklaşık yediye yirmi metre uzunluğunda bir alan oluşturun. Siz ve partneriniz, partneriniz topa sahip olacak şekilde ızgaranın karşı uçlarında başlamalısınız. Daha sonra partneriniz topu ızgaranın diğer tarafına doğru sürmeye çalışmalıdır. Savunma yapan oyuncunun (bu sizsiniz) amacı
    • Topu hücum oyuncusundan kazanmak.
    • Hücum oyuncusunu saha dışına çıkmaya zorlamak.
  2. adım 2 daha hızlı tempolu bir ikiye iki alıştırması deneyin.
    Daha hızlı tempolu bir ikiye iki alıştırması deneyin. Bu egzersiz için daha büyük bir alana ihtiyacınız olacak. Yaklaşık 25 metreye 40 metrelik bir alan işinizi görecektir. Bu, oyuncular arasında daha fazla ayrılık oyununa izin verecek ve gerçek bir oyun senaryosunu daha yakından modelleyecektir. Dört kişilik bir oyuncu grubunu iki çifte ayırın ve her çiftin ızgaranın bir tarafını savunmasını sağlayın.
    • Her oyuncu çifti topu hücum oyuncularından kazanmaya çalışmalı veya hücum oyuncularını saha dışına çıkmaya zorlamalıdır. Bu alıştırmayı eğlenceli kılmak için çiftler arasında hücum ve savunma arasında geçiş yapmayı düşünebilirsiniz.
  3. adım 3 çapraz atışlara karşı savunma yapmayı öğrenin.
    Çapraz atışlara karşı savunma yapmayı öğrenin. Kalenin ve ceza sahasının tamamını kapsayan ve ceza sahasının ötesinde orta sahaya doğru uzanan 44'e 30 yardalık bir alanı işaretleyin. Topu geçmek için 18 yardalık alanın kenarında iki takım arkadaşına, kalenin önünde iki 'hücum' oyuncusuna ve üç savunma oyuncusuna (siz dahil) ihtiyacınız olacak.
    • Hücum oyuncularından biri topu kanat oyuncularından birine pas vermelidir.
    • Kanat oyuncusu sahayı okuyacak ve hazır olduğunda topu hücum oyuncusuna atacaktır.
    • Defans oyuncuları atağı kalede durdurmak ve topu uzaklaştırmak ya da topa yeniden sahip olmak için koordine olmalıdır.
  4. adım 4 ceza sahası savunma alıştırmasını uygulayın.
    Tam teşekküllü bir ceza sahası savunma alıştırması yapın. Bu alıştırma için bir ucunda tam boy file bulunan 35'e 35 yardalık bir alan ölçün. 3-2 dizilişinde beş oyuncudan oluşan bir hücum 'takımına' ihtiyacınız olacak, üç oyuncu orta saha ve iki oyuncu forvet olarak görev yapacak. Savunan 'takım' ise 3-1 dizilişinde bir kaleci de dahil olmak üzere dört oyuncuya ihtiyaç duyacaktır.
    • Lider hücum oyuncusu, kalenin karşısında, ızgara sınırının hemen içinde topa sahip olarak alıştırmaya başlamalıdır.
    • Savunma oyuncuları ya topa yeniden sahip olmak ve topu uzaklaştırmak ya da hücum oyuncularını saha dışına çıkmaya zorlamak için çalışmalıdır.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Nasıl iyi bir futbol defans oyuncusu olabilirim?
  • Soru
    İyi bir defans oyuncusunun özellikleri nelerdir?
    Savunma yaptığınızda, bu becerilerden çok zihniyetimizle ilgilidir. Çok fazla cesaret gerektiren bir pozisyondur. İyi savunmacılar ne zaman öne çıkıp ne zaman geri çekilmeleri gerektiğini, ne zaman rakibe baskı yapıp ne zaman geri çekilmeleri gerektiğini bilirler.
  • Soru
    Futbolda savunmada ne zaman çalım atmalıyım?
    Bunu sadece rakibe saldırmadan topu hareket ettireceğinizden tamamen emin olduğunuzda yapın.

İpuçları