Masa Tenisinde Savunma Nasıl Oynanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

En basit haliyle masa tenisi, rakiplerin alçak fileli bir masa üzerinde topa ileri geri vurduğu bir spordur. Ancak, tüm basitliğine rağmen, masa tenisi yoğun bir zihinsel yönü olan zorlu bir spordur. Genellikle rakip ya defansif oynar (vuruşları engeller ve diğer oyuncuyu yıpratır) ya da agresif bir şekilde diğer oyuncuya top atar. Kendinizi hücuma geçen bir rakiple oynarken bulursanız, temel savunma vuruşlarını kullanın. Bu vuruşlar ve savunma stratejisi rakibinizin oyununu bozabilir.

Adımlar

Savunma Vuruşlarını Kullanma

  1. adım 1 topu geri itin.
    Topu geri itin. Topun üzerine biraz backspin yerleştirerek topu rakibinize geri verin. Backhand push yapmak için masaya yakın durun ve ön kolunuzu raket masaya paralel olacak şekilde tutun. Dengede kalmak için diğer kolunuzu topa doğru tutun. Topa raketin arka alt kısmından vurmak için kısa bir vuruş kullanın. Bu ona biraz spin verecektir.
    • Bu, rakibinizin file üzerinden kısa vurduğu bir topu (masada iki kez sekecek bir topu) geri döndürmek için iyi bir savunma vuruşudur. Ayrıca rakibinizin hücum vuruşu yapmasını da engeller.
  2. adım 2 forehand drive kullanın.
    Forehand drive kullanın. Topu rakibinizin dip çizgisine veya yan çizgisine gönderin ve onun agresif bir vuruş yapmasını engelleyin. Forehand drive kullanmak için masaya yakın durun, ancak yan tarafınız oyuna dönük olacak şekilde dönün. Raketinizi biraz yukarı kaldırın ve serbest kolunuzu topa doğru tutun. Top size doğru geldiğinde 45 derece dönün ve topa zıpladığı en üst noktadan vurun.
    • Topa biraz topspin vermek istiyorsanız, raketinizi biraz kapalı konumda tutun. Kapalı pozisyonda tutmak için raketi vuruş tarafı masaya doğru bakacak şekilde tutun.
  3. adım 3 atışı yapın.
    Atışı loblayın. Rakibiniz masanın üzerinden size doğru yüksek bir top atabilir. Bunu yaparsa, topu size geri göndermeniz gerekir, böylece size zorla vuramaz. Topu loblamanız veya tahmin edilemeyen bir falso ile geri döndürmeniz gerekir. Topu loblamak için, topu havada yüksek bir şekilde döndürün, böylece rakibiniz dönüş vuruşunun zamanlamasını yapmakta zorlanır. Topu masanın en derin kısmına göndermeye çalışın, böylece rakibiniz topu daha uzaktan geri göndererek yavaşlatacaktır.
    • Atışı rahatça yapana kadar, topu geri gönderdikten sonra hızlıca pozisyonunuza geri dönmeyi unutmayın. Bu şekilde rakibiniz topa vurursa hazırlıklı olursunuz.
  4. adım 4 rakibinizi engelleyin's shot.
    Rakibinizin atışını engelleyin. Rakibiniz size doğru yüksek bir top gönderirse, topa vurmayı (smaç olarak da bilinir) düşünün. Bu, topu rakibinize zorla geri gönderecek ve böylece rakibiniz topa vuramayacaktır. Vücudunuzu yana doğru döndürürken birkaç adım geri atın. Rakibiniz topu size doğru fırlattığında raketinizi yukarı kaldırarak kuvvetle indirmeye çalışın.
    • Topa vurmak çok pratik gerektirir, özellikle de topun karşı duvardan sekmesini veya fileye çarpmasını önlemek için.
  5. adım 5 kesik vuruş kullanın.
    Kesik vuruş kullanın. Sağ bacağınız diğerinin biraz önünde olacak şekilde masadan yaklaşık 7 ila 10 fit uzakta durun. Raketi erkenden geriye doğru sallayın, böylece top size doğru inmeye başladığında alttan kesmeye hazırlıklı olursunuz. Topun altını kesmek için, raketi topu alıyormuş gibi aşağı ve yukarı doğru süpürün. Topu kesmek topu döndürebilir ve yeni bir yörüngeye fırlatarak rakibinizin sayı yapmasını engelleyebilir.
    • Backhand chop yapmak istiyorsanız, vuruşu yapmadan önce vücudunuzu sola doğru döndürün. Ya da forehand chop yapmak istiyorsanız, vuruştan önce vücudunuzu sağa döndürün.

Savunma Stratejisi Geliştirme

  1. adım 1 duruşunuzu iyileştirin.
    Duruşunuzu geliştirin. Masanın arkasında kendinize biraz yer açın ve ayaklarınızı omuz genişliğinden biraz daha fazla açarak durun. Dizlerinizi bükülü tutmanız önemlidir, böylece harekete geçmeye ve atışlara karşılık vermeye hazır olursunuz. Rakibinizin çeşitli atışlarına karşılık verebilmek için raketi vücudunuzdan orta mesafede tutun.
    • Farklı atış türlerine karşı savunma yapmak için raketi nötr bir pozisyonda tutabilirsiniz, ancak aslında backhand pozisyonunda tutmak isteyebilirsiniz. Bu, smaçlara karşı savunmada daha etkili olacaktır ve savunma amaçları için daha iyidir.
  2. adım 2 i̇lk saldıran siz olun.
    İlk saldıran siz olun. Bu daha çok bir hücum stratejisi gibi görünse de, ilk hücum eden olmak rakibinizi atışınıza karşılık vermesi için baskı altına alacaktır. Bu, rakibinizi şaşırtmak ya da en azından rahat bir hücum ritmine yerleşmesini engellemek için yeterli olabilir.
    • Rakibinizi yıpratın. Yapabiliyorsanız, loop gibi agresif bir vuruş yaparak başlayın. Loop vuruşu yapmak için topu çok fazla topspin olacak şekilde döndürün. Topspin oluşturmak için raketinizi yukarı ve öne doğru getirirken topa alttan vurun.
  3. adım 3 masanın ortasına doğru oynayın.
    Masanın ortasına doğru oynayın. Atışlarınızı masanın ortasına doğru yapmaya çalışın, böylece rakibinizin atışlara karşılık vermek için daha az seçeneği olur. Atışlarınıza karşılık vermek için masaya yakın durmak zorunda kalacaktır. Masanın ortasından oynamak, rakibiniz uzun boyluysa ve backhand ve forehand vuruşları için daha az manevra alanına sahipse de işe yarar.
    • Rakibinizin hangi güç bölgesini tercih ettiğini belirlemeye çalışın. Forehand tarafından veya backhand tarafında vücuduna yakın bölgeden atış yapmayı seviyor olabilir. Topu onun güç bölgelerine göndermekten kaçının.
  4. adım 4 vuruşlarınızı ve hızınızı değiştirin.
    Vuruşlarınızı ve hızınızı değiştirin. Rakibinizi diken üstünde tutmaya çalışın. Sizin vuruşlarınızla belirli bir ritme girmenizi bekleyecektir. Ancak, vuruşlarınızın hızını değiştirirseniz, onu oyun tarzını değiştirmeye zorlarsınız ve bu da onun hata yapmasına neden olabilir.
    • Örneğin, rakibiniz çok fazla topspin ile uzun bir vuruş yapmayı seviyorsa, vuruşu alçaktan ve fileye yakın bir yerden yapmaya çalışın. Bu şekilde, tercih ettiği vuruşu yapamaz.
  5. adım 5 pratik yapın.
    Pratik yapın. Beceri seviyesi sizden biraz daha yüksek olan bir rakibe karşı oynamaya çalışın. Çok daha yetenekli birine karşı oynarsanız, yaptığınız şeyi nasıl geliştireceğinizi öğrenmekte zorlanırsınız. Rakibinizden atışlarını çeşitlendirmesini isteyin, böylece forehand ve backhand dönüşlerini kullanarak onlara karşılık verme alıştırması yapabilirsiniz. Örneğin, topu rakibinize lob olarak atabilirsiniz, böylece o da topu size geri atabilir. Bu şekilde, bir smaç vuruşuna karşılık verme pratiği yapabilirsiniz.
    • Cesaretiniz kırılmasın. Masa tenisinin çoğu zihinsel bir rekabettir, sadece rakibinizin ne yapacağını ölçmek için pratik yapmanız gerekir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Masa tenisinin kuralları nelerdir?
  • Soru
    Küreği nasıl tutmalıyım?
    Baskın elinizle. Küreği gevşek ama sıkı bir şekilde tutmaya çalışın. Bu size kontrol konusunda yardımcı olacaktır.
  • Soru
    Masa tenisinde smaca nasıl karşılık verilir?
    Masa tenisinde bir şutu geri döndürmek için iyi ayak hareketleri ve refleksler gerekir. Rakibin topa vuracağını tahmin ettiğinizden emin olun ve hemen masadan birkaç adım geri gidin. Bu noktadan sonra defansif oynayıp topu lobla geri gönderebilir (iyi loblar topun rakibin kenarına yakın bir yerden geri gönderildiği loblardır) veya şutla geri gönderebilirsiniz. Ancak bunu uygulamak zordur.

İpuçları