Kadınlar Lakrosunda Savunma Nasıl Oynanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kadınlar lakros, hız, beceri ve takım çalışması unsurlarını içeren dinamik ve heyecan verici bir spordur. Hücum çok dikkat çekse de savunma, oyunu savunmadan hücuma sorunsuz bir şekilde geçirerek sahadaki başarı için daha önemli olmasa da eşittir. Bu kılavuz sizi pozisyon alma, sopa çalışması, iletişim ve takım çalışmasının temel ilkelerine götürecektir. Sonunda, kadınlar lakrosunda savunmada mükemmelleşmek için ihtiyacınız olan bilgi ve tekniklere odaklanarak takımınızın lakros sahasındaki başarısına katkıda bulunabilecek etkili ve güvenilir bir savunmacı olmak için sağlam bir temele sahip olacaksınız.

Adımlar

İyi Bir Savunma Duruşu Pratiği Yapın

  1. 2b928b10 a73d 4534 8765 4b2698e5801e.jpeg1Ayaklarınızı omuz genişliğinden biraz daha açık olacak şekilde ayarlayın.
    • Ayaklarınızı karşı rakibe doğru çevirin. Bu duruş size kolay bir menzil ve hareket hissinin yanı sıra iyi bir ağırlık merkezi ve güçlü bir taban sağlayacaktır.
  2. d448b22b f413 4190 a1b2 d004430cef9f.jpeg2Ağırlığınızı ayak parmak uçlarınıza verin. Dizlerinizi bükerek ağırlığınızı ayak toplarınıza verin. Dizlerinizi çömelme pozisyonuna gelecek şekilde bükün ancak düşecek kadar alçalmayın.
    • Ağırlığınızı alçakta ve ayak toplarınızda tutmak daha hızlı hareket etmenize ve rakip oyuncuların hareketlerine daha hızlı tepki vermenize yardımcı olacaktır.
  3. 78cbdf5a 6c7e 4ca8 92b2 d3595ef3cc56.jpeg3Bir elinizi sopanın alt kısmına, diğer elinizi de şaftın yarısına yerleştirin. Şaft, sopanın altından sepetin oturduğu sopanın başına bağlanan uzun direk olarak da bilinir. Bu, ellerinizi sopa üzerinde konumlandırırken iyi bir temel kuraldır, ancak gerektiğinde en rahat hissettiğiniz şekilde değiştirin.
  4. 449fb21c 5b2c 4deb 9001 fbf29427ba0f.jpeg4Sopanızı yatay ve dikey pozisyon arasında tutun. Yasal nedenlerden dolayı sopanızın çapraz bir açıda olmasını istersiniz. Sopanızın yerleşimi tamamen dikey veya tamamen yatay olursa, hakemler tarafından oyun dışı bırakılırsınız.

Rakip Oyuncuyu Savunmak

  1. a53a2253 4cca 4d76 b160 fc93b94ca2d9.jpeg1Rakip oyuncuyla iletişim kurun ve onu tanıyın. Bir oyun sırasında savunmaya yerleşirken birçok farklı yaklaşım vardır, ancak genel olarak, topa sahip olan oyuncuya en yakın savunma oyuncusu öne çıkmalı ve hücum oyuncusunun fileye yaklaşmasını engellemeye çalışmalıdır.
    • Savunmadayken iletişim çok önemlidir. Takım arkadaşlarınıza top sizdeyse ya da topa sahip olan oyuncunun yakınındaysanız 'Top bende' ya da 'Yardımını istiyorum' gibi ifadeler kullanarak söyleyin. Bu herhangi bir karışıklığı giderecektir.
    • İki oyuncunuz varsa, 'İki oyuncum var' deyin, böylece başka bir savunma oyuncusu kayabilir ve bir hücum oyuncusunu alabilir. Genel olarak, her hücum oyuncusunun yanında daima bir savunma oyuncusu olmalıdır.
    • Suçlular arasında açık paslardan kaçınmak için diğer oyuncularla markaj yaptığınızdan emin olun.
  2. 7f685b84 ecb8 480b 9463 39a48ea57399.jpeg2Topla oynayan oyuncuya anında baskı yapın. Topa sahip olan oyuncuyu üzerinde savunma oyuncusu olmadan görürseniz, hemen ona doğru koşun ve topa baskı yapın. Bir hücum oyuncusu için en büyük tehdit, topu düşürerek ya da kötü bir pas vererek hata yapma olasılığı olan birinin onun üzerinde olmasıdır.
  3. 43e6a396 d5b9 432e b592 7f264c260896.jpeg3Vücudunuzu açarak onları dışarıya veya kenar çizgilerine doğru zorlayın. Kenar çizgisine en yakın ayağınızı diğerinin birkaç santim gerisine kaydırın ve göğsünüzü ve vücudunuzu hafifçe o yöne doğru açın.
    • Bu açılı duruş, diğer oyuncunun sahanın ortasına, fileye doğru koşmasını engelleyen bir hizalama sağlar.
    • Vücudunuza açı vermek aynı zamanda topa sahip olan hücum oyuncusunun kendini kapana kısılmış gibi hissedebileceği için hamle yapmasını zorlaştırır.
      a84075af fad2 4bf3 88e0 4948cfd94f71.jpeg
  4. 2df6ce28 7a4d 4586 b0c5 ab3db07929a5.jpeg4Savunma duruşunuzu koruyun. Ayaklarınızın hızlı hareket etmesine ve yön değiştirmesine izin vererek alçakta kalmak önemlidir.
    • Savunma yaparken dik durmak yerine, alçakta durun ve ayaklarınızı yanlara doğru sürüyerek küçük adımlar atın.
    • Bu pozisyon dengenizi korumanıza yardımcı olur ve rakip oyuncunun herhangi bir hareketine hızlı tepki vermenizi sağlar.
  5. 5Gözlerinizi oyuncunun gövdesinde tutun. Gözünüzün topta olması normal gelse de, topa sahip bir oyuncuyla karşı karşıyayken hareketlerini izlemek önemlidir. Başka bir yöne bakmak dikkatinizi dağıtabilir ve oyuncunun sizi yanıltmasına izin verebilir.
    • Gözlerinizi oyuncunun bel ve omuz bölgesinden ayırmamanız, yaptığı herhangi bir hareketin ilk işareti olacaktır.
    • Bir hücum oyuncusunun orta bölümüyle sizi yanıltması son derece zordur, bu da hangi yöne hareket edeceğini anlamanın kolay bir yoludur.
  6. 224a4269 fccc 4ba6 b211 c988bc7e467e.jpeg6Diğer oyuncunun kalçasına baskı uygulayın. Oyuncunun üzerinde vücut vücuda durun ve sopanızı çapraz açıyla kalça kemiğine yerleştirin. Pozisyonunuzu koruyarak vücuduna baskı uygulayın ve onu dışarıya doğru itin.
    • Kollarınızı vücutlarına doğru uzatmadığınızdan emin olmanız önemlidir çünkü bu hakemler tarafından itme veya potansiyel bir hücum olarak adlandırılacaktır.
    • Kollarınızı bükülü tutun ve aynı baskıyı uygulayarak onları kenara doğru itin.
  7. 56837755 37dd 49cb b2e3 ae984ea19c20.jpeg7Takım arkadaşlarınızla sürekli iletişim kurun Topa sahip olan oyuncuyu savunduğunuz süre boyunca takım arkadaşlarınızla konuşun, nerede olduğunuzu ve neler olduğunu onlara bildirin. Savunmada iletişim kurmak için kullanabileceğiniz bazı ifadeler şunlardır:
    • 'Top bende' - bu ifadeyi birden fazla kez kullanın. Bu sadece diğer oyuncularla iletişim kurmanızı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda topa sahip olan oyuncunun gözünü korkutur.
    • 'Yardım' - eğer oyuncu sizi geçerse, başka bir takım arkadaşı öne çıkmalıdır.
    • 'Crash' - tüm savunma oyuncuları kendi oyuncularını bırakır ve topa sahip olan oyuncuya doğru koşarak önce kendi sopalarını kullanırlar. Bir oyuncu şut atarken önce vücudunuzla önderlik ederseniz, şut boşluğu çağrılır ve diğer takımın kaleye serbest atış hakkı olur.
    • Ne kadar yüksek sesle konuşursanız ve ne kadar çok iletişim kurarsanız, diğer oyuncuya karşı gözdağı vermiş olursunuz.
      56837755 37dd 49cb b2e3 ae984ea19c20.jpeg

Topu Almak

  1. 7e920b66 1b55 4aaf ba80 b2e83627646a.jpeg1Topu kullanan oyuncunun sopasını kontrol edin. Eğer hakemin sopası belinin altındaysa, sopanızın kafa olarak da bilinen üst kısmını alıp onun sopasının kafasına vurabilirsiniz. Bu size topun onların sopasından düşmesi için bir şans verir.
    • Kontrol ettiğinizde, topun sopalarından yuvarlanma avantajı sağlayan sopa kafasının köşesini kontrol ettiğinizden emin olun.
    • Yasadışı bir hareket olduğu için sopalarının şaftını kontrol edemezsiniz.
    • Oyuncunun sopasını kontrol etmek için mükemmel anı bekleyin. Kendinizi güvende ve hazır hissettiğiniz açık ve yasal bir fırsatınız olmadıkça sopasını kontrol etmeye çalışmayın.
  2. 4caa2df6 83b8 44b2 b633 d845aa7147af.jpeg2Topu yerden kaldırın. Kontrolü tamamlarsanız ve top boştaysa, vücudunuzu topa doğru konumlandırarak ve diğer oyuncunun topu almasını engelleyerek top için mücadele edin.
    • Topu alırken alçak bir duruşta kalın, kalçanızı aşağıda tutun.
    • Top sizin pozisyonunuzdayken onu yukarı kaldırın ve yüzünüzün önünde ileri geri ve ara sıra yana doğru bir beşik hareketi yaparak koruyun.
    • Orta sahada pas ararken topu her ne pahasına olursa olsun koruyun.

Güç Geliştirme ve İyi Savunma Becerilerini Uygulama

  1. 82f37692 f5ee 41c1 9c1f 9e9f80b53a6d.jpeg1Duruşunuzu bacak odaklı egzersizlerle güçlendirin. Savunma duruşunu korumakta zorlanıyorsanız, duvar oturuşu veya squat gibi bacak egzersizlerini deneyin. Duruşunuzu güçlendirmek için haftada 3-5 kez bacaklarınızı çalıştırmayı taahhüt edin.
    • Duvar oturuşu yapmak için bir duvar bulun ve bacaklarınızı omuz genişliğinde açın. Dizleriniz 90 derecelik bir açıya gelene kadar duvardan aşağı doğru kayın. Bu pozisyonu mümkün olduğunca uzun süre koruyun ve zamanınızı artırmaya devam edin.
    • Squat yapmak için, ayaklarınız omuz genişliğini biraz geçecek şekilde ayağa kalkın ve dizleriniz 90 derecelik bir açıya gelene kadar vücudunuzu indirin, göğsünüzü ve başınızı yukarıda tutun, yukarı çıkarken topuklarınızı itin. Kendinize meydan okuyun ve günlük tekrar sayınızı artırın. Bir kutunun üzerinde oturduğunuzu hayal edin.
    • Bunlar bacaklarınızdaki kasları geliştirmek için basit egzersizlerdir.
  2. ffc3f6f0 6e7c 4d6f a124 a8f876bdd9e6.jpeg2Diğer takım arkadaşlarınızla savunma pratiği yapın. Savunma becerilerinizi geliştirmek ve mükemmelleştirmek için çalışın, doğru duruşu alın, ayak hareketleriniz ve hızınız üzerinde çalışın. Zamanınızı savunma becerilerine ayırarak, oyun içinde iyileştirmeler yapabilir ve hücum oyuncusunun kaleye şut atmasını engellemede üstünlük sağlayabilirsiniz. Savunma maç kazandırır.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Pratik, pratik, pratik!
  • Alçakta kalın ve her zaman topa baskı yapın.
  • İletişim oyun kazandırır, takım arkadaşlarınızla her zaman iletişim halinde olun ve neler olup bittiğinden haberdar olmalarını sağlayın.

Uyarılar

  • Kural dışı oyun veya faul yapmadığınızdan emin olmak için savunma yaparken tüm kuralların farkında olun.
  • Kollarınızı bir oyuncuya doğru uzatmadığınızdan emin olun çünkü bu bir itme olarak adlandırılacaktır.
  • Lakros agresifleşebilir, gözlüklerinizi ve ağızlığınızı taktığınızdan emin olun.
  • Yaralanmaya neden olabileceğinden, rakip oyuncunun yüzüne doğru herhangi bir sopa hareketinden kaçının.