Disk Golf Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Disk golfü 1960'larda Kaliforniya'da golfün daha ucuz ve kolay bir versiyonu olarak icat edildi. O zamandan bu yana, ülke çapında kurslar ve çoğu büyük spor perakendecisinde diskler ile spor patladı. Alması ve oynaması kolay, normal golften çok daha ucuz ve hızlı olan disk golfü, dışarı çıkıp biraz eğlenmek ve egzersiz yapmak için harika bir yoldur.

Adımlar

Disk Fırlatma

  1. adım 1 dört parmağınızla diskin altından ve başparmağınızla üstteki kenara yakın bir yerden tutun.
    Dört parmağınızla diskin altından ve başparmağınızla üstteki kenara yakın bir yerden tutun. Diski bıraktığınızda elinizden 'koparacağınız' için diski güzel ve sıkı bir şekilde kavramak istersiniz. Dört parmağınızın hepsi diskin alt tarafındaki dudağın içinde olmalıdır. Başparmağınız üstte, diskin daha yumuşak kısmında ve kenara yakın olmalıdır.
    • Kolunuzun ve bileğinizin gevşek olduğundan ve siz atarken serbestçe hareket edebildiğinden emin olun.
    • Hassas atışlar için bazı oyuncular işaret parmaklarını diskin dış kenarı boyunca uzatırlar. Bu, gücü azaltır ancak bazı kişiler için vuruşlar veya orta menzilli atışlar sırasında isabeti artırır.
  2. adım 2 baskın ayağınızın üzerinde sonlanan bir sürüş için kendinize 3 adımlık bir koşu verin.
    Baskın ayağınızın üzerinde sonlanan bir vuruş için kendinize 3 adımlı bir koşu verin. Yani, eğer sağ ayağınızı kullanıyorsanız, koşuya sağ ayağınızla başlayın. Omuzlarınızı potaya doğru dikin ve yukarı doğru üç yumuşak adım atmaya çalışın.
    • Buna bazen 'X-Step' de denir.
  3. adım 3 baskın ayağınızla öne doğru adım atın ve diski yaklaşık göğüs hizasına kadar kaldırın.
    Baskın ayağınızla öne doğru adım atın ve diski yaklaşık göğüs hizasına kadar kaldırın. Bu iyi bir sürüşün ilk adımıdır. Sağ ayağınızı kullanıyorsanız, sağ ayağınızla adım atın ve diski göğüs kaslarınızın hemen altına kaldırın. Dönerken vücudunuz doğal olarak potadan uzaklaşacaktır.
  4. adım 4 sol ayağınızla ileriye doğru adım atın ve ayağınızı potaya doğru dik tutun.
    Sol ayağınızı potaya dik tutarak ileriye doğru adım atın. Bunu yaparken, sırtınız önünüzdeki potaya doğru dönecek şekilde vücudunuzu döndürmeye devam edin. Tekrar ediyorum, bu bir sağ ayak içindir. Bu doğal olarak vücudunuzu geriye sarar, omuzlarınızı, kalçalarınızı ve diski arkanıza döndürür.
    • Bu adımı disk arkanızda, vücudunuz sepetten uzağa dönmüş şekilde bitirmelisiniz. Bir yay veya bobinin sarıldığını ve güçle serbest bırakılmaya hazır olduğunu düşünün.
  5. adım 5 i̇leri doğru son bir adım atın, vücudunuz çözülürken ağırlığınızı bu ayağınıza verin.
    Vücudunuz çözülürken ağırlığınızı bu ayağa vererek ileriye doğru son bir adım atın. Bu son adımı atarken vücudunuzun doğal olarak ön ayağınıza doğru geri dönmesine izin verin. Disk göğsünüzün etrafından dolanırken diski başladığınız yükseklikte bırakarak diğer sefer 'düz' tutun. Arka bacağınız doğal olarak öne doğru çekilecektir ve omuzlarınız, kalçalarınız ve başınız sepete bakacak şekilde dönmelidir.
  6. adım 6 bırakırken diski vücudunuz boyunca düz bir şekilde çekin.
    Diski bırakırken vücudunuz boyunca düz bir şekilde çekin. Diski kendi etrafınızda döndürmek istemezsiniz ya da diskin etrafında dönmek veya kıvrılmak istemezsiniz. Düz bir atış için, diski göğsünüzün üzerinden düz bir şekilde çekmek istersiniz. Bunu yapmak için, diski tam önünüze, hedefinize doğrultarak başlayın. İlk adımınızda, dönüşünüzle birlikte diski düz bir şekilde geriye doğru çekin. Serbest bırakmak için, diski sepete doğru düz bir çizgide çekerken dirseğinizden bükün. Göğsünüzü geçerken, diski düz bir çizgide tutmak için dirseğinizin doğal olarak bükülmediğini hissedeceksiniz.
  7. adım 7 kolunuzu akıcı bir şekilde hedefe doğru atın ve disk doğrudan hedefi gösterdiğinde bırakın.
    Kolunuzu hedefe doğru akıcı bir şekilde fırlatın ve disk doğrudan hedefi gösterdiğinde bırakın. Gücünüzün kalçalarınızdan yumuşak bir şekilde geldiğini ve ayak hareketlerinizden bileğinize doğru ilerlediğini düşünmek istersiniz. Bunu düşünmenin iyi bir yolu, vücudunuzu 'çözülürken' düşünmektir. Bu hareketleri ne kadar yumuşak yaparsanız atışınız o kadar iyi olur. Vücudunuz sırasıyla kalçadan omuzlara, dirsek boyunca dönmeli ve son olarak bir bilek hareketiyle serbest bırakılmalıdır. Momentumunuzun vücudunuzu bu sırayla taşımasına izin verirseniz atışlarınız pürüzsüz ve isabetli olacaktır.
    • Bu, bir beyzbol vurucusunun hızlı bir topa vurmak için ayaklarından yukarı doğru açılmasına benzer.
  8. 8. adım fırlatma elinizi avuç içiniz yukarı bakacak şekilde hedefi göstererek ve vücudunuzun öne doğru yayılmasına izin vererek devam edin.
    Fırlatma elinizin avuç içi yukarı bakacak şekilde hedefi göstererek ve vücudunuzun öne doğru yayılmasına izin vererek devam edin. Bitirirken avuç içinizi yukarıda tuttuğunuzdan emin olun. Bu, diski bırakırken dönmenizi veya döndürmenizi engelleyecek, bu da hatalı atışlara yol açacaktır.

Atışlarınızı Geliştirmek

  1. adım 1 belirli çekimler ve özellikler için disk koleksiyonunuzu büyütün.
    Disk koleksiyonunuzu belirli atışlar ve özellikler için geliştirin. Piyasada binlerce disk vardır ve bunların birçoğu oldukça farklı uçuş modellerine sahiptir. Her disk belirli bir atış türü ve atıcı için üretilmiştir ve farklı stilleri denemelisiniz. Alışveriş yaparken temel terminolojiyi anlamak faydalı olacaktır:
    • Aşırı stabil, diskin backhand atıldığında sağ elini kullananlar için güçlü bir şekilde sola, sol elini kullananlar için ise sağa kaydığı anlamına gelir.
    • Kararsız, diskin backhand atıldığında sağ elini kullananlar için sağa, sol elini kullananlar için sola doğru kaydığı anlamına gelir.
    • Hız ve Kayma, bir diski mesafe almak için ne kadar sert fırlatabileceğinizi ve havada ne kadar süre kalacağını gösterir. Yüksek hızlı diskleri doğru şekilde fırlatmak daha zordur ve yüksek kaymayı kontrol etmek daha zordur. Bununla birlikte, ustalaştığınızda, genel olarak daha uzun mesafelere atacaksınız.
    • Basic ve Premium Plastikler, bir diskin iniş, ağaçlara çarpma ve aşınma ve yıpranmadan sonra ne kadar dayanacağını belirler. Daha yüksek kaliteli plastikler genellikle daha iyi kavrama özelliğine sahiptir.
  2. adım 2 backhand'inizde maksimum mesafe için güçlü, düz bir atış üzerinde çalışın.
    Backhandinizde maksimum mesafe için güçlü, düz bir atış üzerinde çalışın. Uzun mesafeli atışlar çalışmaktan değil, düzgün ve tutarlı bir teknikten gelir. En iyi tavsiye, diskinizi 'düz' veya yere dik tutmaktır. Disk yükseldikçe daha fazla rüzgar yakalar ve neredeyse her zaman sağ elini kullananlar için keskin bir şekilde sola doğru yönelir.
    • Bırakırken diskin burnunu aşağıda tutmaya odaklanın. Yerden 10-20 fit yükseklik genellikle en iyi atışların yapılmasını sağlar.
    • Eğer burun yukarıdaysa, disk genellikle yükselir ve sonra sert bir şekilde sola doğru kırılır (sağ elini kullananlar için).
  3. adım 3 zor nesnelerin etrafından dolanmak için diske açı verin.
    Zor nesnelerin etrafından dolanmak için diske açı verin. Disk golfünde kavis yapmaya 'hyzer' denir ve diskin açısına bağlı olarak gerçekleştirilir. Bu terimleri ve her bir atış türünü nasıl gerçekleştireceğinizi bilmek, becerilerinizi ve sahadaki atışlarınızı büyük ölçüde artırır. Tüm bu açıklamalar sağ elini kullanan bir atıcı içindir, ancak solaklar için kolayca tersine çevrilebilir.
    • Hyzer: Dış kenar tutuşunuzdan daha aşağıda olduğunda, diski sola doğru eğin. Bu, diskin fırlatıldığında sola doğru kıvrılmasını sağlar.
    • Anhyzer: Kavrama kenarı dış kenardan daha alçak olduğunda, diski sağa yatırır. Bu, diskin sağa doğru kavis yapmasını sağlar.
    • S-Eğrisi: Burun yukarı anhyzer atışı -- unutmayın ki burun yukarı disk sonlara doğru sola kırılır ama anhyzer başlangıçta sağa kırılır. Bu, eğer başarabilirseniz S şeklinde kıvrımlı bir yol elde etmenizi sağlar.
  4. 4. adım şunu anlayın't always want to approach the disc straight on.
    Diske her zaman düz bir şekilde yaklaşmak istemediğinizi anlayın. Atış açınızla birlikte hızınızı geliştirmeyi öğrenmek profesyonelleri amatörlerden ayırır. Sürüşlerinizin normalde nasıl kırıldığını not edin ve buna göre telafi edin.
    • Diski sola doğru eğmeniz mi gerekiyor? Tişörtün sol arka tarafından başlayın ve yine sepete doğru nişan alarak sağ üst tarafa çapraz olarak yaklaşın. Bu doğal olarak diskinizi hafifçe eğecektir.
    • Diski bir tepeye çıkarır gibi yukarı kaldırmanız mı gerekiyor? Bu, burnunuzu yukarı kaldıracak ve atışı sola sürükleyecektir. Telafi etmek için sağa doğru çapraz olarak yaklaşın.
  5. adım 5 daha uzağa atmak için tam güce değil tekniğe odaklanın.
    Daha uzağa atmak için tam güce değil tekniğe odaklanın. Paradoksal gibi görünse de çoğu disk golfçüsü güçlerinin yalnızca %80'ini kullandıklarında daha uzun atışlar yaptıklarını ve enerjilerinin geri kalanını mükemmel tekniğe odakladıklarını belirtmektedir. Çok sert atmaya çalışmak genellikle kasların gerilmesine neden olur ve bu da isabet oranınızı büyük ölçüde etkiler.
    • Disk mesafesinin bir numaralı göstergesi atış için kullanılan kol hızıdır. Bunu not etmek önemlidir, çünkü hız genellikle formun bir faktörüdür - kilitlenmeden veya gerilmeden rahat ama özlü bir atış hareketine sahip olmak - ve saf gücün bir faktörü değildir.
  6. adım 6 menzilinizi büyük ölçüde artırmak için diğer atış türlerini öğrenin.
    Menzilinizi büyük ölçüde artırmak için diğer atış türlerini öğrenin. Backhand atış, atışlarınızın %90'ı için yeterli olacaktır, ancak bu, zor açılara vurmak için atış seçiminizi genişletemeyeceğiniz anlamına gelmez. En yaygın diğer atışlardan bazıları şunlardır:
    • Forehand: Vücudunuzu içeri çevirip sonra açmak yerine, atışı yapmayan ayağınızla işaret eder, sonra vücudunuz boyunca takip edersiniz. Bu daha az güce sahiptir, ancak atıştaki normal eğrinizi tersine çevirir, bu da burnu oldukça farklı bir açıda tutmaya çalışmak zorunda kalmadan bir kanca veya dilim elde etmenin iyi bir yolunu yapar.
    • Çekiç Atışı: Diski elinizin üstünden, yukarıya doğru fırlatırsınız ve disk başınızın üzerine geldiğinde bileğinizin bir hareketiyle serbest bırakırsınız. Diski normal şekilde tutun ve başınızın arkasına geri getirerek diskin üst kısmı yere bakacak şekilde çevirin. Kısa bir el üstü atışla (çekiç fırlatır gibi), diskin üst kısmı yere bakacak şekilde diski yukarı fırlatın. Bu, önünüzdeki bir engeli aşmak için mükemmel olan kısa, düz ve yüksek bir atış sağlar.

Spora Başlarken

  1. adım 1 kendinize 1-3 diskten oluşan temel bir set alın.
    Kendinize 1-3 diskten oluşan temel bir set alın. Başlangıç seti genellikle bir Driver, bir Mid-range ve bir Putter'dan oluşur. Profesyonel mağazaları olan ve hatta disk kiralayan birkaç seçkin kurs vardır. Ancak, bu istisnai bir durumdur ve kural değildir, bu nedenle yerel bir perakendeci bulmanız (Dick's ve Sam's'in her biri disk taşır) veya çevrimiçi bir başlangıç seti satın almanız önerilir. Üç disk almalısınız.
    • Orta seviye, vuruşunuz ile son vuruşunuz arasındaki her şeyi kapsar. Yalnızca bir disk almak istiyorsanız Roc veya Buzzcraft gibi bir orta seviye disk alın. Normal Frizbi şeklindedirler, fırlatmaları kolaydır ve nispeten düz kalırlar. Teklif edilirse, 1.0 veya altında bir 'stabilite derecesi' hedefleyin.
    • Sürücüler keskin, sivri bir kenara sahiptir. En uzağa giderler ancak isabetli tutması en zor olanlardır. Yine, yeni başlayanlar başlangıç için dengeli, temel bir sürücüyü hedeflemelidir. Başlangıç için aşırı dengesiz bir sürücü almayın - bunlar sert bir şekilde eğilme eğilimindedir.
    • Putterlar: Yumuşak ve yuvarlaktır. İyi kayarlar ancak inanılmaz derecede uzağa fırlatmazlar, aşırı vuruş yapmadan sepete doğru sürüklenmenize izin verirler.
  2. adım 2 parklara, kamp alanlarına, kampüslere ve rekreasyon merkezlerine bakarak yakınınızda bir parkur bulun.
    Parklara, kamp alanlarına, kampüslere ve rekreasyon merkezlerine bakarak yakınınızdaki bir sahayı bulun. Disk golf sahalarının çoğunda oynamak ücretsizdir ve neredeyse hiçbiri önceden arama veya rezervasyon gerektirmez. Yakınınızdaki sahalar hakkında emin değilseniz, bilinen tüm sahaları derecelendirmeler, haritalar, resimler ve hatta zorlu delikler için bazı atış önerileriyle birlikte listeleyen kullanıcı yapımı bir web sitesi olan DG Course Review.com'a göz atın.
    • Vardığınızda, bir kurs haritası olup olmadığına bakın ve hemen bir tane alın. Kurslar her zaman iyi haritalanmaz. Sadece tek bir harita varsa, telefonunuzla fotoğrafını çekin
  3. adım 3 her atışa her deliğin başında düz tişörtten başlayın.
    Her atışa her deliğin başındaki düz tişörtten başlayın. Bazı kurslarda beceri seviyenize bağlı olarak birden fazla tişört olacaktır; deliğe yakın olanlar yeni başlayanlar için, uzak olanlar ise ileri düzey oyuncular içindir. Atış yapmadan önce, tişörtün yanındaki diyagrama bakarak sepetinizin yerini not edin. DG sahaları dar olabilir ve delikten emin değilseniz sepet karmaşasına yol açabilir.
  4. adım 4 her atışı son atışın yapıldığı yerden bir adım içeriye yapın.
    Her atışı son atışın yapıldığı yerden bir adım içeriye yapın. Her atışta disk değiştirebilirsiniz, ancak diskinizin temposu içinde kalmalısınız. Genellikle bu, arka ayağınızı diskin yakınında bırakmak, ardından bir nesnenin etrafından dolaşmak için yardıma ihtiyacınız varsa her iki tarafa da eğilmek anlamına gelir. Herhangi bir atış için koşabilirsiniz, ancak diski son atışın yapıldığı yerden bir yiyecek içinde bırakmalısınız.
  5. adım 5 her delikteki saha dışı (ob) alanları not edin, disk buraya düşerse bir vuruş ekleyin.
    Her delikteki saha dışı (OB) alanları not edin, disk buraya düşerse bir vuruş ekleyin. Tişörtte delik diyagramları varsa, OB'nin nerede olduğunu göstereceklerdir. Su da OB olarak kabul edilir, bu nedenle bir disk batırırsanız mevcut deliğinize bir vuruş eklemeniz gerekir. Bir diski OB'den geri alırsanız, bir sonraki atışınızı diskinizin saha dışına çıktığı yere en yakın saha içi alanlardan yaparsınız. Bu en yakın açık alan olmalıdır, ancak deliğe OB yaptığınız noktadan daha fazla yaklaşmamalısınız.
  6. adım 6 diski sepetin altındaki kafese indirerek deliği tamamlayın.
    Deliği, diski sepetin altındaki kafese indirerek tamamlayın. Diski deliğe düşürmeye yardımcı olsalar da sadece zincirlere vurmanız gerekmez. Sayılabilmesi için diskin sepetin içindeki kafese düşmesi gerekir.
  7. adım 7 her bir deliği takip ederek, sepete isabet ettirmek için attığınız atış sayısını skorunuza ekleyin.
    Her deliği takip ederek, sepete isabet ettirmek için attığınız atışların sayısını skorunuza ekleyin. Bunlara 'vuruş' denir ve tıpkı normal golf gibi çalışırlar. Her atış bir vuruşa eşittir ve en düşük puanı alan kazanır. Yani, bir deliği bitirmek için dört atış yaptıysanız, dört vuruşunuz var demektir. Bir sonraki delik üç vuruş sürerse, puanınız artık yedi olur.
    • OB veya su tuzakları için vuruş eklemeyi unutmayın. Yani, sepete isabet ettirmek için dört atış yaptıysanız, ancak bunlardan biri OB olduysa, delik beş vuruş almıştır.
  8. adım 8 önceki deliklerdeki en düşük skora göre atış sırasını belirleyin.
    Atış sırasını önceki çukurlardaki en düşük skora göre belirleyin. Bir önceki çukuru kim kazandıysa bir sonraki çukura ilk o atar. Eğer eşitlik varsa, en düşük toplam puana sahip oyuncu bir sonraki atışını yapar. Hala eşitlik varsa, biri öne geçene kadar ilk atışı yapan oyuncular değişir.
  9. adım 9 kazananı, parkur boyunca en az toplam vuruş yapan kişi olarak taçlandırın.
    Kazananı, parkur boyunca en az toplam vuruş yapan kişi olarak taçlandırın. Tıpkı golfte olduğu gibi, kazanmak için en düşük skora sahip olmak istersiniz. Bu basitçe, kazananın aynı delikleri tamamlamak için diğer herkesten daha az atış yaptığı ve günün lideri olduğu anlamına gelir.
  10. adım 10 ücretsiz kurslarımızı halka açık tutmak için nazik, yardımsever ve temiz kalın.
    Ücretsiz sahalarımızı halka açık tutmak için nazik, yardımsever ve temiz kalın. Disk golfü inanılmaz derecede toplum odaklı bir spordur. Çoğu saha ücretsizdir çünkü insanlar sahaları temiz ve oynanabilir tutmak için gönüllü olur ve kullanıcılar sahayı nezaketle paylaşır. Asla sahanın sahibiymişsiniz gibi davranmayın ve bu sporu bu kadar özel kılan kapsayıcı, nazik ve kendin yap ruhunu paylaşmayı her zaman unutmayın:
    • Özellikle başkaları atarken sessiz olmak
    • Daha hızlı oyuncu gruplarının sizi geçmeleri için bir delik bekleyerek 'geçmelerine' izin vermek.
    • Çöpleri toplayın ve yerel ağaçlara, bitkilere ve yaban hayatına saygı gösterin.
    • Diskin birine çarpabileceği durumlarda iletişim kurun ve mümkün olduğunca atıcıların arkasında durun.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Ağaçlar ve yüksek bitki örtüsü de disklerin kaybolmasına katkıda bulunacaktır, bu nedenle sevgili sürücünüzü kaybederseniz çok fazla hayal kırıklığına uğramayın, çoğu disk 20 ABD dolarından daha az bir fiyata satılmaktadır, bu nedenle bir bütçeyle bile değiştirilmesi çok zor değildir ve bazı satıcılar kullanılmış diskleri indirimli bir fiyata satmaktadır.
  • Par, genellikle deliğin uzunluğuna bağlı olarak farklı deliklerde değişiklik gösterir. Genellikle çok uzun deliklerin olduğu turnuva oyunlarında daha büyük par sayıları bulabilirsiniz.
  • Bu, arkadaşlarıyla takılmak isteyen ancak çok az sahada yeşillik ücreti olduğu için çok fazla para harcamak istemeyen üniversite öğrencileri için harika bir oyundur.

Uyarılar

  • Disklerinizi yüksek sıcaklıktaki bir alanda saklamayın, çünkü bu plastiği bükerek düzensiz uçuşa neden olur.
  • Diskinizi kaldırıma veya başka bir sert yüzeye atmaktan kaçının, çünkü bu plastiği kıracak ve uçuş verimliliğini azaltacaktır
  • DISK KAYBEDECEKSINIZ! Bu, her disk golfçüsünün başa çıkması gereken bir gerçektir. Bunu en aza indirmek için parlak renkli diskler satın alın ve disklerinizin uçuş yolunu takip edin.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bir dizi disk
  • Disk golf sahası veya taşınabilir hedef
  • Tam 18 delik için yaklaşık 90 dakika