Yakan Top Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yakartop, çocuklar ve yetişkinler arasında popüler olan eğlenceli, hızlı tempolu bir oyundur! Sadece oyunculara, bir topa ve oynamak için bir sahaya ihtiyacınız var, bu yüzden bir oyun başlatmak kolaydır. Dikdörtgen bir sahada oynamak istiyorsanız standart kurallara uyarak yakartop oynamayı deneyin. Ya da oyunda eğlenceli bir varyasyon için dairesel bir sahada yakartop oynayın. Kaotik bir değişiklik için, büyük bir grup insanla survivor yakartop oynamayı deneyin ve ayakta kalan son oyuncunun kim olacağını görün!

Adımlar

Sahada Yakan Top Oynamak

  1. adım 1 takım başına 3 veya daha fazla kişi toplayın.
    Takım başına 3 veya daha fazla kişi toplayın. Geleneksel bir yakartop oyunu oynamak için sahanın her iki tarafında en az 3 kişi olması gerekir. Ancak, her iki tarafta da istediğiniz kadar oyuncu bulundurabilirsiniz.
    • Sahada kaymamaları için tüm oyuncuların spor ayakkabı gibi kauçuk tabanlı ayakkabılar giydiğinden emin olun.
  2. adım 2 1 veya daha fazla topu sahanın ortasına yerleştirin.
    Sahanın ortasına 1 veya daha fazla top yerleştirin. Oyuncuların atabileceği en az 1 top olmalıdır, ancak birden fazla top kullanırsanız oyun daha da hızlı olacaktır. Topu veya topları orta çizgiye yerleştirin.
    • Yalnızca 1 top kullanıyorsanız, topu orta çizginin orta noktasına yerleştirin.
    • Eğer 2 veya daha fazla top kullanıyorsanız, bunları merkez çizgisi boyunca eşit olarak dağıtın.
  3. adım 3 10 dakika için bir zamanlayıcı ayarlayın.
    10 dakika için bir zamanlayıcı ayarlayın. Bu, bir maçın devam edebileceği maksimum süredir, bu nedenle ilk oyunu oynamadan önce bir zamanlayıcı ayarlayın. Her oyun sadece bir veya iki dakika sürebilir, ancak maçın genel galibini belirlemek için birden fazla oyun oynayabilirsiniz.
    • Başka bir seçenek de kazanılan oyun sayısına göre kazanana karar vermektir, örneğin 3 oyun kazanan ilk takım veya 7 oyundan en çok kazanan takım gibi.
  4. adım 4 oyun başladığında sahanın ortasındaki toplara koşun.
    Oyun başladığında sahanın ortasındaki toplara doğru koşun. Oyuna başlamaya hazır olduğunuzda, bir düdük çalın veya 'başla!' diye bağırın ve ardından oyuncuların toplara doğru koşmasına izin verin. Herhangi bir oyuncu topu kapabilir, ancak sadece 1 topla oynuyorsanız takımlar topa koşması için en hızlı oyuncularını seçmek isteyebilir.
    • İlk oyuncu topu eline aldıktan sonra, topu birine atmadan önce 5 saniye beklemelidir. Bu, diğer oyuncuların da bir topa ulaşmak için yeterli şansa sahip olmalarını sağlamak içindir.
  5. adım 5 diğer takımın size attığı toplardan kaçmaya çalışın.
    Diğer takımın size attığı toplardan kaçmaya çalışın. Oyuncular toplara koşup diğer takıma nişan alırken, rakip takımın toplarından kaçmaya çalışın. Vurulmaktan kaçınmak için sahada dolaşın. Sahanın kendi tarafınızda kaldığınız sürece vurulmaktan kaçınmak için sahanın herhangi bir yerine hareket edebilirsiniz.
    • Bir toptan başarıyla kaçarsanız, topu alıp diğer takıma atabilirsiniz.
    • Eğer top size çarparsa, oyun dışı kalırsınız ve sahayı terk etmeniz gerekir.
    • Birinin size attığı topu yakalarsanız, topu atan kişi oyun dışı kalır. Ancak topu size çarpmadan önce yakalamalısınız.
  6. adım 6 diğer oyuncuları dışarı çıkarmak için onlara top atın.
    Diğer oyuncuları dışarı çıkarmak için onlara top atın. Bir topu aldığınızda, 5 saniye içinde fırlatmanız gerekir. Topları çok sert atmadığınızdan emin olun yoksa birini incitebilirsiniz! Ayrıca, kafalarına vurmaktan kaçınmak için topları yalnızca diğer oyuncuların omuzlarının seviyesinin altına atın. Eğer bir top birinin kafasına çarparsa, sayılmaz.
    • Bir topu atmak için 5 saniyeden fazla beklerseniz, topu atma şansınızı kaybedersiniz. Topu nazikçe rakiplerinize doğru yuvarlayın.
    • Top atmak için sahaya yaklaşırken orta çizgiyi geçmekten kaçının. Çizgiyi geçerseniz oyun dışı kalırsınız.
    • Topu asla başka bir oyuncunun kafasına veya yerde yatan bir oyuncuya doğru atmayın!
  7. adım 7 rakip takımın tamamını dışarıda bırakarak kazanın's players.
    Rakip takımın tüm oyuncularını etiketleyerek kazanın. Oyunun amacı sahada oyuncuları kalan takım olmaktır. Eğer takımınız rakip takımın tüm oyuncularını ilk önce oyun dışı bırakırsa, takımınız kazanır!
    • Sahada sadece bir oyuncunuz kalsa ve diğer takımın hiç oyuncusu kalmasa bile oyunu sizin takımınız kazanır.
    • İsterseniz her oyundan sonra taraf değiştirebilirsiniz. Bu, hiçbir takımın haksız bir avantaja sahip olmamasını sağlamak içindir.
    • 10 dakikalık oyundan sonra, en çok oyun kazanan takım maçın galibi olur.

Dairesel Yakartop Sahası Kullanımı

  1. adım 1 etrafında eşit aralıklı x işaretleri olan büyük bir tebeşir dairesi çizin.
    Etrafında eşit aralıklı X işaretleri olan büyük bir tebeşir dairesi çizin. Bir beton levha üzerine büyük bir daire veya yarım daire çizebilir veya bir basketbol sahasının kenarında yarım daire oluşturmak için ekstra büyük bir atlama ipi kullanabilirsiniz. Ardından, tebeşir veya bant kullanarak sahanın dışında yer alacak her oyuncu için bir X işareti oluşturun.
    • Üzerinde zaten daireler olan bir sahada oynuyorsanız, dairesel saha olarak bir tane de seçebilirsiniz.
    • Daire en az 10 ft (3,0 m) genişliğinde olmalıdır.
  2. adım 2 oyuncularınızın yarısı sahanın içinde, diğer yarısı da dışında olacak şekilde başlayın.
    Oyuncularınızın yarısı sahanın içinde, diğer yarısı da dışında olacak şekilde başlayın. Sahanın içinde ne kadar az oyuncunuz olursa, toplardan kaçmaları o kadar zor olacaktır. Oyunu adil tutmak için oyuncularınızın yarısı çemberin içinde, diğer yarısı da çemberin dışında olacak şekilde başlamak isteyebilirsiniz. Çemberin dışındaki oyuncuların her biri bir X işaretinin üzerinde dursun.
    • Örneğin, toplam 8 oyuncunuz varsa, 4'ünü dairenin içine, diğer yarısını da dairenin dışına yerleştirin.
    • Bu oyuncular kendilerini saha dışındaki oyunculardan ayırmak için bayrak veya özel formalar giyebilirler.
  3. adım 3 eğer bir x üzerinde duruyorsanız çemberin içindeki oyunculara top atın.
    Bir X üzerinde duruyorsanız çemberdeki oyunculara top atın. Topu çok sert atmadığınızdan emin olun yoksa diğer bir oyuncuyu incitebilirsiniz! Topu attığınızda X'inizden ayrılamazsınız ve bir topu ancak X'inizden ayrılmadan ona ulaşabilirseniz geri alabilirsiniz. Çemberin içindeki oyuncular, attığınız toplardan kaçmak için çemberin içinde herhangi bir yere hareket edebilirler.
    • Çemberin dışındaysanız, birinin kafasına çarpmamak için atışlarınızı diğer oyuncuların omuzlarının altına doğru yapın. Bazı ortamlarda topu sadece el altından atmanıza izin verilebilir.
    • Topu yerde olan bir oyuncuya veya bir oyuncunun kafasına doğru atmayın!
  4. adım 4 çemberin içindeyseniz toplardan kaçın.
    Çemberin içindeyseniz toplardan kaçın. Eğer vurulursanız çemberin ortasından ayrılmak zorundasınız. Oyunun amacı vurulmaktan kaçınmaktır. Eğer bir top size çarparsa, oyun dışı kalırsınız ve çemberi terk etmeniz gerekir. Oyun bitene kadar kenarda oturun veya ayakta durun.
    • Oyun 2 dakika sonra biter ve sahada en çok oyuncusu kalan takım kazanır.
    • Her oyundan sonra taraf değiştirin.

Survivor Yakan Topu Denemek

  1. adım 1 bir spor salonunun veya sahanın ortasına birkaç top yerleştirin.
    Bir spor salonunun veya sahanın ortasına birkaç top yerleştirin. Survivor yakan topun amacı ayakta kalan son kişi olmaktır. Sahanın ortasına herkesin koşup yakalayabileceği birkaç topla başlayın. İstediğiniz kadar çok veya az topla oynayabilirsiniz, ancak bu oyun en azından birkaç topla daha eğlencelidir, böylece onları almak daha kolaydır.
    • Her 2 ila 3 oyuncu için 1 topla, örneğin 8 ila 12 oyuncu için 4 topla başlamayı deneyin.
  2. adım 2 sahanın dış kenarlarında durun.
    Sahanın dışında durun. Survivor yakartopta takım yoktur, bu nedenle herkes oyunun başında nerede durmak istediğine karar verebilir. Oyuncular dağılabilir veya kendilerini avantajlı olabilecekleri bir yere konumlandırmaya çalışabilirler.
    • Örneğin, toplara ilk ulaşan oyunculardan biri olmak istiyorsanız, toplara mümkün olduğunca yakın durmaya çalışabilirsiniz.
    • Takım olmamasına rağmen, oyunun başlarında başka bir oyuncuyla ittifak kurabilir ve diğer oyuncuları dışarı çıkarmak için birlikte çalışabilirsiniz. Ancak, ayakta kalan son oyuncuysanız, sonunda bu kişiyle yüzleşmek zorunda kalacaksınız.
  3. adım 3 oyun başladığında bir top almak için sahanın ortasına doğru koşun.
    Oyun başladığında bir top almak için sahanın ortasına doğru koşun. Oyunun başlama zamanı geldiğinde 'başla!' diye bağırın veya düdük çalın. Tüm oyuncular bu işareti duyduklarında sahanın ortasına koşabilir ve bir top almaya çalışabilirler.
    • Çok hızlı değilseniz, kenar mahallelere yakın kalmak ve enerjinizi toplardan kaçmak için saklamak isteyebilirsiniz.
  4. adım 4 diğer oyuncuları dışarı çıkarmak için topu onlara atın.
    Diğer oyuncuları dışarı çıkarmak için topu onlara atın. Başka bir oyuncunun kafasına nişan almadığınızdan emin olun! Topları belinizin altına nişan alın. Ayrıca, diğer oyuncular yerdeyken asla topu onlara atmayın ve topu çok sert atmayın! Topu elinize aldığınızda, hemen başka bir oyuncuya atarak onu dışarı çıkarmaya çalışın.
    • Unutmayın, survivor yakartopta takım yoktur, bu nedenle topu sahadaki herhangi birine atabilirsiniz.
    • Eğer top o kişiye çarparsa, o kişi oyun dışı kalır.
    • Toptan kaçarlarsa, topu alıp size geri atmaya çalışabilirler, bu yüzden koşmaya hazır olun!

    Diğer Yakartop Çeşitleri

    Bludger Dodgeball diğer adıyla Bombs Away: Oyuncular küçük yakartopları sahanın ortasındaki büyük bir topa nişan alırlar. Büyük topu diğer takımın sahasının kenarına ilk taşıyan takım kazanır.

    Hayatta Kalan Takım: Oyuncular, ayakta kalan son takım olana kadar diğer oyuncuları dışarı çıkarmak için 2 veya daha fazla kişilik takımlar halinde gruplaşır.

    Bombardıman veya Pin Koruması: Her takım, orta çizgiden birkaç metre uzağa yerleştirdikleri 4 bowling lobutu seti alır. Oyuncular, diğer takımın topları tarafından vurulmaktan kaçınırken pinlerini korumaya çalışırlar. Eğer vurulursanız, oyun dışı kalırsınız. Her takım diğer takımın pinlerini devirmeye çalışır ve bunu ilk yapan takım kazanır.

  5. adım 5 sadece 1 oyuncu kalana kadar oynamaya devam edin.
    Sadece 1 oyuncu kalana kadar oynamaya devam edin. Oyuncular toplarla vuruldukça, sahayı terk etmek ve kenarda oturmak veya ayakta durmak zorunda kalacaklar. Ayakta kalan son kişi survivor yakartopun galibidir, bu nedenle sahada sadece 1 kişi kalana kadar oynamaya devam edin.
    • Herkesi sonuna kadar oyunda tutmak için, etiketlenen oyuncuların özel bir forma veya bayrak giymesini sağlayabilirsiniz. Bu oyuncular topları almaya ve hala oyunda olan oyunculara atmaya devam edebilirler, ancak bu oyuncular oyunu kazanamazlar.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Kaç tane topa ihtiyacım var?
    Bu, kaç oyuncunuz olduğuna bağlıdır. Genel bir kural olarak, her iki taraftaki toplam oyuncu sayısının yarısı kadar top.
  • Soru
    Birini oyun dışı bırakmak için topu yerden sektirebilir miyim?
    Resmi NDBL kurallarına göre hayır, top birine çarpıp onu dışarı çıkarmadan önce zeminle temas edemez, ancak uygun gördüğünüz şekilde oynamayı seçebilirsiniz.
  • Soru
    Kol altından mı yoksa kol üstünden mi atmalıyım?
    Koltuk altından atmak kolunuzun tamamını kullanmaz, bu nedenle ham güç istiyorsanız ya üstten ya da yandan atın.

Video

İpuçları

  • Şehrinizdeki yakan top liglerini araştırın. Bu, insanlarla tanışmak ve egzersiz yapmak için eğlenceli bir yoldur!

Uyarılar

  • Yakartop biraz kötü ruhlu olabilir! Topu herhangi bir oyuncu arkadaşınızın kafasına atmadığınızdan veya yere düştüklerinde onlara vurmaya çalışmadığınızdan emin olun. Topu çok sert de atmayın!
  • Yakartoplar diğer spor toplarından daha yumuşaktır, bu nedenle vücudunuza çarptığında acı vermemelidir. Bununla birlikte, birinin kafasına yakartop atmak hala tehlikelidir, bu nedenle atışlarınızı her zaman alçaktan, omuzların altından veya hatta belin altından yapın.