Çim Hokeyi Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Küçük, sert bir topa büyük bir çim hokeyi sopasıyla vurmaktan daha tatmin edici bir şey yoktur. Çim hokeyinde ayrıca top sürme, fiske vurma, yuvarlama ve daha fazlasını da yaparsınız. Oynamaya başlamak için bir sopa ve ağızlık gibi bazı temel ekipmanlara ihtiyacınız vardır. Oyunun temel tekniklerini ve kurallarını öğrenin, böylece oynamaya başlayabilirsiniz!

Adımlar

Oynamaya Hazırlanıyoruz

  1. adım 1 bir çim hokeyi sopası ve topu edinin.
    Bir çim hokeyi sopası ve topu alın. Çok sayıda marka var, bu yüzden etrafta alışveriş yapın ve elinizde rahat hissettiğiniz bir sopa bulun. İyi bir sopa, bıçağını yere düz tuttuğunuzda kalçanıza kadar gelecektir. Çim hokeyi oyunlarında kullanılan küçük, sert topu itmek için biraz zaman ayırarak sopayla oynayın.
    • Bir çim hokeyi sopasının ortalama ağırlığı yaklaşık 21 oz'dur (600 g). Birçok forvet oyuncusu manevra yapması daha kolay olan daha hafif sopaları tercih eder. Ayrıca birçok oyuncu farklı pozisyonlarda oynamaları durumunda en az 2 sopa taşır.
    • Her sopanın bir düz tarafı ve bir de yuvarlak tarafı vardır. Düz taraf topa vurmak için kullandığınız kısımdır. Top plastiktir ve yaklaşık bir golf topu büyüklüğündedir.
    • Gelişmiş hokey sopalarının içinde daha yüksek oranda karbon fiber bulunur, bu da onları daha pahalı yapar. Bu aynı zamanda onlara daha fazla güç verir, ancak daha az kontrol sağlar. Daha az karbon fiber genellikle yeni başlayan oyuncular için daha iyidir.
  2. adım 2 tekmelik, ağız koruyucu ve gözlük satın alın.
    Tekmelikler, ağız koruyucuları ve gözlükler satın alın. Bunlar her çim hokeyi oyuncusunun ihtiyaç duyduğu temel koruyucu araçlardır. Tekmelikler futbol tekmeliklerine benzer ancak ayak bileği için biraz daha fazla koruma sağlar. Daha rahat olması için altına çorap giyebilirsiniz. Ağız koruyucuları her zaman rahatsız hissettirme eğilimindedir, ancak mevcut en önemli koruyucu ekipmanlardır. Gözlükler sizi uçan toplardan ve yüksek sopalardan korumaya yardımcı olur. Yüzünüzün yanlarını ve önünü korurlar.
    • Bunları internetten ya da çoğu spor malzemeleri mağazasından temin edebilirsiniz. Eğer futbol tekmelikleriniz varsa, bunlar oyunu öğrenirken iyi bir başlangıç noktası olabilir.
    • Kalecilerin de hafif bir kol ve bacak dolgusunun yanı sıra kafesli bir kaska ihtiyacı vardır. Çoğu oyuncu kalede başlamaz, bu nedenle kaleci olmaya karar vermeden önce oyunu bir dış saha oyuncusu olarak öğrenmeyi düşünün.
    • Eldivenler isteğe bağlı ekipman parçalarıdır. Birçok oyuncu ek koruma için bunları giymeyi sever.
  3. adım 3 oynarken çim hokeyi kramponları giyin.
    Oynarken çim hokeyi kramponları giyin. Çim hokeyi maçları futbol, futbol ve diğer açık hava sporları gibi çim veya çimen üzerinde oynanır. Çim hokeyi ayakkabılarının alt kısmında koşarken kaymanızı önleyen küçük, kauçuk kramponlar bulunur. Size uyan ancak kısıtlayıcı hissettirmeyen bir çift ayakkabı seçin.
    • Futbol kramponlarınız varsa, onlarla başlayın. Krampon çivileri daha uzundur ancak yine de sahada bol miktarda çekiş gücü sağlar. Çim hokeyi ile daha fazla ilgilenmeye başladığınızda, özel çim hokeyi kramponlarını seçebilirsiniz.

Temel Duruş Pratiği Yapmak

  1. adım 1 çim hokeyi sopasını sağ elinizle tutma yerinin altından tutun.
    Çim hokeyi sopasını sağ elinizle tutma yerinin altından tutun. Sopayı düz ucu sizden uzağa bakacak şekilde çevirin. Sol elinizi sopanın üst ucunun üzerine yerleştirin ve başparmağınızı alttaki kıvrılmış uca doğru tutun. Sağ elinizi, sopanın yaklaşık yarısında biten siyah veya beyaz kauçuk veya deri malzeme olan tutma yerinin alt kısmına yerleştirin.
    • Bu temel tutuş top sürmek ve topu kontrol etmek için harikadır.
    • Başparmağınızı kabaca sopanın ucundaki kıvrımla hizalayın. Parmaklarınızı tutuşun etrafına sarın, ancak oynarken ara sıra hareket ettirmeye hazır olun.
    • 'Solak' sopa diye bir şey yoktur. El pozisyonunuzu değiştirebilirsiniz, ancak çoğu solak oyuncu sopalarını sağ elini kullanan oyuncularla aynı şekilde tutar.
  2. adım 2 dizleriniz bükülü ve sırtınız düz olacak şekilde çömelin.
    Dizleriniz bükülü ve sırtınız düz olacak şekilde çömelin. Çömelme, çim hokeyi oynarken tuttuğunuz normal pozisyondur. Vücudunuzu belinizden bükerek sopanızı önünüze doğru itin. Sopanın kıvrılmış ucunu, düz ucu dışa bakacak şekilde sıkıca yerde tutun. Önünüzdeki sahayı görebilmek için göğsünüzü yukarıda tuttuğunuzdan emin olun.
    • Öne doğru eğilmekten kaçının. Belinizi bükün ve dizlerinizi biraz bükülü tutun, böylece sırtınızı incitmezsiniz.
    • Sahada çoğu zaman bu çömelmiş pozisyonu koruyun. Dik durduğunuz tek zaman, bir topun peşinden koştuğunuz veya yerinde durduğunuz zamandır.
  3. adım 3 sol ayağınız ileride, topa doğru bakacak şekilde durun.
    Sol ayağınız ileride, topa doğru bakacak şekilde durun. Sol ayağınızı topla aynı hizaya getirerek topu hedefleyin. Destek için sağ ayağınızı arkanıza yerleştirin. Topu vücudunuzdan yaklaşık bir sopa boyu uzakta tutun.
    • Topu vücudunuza göre her zaman aynı pozisyonda tutmaya çalışın. Topun vücudunuza çok yaklaşmasına veya çok uzaklaşmasına izin vermekten kaçının, aksi takdirde topu kontrol etmek zorlaşacaktır. Eğer top sizden uzaklaşırsa, sırtınızı bükmek yerine ona doğru hareket edin.

Oyun Tekniklerinde Ustalaşmak

  1. Hareket eden bir topu yakalamak için sopanızı yere bastırın. Yüzünüz topa dönükken sopanızı yere doğru indirin. Sopanın yuvarlak kenarını yere dayayın ve topu durdurmak için kullanın. Topu durdurmadan önce yavaşlatmak için biraz geriye doğru adım atmanız gerekebilir. Topu durdurmak için sopayı öne doğru eğin.
    • Eğer sopayı hafifçe öne eğmezseniz, top sopanın üzerinden yuvarlanabilir ve sizi geçebilir. Topu yakalamak onu kontrol etmenizi sağlar, böylece paslarınız ve şutlarınız daha isabetli olur.
    • Topu alırken nazik olun. Bir yumurta olduğunu düşünün. Çok sert vurursanız top kırılmak yerine yuvarlanacak ve diğer takım topu alacaktır. Pas verirken veya şut çekerken yumurtayı kırmaya çalışın.
    • Pratik yapmak için, topu durdurma konusunda kendinizi rahat hissedene kadar başka birinin size pas vermesini sağlayın.
  2. adım 2 topu sahanın yukarısına taşımak için hint driplingini veya ters sopayı mükemmelleştirin.
    Topu sahanın yukarısına taşımak için Hint driplingini veya ters sopayı mükemmelleştirin. Topu önünüzde konumlandırın ve sopanızı topun yanına yerleştirin. Top solunuzdayken, topu sağınıza doğru fiske vurun. Ardından, düz tarafı topun sağına gelene kadar sopayı sol elinizle döndürün. Topu tekrar solunuza doğru çevirin ve bunu yapabildiğiniz kadar uzun süre yapmaya devam edin.
    • Bu şekilde top sürmek, hareket ederken topu elinizde tutmak için mükemmeldir.
    • Topa her zaman sopanın düz tarafıyla vurmayı unutmayın. Deneyimli oyuncular bile bu teknikte ustalaşmakta zorlanabilir.
    • Önce yerinde dripling yapmayı deneyin. Bu konuda ustalaştıktan sonra, top sürerken sahada yürüyün.
  3. adım 3 süpürme pası yapmak için topa vururken topa doğru adım atın.
    Süpürme pası yapmak için topa vururken topa doğru adım atın. Yüzünüzü topa dönün ve topu hafifçe önünüzde konumlandırın. Sopanızın başını topa doğru indirin. Topla temas ettiğinizde ağırlığınızı ön ayağınıza verin. Ön ayağınız topun gitmesini istediğiniz noktaya en yakın olan ayağınızdır.
    • Süpürme pas veya itme, topu bir takım arkadaşınıza ulaştırmanız gerektiğinde bol miktarda kontrol ve isabet sağlayan temel bir pastır.
    • 1 ayağınızı topa yakın ve 1 ayağınızı da arkanızda tutun. Topa vurmak için hareket ettiğinizde, güç oluşturmak için arka ayağınızı öne doğru getirin.
    • Süpürme pası, mini golfte topa nasıl vuracağınıza benzer. Vuruşunuzu takip edin, ancak topu tokatlamaya çalışmayın. Topu hedefe doğru ittiğinizi unutmayın.
    • Bir varyasyon da sopanızı topun altına sokmak, ardından yukarı kaldırmak ve hedefinize doğru itmektir.
  4. adım 4 sizden daha uzaktaki toplara çengel pas atmak için çömelin.
    Sizden daha uzaktaki toplara çengel pas atmak için çömelin. Bir topu durdururken yaptığınıza benzer şekilde sopanızı yere paralel olarak yerleştirin. Sopanızın kancalı kısmını topun etrafına sarın. Sopayı tek ve yumuşak bir hareketle ileri doğru sallarken ağırlığınızı arka ayağınızdan ön ayağınıza aktarın.
    • Dengenizi korumak ve güç üretmek için bacaklarınızı kullanın. Topa ulaşmak için gerekenden daha fazla öne eğilmekten kaçının.
    • Kanca pas, ulaşamayacağınız toplara ulaşmanızı sağlar. Muhtemelen ilk başta süpürme pasları kadar isabetli olmayacaktır, bu yüzden pratik yapmaya devam edin!
  5. adım 5 tokat vuruşu yapmak için ellerinizi bir araya getirin.
    Tokat vuruşu yapmak için ellerinizi bir araya getirin. Top önünüzdeyken durun ve sol elinizi sopanın üst kısmının etrafında tutun. Sağ elinizi yukarı kaydırın ve sopanızı güçlü bir şekilde kavrayın. Vuruşunuzu başlatmak için sopanızı arkanıza getirin. Sopanızı öne doğru getirirken ağırlığınızı ön ayağınıza verin.
    • Sopanızı bu şekilde sallamak golf veya krikette topu uzağa sürmeye benzer. Daha fazla isabet için, topa güçle vurmaya çalışmak yerine topu yere itin.
    • Topa sadece sayı çemberinin içindeyken sopanızın düz kısmıyla vurarak atış yapabileceğinizi unutmayın.

Bir Maç için Antrenman

  1. adım 1 sahada oynamak için bir pozisyon seçin.
    Sahada oynamak için bir pozisyon seçin. Bir çim hokeyi takımı 11 oyuncudan oluşur. Sahadaki forvet, orta saha ve defans oyuncularının sayısı koçun seçtiği dizilişe bağlıdır. Sahadaki son oyuncu, atışları engellemek için kaleye yakın duran kalecidir.
    • Forvetler gol atar, defans oyuncuları golleri engeller ve orta saha oyuncuları her ikisini de yapar. Size en uygun pozisyonu seçmeye çalışın. Hatta bazen birden fazla pozisyonda oynayabilirsiniz.
  2. adım 2 topa yalnızca're standing in the shooting zone.
    Topa sadece atış bölgesinde durduğunuzda atış yapın. Bir çim hokeyi sahasına baktığınızda, kalelerin etrafında bir yarım daire göreceksiniz. Bunlar atış bölgeleridir ve sayı yapmak için bu bölgelerde durmanız gerekir. Bölgenin dışında dururken topa vurursanız, gol sayılmaz ve topu diğer takım alır.
    • Ayrıca sopanın sadece düz tarafı ile şut attığınızdan emin olun. Yuvarlak taraf hiç kullanılamaz.
  3. adım 3 atış alanı içinde bir faul yapıldığında kısa bir korner kullanın.
    Atış alanı içinde bir faul yapıldığında kısa bir korner kullanın. Kısa korner belki de oyunun anlaşılması en zor kısmıdır. Bu gerçekleştiğinde, 5 savunma oyuncusu şut alanının önünde durur. Savunma yapan takımın geri kalanı, hücumdaki takım topa dokunana kadar sahanın orta çizgisinin gerisinde beklemek zorundadır.
    • Kısa korner, hokey, salon futbolu veya lakros gibi sporlarda temel olarak bir güç oyunudur.
    • Başka bir oyuncuya zarar vermeye çalışmak gibi çok kötü fauller için hakem bir penaltı vuruşu verebilir. Hücum oyuncusu kaleciye karşı bire bir atış yapar.
  4. adım 4 antrenman sırasında bol bol koşun.
    Antrenman sırasında koşarak çok zaman geçirin. Özellikle orta saha oyuncusuysanız formunuzu koruyun. Tüm oyuncuların yorulmadan koşabilmesi gerekir. Normal bir çim hokeyi oyunu 35 dakikalık 2 devreden oluşur, bu nedenle çok fazla dayanıklılık gerektirir. Dayanıklılığınızı olabildiğince artırın.
    • Oyun sırasında sopanızı tutarken ve kullanırken koştuğunuzu unutmayın. Bir maçta taşımaya alışmak için antrenmanda onunla koşun.
  5. adım 5 ekipmanınızı giyme ve kullanma alıştırması yapın.
    Takımınızı giyme ve kullanma alıştırması yapın. Topu sopanızın düz uzunluğu boyunca zıplatın. Nereye giderseniz gidin top sürün. Topla dönme, topu kendinize doğru çekme ve bir takım arkadaşınıza pas verme üzerinde çalışın. Her hareket daha iyi bir çim hokeyi oyuncusu olmanıza yardımcı olur. Siperlik, ağız koruyucu ve eğer kullanıyorsanız eldiven giyme konusunda rahat olduğunuzdan emin olun.
    • Bir antrenörden yardım istemeyi deneyin veya bir eğlence takımına kaydolun. Birçok üniversitenin çim hokeyi programları da vardır.
    • En iyi oyuncuların bile bir yerden başladığını unutmayın. Sık sık antrenman yapın ama oynarken eğlenin.
  6. adım 6 bir çim hokeyi takımına katılmak için bir oyuncu veya antrenörle konuşun.
    Bir çim hokeyi takımına katılmak için bir oyuncu veya antrenörle konuşun. Takımlar hakkında daha fazla bilgi edinmenin en iyi yolu nerede oynadıklarını öğrenmektir. Birçok toplulukta her yaş için rekreasyonel ligler vardır. Üniversiteler de takım kurma eğilimindedir. Bölgenizdeki kulüpleri internette arayın ve oyunculara ve antrenörlere bu spora nasıl başladıklarını sorun.
    • Bir takım bulamazsanız, her zaman kendi topluluğunuzda kendi takımınızı kurmayı deneyebilirsiniz.

Uzman Soru-Cevapları

  • Soru
    Çim hokeyi sopası şaftını nasıl bantlarsınız?
    Tenis raketini yeniden sarmak gibi bir şey! Sopanın üst kısmından başlarsınız ve tutma yerini sıkıca sararsınız, böylece şaftın ortasına gelene kadar üst üste biner ve burada bir bantla sabitlersiniz.
  • Soru
    Yeni bir çim hokeyi sopasına ihtiyacınız olduğunu nasıl anlarsınız?
    Ya daha önce sahip olduğunuz sopayı büyütürsünüz ya da sopanızın kafası antrenman ve oyun sırasında sahayla temas etmekten çok yıpranır (ancak bu günümüzde çok sık olmuyor).
  • Soru
    Çim üzerinde çim hokeyi oynanabilir mi?
    Doğal çim ideal bir yüzey değildir; çim çimen gibi başka bir çim türü varsa onu tercih edin. Tenis kortları, spor salonu zeminleri veya her türlü iç mekan halısı da çim hokeyi oynamak için gerçekten harikadır.

Video

İpuçları

  • Çim hokeyi bir takım sporudur, bu nedenle iletişim çok önemlidir. Takım arkadaşlarınızla aynı fikirde olun.
  • Sopanızı belinizden yukarı kaldırmaktan kaçının. Birini incitebilir veya ceza alabilirsiniz.
  • Takım arkadaşlarınızla yüksek sesle iletişim kurun. Ağız koruyucu takılıyken konuşmak zor olabilir, bu nedenle isimleri veya 'burada!' gibi kısa kelimeler deneyin. Bağırın çünkü ağızlığınız takılıyken sahanın diğer ucundan duymak zordur.

Uyarılar

  • Sakatlanma riskini azaltmak için tekmelik, gözlük ve ağız koruyucu gibi güvenlik ekipmanlarının takılması şarttır.
  • Çim hokeyi fiziksel bir spordur. Çok fazla koşu, diğer oyuncularla temas ve sert bir top içerir. Bazen yaralanabilirsiniz.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Çubuk
  • Top
  • Ağız koruyucu
  • Shin korumaları
  • Gözlükler
  • Kramponlar
  • Takım oyunu için forma veya üniforma
  • Kalecilik oynuyorsanız kaleci pedleri ve kaskı