FIFA 23 Kariyer Modu Nasıl Oynanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

FIFA 23 dünyasına hoş geldiniz! İster düzenli bir futbol hayranı ister yeni başlayan biri olun, oyunu daha önce hiç oynamadıysanız oyun içinde bir kulübü yönetmek zor olabilir. Ancak bu nihai rehber size oyunun temelleri hakkında bilmeniz gereken her şeyi sağlayacak ve şampiyon bir kadro kurmak için hangi kaynakları kullanabileceğinizi anlamanıza yardımcı olacak. Kulüp ayarlarınızı yapmaktan transfer piyasasına kadar, bu kapsamlı rehber oyunun tüm temel unsurlarını kapsayacak. Peki, hayalinizdeki takımla bir sonraki kupayı kazanmanızın önündeki engel nedir?

Adımlar

Kulübünüzü Oluşturma

  1. createmanager.png
    Bir kariyer modu oluşturun. Modlar> Oyna> Yeni Kariyer'e gidin. Ardından Yeni Menajer Oluştur veya Yeni Oyuncu Oluştur seçeneklerine sahip olacaksınız. Bu yazıda, Menajer Olarak Oynama hakkında konuşacağız. Böylece, yeni bir menajer oluşturabilir ve ona bir görünüm verebilirsiniz ya da Gerçek Menajer Olarak Oyna seçeneğini seçerek gerçek dünyada var olan Gerçek Bir Menajer Olarak Oynayabilirsiniz.
  2. existingclub.png
    Kulübünüzü oluşturun ve/veya seçin. Tamamen yeni bir kulüp oluşturabilir ve İsim, Stadyum vb. gibi farklı yönlerini özelleştirebilir veya gerçek dünyada var olan bir takımı seçebilirsiniz. Gerçek dünyayı seçerek, adı, stadyumu, finansmanı ve yönetim kurulu beklentileri gibi özelliklerinin çoğunu uyarlarsınız.
  3. createclub.png
    Liglere göz atın. Mevcut bir kulüple oynamak istediğinize karar verirseniz, dünya çapındaki farklı liglere göz atabilir ve istediğiniz kulübü seçebilirsiniz. Ardından Yönetim Kurulu Beklentileri adlı bir bölüm göreceksiniz. Bunlar, söz konusu kulübün yönetim kurulunun kulübü yönetirken öncelik vermenizi istediği şeylerdir. Ayrıca kulübün kısa açıklaması, Transfer Bütçesi, Kulüp Değeri, formalar ve Stadyum adı gibi diğer bazı bilgileri de görürsünüz. Transfer Bütçesi, genellikle oyuncu satın almak için ne kadar harcayabileceğiniz anlamına geldiği için burada dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biridir.
  4. careersettings.png
    Kariyer modunun genel ayarlarını yapın.
    • Maç Zorluğu: rahat olduğunuz Maç Zorluğunu seçin. Oyunu ilk kez açtıktan sonra ilk antrenmanı tamamladıysanız, oyun becerilerinize göre maç zorluğunu otomatik olarak seçecektir.
    • Devre Uzunluğu: Bu, bir oyunun devre arasından önce ne kadar süreceği anlamına gelir. Yani tüm oyun süresi burada seçtiğinizin iki katı olacaktır (Örn. 6*2 = 12 Dakikalık oyunlar).
    • Para Birimi: Oyuncu sözleşmeleri, ücretler vb. için oyunda kullanılacak para birimini seçin.
    • Avrupa Müsabakaları: Katılmak istiyorsanız bunlar kıta müsabakalarıdır. Yerel liglere otomatik olarak katılabilirsiniz.
    • Transfer Penceresi: oyuncu satın alma ve satma seçeneği.
    • Uluslararası İş Teklifleri: kulübü yönetirken bir ülkeyi yönetme veya sadece bir ülkeyi yönetme seçeneğine sahip olmak istiyorsanız.
    • Pazarlık Sıkılığı: oyuncu pazarlıklarının ne kadar zor olacağı.
    • Finansal Devralma: Transferlere harcamak için ne kadar para ile başlamak istiyorsunuz.
  5. preseasont.png
    Sezon öncesi turnuvalara karar verin. Ardından, sezon öncesi turnuvalarda oynama seçeneğiniz var. Bunlar, transfer penceresi (oyuncuların alınıp satılmaya uygun olduğu zaman) açıkken oyuncularınızı test etmek için yararlı olabilir, böylece kimi tutacağınıza ve kimi satacağınıza karar verebilirsiniz. Ancak, bu büyük bir gelir kaynağı değildir, bu nedenle sadece para ödülü için oynamanız önerilmez.
  6. ana sayfa.png
    Tamamlandı! İlk FIFA 23 Kariyer Modu Kulübünüzü yarattınız! Ancak yine de kulübü gerçekten nasıl yöneteceğinizi bilmeniz gerekiyor. Ne de olsa siz bu kulübün Menajerisiniz. Muhtemelen kulüpleri ve oyuncuları yönetmek, strateji oluşturmak ve onlarla pazarlık yapmak için oyun oynamaktan 2-3 kat daha fazla zaman harcayacağınızı söylemeye gerek yok. Öyleyse oyunun yönetim kısmına geçelim!

Kadronuzu Kurmak

  1. squadmenu.png
    Ekip yönetiminize karar verin. Üst çubukta, gezinmek için farklı Menü çubukları göreceksiniz. Kadro'ya gidin ve ardından farklı dizilişler oluşturma veya kadronuzu ya da gençlik akademinizi yönetme seçeneklerine sahip olacaksınız. Takım Yönetimi seçeneğini seçin ve oyun planlarınızı oluşturmaya başlayın. Oyuncularınıza ve oyun tarzınıza göre istediğiniz dizilişi oluşturun.
  2. taktikler.png
    Taktikler'e gidin ve oyun planınızı özelleştirin. Herkes için genel bir taktik yoktur. Her oyuncu, takım, menajer, diziliş ve rakibe bağlı olarak oyunlara yaklaşmak için kendi taktik ve stratejilerini gerektirir. Takımınız için en iyi taktiği oluşturmak için özelleştirin. Şimdi, Kaptanlık, Serbest Vuruş Kullanma, Penaltı gibi farklı rolleri yerine getirecek oyuncularınızı seçeceğiniz Rollere gidin.
  3. oyuncutalimatları.png
    Talimatlara gidin. Bu da takım yönetmenin çok önemli bir parçasıdır. Bu seçenek temel olarak her oyuncuya topa sahip olurken, hücum ederken veya savunma yaparken belirli farklı görevleri yerine getirmelerini söylemeniz anlamına gelir. Her oyuncuya pozisyonuna, oyun stiline, yeteneklerine, takım taktiğine ve yönetim stratejisine bağlı olarak en iyi şekilde yararlanmaları için talimat verin.
  4. teamsheets.png
    Kadro altındaki Takım Sayfası seçeneklerine girin. Formasyon, taktikler vb. ile birden fazla takım kadrosu oluşturabilir veya diğer kulüplerin takım sayfalarını da uyarlayabilirsiniz.
  5. squadhub1.png
    Diğer seçenekleri kontrol edin. Kadro altında göreceğiniz bir diğer seçenek de Kadro Merkezi'dir. Burada becerileri, özellikleri, yetenekleri ve sözleşme bilgileri hakkında bilgi görebileceksiniz. Diğer bilgilerden daha sonra bahsedeceğiz, şimdilik Geliştirme seçeneğinden bahsedelim.
  6. gelişimplanı1.png
    Gelişim' bölümünü kontrol edin. Gelişim altında, her oyuncuya kendi ve sizin oyun tarzınıza göre becerilerini ve yeteneklerini geliştirmek için kendi Gelişim Planlarını atamak isteyeceksiniz.
  7. devplan2.png
    Oyuncularınızın becerilerini her açıdan en üst düzeye çıkarın. Bazı özel durumlar dışında (yaşlı bir oyuncu veya maksimum potansiyeline çoktan ulaşmış bir oyuncu gibi) Gelişim Planlarını 'Dengeli' olarak bırakmayın. Büyüme altında Gelişim Planını seçersiniz. Büyüme'nin hemen yanındaki bir seçenek olan oyuncunun Pozisyonunu da değiştirebilirsiniz. Gelişim planını seçtikten sonra, İlerleme çubuğunun üst kısmında ne kadar süreceğini göreceksiniz. Sağ tarafında, oyuncularınızın etkilenecek dört ana yönünü göreceksiniz. Genel fikir, oyuncunuzun nerede oynadığını ve takımınız için hangi rolleri oynadığını en üst düzeye çıkarmaktır. Eğer bir özellik Yüksek ise, farklı bir plan seçin çünkü oyuncular potansiyellerinden daha fazla performans gösteremeyeceklerdir.
  8. youthdev.png
    Gençlik seçeneklerini keşfedin. Kadro altındaki son seçenek Gençlik Gelişimidir. Bunlar, kulübünüzde bulunan ve yeterince iyi olduklarını düşünüyorsanız A Takıma yükseltebileceğiniz veya istatistiklerinden memnun değilseniz serbest bırakabileceğiniz genç oyunculardır. Bir oyuncu iyiyse ancak A Takım için oynayacak kadar iyi değilse ancak daha iyi olabileceğini düşünüyorsanız, en iyi şekilde çalışan en iyi Gelişim Planını seçin. Gelişim, ana kadroda olduğu gibi burada da geçerlidir.

Oyuncularınızı Eğitmek

  1. trainingday.png
    Haftalık Program'a gidin. Takımınız için Program Kurallarınızı belirleyebileceksiniz. Genel olarak, Maçtan Önce Dinlenme Günü, Maçtan Sonra Toparlanma Günü ve haftalık Plan Aralıklı Antrenman, oyuncumuzun Kondisyonunu, Keskinliğini ve Moralini dengelediği için en iyi sonucu verir.
  2. driller.png
    tren.png
    Eğitim günlerini göz önünde bulundurun. Eğitim günlerinde, eğitim alıştırmalarını yapmalı ve mümkün olan en iyi notu almaya çalışmalısınız. Bir süre sonra tüm antrenmanları yaparsanız, antrenmanları manuel olarak tekrar yapmak zorunda kalmazsınız. Sadece simülasyon yapabilirsiniz ve oyuncularınız önceki seanslarda alınan en iyi notu alacaktır.
  3. pressnew.png
    Takım moralini göz önünde bulundurun. Bu önemli bir husustur çünkü oyuncularınızı büyük ölçüde etkiler ve bu da hem antrenmanları hem de oynadıkları maçları etkiler. Bu nedenle basın toplantıları düzenlediğinizden ve maçları kaybetseniz bile olumlu ve takımınızın güvenini artıracak şeyler söylediğinizden emin olun.

Oyuncu Alımı ve Satımı

  1. i̇zciler.png
    Transfer menüsü altında Gözlemciler'i seçin. Bu, s seçeneğidir. Bunlar, görevlendirdiğiniz her yerde talimatlarınıza göre iyi oyuncuları aramak için çalışan kişilerdir. 5 * deneyimli dereceli bir Gözcü size daha fazla oyuncu getirecektir, ancak bunların çok azı sizin talimatlarınıza göre olacaktır ve 5 * Yargı dereceli bir Gözcü size daha az oyuncu getirecektir, ancak bunların çoğu sizin talimatlarınıza göre olacaktır. Bu durum Genç İzciler için de geçerlidir.
  2. scoutingnet.png
    Bir scouting ağı atayın. Herhangi bir ülkede bir gözlemci ağı atayabilir ve istediğiniz türde oyuncuları aramak için bir süre belirleyebilirsiniz. Süre ne kadar uzun olursa, izciniz size o kadar çok oyuncu rapor edecektir, ancak bu size daha pahalıya mal olacaktır.
    • Bu Gençlik Gözlemcileri için de geçerlidir.
  3. oyuncu satın al.png
    Oyuncuları kısa listeye taşıyın. Scout Raporundan, istediğiniz oyuncuları satın almak veya kiralamak için Kısa Listeye taşıyabilirsiniz. Burada bir oyuncuyu satın almak için iki adım gerekirken, ödünç vermek için sadece bir adım vardır.
    • Bir oyuncuyu satın almak için öncelikle kulüple pazarlık yapmanız ve varsa bir serbest bırakma maddesiyle birlikte transfer ücretini ödemeniz gerekir. Genel olarak, oyuncuyu satın almak için kulübe yaklaşmadan önce oyuncuyu araştırmak istersiniz. Oyuncunun piyasa değerinin yanı sıra son performanslarının değerini nasıl etkilediğine göre teklif vermek istersiniz. Oyuncuyu pazarlık yapmadan hemen satın almak için kulübe Serbest Bırakma maddesini de ödeyebilirsiniz, ancak bu genellikle kötü bir uygulamadır.
  4. oyuncu pazarlığı.png
    Pazarlık yapın. Oyuncunun mevcut kulübüyle bir anlaşmanız varsa, oyuncuyla pazarlık yapmaya geçebilirsiniz. Burada, oyuncuyla haftalık ücreti, kadrodaki rolü, sözleşme süresi ve bonuslar hakkında pazarlık yapmanız gerekir. Yine, oyuncunun son performansına bağlı olarak istediği ücret daha yüksek veya daha düşük olabilir.
  5. oyuncu sat.png
    Oyuncu satmak. Bir oyuncuyu satmak, oyuncu satın almakla aynı prosedürdür, sadece masanın diğer tarafındasınızdır. Eğer oyuncunuz iyi performans gösteriyorsa ve pozisyonunda yüksek puanlara sahipse, onu piyasa değerinden daha da yükseğe satabilirsiniz. Mantıklı ve her iki taraf için de uygun bir teklif sunun.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Eğer bu sizin ilk kariyer modunuzsa, beklentilerin daha düşük olduğu bir kulüple başlamanız tavsiye edilir. Oyunu nasıl oynayacağınızı bilseniz bile, bir kulübü nasıl yöneteceğinizi bilmemeniz muhtemeldir. Bir kulübü nasıl yöneteceğinizi bilmiyorsanız, yönetim kurulunun beklentilerini takip etmezseniz veya bir çaylak olarak büyük kulüpler için takip edilmesi oldukça zor olan o kulübün standartlarına göre performans göstermezseniz muhtemelen kovulursunuz / kovulursunuz.