Yavaş Pitch Softbolda Birinci Üs Nasıl Oynanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Softbolda yeni bir pozisyon denemeyi mi düşünüyorsunuz? Özellikle hareketin ortasında olmayı seviyorsanız, birinci kale öğrenmek için harika olabilir. Bu yoğun pozisyon hakkında bilmeniz gereken her şeyi size anlatmak için buradayız, böylece bir sonraki maçınızda becerilerinizi sergileyebilirsiniz.

Adımlar

Birinci kalenin diğer pozisyonlardan ne kadar farklı olduğunu bilin.

  1. en büyük fark şu ki're involved in nearly every ball hit to an infielder.
    En büyük fark, bir iç saha oyuncusuna atılan neredeyse her topa dahil olmanızdır. İsabetli atılmış ya da atılmamış topları yakalamanız ve zor 'kepçelerin' rutin görünmesini sağlamanız beklenir. Diğer saha oyuncularına göre daha az atış yapacaksınız, ancak atış yaptığınızda, genellikle kolay bir oyun olmayacak ve isabetli olmanız gerekecek.

Kendinizi doğru konumlandırarak başlayın.

  1. topu yakalamaya hazır olun.
    Topu yakalamaya hazır olun. Yerden gelen bir top ikinci kaleciye, üçüncü kaleciye, atıcıya veya kısa topçuya atılırsa, çok yakında topu size atacaklarını unutmayın. Yerden gelen top sizden başka birine atılır atılmaz birinci kaleye koşun ve eldivenli elinizin karşısındaki ayağınızla (yani sol elinizle yakalıyorsanız ve bu nedenle 'sağlak' iseniz sağ ayağınızla, solaklar için tam tersi şekilde) kalenin kenarına doğru pozisyon alın.
    • Ayağınızı tabanın üstüne koymayın yoksa koşucu size vurduğunda bileğiniz kırılır.

Vurucuya bağlı olarak pozisyonunuzu ayarlayın.

  1. tabandan biraz daha derinde oynayın.'s a right-handed hitter and a few steps further back for a left-handed hitter.
    Sağ elini kullanan bir vurucu için kaleden biraz daha derinde, sol elini kullanan bir vurucu için ise birkaç adım daha geride oynayın. Yine de, hızlı bir şekilde oraya ulaşabilmeniz gerekeceğinden, tabandan çok uzaklaşmamayı unutmayın. Solaksanız, faul çizgisine biraz daha yakın oynayın çünkü çizgiye vurulan her şey sizin için bir 'backhand' oyunu olacaktır. Tersine, sağ elinizi kullanıyorsanız, eldiven eliniz onlara daha yakın olacağından çizgiye vurulan topları yakalamanız daha kolay olacağından biraz daha 'çizginin dışında' oynayabilirsiniz.

Bir iç saha oyuncusunun atışını beklerken hızlı bir şekilde kaleye gidin.

  1. emin olun've located the base and put your foot on it.
    Tabanı bulduğunuzdan ve ayağınızı üzerine koyduğunuzdan emin olun. Bunun için gözlerinizi oyundan ayırıp ayağınızla topu aramanız gerekecektir (ayağınızla topu yoklamak istemezsiniz). Topu yakalamak için pozisyon aldığınızda, eldiveninizi yukarı kaldırın ve elinizin izin verdiği kadar geniş açın, böylece saha oyuncunuza büyük bir hedef ve topu yakalayacağınıza dair güven verirsiniz. Sahadaki oyuncuya doğru uzanın, böylece top mümkün olan en kısa sürede eldivenin içine girecektir.

Zıplayacak bir topu yakalamak için kendinizi alçakta konumlandırın.

  1. neredeyse bir yakalayıcı gibi durun, topu engelleyeceğinizden ve hatta belki de karnınızda yakalayacağınızdan emin olun.
    Neredeyse bir yakalayıcı gibi durun, topu engelleyeceğinizden ve hatta belki de karnınızda yakalayacağınızdan emin olun. Unutmayın, topu tuttuğunuz sürece, vurucu-koşucu birinci kaleye ulaşmadan önce topu elinize ya da eldiveninize alırsanız, bu bir out sayılır (topu karnınıza hapsetmenin henüz bir yakalama olmadığını unutmayın).

Hızlı düşünmeye hazırlıklı olun.

  1. eğer bir saha oyuncusu size doğru atarsa'll need to make a split-second judgment call.
    Eğer bir saha oyuncusu sizden uzağa atarsa, saliselik bir karar vermeniz gerekecektir. Eğer uzanıp taç atışına yetişebileceğinizi düşünüyorsanız, ayağınızı tabanda tutarak ve uzanarak bunu yapın, uzanma zamanınızı öyle ayarlayın ki eğer düşerseniz, topu yakaladıktan ve oyun dışı kaldığınızı kaydettikten sadece bir saniye sonra olsun. Eğer topa ulaşmanız mümkün değilse, kaleyi terk edin ve topun sizi geçmesini engelleyin. Bu ideal olmasa da, koşucunun ikinci ya da üçüncü kaleye geçmesini engelleyecektir.

'Kepçe' tekniğinde ustalaşın.

  1. i̇yi birinci kaleciler alçaktan atılan topları kepçelemeyi bir sanat haline getirir.
    İyi birinci kaleciler alçak atışları karşılamayı bir sanat haline getirir. Özellikle aynı saha oyuncularıyla bir süre oynayıp onların atış alışkanlıklarına aşina olursanız, topun ne zaman atılması gerektiğini genellikle bilirsiniz. Eğer bir top size doğru atılırsa ancak alçaksa ve size ulaşmadan hemen önce sekebilir ya da sekmeyebilirse, eldiveninizi bileğiniz yukarı bakacak şekilde ve eldiveninizin ağ kısmı toprağa değecek şekilde açık olarak konumlandırın. Kendinizi korumak için yukarı doğru tepki vermek içgüdüseldir, ancak toprağa ulaşmak için tepki vermeniz gerekir. Bu senaryoda kısa şutların çoğu eldiveninize çarpacaktır. Topu yakalamak pratikle ve çok fazla birinci kalede oynamakla gelen bir şeydir.

Kalede kimse yoksa yakalamayı ilk önceliğiniz haline getirin.

  1. evet, sen'll then need to beat the runner to first base, but you need to make sure you have the ball first.
    Evet, koşucuyu ilk kaleye kadar geçmeniz gerekecek ama önce topun sizde olduğundan emin olmalısınız. Bunu yaptıktan sonra doğrudan birinci kaleye koşun. Atıcıya sadece kaleyi koruyorsa ve oraya zamanında ulaşamayacağınızı düşünüyorsanız atış yapın.

Koşucular kaledeyken top size yerden vurulursa seçeneklerinizi tartın.

  1. aşağıdaki durumlarda 2 seçeneğiniz vardır're in this position.
    Bu pozisyondayken seçebileceğiniz 2 seçenek vardır. A) Diğer kalelerde zorlama oyunu varsa, birden fazla çıkış almak veya 'lider koşucuyu' dışarı çıkarmak için oraya atmayı düşünebilirsiniz. B) Eğer sadece dışarı çıkmak istiyorsanız (ya da zaten iki dışarı çıkış varsa) ve risk almak istemiyorsanız, sadece ilk kalede dışarı çıkın ve sonra diğer kalelerden uzaklaşan koşucuların peşinden gitmeye hazır olun.
    • Oyunu yapmadan önce hedefinizin ne kadar doğru olduğunu aklınızda tutun.

Birinci kalede daha iyi olmaya başladıkça Tag & Bag tekniğini deneyin.

  1. i̇kiden az sayınız olduğunda ve birinci kalede bir koşucu olduğunda, çuval taban çizgisindeyken bile oynayın.
    İkiden az sayınız olduğunda ve birinci kalede bir koşucu olduğunda, dip çizgideki torbayla bile oynayın. Eğer size bir top atılırsa, saha çizgisinde kalmaya çalışarak topa vurun. Sonra uzanıp ikinciye ilerlemeye çalışan koşucuyu etiketleyin ve ardından birinci kaleye dokunun. Yardımsız ikili oyun!

Fırsat çıktığında Tag & Bag üçlü oyununa gidin.

  1. bu oyunda, birinci ve ikinci kalede koşucularınız var ya da kaleler dolu ve dışarıda oyuncu yok.
    Bu oyunda, birinci ve ikinci sırada koşucularınız var ya da kaleler dolu ve dışarıda oyuncu yok. Tag & Bag'i uyguladıktan sonra, hemen üçüncüye veya eve doğru bir atış yapabilirsiniz. Eğer topu ilerleyen koşucudan önce oraya ulaştırırsanız, saha oyuncusunun bir etiketleme yapması gerekecektir. Eğer pratik yapar ve uygularsanız üçlü bir oyun elde edersiniz!

Diğer saha oyuncularını destekleyin.

  1. birinci kaleci olarak siz're involved in nearly all infield plays.
    Birinci kaleci olarak neredeyse tüm iç saha oyunlarında yer alırsınız. Ancak, çok az dış saha oyununda yer alırsınız. Dış sahaya bir top atılırsa ve ikinci kalede, üçüncü kalede veya kale sahasında bir oyun olabilirse, taç atışının gevşemesi ihtimaline karşı bu kaleleri geri almaya hazır olun. Bu temel bir beyzbol/softbol oyunudur.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Eğer 2'de bir koşucu varsa ve top SS veya 3B'ye vurulursa, top saha oyuncusunun elinden çıkar çıkmaz koşucunun kaçmasını bekleyin. Bu durumda, güzel bir alçak etiket atışı ile 3.'de bir çıkış yapma fırsatınız olabilir. Unutmayın ki atışınız çılgınca olursa koşuya neden olacaktır (eğer sizi kurtaracak çok ileri görüşlü bir sol saha oyuncunuz yoksa).
  • Eğer bir saha oyuncusu kötü bir atış yapar ve koşucunun güvende olmasını sağlarsa, hemen onlara bu konuda endişelenmemelerini söyleyin. Saha oyuncularınızın atışlarında her zaman kendilerine güvenmelerini istersiniz. Hatta 'Bunun için endişelenmeyin, ben yapmalıydım' gibi ifadeler kullanın. İyi bir takım arkadaşı bunu takdir edecektir.
  • Ne zaman güzel bir top kapma ya da uzanma hareketi yapsanız, saha oyuncularınız sizi daha çok sevecektir. Onlar ne zaman güzel bir oyun yapsa siz de tebriklerinize karşılık verin.

Uyarılar

  • Daha önce de belirtildiği gibi, birinci kaleyi ayağınız gerçek kalenin üstündeyken kapatmayın, aksi takdirde kesinlikle üzerine basılır. Bunun yerine, ayağınızı ya düz bir şekilde yere ya da sivri uçlarınız kenarda olacak şekilde tabanın kenarına nasıl koyacağınızı öğrenin.
  • Bir sineği yakalarken diğer saha oyuncularıyla çarpışmak istemiyorsanız, 'top' veya 'yakaladım!' diye bağırın, yakalamanıza izin vereceklerdir.
  • Birinci kalede oynamadan önce esnemeyi unutmayın.
  • Topun saha dışına çıktığı belli olduğunda ayağınızı torbanın üzerinde tutma hatasını yapmayın. Eğer vurucu birinci kaleyi dönerse ve siz torbanın üzerindeyseniz, onun yoluna çıkmış olursunuz ve engelleme (ya da devirme) nedeniyle çağrılabilirsiniz. En iyi seçeneğiniz, geçmelerine izin vermek için torbanın yaklaşık 5 fit (1,5 m) içinde (atıcıya doğru) koşmaktır. Sonra arkalarından gizlice yaklaşın ve atıcının koşucunun arkasından atmaya karar vermesi ve onu 1. kalede indirmesi ihtimaline karşı torbayı koruyun.
  • Birinci kalede çarpışmalar insanların düşündüğünden daha sık olur. Bir saha oyuncusu tarafından yüksek ve geniş atılan bir top uzanmanıza ve/veya taban yoluna ve dolayısıyla karşıdan gelen koşucunun yoluna eğilmenize neden olabilir. Böyle bir durumda kendinizi çarpışmaya hazırlayın ve topu tutmak için elinizden geleni yapın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Birinci kaleci eldiveni, her ciddi birinci kaleci için tavsiye edilen bir araçtır. Birinci kaleci eldiveni diğer eldivenlerden daha büyüktür ve eğlence amaçlı yavaş atış softbol liglerinde bile yalnızca birinci kale ve yakalayıcı pozisyonlarında giyilmesi yasaldır.