Bayrak Futbolu Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Geleneksel futboldan hoşlanıyor ama bu kadar sert oynayarak kendinizi yaralamak istemiyor musunuz? O zaman rakibinize çalım atmak yerine kemerinden bir bayrak koparmayı tercih eden ve giderek popülerleşen bir alternatif olan bayrak futbolunu deneyin. Bunun ötesinde, oyunun amacı hala aynıdır: goller ve ekstra puan vuruşları ile mümkün olduğunca çok puan kazanmaya çalışmak. Bununla birlikte, bu spor çok küçük çocuklardan daha temkinli yetişkinlere kadar herkes arasında popüler olduğundan, kurallar büyük ölçüde değişebilir. Ancak oynayanların ihtiyaçlarını hesaba kattığınızda, kuralları duruma uyacak şekilde uyarlamak kolaydır.

Adımlar

Ekipman Alma

  1. adım 1 giyinin.1Eşyalarınızı giyin. Tişört, şort, sweatshirt ve eşofman altı gibi vücuda oturan atletik giysiler giyin. Rakibin bayrağınızı kapmaya çalışırken yanlışlıkla giysilerinizi kapma olasılığını azaltmak için bol giysilerin yanı sıra cepli veya kemer halkalı giysilerden kaçının. Ayrıca giyeceğiniz bayraklarla aynı renkte kıyafetler giymekten kaçının. Bayrakları erişilebilir tutmak için tişörtünüzü bel kemerinizin içine sokun.
    • Bayrak futbolunda mücadele olmamasına rağmen, ağız koruyucuları ve gözlükler için güvenlik kayışları gibi güvenlik ekipmanları yine de tavsiye edilir.
    • Bazı ligler düz tabanlı veya kalıplı kramponlu ayakkabılar giymenizi gerektirebilir (yani kramponlar aslında tabanın bir parçasıdır). Çivili veya çıkarılabilen kramponlu ayakkabılar yasak olabilir.
    • Kask ve dolgu malzemesi gerekli değildir. Aslında, bunlar genellikle resmi oyunlarda yasaktır.
  2. adım 2 eşyalarınızı toplayın.2Eşyalarınızı toplayın. Oynamak için en az bir Amerikan futbolu getirin. Her oyuncuya bellerine takmaları için bayrak kemerleri dağıtın. Ayrıca kemerlerine takmaları için oyuncu başına üç bayrak dağıtın. Her takımın bayraklarının tek tip renkte olduğundan emin olun.
    • Kemeriniz yoksa bayrakları bel kemerinizin altına sıkıştırın. Koşarken yerlerinde kalmalarını sağlayacak kadar sıkıştırın, ancak rakiplerinizin ulaşamayacağı veya çekip çıkaramayacağı kadar da sıkıştırmayın.
    • Bayraklarınızı çıkarılması zor olacak şekilde sabitlemek, yakalanmanız halinde on yard cezasına neden olabilir, bu da takımınızın bir sonraki hak başlangıcında on yard kaybedeceği anlamına gelir.
  3. adım 3 bir oyun alanı seçin.3Bir oyun alanı seçin. Düz zemine sahip açık bir alan bulun. Tam boyutlu bir saha için 53,33 yarda genişliğinde (48,76 metre) ve 120 yarda (109,7 metre) ölçülerinde bir alan arayın. Ancak, daha genç oyuncular için (veya bölgenizde geniş açık alanlar bulmak zorsa), bu boyutun yarısı veya hatta üçte biri kadar bir alan seçmekten çekinmeyin.
    • Oyun düz bir zeminde oynanmalıdır, böylece hiçbir takım haksız bir avantaja sahip olmaz. Bitiş bölgesine ulaşmak için yokuş yukarı tırmanması gereken oyuncular, yokuş aşağı koşan rakiplere göre daha fazla zorlukla karşılaşacaktır.
    • Eğer yardaların ve bitiş bölgelerinin zaten işaretlenmiş olduğu gerçek bir futbol sahasında oynayabiliyorsanız, harika! Değilse, uç bölgelerinizi işaretlemek için koniler veya bayraklar kullanın. Gol çizgilerinizi ve kenar çizgilerinizi mümkünse sprey boya ile işaretleyin, böylece daha kolay fark edilebilirler.
    • Uç bölgeler oyun alanının her iki ucundaki son on yarda (9,1 metre) olmalıdır. Bu genellikle daha küçük bir sahada oynarken bile geçerlidir.
    • Daha küçük sahalar için önerilen ölçüler şunlardır: 60 yarda uzunluğunda 20 yarda genişliğinde (54,9'a 18,3 metre); 70 yarda uzunluğunda 25 yarda genişliğinde (64'e 22,9 metre); 80 yarda uzunluğunda 30 yarda genişliğinde (73,1'e 27,4 metre).

Oyunun Kurulumu

  1. adım 1 oyuncuları toplayın.1Oyuncuları toplayın. Her takımda kaç kişi olacağını belirleyin. Tam takımlarla oynamak için her bir takıma dokuz kişi bulun. Eğer bu mümkün değilse, bir takımda en az beş oyuncu olmasını hedefleyin.
    • Adil olmayan avantajlardan kaçınmak için takımlar her zaman eşit sayıda oyuncuya sahip olmalıdır.
  2. adım 2 her takım için bir kaptan belirleyin.2Her takım için bir kaptan belirleyin. Takımı bir bütün olarak temsil edecek bir oyuncu seçin. Oyun kurucu genellikle kaptan olarak görev yapsa da, kararınızı oyuncunun olgunluğuna, iletişim becerilerine ve liderliğine göre verin. Kaptan şunlardan sorumlu olacaktır:
    • Takımın bir bütün olarak davranışları.
    • Takım adına kararlara itiraz etmek.
    • Mola çağırmak.
    • Yazı tura atışına katılmak.
  3. adım 3 oyunun ne kadar süreceğine karar verin.3Oyunun ne kadar süreceğini belirleyin. Tam uzunlukta bir oyun için toplam oyun süresinin bir saat olmasını planlayın. Oyunu dört çeyreğe bölün ve her çeyreğe 15 dakika ayırın. Daha hızlı bir maç için toplam süreyi kısaltmaktan çekinmeyin. Bu süreyi dört eşit çeyreğe bölmeniz yeterlidir. Ya da çok kısa bir oyun için, her biri onar dakikalık iki kısa devre yapın.
    • Ayrıca, her çeyrek ve devre arasında ne kadar ara vereceğinize de karar verin. İkinci ve üçüncü çeyrekler arasındaki ara (devre arası) genellikle en uzun olanıdır. Diğer iki mola eşit uzunluktadır.
    • Futbolda mola süreleri ligden lige değişir. Devre arası beş ila on iki dakika arasında olabilir. Çeyrekler arasındaki molalar genellikle bir veya iki dakikadır.

Oyunun Başlaması

  1. adım 1 yazı tura atın.1Bir yazı tura atın. Her takımın kaptanı hakemle görüşsün ve hangi taraf olacaklarını seçsin: yazı mı tura mı? Ardından hakem yazı tura atsın. Kazananın ilk yarıda hangi uç bölgeyi korumak istediğini veya hangi takımın oyuna topa sahip olarak başlayacağını seçmesine izin verin.
    • İkinci yarıda her takım taraf değiştirsin ve diğer uç bölgeyi korusun. Bu şekilde, hiçbir takım tüm oyun boyunca sahanın bir ucundan diğerine esen sabit bir rüzgar gibi haksız avantajlardan yararlanmayacaktır.
    • Alternatif olarak, üçüncü çeyreğin başında yazı tura atışını kaybeden takıma ikinci yarıda hangi uç bölgeyi korumak istediklerini seçme şansı da verebilirsiniz.
    • Eğer güçlü bir vurucunuz yoksa, başlama vuruşunu da yapabilir ve bunun yerine kazanana beş yard çizgisinden başlayarak ilk hak verebilirsiniz.
  2. adım 2 başlama vuruşu ile başlayın.2Başlama vuruşu ile başlayın. Her takımı yazı tura ile belirlenen son bölgelere doğru yönlendirin. Başlama vuruşunu yapan takım topu 20 yard çizgisine yerleştirmelidir. Topu ya doğrudan yere ya da bir vuruş tişörtüne koyun ya da bir oyuncunun topu vuruşu yapacak oyuncu için tutmasını sağlayın. Hakem oyunu başlatmak için düdüğü çaldığında, topu diğer takıma doğru vurun. Diğer takımda topu yakalayan kişi şunları yapabilir:
    • Topu karşı bölgeye doğru koşabilir.
    • Başka bir takım arkadaşına ileri pas atabilir.
  3. adım 3 bunun yerine snap ile başlayın.3Bunun yerine snap ile başlayın. Eğer güçlü bir vurucunuz yoksa, başlama vuruşunu unutun. Oyuna, yazı tura atışına göre hangi takım topa sahipse onun 5 yard çizgisinden başlayın. En az dört oyuncuyu hücum çizgisi boyunca dizin, 'orta oyuncu' (topu oyun kurucuya atan oyuncu) sahanın ortasında olsun. Oyun kurucuyu merkezin arkasına yerleştirin. Düdük çaldığında, ilk haktan sonra yaptığınız gibi oynamaya devam edin.
    • Snap, merkezden oyun kurucuya geriye doğru atılan bir pastır. Orta oyuncunun bacaklarının arasından geçmelidir.
    • 'Down', topun oyunda olduğu, orta oyuncunun topu 'snap' etmesiyle başlayan ve bir touchdown ya da topun 'dead' olmasıyla (yani bir hücum oyuncusunun bayrağının bir savunma oyuncusu tarafından kaldırılması ya da saha dışına çıkması) sona eren zaman aralığıdır. Top 'ölü' ilan edildiğinde bir oyuncu da 'yerde' ilan edilir.
    • Hücum çizgileri, yan çizgiden yan çizgiye uzanan iki paralel çizgidir ve her çizgi futbol topunun bir ucundan geçer, bu durumda her iki uç da bir uç bölgeyi gösterecek şekilde 5 yard çizgisine yerleştirilir.
    • Tarafsız bölge, her hak başlangıcında her hücum çizgisi arasında kalan alandır. Her iki takım da top 'atılana' kadar tarafsız bölgeye geçemez.

Hücum Oyunu

  1. adım 1 mümkün olan en fazla alanı kaplayın.1Mümkün olan en fazla alanı kaplayın. İster başlama vuruşunu alın ister snap ile başlayın, her zaman topu karşı uç bölgesine doğru taşıyabildiğiniz kadar uzağa taşımayı hedefleyin. Eğer bir başlama vuruşu yakalarsanız, daha fazla alan kazanma şansı daha yüksekse topu bir takım arkadaşınıza paslayın. Topu mümkün olduğunca ilerletin, ta ki gol bölgesine ulaşıp gol atana ya da yolda 'düştü' ilan edilene kadar.
    • Bir başlama vuruşunu yakalarken, yakalamanın sayılması için tüm vücudunuzun sınırlar içinde olması gerekir. Bunun tek istisnası, topu yakalamak için havaya sıçramak zorunda kalmanızdır, bu durumda da bir ayağınız yine sınırlar içinde olmalıdır. Ancak bu kural evrensel değildir, bu nedenle eğer bu kuralı benimsemek istiyorsanız oyun başlamadan önce tüm tarafların kabul etmesini sağlayın.
    • Eğer bitiş çizgisine kadar gidemezseniz, rakipleriniz bayraklarınızdan birini kaptığı veya sizi saha dışına zorladığı anda 'yenik' sayılırsınız.
    • Çalım atmaya izin verilmemesine rağmen, elleriniz veya ayaklarınız dışında vücudunuzun herhangi bir kısmı yere temas ederse yine de 'yerde' sayılırsınız.
  2. adım 2 i̇lk hakkınızı oynamaya hazır olun.2İlk down'ınızı oynamaya hazır olun. Topu sahanın ortasına, tam olarak 'ölü' olduğu yardaya (yani 'down' ilan edildiğiniz yard çizgisine) yerleştirin. Takımınızı hücum çizginiz boyunca toplayın. Dört oyuncuyu hücum çizgisinde konumlandırın, oyun kurucu merkezde oynayan oyuncunun arkasında yer alsın ve topu ona atsın.
    • Hücum çizgisinin 'içinde' sayılmak için vücudunuzun en az bir parçasının (ayak, üst gövde, baş, vb.) çizginin bir metre yakınında olması gerekir.
    • Pozisyon almadan önce kapılan bayrağı değiştirin. Rakiplerinizin denemesi için bir eksik bayrakla oyuna başlamak otomatik olarak tekrar 'yenik' ilan edilmenize neden olacaktır.
  3. adım 3 topu kapın.3Topu kapın. Pivotun topu hızlı ve akıcı bir hareketle bacaklarının arasından oyun kurucuya geçirmesini sağlayın. Bunu yapana kadar, orta oyuncu pozisyonunu aldıktan sonra ayaklarını kaydırmamalı veya ellerini kaldırmamalıdır. Pivotun yapacağı herhangi bir hatalı başlangıcın beş yarda ceza ile sonuçlanacağını, yani beş yarda geri çekilmeniz gerekeceğini unutmayın.
    • Top atılana kadar hiç kimsenin tarafsız bölgeye geçmesine izin verilmez. Bunu yapmak da beş yard ceza ile sonuçlanacaktır.
    • Bazı kurallar, top atılana kadar tüm oyuncuların hareket etmemesi gerektiğini belirtir.
    • Diğer kurallar oyuncuların hücum çizgisine paralel veya daha geride hareket etmesine izin verir.
  4. adım 4 pas verin veya topu koşturun.4Pas atın veya topu koşturun. Topa vurulduktan sonra, oyun kurucu topu bitiş bölgesine doğru ilerleyen başka bir oyuncuya pas olarak atsın. Alternatif olarak, topu hücum çizgisinin gerisindeki başka bir oyuncuya verebilir veya boşta kimse yoksa topu kendileri bitiş bölgesine doğru koşabilirler. Ancak hücum çizgisini geçtikten sonra artık pas veremeyeceklerini unutmayın.
    • Bir hak sırasında sadece bir ileri pasa izin verilir.
    • Hücum çizgisinin gerisindeki başka bir oyuncuya verilen başarılı bir pas, ileri pas olarak sayılmaz; yani bu ikinci oyuncu hücum çizgisini geçmediği sürece ileri pas atabilir.
    • Gerektiği kadar geri pas yapabilirsiniz.
  5. adım 5 dört hak oynayın.5Dört hak oynayın. Bu süre içinde en az on yarda kazanmayı hedefleyin. Bunu başardığınızda, bir sonraki down'unuzu 'ilk' olarak kabul edin ve on yarda daha kazanmak için dört şansınız daha olsun. Bu şekilde karşı uç bölgeye doğru ilerlemeye devam edin.
    • Eğer dört hakta on yarda kazanamazsanız, topa sahip olma hakkını rakibinize devredin; rakip artık kendi hücum koşusuna sizin son hücum hattınızdan başlayabilir.
    • Hücum çizgisi bitiş çizgisine beş yarda kadar yaklaştığında, topu kale çizgisi boyunca koşarak değil, sadece bitiş çizgisine başarılı bir pas atarak sayı yapabilirsiniz.

Savunma Oynamak

  1. adım 1 her bir rakibi koruyun.1Her rakibi koruyun. Diğer takım topa vurmak için hücum çizgisi boyunca toplandığında, kendi oyuncularınızı, topa vurulduğunda diğer takımın alıcılarının her birini koruyacak şekilde yerleştirin. Savunma takımının herhangi bir oyuncuyu doğrudan hücum hattına yerleştirme zorunluluğu olmadığından, oyuncuları uygun gördüğünüz şekilde yerleştirin. Ancak şu kurallara uyduğunuzdan emin olun:
    • Hücum hattında rakibinizin orta sahasının tam karşısına bir oyuncu yerleştirmeyin.
    • Tarafsız alanı geçmeden önce topun fırlatılmasını bekleyin.
  2. adım 2 pasları durdurun ve top kayıplarını toplayın.2Pasları durdurun ve top kayıplarını toplayın. Her fırsatta savunmanızı hücuma dönüştürün. Mümkünse rakiplerinizin attığı pasları yakalamaya çalışın ve gol bölgenize doğru koşun. Rakipleriniz topu 'yere düşmeden' düşürürse, topu kurtarmaya çalışarak takımınızın topa sahip olmasını sağlayın.
    • Eğer siz ve rakibiniz topu aynı anda yakalarsanız, top hala onlarındır.
    • Topu yakalamasını engellemek için bir hücum oyuncusuna fiziksel müdahalede bulunmayın. Bu on yarda ceza ile sonuçlanacaktır.
  3. adım 3 bayraklarını kapın.3Bayraklarını kapın. Rakiplerinize müdahale etmek yerine, topu yakaladıklarında bayraklarından birini kemerlerinden veya bel bantlarından koparın. Eğer bayraklarından biri ya da daha fazlası yanlışlıkla çıkmışsa, elinizi kullanarak omuzları ile dizleri arasında herhangi bir yere dokunun.
    • Eğer rakibiniz tüm bayraklarına sahipse, vücuduna dokunmaktan kaçının. Bunu yaparsanız otomatik olarak size karşı fazladan on yarda ceza almış olurlar.
    • Rakibinizin bayrağını elinize alır almaz, diğerlerinin bayrağın sizde olduğunu görebilmesi için havaya kaldırın.
  4. adım 4 sert oyundan kaçının.4Sert oyundan kaçının. Bayrak futbolunun geleneksel futbolun çok daha nazik bir varyasyonu olduğunu unutmayın. Sert oynamanın cezalandırılmasını bekleyin. Bayrakları dışında rakiplerinizle fiziksel temastan kaçının. Şunlardan kaçının:
    • Rakibinizi fiziksel olarak saha dışına çıkmaya zorlamak.
    • Kollarınızla veya bacaklarınızla rakibinize müdahale etmek veya onu yaralamaya çalışmak.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruNasıl fumble yaparsınız? Topu birinin elinden düşürün ve sonra yerden alın. Futbol topu oyuncunun kollarını terk ettiği ve oyuncunun bayrakları hala elinde olduğu sürece, topu fumble olarak alabilirsiniz.
  • SoruBayrak futbolunda yan top atılabilir mi? Evet.
  • SoruBlok yaparken birini itmeme izin var mı? Kurallar, maç sırasında birini ellerinizle itemeyeceğinizi söylese de, gerekirse omuz atarak yoldan çekilmenize izin verilir.

İpuçları

  • Bayrak futbolu Amerikan futboluna dayandığı için mesafeler geleneksel olarak yarda cinsinden ifade edilir. Bir yard 0,9 metreye eşittir, bu da ölçümleri tam olarak dönüştürebileceğiniz ya da bir metreye yuvarlayabileceğiniz anlamına gelir.

Uyarılar

  • Bayrak futbolunda çok daha az fiziksel temas olmasına rağmen, oyuncular yine de takılabilir, düşebilir, birbirlerine çarpabilir veya başka şekilde kendilerini yaralayabilirler.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Futbol
  • Bayraklar veya bayrak kemerleri
  • Oyun alanı
  • Zamanlayıcı
  • Koniler (isteğe bağlı)
  • Sprey boya (isteğe bağlı)
  • Ölçüm tekerleği veya benzeri bir alet (isteğe bağlı)