Futsal Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Futsal, futbol oynayacak alana sahip olmayan oyuncuların ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilmiş bir oyundur. Futsalın kuralları futbola benzer, ancak oyun kapalı alanda oynanır, daha küçük bir top kullanılır ve her iki tarafta 5 oyuncu vardır. Bu size eğlenceli geliyorsa, arkadaşlarınızla aranızda bir futsal maçı düzenleyin!

Adımlar

Temel Kuralları Öğrenme

  1. adım 1 4 numara bir futbol topuyla oynayın.
    4 numara bir futbol topuyla oynayın. Normal bir futbol topu 5 numaradır ve çevresi yaklaşık 27-28 inçtir (69-71 cm). Futsal, çevresi 25-26 inç (64-66 cm) olan 4 numara bir topla oynanır.
    • Küçük top biraz daha ağırdır ve daha az zıplar, bu da onu kapalı alanda oynamak için daha iyi bir seçenek haline getirir.
  2. adım 2 takım başına 5 oyuncu seçin.
    Takım başına 5 oyuncu seçin. Futbol ve futsal arasındaki en büyük farklardan biri, futsalda taraf başına 5 oyuncu varken futbolda 11 oyuncu olmasıdır.
    • Her takımdan kaleci olarak görev yapacak bir oyuncu seçin.
    • Her takım için özel bir hücum oyuncusu seçin. Pivot olarak adlandırılan bu oyuncu hücum oyunu sırasında hücuma liderlik edecektir.
    • Son adam olarak bilinen ve diğer takımın topu kazanması durumunda geride kalacak özel bir savunma oyuncusu seçin.
    • Kalan iki oyuncu orta sahada oynamalı ve kanat oyuncuları olarak bilinmelidir.
  3. adım 3 20 dakika için bir zamanlayıcı ayarlayın.
    20 dakika için bir zamanlayıcı ayarlayın. Futsal, futboldaki 45 dakikalık yarıların aksine her biri 20 dakika uzunluğunda 2 yarıdan oluşur. Diğer bir fark ise futbolda saat işlemeye devam ederken, futsalda top oyunda değilse saat durdurulur.
    • Eğer oyunun sonunda eşitlik varsa, süreye daha fazla zaman eklenebilir. Uzatmalarda gol atan ilk takım kazanır.
    • Sıradan oyunlar için zamanlayıcıyı atlayabilir ve ilk takım sayı yaptığında maçı bitirebilirsiniz.
  4. adım 4 topa ellerinizle veya kollarınızla dokunmayın.
    Topa ellerinizle veya kollarınızla dokunmayın. Tıpkı futbolda olduğu gibi, futsal oyuncuları ellerini hiç kullanamazlar. Ancak, pas vermek veya şut çekmek için vücudunuzun başka herhangi bir bölümünü kullanabilirsiniz.
  5. adım 5 her takıma devre başına 1 mola verin.
    Her takıma devre başına 1 mola verin. Futbolda mola hakkı yoktur, ancak futsalda her takımın her devre için 1 mola hakkı vardır.
    • Eğer bir takım ilk yarıda mola hakkını kullanmazsa, bu mola ikinci yarıya taşınamaz.
  6. adım 6 top saha dışına çıkarsa topa vurarak oyuna sokun.
    Top saha dışına çıkarsa oyuna sokmak için vurun. Futbolda topu oyuna geri atarsınız, ancak futsalda topa tekme atılır.
    • Tavana temas eden bir top saha dışı olarak kabul edilir.
    • Saha dışından gelen bir topa doğrudan kaleye vuramaz ve gol atamazsınız. Ancak topu başka bir oyuncuya aktardığınızda, top her zamanki gibi oyuna girer.
  7. adım 7 sınırsız yedek oyuncu kullanın.
    Sınırsız oyuncu değişikliği hakkını kullanın. Futbolda sadece 3 oyuncu değişikliğine izin verilir. Ancak futsalda, oyuncu değişikliği bölgesinde yapıldığı sürece istediğiniz kadar oyuncu değişikliği yapabilirsiniz.
    • Oyuncu değiştirme bölgesi, her takımın yedek kulübesinin hemen önündeki alandır.
    • Futsal çok hızlı tempolu, agresif bir oyun olduğundan, yorgun oyuncuları rahatlatmak için oyuncu değişikliklerinizi stratejik olarak kullanın.
  8. adım 8 gönderilen bir oyuncu için 2 dakika sonra oyuncu değişikliği yapın.
    Gönderilen bir oyuncu için 2 dakika sonra oyuncu değişikliği yapın. Futbolda, oyundan atılan bir oyuncu için oyuncu değişikliği yapılmaz. Ancak futsalda, 2 dakika sonra veya diğer takım gol attıktan sonra bu oyuncunun yerine oyuncu değiştirebilirsiniz.

Ofansif Stratejileri Denemek

  1. adım 1 sahayı paslara açık bırakmak için mümkün olduğunca geniş oynayın.
    Sahayı paslara açık bırakmak için mümkün olduğunca geniş oynayın. Futsal daha küçük bir sahada oynandığından, kanat oyuncuları daha fazla alan açmak için kenarlara doğru oynamaya çalışmalıdır.
  2. adım 2 bir takım arkadaşınız tarafından boş bırakılan alana geçin.
    Bir takım arkadaşınız tarafından boş bırakılan alana geçin. Hareket edecek bir yer bulmak zor olabilir, ancak takım arkadaşlarınızdan biri hareket ettiğinde siz de onların durduğu yere geçebilirsiniz.
    • Tek bir yerde asla 3 dakikadan fazla kalmamalısınız.
  3. adım 3 top sizdeyse savunma oyuncularına doğru, değilse uzağa doğru hareket edin.
    Top sizdeyse savunma oyuncularına doğru hareket edin, değilseniz uzaklaşın. Top sizdeyse defans oyuncusuna doğru hareket etmek onları geçmenize yardımcı olacaktır. Topa sahip değilseniz, savunma oyuncularından uzaklaşmak alanı daha fazla açmanıza yardımcı olacaktır.
  4. adım 4 topu cömertçe paslayın.
    Topu cömertçe paslayın. Futsal hızlı tempolu, yüksek enerjili bir oyundur. Ne kadar çok pas yaparsanız, gol atma şansınız da o kadar artar.
  5. adım 5 şut çekmeden önce en az 5 kez pas vermeyi bekleyin.
    Şut çekmeden önce en az 5 kez pas yapmayı bekleyin. Sahanın küçük olması, savunmanın şutlarınızı engellemek için kolayca organize olabileceği anlamına gelir. Hücum takımının savunmanın organizasyonunu bozmak için genellikle yaklaşık 5 kez paslaşması gerekir.

Defansif Oyunların Çalışılması

  1. adım 1 topu çalmak için savaşın.
    Topu çalmak için savaşın. Futsal genellikle futboldan daha agresif oynanır. Savunma oynuyorsanız, gözünüzü toptan ayırmayın ve hücum oyuncusu kontrolü kaybederse topu diğer takımdan çalmak için her zaman bir fırsat kollayın.
    • Rakibe vuramaz, tekme atamaz, itemez, çelme takamaz, tutamaz veya hücum edemezsiniz, aksi takdirde diğer takıma direkt serbest vuruş verilir. Kayarak müdahalelere de izin verilmez.
  2. adım 2 dizlerinizi bükün ve parmak uçlarınızda kalın.
    Dizlerinizi bükün ve parmak uçlarınızda kalın. Futsalda asla dinlenemezsiniz. Öne doğru çömelerek ve ağırlığınızı topuklarınız yerine ayak parmaklarınıza vererek, hızlı hareket etmek ve topu savunmak için daha iyi bir konumda olursunuz.
  3. adım 3 topa sahip olan oyuncunun üstünde kalın.
    Topa sahip olan oyuncunun üstünde kalın. Amacınız, hücum oyuncusuna odağını kaybedecek ve bir sonraki hamlesini düşünmekte zorlanacak kadar baskı yapmak olmalıdır.
  4. adım 4 topu arkadan savunun.
    Topu arkadan savunun. Savunmadaki tüm oyuncular topun arkasında olmalıdır. Bu, hücum oyuncularının geçmekte zorlanacağı bir duvar oluşturacaktır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Kırmızı ve sarı kartlar ne içindir?
    Bir oyuncu başka bir oyuncuya faul yaptığında sarı kart kullanılır. Oyuncu bir oyunda iki sarı kart görürse veya büyük bir faul yaparsa kırmızı kart kullanılır.
  • Soru
    Futsalda omuz atmak yasadışı mı yoksa yasal mı?
    Dirseğinizi aşağıda tuttuğunuz sürece omuzlama yasaldır. Aksi takdirde, dirseğiniz kaburga ile aynı hizadaysa veya genel olarak yukarıdaysa, faul olarak adlandırılır.
  • Soru
    Futsalda kaleler ne kadar büyüktür?
    Normal bir futbol kalesinden yaklaşık 2 fit daha küçüktür.

İpuçları

  • Birçok bölgede artık futsal ligleri var. Yakınınızda oynanan bir lig olup olmadığını öğrenmek için interneti kontrol edin veya arkadaşlarınıza sorun.
  • Bazı futsal oyuncuları, oynarken daha fazla koruma sağlamak için shinguard giymeyi tercih eder.
  • Futsal genellikle kapalı alanda oynanan bir oyundur, ancak açık havada da oynanabilir.