Gaga Ball Oynamaya Yeni Başlayanlar İçin Bir Rehber

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Gaga topu veya Octo-ball, oyuncuların sekizgen bir çukurun içinde durduğu ve birbirlerine bir topla vurmaya çalıştığı heyecan verici bir yakartop çeşididir. Eğer bir oyuncu belinden veya dizinden aşağı vurulursa oyun dışı kalır ve ayakta kalan son kişi oyunu kazanır. Gaga topu, onu her yaş için mükemmel bir açık hava oyunu yapan basit kurallara sahiptir ve bilmeniz gereken her şeyi size anlatacağız. Oynamaya nasıl başlayacağınızı ve hangi stratejilerin kazanmanıza yardımcı olabileceğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Bilmeniz Gerekenler

  • Tüm oyuncular duvara değecek şekilde bir gaga topu çukurunun içinde durarak başlayın. Ortaya bir top atın ve oyuna başlamak için 3 kez sekmesine izin verin.
  • Diğer oyunculara doğru vurmak için topa açık bir el veya yumrukla vurun. Topla belden veya dizden aşağı vuran oyuncular elenir ve çukurdan çıkmaları gerekir.
  • Oyunda kalmak için topu atlatın veya ellerinizle engelleyin. Çukurun içinde kalan son kişi sizseniz gaga topu kazanın.

Adımlar

Gaga Balosu Kuralları

  1. adım 1 bir çukur kurun...1Düz bir zemin üzerine bir gaga çukuru kurun. Bir gaga topu çukuru genellikle sekizgen veya altıgen şeklindedir ve boyutları 15-25 fit (4,6-7,6 m) arasında değişebilir. Çim, kum veya malç üzerinde geniş bir açık nokta seçin ve çukur duvarlarını kurun.
    • Eğer bir gaga topu çukurunuz yoksa, kırılmış karton kutuları birbirine bantlayarak veya duvarlar için kısa çit panelleri kullanarak kendi çukurunuzu yapın.
    • Çukur olmadan gaga topu oynamak için daha ucuz bir alternatif istiyorsanız, sınırları oluşturmak için sekizgenin her köşesine disk konileri yerleştirin. Sadece topun daha kolay yuvarlanabileceğini ve topu çukur duvarlarından sektiremeyeceğinizi unutmayın.
  2. adım 2 oyuncuları çukurun içine toplayın ve çukur duvarlarına dokunmalarını sağlayın.2Oyuncuları çukurun içine toplayın ve çukur duvarlarına dokunmalarını sağlayın. Gaga çukurunun içine kaç kişi sığarsa o kadar kişiyle oynayabilirsiniz, ancak hareket edecek alan olması için bir seferde yaklaşık 15 oyuncuya bağlı kalın. Kimsenin haksız bir avantaja sahip olmaması için her oyuncunun bir elinin ya da ayağının duvarın iç kenarına değdiğinden emin olun.
    • Daha fazla kişi gaga topu oynamak istiyorsa, çukurun dışında bir sıra oluşturmalarını sağlayın. İlk oyun bittikten sonra kazanan çukurun içinde kalır ve yeni oyuncular girebilir.
  3. adım 3 topu fırlatın...3Topu çukura atın ve 3 kez sekmesine izin verin. Hakem olarak görev yapacak bir oyuncu seçin ve topu ona verin. Tüm oyuncular hazır olduğunda, hakem topu çukurun ortasına düşecek şekilde yukarı fırlatır. Birinci ve ikinci zıplama sırasında tüm oyuncular 'Ga!' diye bağırır. Üçüncü zıplamadan sonra oyuncular 'Başla!' diye bağırır ve duvara dokunmayı bırakabilirler.
    • Eğer bir oyuncu üçüncü zıplamadan önce duvara dokunmayı bırakırsa, hemen elenir ve çukuru terk etmek zorunda kalır.
  4. adım 4 topa ellerinizle diğer oyunculara doğru vurun.4 Topa ellerinizle diğer oyunculara doğru vurun. Top oyuna girdikten sonra onu almak, taşımak veya fırlatmak yasaktır, ancak herhangi bir oyuncu açık bir el veya yumruk kullanarak topa vurabilir. Bir oyuncu topa vurduğunda, tekrar vurmadan önce topun başka bir oyuncuya veya çukur duvarına değmesini beklemek zorundadır.
    • Bir oyuncu topu taşırsa veya arka arkaya iki kez topa dokunursa elenir ve oyunun sonuna kadar çukuru terk etmesi gerekir.
    • Eğer bir oyuncu yanlışlıkla topa vurur ve top çukurun dışına sekerse, oyundan elenir.
    • Oyuncular topa ayaklarıyla vuramazlar, aksi takdirde elenirler.
  5. adım 5 aşağıdaki durumlarda oyuncuları eleyin're hit below the waist or knees.5Belden veya dizden aşağı vurulan oyuncuları eleyin. Top herhangi bir oyuncunun bel veya diz altına temas ederse, doğrudan bir vuruş veya duvardan sekme sonucu, oyuncu derhal elenir. Elenen oyuncular mümkün olan en kısa sürede çukuru terk etmelidir. Eğer top bir oyuncunun belinin üstüne çarparsa, o oyuncu oyunda kalmaya devam eder.
    • Oyuncular top kendilerine doğru geliyorsa topu yakalayabilirler. Eğer bir oyuncu topu sekmeden önce yakalarsa, onun yerine topa son vuran oyuncu elenir.
    • Varyasyon: Eğer elenen oyuncu top çukurun dışına çıktığında topu yakalarsa, oyuna geri döner ve topa vuran oyuncu elenir.
  6. adım 6 eğer oyunu kazanırsanız're the last player standing.6Eğer ayakta kalan son oyuncuysanız oyunu kazanın. Topa vurarak ve diğer oyuncuları elimine etmeye çalışarak oyunu oynamaya devam edin. Çukurun içinde sadece bir oyuncu kaldığında, oyunu kazanırlar!
    • Alternatif olarak, 10 ila 15 dakikalık bir zaman sınırıyla oynayın. Zaman sınırının sonunda çukurda kalan herkes oyunu birlikte kazanır.
    • Büyük bir gaga topu çukurunda oynuyorsanız ve oyunda çok fazla oyuncu kalmadıysa, oyunun sonunu hızlandırmaya yardımcı olmak için ikinci bir top atın.
    • Gaga topu oyunları oldukça kısa olduğu için genellikle birden fazla tur oynarsınız.

Gaga Topu Stratejisi

  1. adım 1 topa her zaman yüzünüzü dönün.1Her zaman topa bakın. Oynarken vücudunuzu topa doğru çevirin ve oyun boyunca topun nerede olduğunun farkında olun. Topu izlerseniz, size doğru vurulduğunda daha hızlı tepki verebilir ve kaçabilirsiniz.
  2. adım 2 elleriniz ve kollarınızla bacaklarınızı korumak için eğilin.2Elleriniz ve kollarınızla bacaklarınızı korumak için kambur durun. Belinizi bükün ve öne doğru eğilin, böylece kollarınız ayaklarınızın veya bacaklarınızın önünde sallanır. Bu şekilde, birisi topu size doğru vurduğunda, zaten savunma pozisyonundasınızdır ve topu farklı bir yöne doğru savurabilirsiniz.
    • Bu tekniğe 'turtling' denir. Bazı kurallar kaplumbağa hareketi yapmanızı yasaklar, bu nedenle buna izin verilip verilmediğini diğer oyunculara ve hakeme danışın.
  3. adım 3 topu daha iyi kontrol etmek için duvara doğru sürün.3Daha iyi kontrol etmek için topu duvara doğru sürün. Topa yaklaştığınızda, size geri dönmesi için yavaşça duvara doğru vurun. Çukur duvarına dokunduktan sonra topa tekrar vurabilirsiniz, bu nedenle topu diğer oyuncularınıza yaklaştırmak için bu avantajı kullanın, böylece onlara vurmak daha kolay olur.
    • Duvarın yakınındaki başka bir oyuncuya vurmaya çalışıyorsanız, topu sertçe vurun, böylece ıskalarsanız size geri seker.
  4. adım 4 rakiplerinize vurmak için topu çukur duvarından sektirmeye çalışın.4 Rakiplerinize vurmak için topu çukur duvarından sektirmeye çalışın. Duvara yakın duran oyuncuları arayın çünkü topla onlara vurmak daha kolay olacaktır. Oyuncunun yanındaki veya arkasındaki duvarı hedefleyin ve topa yeterli güçle vurarak geri sekmesini sağlayın. Top diğer oyuncunun belden aşağısına çarpmadan önce duvara değse bile, yine de oyundan elenirler.
    • Diğer oyuncuları şaşırtmak için biraz yanlış yönlendirme kullanın. Elemek istediğiniz oyuncudan uzağa dönün ve topa yandan veya arkadan vurarak ona doğru yuvarlanmasını sağlayın.
  5. adım 5 daha yükseğe zıplamak ve toptan kaçınmak için çukur duvarını destek olarak kullanın.5Daha yükseğe zıplamak ve toptan kaçınmak için çukur duvarını destek olarak kullanın. Top size doğru gelirken her zaman zıplayabilir veya kaçabilirsiniz. Çukur duvarlarından birinin yanındaysanız, ellerinizi yere koyun ve daha yükseğe zıplamak için ayaklarınızı kaldırın, böylece topun yolundan çıkmış olursunuz.
    • Duvarları destek için kullanmak veya üzerlerine oturmak, birlikte oynadığınız kişilere bağlı olarak yasa dışı olabilir. Bu stratejiyi denemeden önce kuralları teyit edin, böylece kazara elenmezsiniz.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Gaga topu için birden fazla varyasyon vardır, bu nedenle başlamadan önce herkesin aynı kuralları bildiğinden ve bu kurallara göre oynadığından emin olun.

Uyarılar

  • Etrafınızdaki diğer oyuncuların farkında olun ki kazara onlara çarpıp sakatlanmayın.
  • Futbol topu gibi sert toplar kullanmaktan kaçının, çünkü sert vurulduklarında oyuncuları yaralama olasılıkları daha yüksektir.