Golf Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Golf oynamak birçok insan için eğlenceli ve rahatlatıcı bir hobi, bazıları için ise rekabetçi bir spordur. Golf oynamayı öğrenirken, topa vurmak için sopayı sallamaya yönelik bazı temel kuralları ve teknikleri öğrenerek başlamak isteyeceksiniz. Ayrıca, birlikte oynadığınız kişilerle güvenle eğlenebilmeniz için ekipmanı nasıl temin edeceğinizi bilmek ve golf sahası görgü kurallarını öğrenmek de faydalı olacaktır.

Adımlar

Temel Kuralları Öğrenme

  1. adım 1 oyunun amacını öğrenin.1Oyunun amacını öğrenin. Golfte oyunun amacı, topunuzu başlangıç noktasından veya 'tee 'den yeşil ve deliğe. Delik bir bayrakla işaretlenmiştir ve topunuzu mümkün olduğunca az atışla deliğe sokmak istersiniz. 'Delik' sadece fiziksel delik değil, aynı zamanda fiziksel deliğin bulunduğu tee'den green'e kadar olan tüm alanı ifade eder. Golf Öğretmeni Michael Metz'e göre, yeni başlayanlar için önemli bir beceri yeşillikleri okumayı öğrenmektir. Metz şöyle diyor: 'Alçak tarafın avucunuzda, yüksek tarafın ise parmaklarınızda olduğunu hayal edin. Yani her zaman avuç içi tarafını, alçak tarafı okuyun ve sonra [...] yukarı bakın. Bu şekilde yukarıdan aşağıya doğru okuduğunuzdan daha doğru bir okuma elde edersiniz. [Ayrıca], en alçak nokta suyun biriktiği yerdir.'
    • Standart bir golf sahasında 18 delik veya bir tişört, yeşil ve bir bayrakla işaretlenmiş fiziksel delik bulunan alanlar vardır. Yeni başlayanlar için ideal olan 9 delikli sahalar gibi daha küçük sahalar da vardır.
  2. adım 2 sahayı delik sırasına göre oynayın.2Sahayı delik sırasına göre oynayın. Her golf sahası, nasıl yapılandırıldığı ve hangi delikle başlayıp hangi delikle bitirdiğiniz açısından farklıdır. Her delikte başladığınız bir 'tee off' alanı ve bitirdiğiniz fiziksel bir delik vardır. Sahaya giderken yanınızda bir saha haritası taşımak ya da sahanın düzenini bilen en az 1 kişinin bulunduğu bir grupla gitmek iyi bir fikirdir.
    • Kayıt yaptırdığınız ve ekipman kiralayabileceğiniz parkurun ana ofisinde bir parkur haritası bulun.
  3. adım 3 grubunuzda sıranızı alın.3Grubunuzda sıranızı alın. Karışıklığı önlemek ve herkesin aynı anda topa vurmasını sağlamak için sıranızın ne zaman olduğunu bilmelisiniz. Genellikle bir önceki çukurda en iyi skoru yapan kişi ilk olarak başlama vuruşunu yapar, bir sonraki en iyi skoru yapan kişi bir sonraki çukura geçer ve en kötü veya en yüksek skoru yapan kişi en sona kalır.
    • Her delikte başlama vuruşundan sonra, delikten en uzakta olan kişi önce vurur, sonra bir sonraki en uzakta olan kişi vurur ve herkes topu deliğe sokana kadar böyle devam eder.
  4. adım 4 don't move your ball on the course.4Topunuzu sahada hareket ettirmeyin. Topunuz beklenmedik bir yere düşerse, ki yeni başlayan biriyseniz düşecektir, onu alıp hareket ettirmek kurallara aykırıdır. Bir yarda işareti veya bira kutusu gibi insan yapımı bir engel tarafından engellenmediği sürece olduğu yerde oynamak zorundasınız.
    • Topunuzun yakınındaki bir şeyin engel olarak nitelendirildiğinden emin değilseniz, daha deneyimli bir oyuncuya sorun.
    • Topunuzu sınırların dışına veya suya vurursanız, 1 vuruş ceza almanız, topunuzu vurduğunuz yere tekrar bırakmanız ve tekrar denemeniz gerekecektir.
  5. adım 5 her çukur için skor tutun.5Her delik için skor tutun. Golf sahasındaki her çukurun, topu fiziksel deliğe sokmak için alması gereken ideal bir vuruş sayısı vardır ve bu sayı 'Par' olarak bilinir. Topa her vuruşunuz skorunuzda '1' olarak sayılır. Parlar 3-5 arasında değişir ve bir parkurdaki her delik 'Par 3', 'Par 4' veya 'Par 5' olarak adlandırılır.
    • Her çukurdaki skorunuzun, o çukurun par'ıyla ilgili bir takma adı vardır. Örneğin, 5 parlık bir delikte 2 par altı atış yapmak veya topu 3 atışta deliğe sokmak 'Kartal' olarak adlandırılır. Parın 1 altında atış yapmak 'Birdie', par ile eşit atış yapmak ise sadece 'Par' olarak adlandırılır.
    • Par üzerinden 1 atış yapmak 'Bogey 'dir. Sonra 2 üzeri 'Double Bogey', 3 üzeri 'Triple Bogey' ve bu şekilde devam eder.
  6. adım 6 sonunda en düşük skora sahip olarak kazanın.6Sonunda en düşük skora sahip olarak kazanın. Grubunuz son deliğe ulaştığında, toplam puanı en düşük olan kişi kazanır. Skorunuzu her delik için pars ile karşılaştırarak oyun boyunca nasıl yaptığınızı takip edebilirsiniz. Eğer sürekli olarak eşit veya eşitin altında atış yapıyorsanız, gerçekten iyi gidiyorsunuz demektir.
    • Başlangıçta, özellikle daha zor, 5-par deliklerde muhtemelen parın üzerinde atış yapacaksınız. Bu tamamen normaldir. Daha fazla pratik yaptıkça kendinizi geliştireceksiniz.
  7. adım 7 aşağıdaki durumlarda 3 par'lık bir parkuru deneyin're starting out.7Başlarken bir Par 3 sahasını deneyin. Bir Par 3 kursu, kurstaki tüm deliklerin Par 3 olduğu anlamına gelir, bu nedenle tee ile delik arasındaki mesafeler, Par 3, 4 ve 5 deliklerin bir karışımına sahip standart bir kurstan daha kısadır. Bu kurslar yeni başlayanlar için idealdir.
    • Parkur için toplam par, tüm deliklerden toplanan pars sayısıdır. Bu sayı standart bir golf sahasında genellikle 72'dir, daha küçük bir sahada ise daha azdır. 9 delikli, Par 3 bir saha toplam 27 parlık bir saha olacaktır.

Vuruşunuzu Ayarlama

  1. adım 1 dizleriniz ve kalçanız hafifçe bükülü olarak ayakta durun.1Dizlerinizi ve kalçalarınızı hafifçe bükerek ayakta durun. Ayaklarınız kalça genişliğinde açık olacak şekilde durun, ağırlığınız ayak parmaklarınız veya topuklarınız değil, ayaklarınızın ortası arasında eşit olarak dağılsın. Dizlerinizi hafifçe bükün ve sopanızın ucu topa vuracağınız yere ulaşacak şekilde kalçanızdan öne doğru eğilin. Golf Öğretmeni Michael Metz, 'atletik bir pozisyonda durmanızı önerir; belinizi eğdiğinizde ellerinizin uyluklarınızdan bir ya da bir buçuk yumruk kadar uzakta olduğunu hissetmek istersiniz. Bu, uygun omurga açısını destekler.'
    • Doğru duruş şeklini düşünürken, bir bowling oyuncusunun topu atmak için geri getirmeden önce nasıl durduğunu hayal edin: ağırlığı her iki ayağı arasında eşit ve kalçaları hafifçe öne eğik.
    • Vücudunuzun baskın olmayan tarafı hedefinize veya deliğe dönük olmalıdır. Örneğin, sağ elinizi kullanıyorsanız, sopayı sağınıza doğru kaldıracak ve ardından aşağı ve sola doğru sallayarak topa solunuza doğru vuracaksınız.
  2. adım 2 önce sopanızı geriye ve yere paralel hale getirin.2Sopanızı önce geriye ve yere paralel olarak getirin. Sopayı kaldırırken, dışarıdan içeri doğru sıralama sopa başı, eller, kollar, omuzlar ve kalçalar şeklinde olmalıdır. Baskın kolunuz yan tarafınıza yakın durmalı ve baskın taraftaki bacağınızı ellerinizle geçerken ağırlığınız o bacağa kaymaya başlamalıdır.
    • Sopa yere paralel olduğunda, ayak parmağı veya yuvarlak kenar gökyüzüne doğru bakacak şekilde durmalıdır.
  3. adım 3 sopayı 90 derecelik bir açıyla yukarı kaldırın.3. Sopayı 90 derecelik bir açıyla yukarı kaldırın. Ağırlığınızı baskın tarafınıza doğru vermeye devam edin ve dirseklerinizi kırarak sopayı yere yaklaşık paralel olan kollarınızdan 90 derece açıyla düz bir şekilde yukarı kaldırın. Golf Öğretmeni Michael Metz bunu şu şekilde açıklıyor: 'Gerçek bir atletik duruş için, yana doğru bakıyor olsaydım, birinin ayak toplarından dizine ve koltuk altına bir çizgi çizip çizemeyeceğime bakardım. Ve bu çizgi 90 derece olduğu ve üç noktaya da değdiği sürece, bu atletik bir duruştur. Ben de her sopa için, özellikle de demirler için bu şekilde dururdum.' Omuzlarınızın yukarı doğru döndüğünü ve baskın kalçanızda daha fazla ağırlık olduğunu hissetmelisiniz.
    • Bu noktada, sopanızın parmak ucu salladığınız yönün ters tarafına doğru bakmalıdır.
  4. adım 4 sopayı tamamen yukarı kaldırmak için omuzlarınızı çevirin.4Sopayı tamamen yukarı kaldırmak için omuzlarınızı çevirin. Omuzlarınızı, baskın olmayan omzunuz doğrudan çenenizin altında olacak ve o tarafın yan kasını gerecek şekilde döndürün. Bu, sopanızı neredeyse 180 derece yukarı ve başınızın üzerine taşıyacak, sopanın ağırlığı ellerinizde ve kollarınızda olacak ve sopa başı yere doğru bakacaktır. Golf Öğretmeni Michael Metz'in belirttiğine göre, 'geri salınımınızı yaparken göğsünüzle başlatın ve ellerinizin salınımın tepesinde sağlam olduğundan emin olun.'
    • Ellerinizin saat 1 pozisyonunda olduğunu hayal edin - yerden bu kadar yüksekte olmalıdırlar.
    • Baskın kalçanız ve ayak bileğinizin yanı sıra omuzlarınız da topa doğru aşağı doğru yaylanmaya hazır hissetmelidir.

Topunuza Vurmak

  1. adım 1 sopayı aşağı doğru sallarken ağırlığınızı hafifçe diğer tarafa kaydırın.1Sopayı aşağı doğru sallarken ağırlığınızı hafifçe diğer tarafa kaydırın. Sopayı aşağı indirirken, ağırlığınız hafifçe salladığınız yöne doğru kaymalıdır. Baskın dirseğiniz baskın kalçanızın önünden geçmeli, ancak kemer tokanız topa dönük olacak şekilde vücudunuzu ortalamanız gerekir.
    • Sopanın ağırlığını üstten vermekten kaçınmak için bileklerinizi sopayı aşağı indirmeye başladığınızdaki gibi bükülü tutun.
  2. adım 2 topla temas ederken hedefe bakan tarafınızı düzeltin.2Topla temas ederken hedefe bakan tarafınızı düzeltin. Topa temas ederken kalçanız dönmeye devam eder, böylece vücudunuz hedeflediğiniz tarafta düzleşir. Temas sırasında başınız topun arkasında kalmalı ve baskın bileğiniz bükülmüş olmalıdır.
    • Ağırlığınız artık çoğunlukla baskın olmayan tarafınıza veya hedefinizin olduğu tarafa kaymıştır.
  3. adım 3 takip hareketi için her iki kolunuzu da tamamen uzatın.3Takip hareketi için her iki kolunuzu da tamamen uzatın. Topla temas ettikten sonra vuruşunuzu durdurmayın. Kollarınızı ve sopayı hedefinize doğru neredeyse yere paralel olacak şekilde yukarı kaldırın. Salınım sırasında kalçanızı döndürdüğünüz için kollarınız neredeyse içeri ve vücudunuza doğru hareket etmelidir.
    • Ağırlığınızı değiştirmenin son kısmında baskın diziniz düz dizinize doğru içe doğru tekmelemeli ve bacaklarınız arasındaki boşluğu kapatmalıdır.
    • Doğru bir takip vuruşu, sopanın başı ellerinizin seviyesinin altında durur, kollarınızda ve bileklerinizde kontrolü sağladığınızı gösterir ve sopanın başparmağı gökyüzüne doğru bakar.

Ekipman Edinme

  1. adım 1 i̇htiyacınız olan minimum sayıda sopayı alın.1İhtiyacınız olan minimum sayıda sopa alın. Çantanızda en fazla 14 sopa taşımanıza izin verilir, ancak başlangıçta yalnızca bir sopa, golf sopası, kum kaması, 6'lı demir, 8'li demir, atış kaması ve bir hibrit sopaya ihtiyacınız vardır. Golf sahasında sopa kiralayabilir veya birçok spor malzemeleri mağazasında indirimli ve kullanılmış sopa rafları bulabilirsiniz.
    • Daha önce hiç golf oynamadıysanız, sopalarını kullanmanıza izin verecek biriyle gitmeyi, golf sahasında sopa kiralamayı veya kendi setinize para harcamadan önce farklı sopaları denemek için bir sürüş alanına gitmeyi düşünün.
  2. adım 2 tişörtleri ve topları edinin.2Te ve topları edinin. Tişörtler oldukça basittir; topunuza vurmadan önce üzerine koyduğunuz parlak renkli ahşap veya plastik çivilere benzerler. Toplar için, aralarından seçim yapabileceğiniz bir dizi kalite ve fiyat vardır. Daha önce hiç oynamadıysanız, düzine başına 20 dolar civarında olan ucuz toplardan satın alın.
    • İlk başladığınızda topları kaybedeceksiniz, bu nedenle en iyisi onlara hemen çok fazla para harcamamaktır.
    • Bazı golf sahaları oynamanız için top sağlar; bir golf sahasının bunu yapıp yapmadığını önceden saha ofisini arayarak öğrenin.
    • Golf topları ve tişörtler spor malzemeleri mağazalarından satın alınabilir.
  3. adım 3 birkaç golf eldiveni ve bir çantaya yatırım yapın.3Birkaç golf eldiveni ve çantasına yatırım yapın. Golf eldivenleri önemlidir çünkü sadece birkaç vuruştan sonra ellerinizde su toplamaya başlayabilirsiniz. Ayrıca terleseniz bile sopanızı sıkıca kavramanıza yardımcı olurlar. Eldivenleri denemek ve size uygun olanları bulmak için bir spor malzemeleri mağazasına gidin.
    • Çanta olarak sopalarınızı, toplarınızı, yağmurluklarınızı, suyunuzu ve/veya atıştırmalıklarınızı taşıyabileceğiniz herhangi bir sağlam çanta işinizi görecektir. Bir golf çantasında iyi bir fırsat bulmak için ikinci el mağazalarına, bahçe satışlarına veya çevrimiçi kullanılmış ekipman web sitelerine göz atın.

Uygun Görgü Kuralları ile Oynamak

  1. adım 1 grubunuza ayak uydurun.1Grubunuza ayak uydurun. Atışlarınızı aceleye getirmenize veya topunuza koşmanıza gerek olmasa da, sıra size geldiğinde vurmaya hazır olmanız önemlidir. Sıranın ne zaman size geldiğini bilin ve topunuza vurmadan önce alıştırma vuruşlarınızı 1 veya 2 ile sınırlayın.
    • Golf sosyal bir oyundur, bu nedenle grubunuzdaki diğer kişilerle sohbet etmeniz beklenir, ancak birisi atış yapmak üzereyken değil. Atış sırasında çok fazla konuşmak kişinin dikkatini dağıtabilir ve onu oyundan düşürebilir.
  2. adım 2 bağırın 2 'Fore!' diye bağırın. Eğer topunuzun birine çarpma ihtimali varsa. Başlangıç aşamasında bu çok önemlidir, çünkü atışlarınız beklediğiniz gibi gitmeyebilir. Bağırmak için beklemeyin; topunuzun bir kişiye doğru gittiğini gördüğünüz anda, yukarı bakmaları ve topun yolundan çekilmeleri için olabildiğince yüksek sesle 'Fore!' diye bağırın.
    • Uçan bir golf topu bir kişiye çarparsa onu ciddi şekilde yaralayabilir. Bu adım, nezaketin yanı sıra güvenlik açısından da önemlidir.
  3. adım 3 atış yolundan uzak durun.3Atış yolundan uzak durun. Birisi atış yapmak üzereyken, dikkatini dağıtmamak için birkaç metre uzakta ve biraz arkasında durun. Atış yapan bir kişi ile hedefi arasında durmayın veya yürümeyin.
    • Grubunuzda olmayan ve sahayı kullanan diğer oyunculara karşı dikkatli olun. Bazen diğer oyuncuların topları sizin deliğinize gelebilir; topa dokunmayın ve kişinin gelip topu kendisinin almasına izin verin.
  4. adım 4 sadece 3 dakika boyunca kayıp bir topu arayın.4Sadece 3 dakika boyunca kayıp bir topu arayın. Bir topu bulamazsanız, onu aramak için sadece yaklaşık 3 dakika harcayın. Bundan sonra, 1 vuruş ceza alın ve atış yaptığınız yerden başka bir atış yapın. Bu atışı yapmak için, bulunduğunuz yere yakın durun ve topu omuz hizasında tutup yere bırakarak 'düşürün'.
    • Başlama vuruşundan sonra topunuzu kaybederseniz, ceza vuruşunu yapın ve tekrar atış yapmak için başlama vuruşunuza dönün.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruSanal golf oynamak gerçek golfe benzer mi? Benziyor ama aynı şey değil. Bazı yönlerden, özellikle yeni başlayanlar için evinizden çıkmadan pratik yapmanın iyi bir yoludur. Ancak, gerçek golf oynamak çok daha iyidir.
  • SoruTopa vurmayı nasıl bırakabilirim? Topa vurmayı durdurmak için vuruşunuz boyunca başınızı aşağıda tutmalısınız. Birçok golfçü iniş sırasında başını ve vücudunu yukarı kaldırma eğilimindedir, bu da topa vurmalarına neden olur.
  • SoruSalıncımı nasıl geliştirebilirim? Şoförünüzü alın ve kılıfını sopaya zarar vermeyecek şeylerle doldurun. Çorabı tekrar takın ve her gün birkaç beyzbol vuruşu yapın. Bu, vuruş mesafenizi ve gücünüzü artırmanıza yardımcı olacaktır.

Video

İpuçları

  • Golfü ciddi bir hobi olarak sürdürmek istiyorsanız ders almayı düşünün. Dersler aracılığıyla oyununuzu geliştirmenize yardımcı olabilecek birçok farklı vuruş stratejisi ve golf terminolojisi vardır.