Hentbol Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hentbol, Avrupa'da popüler olan, futbol ve basketbol tekniklerini birleştirerek benzersiz ve rekabetçi bir oyun yaratan heyecan verici ve hızlı tempolu bir takım oyunudur. Takım hentbolu oynamak için her takımın rakip takıma gol atmak amacıyla şut çekmesi, top sürmesi ve pas atması gerekir. Amerika'da daha popüler olan tekler veya çiftler hentbolu oynamak için rakibinize karşı bir, iki, üç veya dört duvar yardımıyla gol atmanız gerekir. Oyunun her iki versiyonunu da nasıl oynayacağınızı öğrenmek istiyorsanız, başlamak için aşağıdaki Adım 1'e bakın.

Adımlar

Takım Hentbolu Oynamak

  1. adım 1 mahkemeyi tanıyın.
    Sahaya aşina olun. Takım hentbolunda saha 20 metreye (65' 7') 40 metre (131' 3') genişliğindedir. İşte saha hakkında bilmeniz gereken bazı şeyler:
    • Sahada, sadece kalecinin durmasına izin verilen 6 metrelik (19' 8') bir çizgi olan bir kale alanı çizgisi (saha çizgisi olarak da bilinir) vardır. Gerçek kale 2 metre (6,6 ft) yüksekliğinde ve 3 metre (9,8 ft) genişliğindedir. Oyuncular kale alanına sadece topu yere düşmeden önce bırakırlarsa atlayabilirler.
    • Kaleden 9 metre (29,5 ft) uzaklıktaki kesikli yarım daire serbest atış çizgisini belirler.
    • Yarı sahadaki çizgi aynı zamanda orta çizgi olarak da bilinir.
    • Topa da aşina olun. Geleneksel olarak hentbol 32 panelli deri bir topla oynanır. Kadınlar için top 54-56 santimetre (21,3-22,0 inç) genişliğinde, erkekler için ise 58-60 santimetre (22,8-23,6 inç) genişliğinde ve kadın topundan biraz daha ağırdır.
  2. adım 2 bir takım oluşturun.
    Bir takım oluşturun. Her takımda herhangi bir zamanda sahada yedi oyuncu olabilir. Her takımda bir oyuncu kaleci ve geri kalan altı oyuncu da saha oyuncularıdır. Her takımda toplam 12 oyuncu (Amerika'da) veya 14 oyuncu (İngiltere'de) bir oyun sırasında forma giyebilir ve oynayabilir. İlave oyuncular, tıpkı basketbol, voleybol ya da oyuncu değişikliği olan diğer sporlarda olduğu gibi, yerine oynadıkları oyuncu sahayı terk ettiğinde sahadaki oyuncuların yerine geçebilirler. Kaleci olmayan oyuncuların rolleri oyun sırasında değiştirilebilir.
    • Oyuncular 1-20 arası numaralandırılmış formalar giyerler. Her takımın oyuncuları aynı renkte gömlek ve şort giyerken, her kaleci diğer takım arkadaşlarından farklı olmak için farklı bir renk giyer.
    • Resmi oyunlarda, biri saha diğeri kale için olmak üzere her zaman iki hakem vardır. Onların kararları nihaidir.
  3. adım 3 oyunun amacını anlayın.
    Oyunun amacını anlayın. Her takım topu rakip takımın kalesine atarak puan kazanır. En çok sayı yapan takım oyunu kazanır. Bir kazananın belirlenmesini gerektiren bir turnuva oynamadığınız sürece oyun berabere bitebilir. Süre bittikten sonra oyun berabere kalırsa, takımlar 2-5 dakikalık uzatma periyotları oynarlar.
    • Bir takım, topun tamamı kale çizgisini geçtikten ve kalenin içine düştükten sonra gol atabilir. Gol atışı, serbest atış, taç atışı veya taç atışı gibi herhangi bir atış türünden gol atabilirsiniz (bu atışlar hakkında daha fazla bilgi aşağıda yer almaktadır).
  4. adım 4 doğru süre boyunca oynayın.
    Doğru süre boyunca oynayın. Geleneksel bir hentbol oyunu, aralarında 10 dakika ara bulunan 30 dakikalık 2 devre halinde oynanır. Gençlik veya turnuva maçları daha kısadır, bunun yerine 15 veya 20 dakikalık 2 devre halinde oynanır.
    • İşaretli süre oyunun devam eden süresidir. Saatin durduğu tek zaman, her takımın devre başına bir mola alması ve bir sakatlık olması durumudur.
    • Devre arasında takımlar yedek kulübelerini değiştirir.
  5. adım 5 saha oyuncularının neler yapabileceğini anlayın.
    Saha oyuncularının neler yapabileceğini anlayın. Bu oyuncular vücutlarının dizden yukarısı ile topa dokunabilirler (yani tekme atamazlar!). Topa sahip olduklarında, sadece üç saniye boyunca yerlerinde kalabilirler (bunu basketbolda seyahat hücumu olarak düşünün) ve topla sadece üç adım hareket edebilirler. Eğer bu kurallara uymazlarsa, top diğer takıma geçer. Oyuncular topa şut mu atacaklarına, top mu süreceklerine yoksa pas mı vereceklerine hızlıca karar vermelidir.
    • Bir oyuncu elini topun üzerinde tuttuğu sürece topu istediği kadar süreyle sürebilir. Topu sürdükten sonra da normal üç adım/üç saniye kuralını uygular. Eğer tekrar top sürerse, bu 'çift top sürme' ihlalidir ve top diğer takıma geçer.
    • Bir oyuncunun yapabileceği diğer ihlaller arasında topu ceza sahasına (kalecinin alanı) taşımak, kural dışı perdeleme yapmak ve hücum etmek yer alır.
  6. adım 6 farklı atış türlerini anlayın.
    Farklı atış türlerini anlayın. İşte oyundaki farklı atışlar hakkında bilmeniz gerekenler:
    • Taç atışı. Oyun bir taç atışı ile başlar. Atış sahanın ortasında gerçekleşir. Burada, diğer tüm oyuncular kendi yarı sahalarında kalırken, atışı yapan oyuncu bir ayağıyla orta çizgiye dokunmalıdır. Yazı turayı kazanan ve topla başlamak isteyen takım atışa başlar.
      • Düdük çaldıktan sonra, sahanın ortasında topa sahip olan oyuncu topu bir takım arkadaşına geçirir ve oyun başlar.
      • Her gol atıldığında, rakip takım başka bir taç atışı için topu alır. Devre arasından sonra da bir taç atışı yapılır.
    • Taç atışı. Eğer top oyundan çıkarsa, topa en son dokunmayan takım taç atışı kullanır.
    • Serbest atış. Serbest atış, oyunda bir kesinti olduktan sonra verilir ve oyun nerede kesintiye uğradıysa orada gerçekleşir. Bir oyuncu diğer takımın oyuncusunu tuttuğunda, ittiğinde, vurduğunda, çelme taktığında veya incittiğinde oyun kesintiye uğrayabilir ve ceza alabilir.
    • Hakem atışı. Topa aynı anda sahip olma sırasında birden fazla kural ihlal edildikten sonra top sahanın üstündeki herhangi bir şeye temas ettiğinde hakem atışı yapılır. Bu durumda hakem orta sahada durur ve topu rakip takımların iki oyuncusu arasına dikey olarak atar ve bu oyuncuların zıplayarak topu tutmaları veya kendi takımlarından bir oyuncuya dokunmaları gerekir. Takımın diğer üyeleri atıştan en az 3 metre (9,8 ft) uzakta olmalıdır.
    • 7 metre atışı. Bu atış, bir faul net bir gol şansını yok ettiğinde, kaleci topu kendi alanına geri taşıdığında, bir saha oyuncusu topu kendi kalecisine oynadığında veya bir savunma oyuncusu kendi kale alanına girdiğinde verilir. Bu atış için tüm oyuncuların serbest atış çizgisinin dışında olması gerekir ve atışı yapan oyuncunun topu atmak için üç saniyesi vardır.
    • Gol atışı. Bu atış, top kaleciden sekerek bitiş çizgisini geçtiğinde ya da top hücum eden takım tarafından bitiş çizgisinin üzerinden atıldığında yapılır. Bu atış için kaleci topu kendi alanından atar ve üç adım/3 saniye kuralına uymak zorunda değildir.
  7. adım 7 kural ihlallerini bilin.
    Kural ihlallerini bilin. Kural ihlali yapmanın birçok yolu vardır. Eğer bir takım kural ihlali yaparsa, bu diğer takımın topu taç atışı, serbest atış ya da kaleci atışı olarak kullanacağı anlamına gelir. İşte farklı ihlaller:
    • Pasif oyun. Bu, hücum etmeye veya sayı yapmaya çalışmadan topu bir takımın elinde tutmak anlamına gelir. Bu temel olarak topla oyalanmak anlamına gelir.
    • Topla rakibi tehlikeye atmak.
    • Rakibin elindeki topu çekmek, vurmak veya yumruklamak.
    • Topa diz altından temas etmek.
    • Yuvarlanan veya hareket etmeyen bir top için yere dalmak.
    • Rakibi itmek, tutmak, engellemek, çelme takmak veya vurmak ya da bir savunma oyuncusuna hücum etmek için kollarınızı veya bacaklarınızı uzatmak.
  8. adım 8 aşamalı cezaların nasıl işlediğini anlayın.
    Aşamalı cezaların nasıl işlediğini anlayın. Bu cezalar, bir oyuncunun yaptığı bir şey serbest atıştan daha fazlasını gerektirdiğinde, örneğin top yerine rakibi hedef alan herhangi bir kural ihlalinde ortaya çıkar. İşte aşamalı cezaların aşamaları:
    • Uyarı/sarı kart. Her oyuncu bir kural ihlali için yalnızca bir uyarı alabilir ve her takım toplamda yalnızca üç uyarı alabilir.
    • 2 dakika uzaklaştırma. Bu ceza ciddi ve tekrarlanan kural ihlalleri, kural dışı oyuncu değişikliği ve sportmenlik dışı davranışlar için verilir. İki dakika ihlali için önce bir uyarı almanıza gerek yoktur. Bu ihlalde oyuncu 2 dakika oyun dışı kalır ve yerine oyuncu alınmaz, dolayısıyla takımı bir oyuncu eksik oynamak zorunda kalır.
    • Diskalifiye/kırmızı kart. Bir oyuncuya bu kart, her biri 2 dakika süren üç uzaklaştırmaya eşdeğer olarak verilir. İlk 2 dakikalık uzaklaştırmadan sonra oyuncu değiştirilebilir.
    • İhraç. İhraç, saldırı nedeniyle verilir ve oyuncu oyunun geri kalanı için ihraç edilir. Bu ciddi bir suçtur ve bu oyuncunun takımı büyük bir dezavantaja sahiptir çünkü oyunun geri kalanında bir oyuncu eksik oynamak zorundadır.
  9. adım 9 oyununuzu geliştirin.
    Oyununuzu geliştirin. Bir hentbol oyuncusu olarak mükemmelleşmenize yardımcı olabilecek birçok ipucu ve püf noktası vardır, ancak yapabileceğiniz en önemli şey sadece oynamaya devam etmektir. İşte oyununuzu geliştirirken üzerinde çalışabileceğiniz bazı şeyler:
    • Usta bir hentbol oyuncusu olmak için, siz ve takımınız topu birbirinize olabildiğince çok pas atmaya çalışmalısınız. Bu, top sürmekten daha hızlıdır ve sizi kaleye daha çabuk ulaştırabilir.
    • Savunma yaparken, ellerinizi yukarıda tutmaya çalışarak şutları ve diğer takım için pas fırsatlarını engelleyebilirsiniz.
    • Top sürerken bir elinizi top sürmek için kullanırken diğer elinizle topu rakip takımdan korumak için kalkan oluşturmaya çalışın.
    • En önemlisi, pratik yapmaya devam edin! Ne kadar çok oynarsanız, hentbolda o kadar iyi olursunuz.
  • Düdük çaldıktan sonra, sahanın ortasında topa sahip olan oyuncu topu bir takım arkadaşına geçirir ve oyun başlar.
  • Her gol atıldığında, rakip takım başka bir taç atışı için topu alır. Devre arasından sonra da bir taç atışı yapılır.

Tekler veya Çiftler Hentbol Oynamak

  1. adım 1 çin hentbolu mu yoksa amerikan hentbolu mu oynadığınıza karar verin.
    Çin hentbolu mu yoksa Amerikan hentbolu mu oynayacağınıza karar verin. Bu oyunların her ikisi de takım hentbolundan çok daha küçük bir topla oynanır. Resmi oyunların çoğu 'küçük top' veya 'as top' ile oynanırken, sokak oyunları genellikle yaklaşık bir raket topu büyüklüğünde olan 'büyük top' ile oynanır.
    • Oyunun üç versiyonu vardır (dört duvar, üç duvar ve tek duvar) ve oyun iki oyuncu, üç oyuncu ya da dört oyuncu tarafından oynanabilir.
    • Çincesi daha kolay olan bu oyunda oyuncular topu duvara çarpmadan önce bir kez yere sektirirken, Amerikalısında top sekmez. Eğer top bir kez sekmezse (Çin) ya da sekerse (Amerikan), 'servis atma' sırası diğer oyuncuya geçer.
  2. adım 2 kurallarınıza karar verin.
    Kurallarınıza karar verin. Örnek olarak DBA (Çift sektirmeli Amerikan, top iki kez sekerse Amerikan vuruşu yapmalısınız, Çince kullanılır) ya da DBC (Sadece Amerikan, top iki kez sekerse Çin vuruşu yapmalısınız) kurallarından hangisini istediğinize karar verin.
    • Rakibin dikkatinizi dağıtmasına izin verdiğiniz ancak topa müdahale etmediği bayraklama yöntemini ya da biriyle takım halindeyseniz takım kurtarmalarını (takımdan bir kişi topa vurur, top seker, sonra diğer kişi topa Amerikan vuruşu yapar) devre dışı bırakmak isteyebilirsiniz.
    • Bu aynı zamanda kendi kendine kurtarmalar için de geçerlidir. Takım için ya da kendi başınıza kurtarışlar yapabilirsiniz). Kralları bile çağırabilirsiniz (kuralların hiçbiri; sadece vurmak. Vurabildiğiniz kadar sert vurabileceğiniz 'smaçları' unutmayın).
  3. 3. adım kazanana kadar oynayın.
    Kazanana kadar oynayın. Genellikle, bir oyuncu 7 puan alırsa oyunu kazanır, ancak daha sıradan bir oyun oynuyorsanız işleri karıştırabilirsiniz. Oyuna puan verirken aklınızda bulundurmanız gereken diğer bazı noktalar şunlardır:
    • Genelde maçın kapanması (rakibin tüm süre boyunca 0 sayıya sahip olması) için belirlenmiş bir skor vardır.
    • Set skoru belirlendikten sonra, bir oyuncu oyuna bir 'voleybol' ile başlar (oynadığınız oyuna bağlı olarak topu Çin ya da Amerikan topuna atarak).
    • Şimdi diğer kişi topa vurmalıdır. Bu, topu ilk kimin alacağına karar verir.
    • Top iki kez sektikten sonra ıskalayan kişi (Kings oynuyorsa bir kez) ilk servisi atamaz.
    • Oyun aynı şekilde devam eder, sadece voleybol yoktur; sadece servis atılır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Yedi metrelik bir atış sırasında ne olur?
    Atışı yapan kişi 'yedi metre' işaretinde durur ve hakemin kendisine bir işaret vermesini bekler. Hakem işaret verdiğinde, atıcı atışını yapar.
  • Soru
    Topa diğer elimle dokunmama izin var mı?
    Topa yerden vurur ve iki elinizle tutarsanız, topu bırakmadan önce 3 adım atmanız gerekir. Top elinizdeyken yerden vurmadan, bir takım arkadaşınıza pas vermeden veya kaleye doğru şut çekmeden 3 adımdan fazla yürüyemezsiniz.
  • Soru
    Hentbolda forvet oyuncusu var mı?
    Hemen hemen herkes takımı topa sahip olduğunda hücuma çıkar - ancak tüm oyuncular hücum konusunda eğitimli değildir. Örneğin, savunma oyuncuları da sayı atabilir ama bunu çok sık yapmazlar.

Video

İpuçları

  • Kendi başınıza veya arkadaşlarınızla pratik yapın. Skor hakkında endişelenmeyin.
  • Kornerlerde oynayın, ancak top alçaktan vurulursa atlamaya hazır olun. Korner oynamak size oynayabileceğiniz geniş bir alan sağlar, böylece top nereye giderse gitsin hazır olursunuz.
  • 'Öldürmeye' çalışın. Öldürmek, topa vurduğunuzda topun alçakta kalıp üzerinden geçmesi ve diğer oyuncunun topu ıskalaması ya da vurduğunda duvara ulaşamamasıdır. Bunu sokak basketbolunda 'okullu' olmakla karşılaştırın.

Uyarılar

  • Becerilerinizi bilin.
  • Sürekli yan kolla voleybol oynamayın. Sürekli yapıldığında kol için sağlıksızdır ve ciddi kol yaralanmalarına yol açabilir.
  • Smaçlara izin verirken (veya herhangi bir zamanda) topun nerede olduğuna dikkat edin. Bazen top yüksek hızlarda hareket edebilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Hentbol
  • Bir top/dört duvar sahası
  • Oynayacak biri