Hokey Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hokey, her biri 6 oyuncudan oluşan 2 takım arasında buz pistinde oynanan tam temaslı bir spordur. Pakı rakibinizin kalesine atarak gol atarsınız ve 3 periyodun sonunda en çok gol atan takım kazanır. Hokey oynamak istiyorsanız, teçhizat konusunda rahat olmanız ve hızlı ve verimli bir şekilde paten kayma pratiği yapmanız gerekecektir. Çok fazla pratik ve sıkı çalışmayla, bir hokey oyunundaki tüm pozisyonları deneyebileceksiniz.

Adımlar

Temel Kuralları Öğrenme

  1. adım 1 oyuna pistin ortasında bir yüzleşme ile başlayın.
    Oyuna pistin ortasında bir yüzleşme ile başlayın. Pistin ortasındaki nokta, oyunun başında karşı karşıya geleceğiniz başlangıç pozisyonudur. Hakem pakı bıraktığında, hokey sopanızı kullanarak pakın kontrolü için mücadele edin. Pak yere düştüğünde, oyun saati çalışmaya başlayacaktır.
    • Ayrıca her oyun periyodunun başında ve her sayıdan sonra karşı karşıya geleceksiniz.
    • Belirli cezalardan sonra da karşı karşıya gelebilirsiniz.
  2. adım 2 pakı rakibe vurarak gol atın's goal.
    Pakı rakibin kalesine vurarak gol atın. Oyunun ana amacı pakı rakibinizin pist tarafındaki kalesine sokmaktır. Takımınıza 1 puan kazandırmak için pakı kaleye sokmak için sopanızı kullanın. Eğer kaleci olarak oynuyorsanız, kalenizi paktan korumaya çalışın, böylece diğer takım gol atamaz.
    • Bir oyun sırasında kaç puan alabileceğiniz konusunda herhangi bir sınırlama yoktur.
    • Her golden sonra, orta çizgide bir yüzleşme yapın.
  3. adım 3 herhangi bir ceza almaktan kaçının.
    Herhangi bir ceza almaktan kaçının. Hokeyde 2 veya 5 dakikalığına oyundan alınmanıza neden olabilecek küçük ve büyük cezalar vardır. Hakem düdüğü çaldığında, oyunu oynamayı bırakın ve cezanın ne olduğunu ve kime verildiğini belirlemek için verdikleri el işaretlerini izleyin. Yaygın cezalar şunları içerir:
    • Sopanın tehlikeli kullanımı, kesme veya yüksek sopa dahil
    • Kancalama veya çelme takma dahil engelleme cezaları.
    • Pakı kontrol etmeyen bir oyuncuya müdahale etmek veya kontrol etmek
    • Arkadan veya başı hedef alarak kontrol etme

    İpucu: Ceza sırasında, bir oyuncusu eksik olan takım bu oyuncuyu başka bir oyuncuyla değiştiremez.

  4. adım 4 oyunu tamamlamak için 3 periyot boyunca oynayın.
    Oyunu tamamlamak için 3 periyot boyunca oynayın. Bir periyot, oynadığınız lige bağlı olarak 12-20 dakika arasında değişir. Bir periyot bittiğinde, buz dışında kısa bir mola verin ve takımınızla konuşun. Bir sonraki periyotta, oynadığınız pistin tarafını değiştirin ve oyuna devam edin. Üçüncü periyottan sonra en çok puanı toplayan takım kazanır!
    • Üçüncü periyottan sonra oyun berabere biterse, bir uzatma periyodu daha oynayın.
  5. adım 5 bir kask, pedler ve hokey patenleri giyin.
    Kask, koruyucu pedler ve hokey patenleri giyin. Hokey tam temaslı bir spor olduğundan, buzda düşerseniz yaralanmamanız için koruyucu dolgu ve kask takmanız gerekecektir. Vücut tipinize uygun pedler ve kasklar aldığınızdan ve bunları sıkıca sabitlediğinizden emin olun. Ayrıca ayak bileği desteği ve hareket kabiliyeti sunan iyi bir çift hokey patenine ihtiyacınız olacaktır.
    • Koruyucu ekipman olmadan asla buz hokeyi oynamayın.
    • Normal buz patenleri kullanmayın çünkü bunlar hareket kabiliyetinizi kısıtlar ve hokey için tasarlanmış patenler kadar etkili olmaz.
  6. adım 6 pistin düzenini öğrenin.
    Pistin düzenini öğrenin. Hokey pisti, buz üzerindeki mavi çizgilerle işaretlenmiş 3 bölüme ayrılmıştır. Kalın kırmızı çizginin bulunduğu orta bölüm tarafsız bölgedir ve kalelerin bulunduğu bölgeler ilgili takımın bölgeleridir. Pistin uçlarındaki ince kırmızı çizgiler ise kalelerin bulunduğu gol çizgileridir.
    • Her kale çizgisi üzerindeki yarım daire, kale çizgisini veya kalecinin oynadığı alanı temsil eder.
    • Pist üzerinde, karşı karşıya gelebileceğiniz alanları temsil eden birden fazla daire vardır. Yüzleşme daireleri genellikle bir penaltıdan sonra kullanılır.

Temel Becerilerin Uygulanması

  1. adım 1 i̇leri ve geri kayma alıştırması yapın.
    İleri ve geri kayma alıştırması yapın. En fazla mesafeyi ve gücü elde etmek için paten kayarken dizlerinizi bükülü tutun. Buz üzerinde kayma ve dengenizi koruma pratiği yapmak için bir bacağınızı itin ve diğer bacağınızı kaldırın. Geriye doğru kaymak istediğinizde ayaklarınızı C şeklinde geriye doğru kaydırın.
    • Hokey oynamaya başlamadan önce paten kayın ki buz üzerinde kendinize güveniniz gelsin.
    • Ayaklarınızı yana doğru çevirerek ve buzun içine doğru iterek fren yapma ve durma alıştırması yapın.

    İpucu: Oyununuzu geliştirmek için patenlerinizle buzu kavramayı ve yan adımlar atmayı deneyin. Bunlar crossover olarak bilinir ve paten kayarken hızlı bir şekilde yön değiştirmenize yardımcı olabilir.

  2. adım 2 pakı hokey sopanızla hareket ettirin ve kontrol edin.
    Pakı hokey sopanızla hareket ettirin ve kontrol edin. Baskın olmayan elinizle topu sopanın sapının ucundan tutun ve sopayı vücudunuzla ortalayın. Baskın elinizi üstten 2 eldiven boyu aşağıya yerleştirin. Topu ileri geri karıştırarak sürün, böylece en fazla kontrole sahip olursunuz. Kaymaya başlamadan önce sabit dururken top sürme alıştırması yapın.
    • Baskın elinizin tersi yönde kavisli bir sopa kullandığınızdan emin olun. Örneğin, sağ elinizi kullanıyorsanız, bıçağı sola doğru kıvrılan bir sopa kullanın.
    • Gözlerinizi diske bakmak yerine yukarıda ve ileride tutmaya çalışın.
  3. adım 3 pakı hızlı hareket ettirmek için oyuncular arasında paslaşın.
    Pakı hızlı hareket ettirmek için oyuncular arasında pas verin. Pakı başka bir oyuncuya itmek için hızlı bir süpürme hareketi kullanın. Pakı mümkün olduğunca yere yakın tutmaya çalışın ki kontrolünü kaybetmesin. Hızı ve açıyı doğru ayarlamak için süpürme hareketini tamamen takip edin. Bir pası yakalarken, pakın buzdan fırlamaması için sopanızın bıçağını aşağı doğru eğin.
    • Takım arkadaşınızın yakalaması zor olacağından, pas verirken pakı tokatlamayın.
  4. adım 4 hızlı ve isabetli atışlar yapmak için bileğinizi ileri doğru hareket ettirin.
    Hızlı ve isabetli atışlar yapmak için bileğinizi ileri doğru sallayın. Ağırlığınızı arka bacağınıza verin ve pakı bıçağın ortasına mümkün olduğunca yakın tutun. Pakı ileri doğru süpürün ve paka ivme ve itme kazandırmak için son anda bileklerinizi hareket ettirin. Atışınız bittiğinde, hokey sopasının ucunun atış yapmak istediğiniz yönü gösterdiğinden emin olun. Bu, takip sırasında pakın yönlendirilmesine yardımcı olacaktır.

Pozisyon Seçimi

  1. adım 1 pakı rakibe doğru sürün's side of the rink if you are a forward.
    Eğer bir forvetseniz pakı pistin rakip tarafına doğru sürün. 3 forvet pozisyonu orta saha, sağ kanat ve sol kanat oyuncularını içerir. Pak sizdeyken pistin merkezine yakın ve rakibinizin tarafında kalın. En iyi skor fırsatını yakalamak için pakı diğer forvetlerin arasından geçirin. Gol atmak ve oyun sırasında ofansif olmak istiyorsanız forvet pozisyonunda oynayın.
    • Pivot ayrıca bir sayı atıldıktan sonra veya yeni bir periyodun başlangıcında karşı karşıya vuruşlara katılır.
    • Kanat oyuncusu olarak oynarken, pistin size ayrılan tarafında kalmak için elinizden geleni yapın.

    Uyarı: Pakı almadan önce mavi çizgiyi rakibinizin bölgesine en yakın yerden geçmediğinizden emin olun, aksi takdirde saha dışına çıkma cezası alırsınız.

  2. adım 2 savunma oynuyorsanız pakı kalenizden uzak tutun.
    Savunma oynuyorsanız pakı kalenizden uzak tutun. Her hokey takımının, çoğunlukla pistin kale tarafında kalan 2 defans oyuncusu vardır. Savunma yaparken rakibinizin takımının üyelerini koruyun, böylece gol atmaları daha zor olur. Pakı elinde tutan oyuncunun peşinden giderek ondan çalmaya çalışın ve gol atmasını zorlaştırın. Pakı aldığınızda, kanat oyuncularından birine veya pivota pas verin, böylece pistin diğer tarafına götürebilirler.
    • Gözünüz daima diğer takımın oyuncularının üzerinde olsun. Pakı almamaları için kalenize yakın olanları koruduğunuzdan emin olun.
    • Her savunma oyuncusunun pistin belirli bir bölümünü koruduğu bir alan savunması kurmayı deneyin.
  3. adım 3 eğer kaleciyseniz kaleyi koruyun.
    Eğer kaleciyseniz kaleyi koruyun. Kaleci rakibinize karşı son savunma hattıdır ve pakın kaleye girmesini engelleyebilir. Her zaman pakın nerede olduğuna dikkat edin ve kalenin ona en yakın tarafına doğru hareket edin. Bir oyuncunun şut atmaya hazırlandığını gördüğünüzde, diskin nereye gittiğini izleyin ve eldiveniniz, sopalarınız veya pedlerinizle durdurmaya çalışın.
    • Kaleciler pakı yakaladıklarında onu tutabilir ve pistteki dairelerden birinde başka bir yüzleşme yapılmasını zorlayabilir.
    • Pak size doğru son derece hızlı hareket edebilir. Pakın nereden geldiği konusunda her zaman tetikte olduğunuzdan emin olun.

Oyunu İyi Oynamak

  1. adım 1 ayaklarınıza bakmak yerine başınızı yukarıda tutun.
    Ayaklarınıza bakmak yerine başınızı yukarıda tutun. Pak sizdeyken ayağınıza veya paka bakmak yerine tetikte olun ve diğer oyuncuların nerede olduğunu görmek için ileriye bakın. Rakiplerinizin yanı sıra diğer takım arkadaşlarınıza da göz kulak olun, böylece pasları ve şutları ayarlayabilirsiniz.
    • Daha iyi tutuş becerileri geliştirmeye yardımcı olmak için diski kendi başınıza sürme ve ondan uzağa bakma alıştırması yapın.
  2. adım 2 takımınızı dağıtın, böylece birbiriniz arasında paslaşabilirsiniz.
    Birbiriniz arasında paslaşabilmeniz için takımınızı dağıtın. Hepiniz pakın etrafında toplanmayın veya peşinden koşmayın. Takım olarak birlikte çalışın ve pist boyunca dağılın, böylece her zaman pas atma fırsatınız olur. Asla tek bir yerde sabit durmayın yoksa rakipleriniz size karşı kolayca savunma yapabilir. Hareket etmeye devam edin ve oyuncular arasında pas atabileceğiniz ve pakı vurabileceğiniz yeni boşluklar bulun.
    • Takım arkadaşlarınızla iletişim kurun ve her zaman nerede hareket ettiklerini izleyin, böylece daha fazla fırsatınız olur.
    • Pakı tutmaya ve tek başınıza sayı yapmaya çalışmayın çünkü başka bir oyuncu tarafından kolayca yakalanabilirsiniz.
  3. adım 3 pakı pistin orta şeridine doğru yönlendirin.
    Pakı pistin orta şeridine doğru yönlendirin. Sayı yapmanın en kolay yolu pistin ortasından kaleye doğru gitmektir. Pakı her zaman ortalamaya çalışın, böylece diğer takıma karşı şut atmak ve gol atmak için kolay bir yolunuz olur. Dışarıdan panolara yakın bir yerden başlayın ve takım olarak kaleye doğru ilerleyin.
  4. adım 4 pakı tutarken diğer oyunculardan koruyun.
    Pakı tutarken diğer oyunculardan koruyun. Eğer başka bir oyuncu pakı sizden almaya çalışıyorsa, pakı korumak için hokey sopanızı aşağı doğru eğin. Pakı kapatamıyorsanız, baskın olmayan elinizle pakı yönlendirirken baskın elinizle sopanızdan uzak tutmaya çalışın. Pakı diğer oyuncudan uzak tutmak daha iyi kontrol geliştirmenize yardımcı olacaktır.
    • Eğer başka bir oyuncudan uzaklaşamıyorsanız ve o da pakı çalmak üzereyse, takımınızda pas verebileceğiniz boş bir oyuncu bulun.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Yeni başlayan biri çim hokeyinde nasıl gelişebilir?
    Çim hokeyi teknik olarak karmaşık bir spor olduğu için yüz yüze koçluk gerçekten değerlidir. Deneyimli eğitmenleri ve koçları arayın ve onların derslerine veya takımlarına katılın!
  • Soru
    Ofsayt kuralı var mı?
    Evet; paktan önce rakip takımın mavi çizgisini geçemezsiniz.
  • Soru
    Bir takıma nasıl girebilirsiniz?
    Eğer çocuksanız, yerel bir lig takımına katılmak kolay ve eğlenceli bir ilk adımdır. Üniversitedeyseniz ve NHL'ye katılmak istiyorsanız, bir gözlemcinin gelmesini bekleyin ve onu hokey becerilerinizle etkilemeye çalışın.

Video

İpuçları

  • Hokey oynamaya karar vermeden önce paten pratiği yapın.
  • Pratik yapmaya ve oyun oynamaya devam edebilmek için bir hokey ligine veya rekreasyon takımına katılın.
  • Buz hokeyi oynamak istemiyorsanız, her zaman deneyebilirsiniz Çim Hokeyi.

Uyarılar

  • Kolayca yaralanabileceğiniz için asla pedsiz veya kasksız hokey oynamayın.
  • Diğer oyuncuya zarar verebileceğiniz için kimseyi arkadan kontrol etmeyin veya kafasını hedef almayın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Hokey patenleri
  • Pedler
  • Hokey kaskı
  • Ağız koruyucu
  • Hokey sopası
  • Puck