At Nasıl Oynanır (Basketbol Oyunu)

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Horse, her basketbol oyuncusunun veya arka bahçesinde potası olan her çocuğun keyifle oynayabileceği gerçekten eğlenceli bir oyundur. Horse, oyuncuların sırayla farklı yerlerden potaya atış yaptığı bir basketbol şut oyunudur. Eğer birisi atışı yapar ama diğerleri kaçırırsa, bu kişiler 'AT' kelimesine doğru bir harf alırlar. Ayakta kalan son kişi kazanır! En iyi hileli atışlarınızı hazırlayın çünkü at onları göstermek için harika bir fırsat! En az iki oyuncuya ihtiyacınız olacak, ancak katılabilecek oyuncu sayısında bir sınırlama yoktur.

Adımlar

Temel Kuralların Oluşturulması

  1. adım 1 oyun sırasına karar verin.
    Bir oyun sırası belirleyin. At oyununu iki veya daha fazla oyuncuyla oynayabilirsiniz ancak kimin önce, kimin sonra oynayacağına dair bir sıra belirlemeniz gerekir. Sırayı kimin seçeceğini belirlemek için yazı tura atmayı veya taş, kağıt, makas oynamayı deneyin.
    • Eğer karar veremiyorsanız, sırayla aynı noktadan atış yapın. Basket atan ilk kişi kendi pozisyonunu seçebilir. Sıra belirlenene kadar bu işleme devam edin.
  2. İlk oyuncunun çembere atış yapmasıyla başlayın. İlk oyuncu sahanın herhangi bir yerinden, hatta saha dışından bile atış yapabilir! Bu atışa 'ekstra kurallar' da ekleyebilirler, ancak bunları atıştan önce duyurmaları gerekir.
    • Örneğin, oyuncu 'Gözlerim kapalı şut atıyorum' veya 'Arkamdan şut atıyorum' diyebilir. Basket atmak için bir deneme hakları vardır.
    • Bir kural çağrılırsa ve oyuncu topu içeri atmayı başarırsa ancak belirttiği atışın tüm kurallarını yerine getirmezse, atış sayılmaz.
  3. Bir sonraki oyuncunun atışı eşleştirmesine ya da yeni bir atış yapmasına izin verin. Sıradaki ikinci oyuncuya şimdi atış yapma fırsatı verilir. Ya yeni bir şut yaratmalı ya da önündeki oyuncu tarafından yapılan şutu kopyalamaya çalışmalıdır.
    • Eğer ilk oyuncu basket attıysa, ikinci oyuncu ilk oyuncunun durduğu yer de dahil olmak üzere yaptığı her şeyi kopyalamak zorundadır.
    • Eğer ilk oyuncu basketi kaçırırsa, ikinci oyuncu istediği yerden, istediği kuralları kullanarak şut atabilir.
  4. Oynamaya ve yeni atışlar denemeye devam edin. Sıra size geldiğinde, sizden önceki kişi basket atmışsa, onun atışını aynen taklit etmeniz gerekir. Eğer sizden önceki kişi kaçırdıysa, yeni bir atış icat etme sırası sizdedir.
    • Sıra bir döngü içinde çalışır, böylece son oyuncu atışını yaptıktan sonra top ilk oyuncuya geri döner.
  5. Bir atış mücadelesinde başarısız olduğunuzda bir mektup alın. Birisi kendisinden önceki kişinin yaptığı atışı dener ve potayı ıskalarsa H harfini alır. Birisi bu hatayı her yaptığında yeni bir harf alır ve sonunda H-O-R-S-E şeklinde hecelenir. 'AT' harfinin tamamını hecelediğinizde oyunu kaybedersiniz.
    • Bir harf verildikten sonra atış yapmaya çalıştığınızda, kaçırdığınız için bir harf almazsınız. Eğer basketi kaçırırsanız, oyun ceza almadan bir sonraki oyuncuya geçer.
    • Ayrıca, bir oyuncu diğer herkes bir mücadelede başarısız olduğunda bir harf kazanacak şekilde de oynayabilirsiniz. Bu versiyonda, 'AT' kelimesini ilk bulan kazanır.
  6. Herkes başarılı olursa yeni bir atış icat edin. Bir şut icat ederseniz ve diğer tüm oyuncular başarılı bir şekilde basket atarsa, yeni bir şut icat etme hakkı kazanırsınız.
    • Burada, herkes ilk seferinde atışı yaptıysa atışları daha zorlayıcı hale getirmeye çalışmak harika bir fikirdir.
  7. Bir kişi kalana kadar oynayın. Birisi 'AT' kelimesini harfleriyle hecelediğinde, o oyuncu oyundan çıkar. Diğer oyuncular aynı sırayla oynamaya devam eder ancak elenen oyuncunun sırasını atlar.
    • Sonunda herkes elendikten sonra oyunda bir oyuncu kalacaktır. Bu kişi oyunu kazanır.

İlginç Atışlar Yaratmak

  1. Bakışsız bir atış yapın. İşler biraz fazla kolaysa ve kimse mektup almıyorsa, bazı çılgın şutlar deneyerek işleri bir adım öteye taşıyabilirsiniz. Buna başlamanın en iyi yollarından biri de boş şut atmaktır.
    • Bu şutu sokmak için çembere iyice bakın ve gözlerinizi kapatmadan önce topu nereye atmayı planladığınızı gözünüzde canlandırın.
    • Eğer topu içeri sokmayı başarırsanız, rakiplerinize sayı kazandırma şansınız çok yüksek olacaktır.
  2. Otururken şut atın. Bu atış gerçekten zordur çünkü normal atış yaparken size yardımcı olması için vücudunuzun alt kısmını kullanırsınız. Bu, otururken alabileceğiniz tek gücün kollarınızdan geldiği anlamına gelir.
    • Burada kendinize daha iyi bir atış şansı vermek için yapabileceğiniz pek bir şey yok, sadece güzel ve düzenli bir yay hedefleyin ve arka tahtayı kullanın.
  3. Arkadan bir atış gerçekleştirin. Bu şutu denemek oldukça basittir, ancak başarılı olmak çok zordur. Tek kolunuzla topu sırtınıza dolayın ve çembere doğru fırlatın.
    • Bu şut için biraz güç elde etmenize yardımcı olması için bacaklarınızı kullanmaya çalışın, aksi takdirde sadece ellerinizi/kollarınızı kullanırsınız ve daha da zorlaşır.
  4. Karşı elinizle atış yapmayı deneyin. Çoğu insan bir elini diğerine tercih eder ve bu hileli atış daha zayıf olan elinizle yeteneğinizi test eder. Normalde yaptığınız gibi hazırlanın ve en iyi denemenizi yapın, ancak genellikle çok zordur!

Video

İpuçları

  • Kazananı her zaman tebrik edin ve kazanırsanız böbürlenmeyin. Centilmen olun yoksa insanlar sizinle bir daha oynamak istemeyecektir.
  • Bu oyunu at dışında kelimelerle de oynayabilirsiniz. Domuz, kaybeden, vb. veya kendi uydurduğunuz kelimelerden birini kullanmayı deneyin!

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Eğer ilk oyuncu başarırsa ve ikinci oyuncu da başarırsa, atış sırası kimde?
    Eğer üçüncü bir oyuncu varsa, o da aynı atışı yapmak zorundadır. Eğer sadece iki oyuncu varsa, ilk oyuncu yeni bir meydan okuma yapar.
  • Soru
    At kelimesini hecelemek zorunda mıyım yoksa farklı bir kelime kullanabilir miyim?
    Herhangi bir kelime kullanmakta özgürsünüz. Kelime ne kadar uzun olursa oyun da o kadar uzun olur.
  • Soru
    Kazanırsam 'kişi 'nin bir at olduğunu mu söylemem gerekiyor?
    Hayır. Oyun basket atmaktır, eğer ıskalarsanız H, O, R, S veya E alırsınız. Eğer 'AT' kelimesinin tamamına sahipseniz kaybedersiniz. Yani kaybeden kişiye at demenize gerek yok, ama demekten çekinmeyin!