Salon Futbolu Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Salon futbolu eğlenceli ve fiziksel olarak zorlayıcı bir spor olabilir. Açık hava futbolunun temel konseptini paylaşmasına rağmen, sahanın boyutu, belirli kurallar ve oyun teknikleri de dahil olmak üzere birçok farklılık vardır. Bu eğitim size salon futbolunu nasıl oynayacağınızı ve geliştireceğinizi gösterecektir.

Adımlar

Salon Futbolu Kurallarını Öğrenmek

  1. adım 1 oyunun amacını anlayın.
    Oyunun amacını anlayın. Futbol nispeten basit bir oyundur, amaç sadece topu karşı takımın kale sahasına sokmaktır. Topu kaleye sokmak takıma bir puan kazandırır ve gol olarak bilinir.
    • Bir futbol oyununda iki takım vardır ve kale kutuları sahanın iki ucuna yerleştirilmiş bir sahada karşı karşıya gelirler. Bu nedenle, oyuncular karşı takımın bölgesinde topa sahip olmak ve sonunda bir puan kazanmak için kaleye şut çekmek için rekabet etmelidir.
    • Tipik bir oyun, bir takımın topu dripling yaparak (top ayaklarındayken koşarak) sahaya sürmesini ve bir oyuncunun gol atabileceği kadar yaklaştırmak için birbirleri arasında paslaşmasını içerir. Karşı takım da topa sahip olmaya çalışır, bu nedenle çoğu zaman top sahanın her iki tarafında da hareket eder.
  2. adım 2 birincil kuralları öğrenin.
    Birincil kuralları bilin. Futbolun belki de en önemli kuralı, top oyundayken oyuncuların (kaleci hariç) topa elleriyle veya kollarıyla dokunamamasıdır.
    • Oyuncular ayrıca rakiplerini çalımlayamaz, itemez, vuramaz veya başka bir şekilde kasıtlı olarak incitemez veya sabote edemez.
    • Top saha dışına çıkarsa, topun dışarı çıkmasına neden olan takım topa sahip olmayı kaybeder ve diğer takımın topa vurmasına veya topu oyuna geri atmasına izin verilir. Ancak kapalı alan futbolu bu açıdan farklılık gösterir, çünkü mekana bağlı olarak topun saha dışına çıkması genellikle imkansızdır, çünkü top duvarlardan geri seker.
  3. adım 3 farklı pozisyonları bilin.
    Farklı pozisyonları bilin. Her futbol takımı kabaca savunma ve hücum olarak ikiye ayrılır ve farklı oyuncuların topa vurmak veya savunma yapmak gibi belirli hedefleri vardır. Salon futbolunda, oyuncular arasında daha az fark vardır, bu nedenle aşağıdaki pozisyonlara atanmış olsalar da, daha fazla esnekliğe sahiptirler ve saha içinde açık hava futboluna göre daha özgürce hareket edebilirler.
    • İki kişi savunma pozisyonunda görevlendirilir ve kalecinin rakip takımın gol atmasını engellemesine yardımcı olur.
    • Diğer iki oyuncu defans oyuncularının birkaç metre önünde durarak başlar ve forvet olarak bilinirler. Hücumdadırlar, yani gol atmak için topu sahanın karşı tarafına oynamaya çalışırlar.
    • Bir kişi orta saha oyuncusu olarak oynar ve sahanın kendi takımının tarafının en önünde ve merkezinde başlar. Bu kişi gerektiğinde hem ileride hem de savunmada oynar.
    • Pozisyonlarına bakılmaksızın her oyuncu için aynı kurallar geçerlidir, tek istisna kalecidir (kaleci olarak da bilinir). Kaleci, rakip takıma karşı son savunma hattıdır ve topu yakalamak veya kale sahasına girmesini engellemek için ellerini kullanmasına izin verilir.
  4. adım 4 bir oyunun nasıl başladığını ve bittiğini anlayın.
    Bir oyunun nasıl başladığını ve bittiğini anlayın. Bir futbol oyunu başlama vuruşu ile başlar ve belirli bir süre sonunda biter, maç sonunda en çok gol atan takım galip olarak belirlenir. Profesyonel bir futbol maçı 90 dakika sürer, ancak sürenin uzunluğu türüne, takımlardan birinin gol atıp atmadığına vb. bağlı olarak değişebilir.
    • Başlama vuruşu, her iki takımın da top sahanın ortasında ve her iki tarafta iki oyuncu olacak şekilde sahanın kendi yarı alanlarında yerlerini almasıyla gerçekleşir. Hakem oyunu başlattığında, iki oyuncu da topa ilk önce sahip olmaya çalışır. Başlama vuruşu oyunu başlatır ve ayrıca bir gol atıldıktan sonra oyunu yeniden başlatır.
  5. adım 5 hakemin rolünü anlayın.
    Hakemin rolünü anlayın. Hakem oyunu denetlemekten ve oyuncuların kurallara uymasını sağlamaktan sorumludur. Hakem ayrıca oyunun başlangıcını ve bitişini işaret eder ve kimin kazanacağına dair nihai kararı verir.
    • Hakemler, bir oyuncu oyun kurallarını ihlal ettiğinde farklı kartlar gösterebilirler, bu da 'faul' olarak bilinir. Hakem bir oyuncunun faul yaptığını gördüğünde (örneğin başka bir oyuncuyu iterek), oyuncuya bir uyarı anlamına gelen sarı kart verebilir.
    • Bir oyuncu iki sarı kart görürse oyundan atılır ve takım yedek oyuncu olmadan oyuna devam etmek zorunda kalır. Hakem, bir oyuncunun çok sayıda faul yaptığına veya aşırı derecede kötü sportmenlik gösterdiğine karar verirse, bir oyuncuya kırmızı kart verebilir ve bu da oyuncuyu otomatik olarak oyundan atar.

Kapalı ve Açık Alan Futbol Kurallarını Ayırt Etme

  1. adım 1 farklı pozisyonları öğrenin.
    Farklı pozisyonları bilin. Salon ve açık hava futbolu, oyuncuların bulunabileceği farklı pozisyonlar da dahil olmak üzere bazı önemli yönlerden farklılık gösterir (çoğunlukla salon futbolu için sahanın daha küçük olması nedeniyle). Salon futbolunda, her takımda kaleci de dahil olmak üzere sadece 6 oyuncu vardır.
    • Normalde savunma ya da forvet olarak düşünülebilecek oyuncuların rollerinde daha fazla esneklik vardır ve hem hücum hem de savunma rollerini oynayabilirler. Temel olarak, tüm oyuncular (kaleci dahil) sahada hareket etmek için daha fazla özgürlüğe sahiptir ve oyunda belirli bir işleve daha az bağlıdır.
  2. adım 2 salon futboluna özgü kuralları öğrenin.
    Salon futboluna özgü kuralları öğrenin. Salon futbolu daha küçük, kapalı bir alanda oynandığından, açık hava futbolundan farklı olan bazı kurallar vardır. Bu kuralların çoğu diğer arena sporlarına benzer.
    • Oyuncular oyun sırasında herhangi bir noktada değiştirilebilir.
    • Örneğin, salon futbolunda topun sahayı çevreleyen duvarlara çarpması halinde oyun herhangi bir ceza veya duraklama olmaksızın devam eder. Oyun, her oyuncunun topa sahip olmak için acele etmesiyle devam eder. Bu uygulama 'duvarların dışında oynamak' olarak bilinir.
    • Sadece top duvarları aşar ve sahanın tamamen dışına çıkarsa oyun durur ve topu dışarı atmayan takımın topu içeri atmasına ya da geri göndermesine izin verilir (açık hava futbolunda olduğu gibi). Ancak, bazı kapalı sahalarda alanı tamamen çevreleyen duvarlar vardır, bu durumda topun saha dışına çıkması imkansızdır.
  3. adım 3 hangi kuralların açık hava futbolu ile aynı olduğunu bilin.
    Hangi kuralların açık hava futbolu ile aynı olduğunu bilin. Salon ve açık hava futbolu arasında birçok fark olmasına rağmen, genel amaç ve oyun yöntemleri farklı olduklarından daha benzerdir. Bu nedenle, benzerlikleri bilmek, salon futbolunun mekaniklerini daha hızlı öğrenmenize yardımcı olacaktır.
    • Örneğin, salon futbolunda standart temassızlık kuralları geçerlidir. Oyun sırasında başka bir oyuncuya vuramaz, kasıtlı olarak tekmeleyemez veya başka bir şekilde fiziksel olarak engelleyemezsiniz.
    • Gol atma yöntemi de aynıdır. Bir oyuncu gol atmak için topu rakip takımın kale sahasına, kale çizgisinin üzerinden, direklerin arasından ve üst direğin altından geçirerek vurmalıdır.
    • Hakem bir kuralı ihlal ettiği için faul çalarsa (ellerinizi kullanmak gibi), karşı takım için de aynı serbest vuruş kuralı geçerlidir.
  4. adım 4 maçın süresine karar verin.
    Maçın süresine karar verin. Profesyonel salon futbolu maçları, her çeyrek arasında üç dakika dinlenme ve devre arasında on beş dakikalık bir ara ile çeyrek artışlarla bir seferde altmış dakika oynanır. Ancak, sıradan oyunlarda ve profesyonel olmayan liglerde, oyun süresi ve molaların miktarı farklılık gösterir, bu nedenle ya önceden öğrenin ya da arkadaşlarınızla kendi oyununuzu oluşturuyorsanız, oyun süresini nasıl paylaştıracağınıza önceden karar verin.
    • Profesyonel bir salon futbolu maçı berabere biterse, ilk golü atan takımın oyunu kazanacağı anlaşmasıyla on beş dakikalık iki devre daha oynanabilir.

Kapalı Alanda Oynamaya Uyum Sağlama

  1. adım 1 doğru donanımı edinin.
    Doğru teçhizatı edinin. Tıpkı açık hava futbolunda olduğu gibi, bir çift tekmelik, uzun çorap ve ayakkabıya ihtiyacınız olacak. Ancak, açık hava futbol kramponları yerine, düz dış tabana sahip olmasıyla farklılık gösteren bir çift kapalı alan futbol ayakkabısına ihtiyacınız olacaktır.
    • Hafif spor ayakkabılar veya koşu ayakkabıları da bir tutam işe yarayabilir, ancak aynı hıza ve hareket kolaylığına sahip olmayacaksınız.
  2. adım 2 i̇ç mekanda topla oynama alıştırması yapın.
    İç mekanda topla oynama alıştırması yapın. Açık havada oynayan bir futbolcuysanız ve kapalı alanda oynamaya adapte olmaya çalışıyorsanız, topla kapalı alanda oynamaya alışmak için biraz zaman harcayın. İster halı sahada ister sert, pürüzsüz bir yüzeyde oynuyor olun, topun çekiş gücü çok daha az olacaktır ve topu sahada kontrol etmek için muhtemelen ayaklarınızı daha hızlı hareket ettirmeniz gerekecektir.
  3. adım 3 hızlı oynayın.
    Hızlı oynayın. Salon futbolu, açık hava futbolundan daha hızlıdır, bu da sizi formda tutacak ve oyun becerilerinizi keskinleştirecektir, ancak hızlı tempoya alışmak biraz zaman alacaktır.
    • Daha hızlı oynamak doğal gelene kadar ayaklarınızla hızlı paslar ve küçük, kontrollü hareketler yapmaya odaklanın.
    • Sözlü olarak daha iletişimsel olun. Oyun çok hızlı olduğu ve kapalı bir alanda olduğunuz için takım arkadaşlarınızla daha fazla konuşmayı bekleyin. Çoğu zaman bir pas verebilirsiniz ancak kendinizi topu tekrar almak için harika bir noktada bulabilirsiniz. Bu anlarda en iyisi 'pas ver' diye bağırmak ya da takım arkadaşlarınıza nerede olduğunuzu bildirmektir.

Harika Bir Kapalı Alan Oyuncusu Olmak

  1. adım 1 doğru atış alıştırması yapın.
    İsabetli atış alıştırması yapın. Kapalı futbol sahalarında kaleler genellikle duvarlara gömülüdür ve daha küçüktür. Bu nedenle, mümkün olduğunca isabetli atış yapmak önemlidir.
    • Kendi başınıza veya bir arkadaşınızla atış alıştırması yapın. Her zaman üst direğin hemen altını hedeflemek gibi farklı atışlar deneyin (kalecinin topu engellemek için zıplamasını gerektirir).
  2. adım 2 duvarları kendi avantajınıza kullanın.
    Duvarları kendi avantajınıza kullanın. Belki de iç ve dış mekan futbolu arasındaki en büyük fark, duvardan oynayabilmenizdir. Profesyonel salon futbolu oyuncuları, ilerleyen bir rakibi geçmek için topa duvara doğru vurarak duvarları kendi avantajlarına kullanırlar.
    • Birine pas vermek ya da karşı takımı geçmek için topa kasıtlı olarak duvara vurma alıştırması yapın. Ancak kendinize karşı sabırlı olun, çünkü bu çok karmaşık bir beceridir ve zaman içinde geliştirmek için çok fazla pratik yapmanız gerekecektir.
  3. 3. adım formda kalın.
    Formda kalın. Salon futbolu, oyunlar daha hızlı olduğu ve her oyuncu oyun boyunca aşağı yukarı sürekli meşgul olduğu için fiziksel olarak açık havadakinden çok daha zordur.
    • Koşmak (sprintler dahil), ağırlık kaldırmak ve kaslarınızı geliştiren ve aynı zamanda hızınızı artıran diğer egzersizleri yapmak, bir salon futbolu oyuncusu olarak gelişmenize yardımcı olacaktır.
  4. adım 4 karşı takımı kandırmak için küçük hareketler öğrenin.
    Karşı takımı kandırmak için küçük hareketleri öğrenin. Küçük hareketler salon futbolunda hayati önem taşır çünkü diğer takımı kandırarak sürekli üstünlük sağlamak istersiniz. Kolunuzda bir dizi numara olması sizi daha iyi bir futbolcu yapacak ve takımınıza avantaj sağlayacaktır.
    • Örneğin, topa vururken ayak parmağıyla vurmayı deneyin. Şut çekerken mesafe çok önemli bir faktör olmadığından, ayak parmaklarınızı kullanarak topa vurmak, topun aniden yukarı doğru zıplamasına neden olur ve bu da kaleciyi zamanında engellememesi için kandırabilir.
    • Topu doğrudan bir takım oyuncusunun durduğu yere paslamak yerine, oyuncunun topa sahip olma olasılığının en yüksek olduğu boşluğa paslayın. Oyuncu topun gidişatını görebilecek ve rakip takım topu çalmadan önce topa sahip olmak için zamanında oraya ulaşabilecektir.
    • Bir başka harika beceri de Geri Sürüklemedir. Geri Sürükleme yapmak için topu ayağınızın altından geri yuvarlayın (ileri sürmenin aksine) ve kendinize yaklaştırın. Bunu yaparak topa sahip olmayı korur ve aynı zamanda topu farklı bir yöne taşımak veya hızlı bir pas atmak için kendinize daha fazla fırsat verirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bu çim futbolundan farklı mı?
    Salon futbolu normal futboldan biraz farklıdır - salon futbolunda sahanın dışında duvarlar vardır ve bazen ağlar ve sahalar daha küçüktür. Bir defans oyuncusunun etrafından dolaşmak için topu duvarlardan sektirebilirsiniz. Ayrıca, neredeyse tüm kapalı futbol sahalarında suni çim vardır, ancak sadece bazı açık sahalarda suni çim vardır.
  • Soru
    Doğru ayakkabı ve ekipman olmadan ve bir takım olmadan oynamanın bir yolu var mı?
    Futbol oynamak istiyorsanız doğru ekipmana sahip olmalısınız. Yeni başlıyorsanız ihtiyacınız olan tek şey kramponlar ve pratik yapmak için bir top olmalıdır. Oynayabileceğiniz yerel takımları araştırın.
  • Soru
    Futbol neden 11 kişiyle oynanır?
    Çünkü 11 kişi ortalama saha için mükemmel bir sayıdır. Eğer yeterli sayıda oyuncu olmasaydı, sahayı yaymak zor olurdu ve oyuncular çok çabuk yorulurdu. Çok fazla oyuncu olsaydı, saha kalabalıklaşır ve oynamak zorlaşırdı.

İpuçları

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Shin korumaları
  • Bir Takım
  • Formalar (takımları ayırt etmek için)
  • Uygun ayakkabılar
  • Bir top