Lakros Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Lakros bir Amerikan yerli sporu olarak ortaya çıkmıştır. Bu haliyle, bazen yüzlerce kabile üyesi arasında yapılan ve çoğu zaman şiddete dönüşen bir savaştı. Lakros günümüzde hızla büyüyen bir spordur ve kaba kuvvet ve şiddete olduğu kadar incelik ve hileye de borçludur. Nasıl oynanacağını öğrenmekle ilgileniyorsanız, doğru yere geldiniz. Daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

Adımlar

Temel Becerilerin Öğrenilmesi

  1. adım 1 ellerinizi bir sopanın üzerine koyun.
    Elinize bir sopa alın. Eğer oynamayı yeni öğreniyorsanız, yerel spor malzemeleri mağazanıza gidin ve yaklaşık 30 dolara basit bir sopa bulabilirsiniz. Eğer eski bir sopası olan birini tanıyorsanız, onunkini ödünç almanıza izin verirse daha da iyi olur. Erkek ve kadın oyunlarının önemli ölçüde farklı olduğunu, yani erkek sopasının kadın sopasından çok daha farklı olduğunu anlayın.
    • Bir sopanın iki ana bileşeni vardır:
      • Kafa. Bu, topun kontrol edildiği sopanın üst kısmındaki (genellikle plastik) parçadır.
      • Şaft. Geleneksel olarak ahşaptan yapılan şaftlar günümüzde güçlü metal alaşımlardan yapılmakta ve farklı ağırlık ve mukavemetlere sahip olmaktadır.
  2. adım 2 sopayı doğru şekilde tutun.
    Sopayı doğru şekilde tutun. Baskın eliniz sağ elinizse, sol elinizi şaftın altından yaklaşık 1 veya 2 inç (3 veya 5 cm) uzağa, sağ elinizi ise başın altından yaklaşık 4 inç (10 cm) uzağa koyun. Baskın eliniz sol eliniz ise ellerinizi değiştirin.
  3. Nasıl beşik yapılacağını öğrenin. Cradling, basketboldaki top sürmenin lacrosse'daki karşılığıdır. Genellikle topla koşarken rakibin topu sopanızdan çıkaramaması için beşik yaparsınız. Cradling temel olarak koşarken topu ileri geri sallamak için bileğinizle bir kıvrılma hareketi kullanmaktır.
    1. Cradling en iyi ayna karşısında öğrenilir. Topu başınızın cebine yerleştirin, böylece top ağa oturur ve baskın elinizi başınızın birkaç santim altında tutar. Sopayı vücudunuz boyunca rahatça tutun.
    2. Topu görebilmek için başınız aynaya bakacak şekilde başlayın. Şimdi baskın bileğinizi vücudunuza doğru kıvırırken başı yüzünüzün karşısına getirin.
    3. Baskın bileğiniz içe doğru gidebildiği kadar kıvrıldığında, bileğinizi geri çıkarmaya başlayın ve kolunuzu başlangıç konumuna geri getirin.
    4. Bu hareketi tamamlarken topu cepte tutmayı başardıysanız, başarılı bir şekilde beşik yaptınız demektir. Alışana kadar pratik yapmaya devam edin. Yardıma ihtiyacınız varsa (endişelenmeyin, zordur) lakros oynayan insanların videolarını izlemeyi deneyin.
  4. adım 4 pas vermeyi öğrenin.
    Pas vermeyi öğrenin. Lakros'ta pas vermek çok önemlidir. Topu sahaya taşımak, rakibinizi pozisyon dışı yakalamak, takım arkadaşınıza asist yapmak ya da kendinizi baskıdan kurtarmak için kullanılır. Topa pas vermek için:
    1. Baskın elinizi şaftın ortasının hemen üstüne kadar indirin. Baskın olmayan elinizi şaftın alt kısmına yakın tutun.
    2. Omuzlarınızı baskın tarafınıza doğru döndürerek sopanızın şaftını geri getirin. Boynunuza dolanmasına izin vermeyin.
    3. Başını kulağınızın yanında tutarak ve düz bir hareketle, alt elinizi kendinize doğru çekerken üst elinizin bileğine hafifçe vurun.
    4. Hareketi takip ettiğinizden emin olun. Doğru bir hareket, şaftın üst kısmının düz bir çizgi halinde doğrudan şaftın alt kısmının üzerine hareket ettiğini görecektir.
    • Not: Eninde sonunda sopanızın nasıl attığını öğrenirsiniz ve atış şeklinizi daha isabetli olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
    • Not: Becerilerinizi geliştirmeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz en iyi şey bir tuğla duvara gidip 'duvar topu' oynamaktır. Bu oyunda duvardan birkaç metre uzakta durur ve topu duvara doğru fırlatırsınız. Top geri sekecek ve siz de onu yakalama alıştırması yapacaksınız.
  5. adım 5 nasıl yakalayacağınızı öğrenin.
    Nasıl yakalayacağınızı öğrenin. Bu tamamen el-göz koordinasyonuyla ilgilidir. Baskın eliniz başınızın alt kısmına yakınken (sağcılar için bu, sağ elinizin üstte ve sol elinizin altta olması anlamına gelir ve solcular için bu, sol elinizin üstte ve sağ elinizin altta olması anlamına gelir) topun havada ilerlemesini ve cebinize girmesini izleyin. Top sopanıza girerken beşik yapmadığınızdan emin olun. Beşiklemek yerine, üst elinizdeki tutuşunuzu gevşetin; top çubuğa girerken, topun momentumunun tüm çubuğu biraz geriye itmesine izin verin. Yine, duvar topu burada gerçekten yardımcı olacaktır.
  6. Yerden toplara çalışın. Oyunların yer toplarında kazanıldığını ve kaybedildiğini bilin. Topa yaklaşırken doğru ayağınızı kullanarak topa doğru adım atın: sopanız sağ elinizdeyse sağ ayağınızı topa yakın tutun ya da tam tersi. Kalçanızı eğin ve sopanızın başını yere paralel hale getirin. Sopanızın poposu da aşağıya inmelidir. Topu geçirin ve kafayı yüzünüze doğru getirin. Hemen bir takım arkadaşınıza çıkış yolu arayın.
  7. adım 7 nasıl şut atılacağını öğrenin.
    Nasıl şut atılacağını öğrenin. Gol atmak için şut çekmek gereklidir. Baskın elinizi pas vermek için kullandığınızdan biraz daha aşağıya indirin. Pas atmakla aynı temel hareketi yapın, ancak bu sefer arkasına daha fazla güç koyun. Lakrosta pek çok farklı türde şut vardır - 3/4, yandan, el altından - ancak şimdilik el üstü şutlara odaklanın.
    • Şutları kalenin köşelerine yönlendirmeye çalışın. Kaleci kendisine doğru yöneltilmeyen şutlara karşı daha zorlanır, bu nedenle sağ üst, sol üst, sağ alt ve sol alt köşeleri hedefleyin. Ayrıca kalecinin zayıf taraf kalçasına atış yapmayı deneyin. Yani kaleci sağ elini kullanıyorsa, sol kalçasına ateş edin. Kalecinin zayıf kalçasına atış yapmak topu durdurmasını zorlaştırır çünkü kalecinin sopasını yukarı ya da aşağı doğru hareket ettirirken kollarını vücudunun karşı tarafına doğru uzatması çok fazla hız ve hızlı refleks gerektirir.
    • Sıçrayarak atışları deneyin. Sıçrayarak şutlar, topu kaleye ulaşmadan önce yerde sektirdiğiniz şutlardır. Seken şutları kalecinin savunması zordur, bu yüzden kullanın.
  8. 8. adım her iki elinizle nasıl pas vereceğinizi, yakalayacağınızı, beşik yapacağınızı ve şut çekeceğinizi öğrenin.
    Her iki elinizle nasıl pas vereceğinizi, yakalayacağınızı, beşik yapacağınızı ve şut çekeceğinizi öğrenin. Hiçbir şey bir koçu iki elini de kullanabilmekten daha fazla etkileyemez! Her iki elinizi de kullanmayı öğrenmek sabır gerektirir, çünkü bu bir gecede gerçekleşmeyecektir. Oyunlarda kapalı elinizi kullanmak oyununuzu ciddi şekilde geliştirecektir.
    • El dışı becerilerinizi öğrenmenin iyi bir yolu, baskın elinizin ne yaptığına bakmaktır. Pas verme şeklinizi yansıtın. Aynı hareketleri yapın.
    • Bunu yaptıktan sonra, baskın olmayan elinizden başka bir şey kullanmadan bir hafta boyunca pratik yapın. Çizgi antrenmanları sırasında, 6'ya 6, hızlı hücum, ne olursa. Sadece kapalı elinizi kullanın. Bu çok sinir bozucu olacak ama devam edin.
  9. adım 9 nasıl savunma yapacağınızı öğrenin.
    Nasıl savunma yapacağınızı öğrenin. Savunma yapmanın tek bir yolu yoktur, ancak savunmadaki amacınız diğer takım sayı yapmadan topu kurtarmaktır. Bunu kontrol ederek, sopanızı yukarıda tutarak ve pasları keserek yapabilirsiniz
    1. Çocuklar Kontrol Ediliyor
      1. Poke-checking: diğer kişinin sopasına yasal olarak kendi sopanızla vurarak topun dışarı çıkmasına neden olmak.
      2. Body-checking: Diğer kişiye yasal olarak kendi vücudunuzla vurarak topun dışarı çıkmasına neden olmak.
    2. Kızlar Kontrol Ediyor
      1. Değiştirilmiş- başka bir kızın sopasının başına hızlı bir 'vuruş' (vur ve bırak). Bunu sadece kızın başı omzunun altında olduğunda yapabilirsiniz
      2. Full (Varsity)- başka bir kızın sopasının başına 'dokunmak' (vurmak ve bırakmak). Kızın sopası 'baloncuğunun' içinde (başının etrafında) olmadığı her an kontrol edebilirsiniz.
    • Bir pası durdurmak. Pasın nereye gideceğini tahmin edin ve havada yakalayın ya da yere vurun.
  10. adım 10 sahayı okumayı öğrenin ve ne zaman toptan çıkacağınızı bilin.
    Sahayı okumayı ve ne zaman topsuz hareket edeceğinizi öğrenin. Daha fazla lakros maçında oynadıkça, daha deneyimli takım üyelerinin topsuz hareketlerini izlemek önemlidir. Topa sahip olmayan oyuncular bile topa sahip olma konusunda çok önemli bir rol oynarlar. Ne zaman keseceğinizi, pas ve şut için yer açacağınızı ve savunmacıları topa sahip olan kişiden uzaklaştıracağınızı bilmelisiniz. Ayrıca takım arkadaşlarınız için nasıl ve ne zaman oyun kuracağınızı da öğrenmelisiniz.
  • Kafa. Bu, topun kontrol edildiği sopanın üst kısmındaki (genellikle plastik) parçadır.
  • Şaft. Geleneksel olarak ahşaptan yapılan şaftlar günümüzde güçlü metal alaşımlardan yapılmakta ve farklı ağırlık ve mukavemetlere sahip olmaktadır.
  1. Poke-checking: diğer kişinin sopasına yasal olarak kendi sopanızla vurarak topun dışarı çıkmasına neden olmak.
  2. Body-checking: diğer kişiye yasal olarak kendi vücudunuzla vurarak topun dışarı çıkmasına neden olmak.
  1. Değiştirilmiş- başka bir kızın sopasının başına hızlı bir 'vuruş' (vur ve bırak). Bunu sadece kızın başı omzunun altında olduğunda yapabilirsiniz.
  2. Full (Varsity)- başka bir kızın sopasının başına 'dokunmak' (vurmak ve bırakmak). Kızın sopası 'baloncuğunun' içinde (başının etrafında) olmadığı her an kontrol edebilirsiniz.

Oyun Kurallarını Bilmek

  1. adım 1 erkekleri anlayın's and women's game is significantly different.
    Erkek ve kadın oyununun önemli ölçüde farklı olduğunu anlayın. Temel kavramlar aynı olsa da, kadın lakrosu erkek lakrosundan oldukça farklıdır. Bu makale esas olarak erkekler oyununun kurallarına odaklanacaktır.
  2. adım 2 oyunun amacını anlayın.
    Oyunun amacını anlayın. Lakrosun amacı, her biri 15 dakika süren dört çeyreğin sonunda rakiplerinizden daha fazla sayı yapmaktır. Topu rakibin kalesinin gol çizgisinin karşısına atarak sayı kazanırsınız.
  3. adım 3 lakros pozisyonlarını öğrenin.
    Lakros pozisyonlarını öğrenin. 10 lakros oyuncusu bir oyun için sahaya çıkar: 3 hücum oyuncusu, 3 orta saha oyuncusu, 3 savunma oyuncusu ve 1 kaleci. Her birinin farklı işlevleri vardır:
    • Hücum oyuncuları: genellikle rakip yarı sahada kalırlar ve hızlı hücumlar yaratmaktan, topu rakip yarı sahada dolaştırmaktan ve gol atmaktan sorumludurlar.
    • Orta saha oyuncuları: saha boyunca hareket eder, hücum ve savunmaya yardımcı olur ve karşı karşıya pozisyonlardan sorumludur.
    • Defans oyuncuları: genellikle kendi yarı sahalarında kalır ve rakip oyuncuların hücum etmesini engeller. Defans oyuncuları genellikle, ancak her zaman değil, diğer oyunculardan daha uzun sopalara sahiptir.
    • Kaleci: Takımının kalesini savunur, diğer takımın gol atmasını engellemeye çalışır. Kalesini savunmak için sopasının üzerinde normalden daha büyük bir kafa vardır.
  4. adım 4 her golden sonra ve her çeyreğin başında bir yüzleşme ile başlayın.
    Her golden sonra ve her çeyreğin başında, bir yüzleşme ile başlayın. Lakrosda karşı karşıya gelme, hokeydeki karşı karşıya gelmeye benzer, ancak iki lakros oyuncusu elleri ve dizleri üzerine çöker ve sopalarını birbirlerine paralel olarak yerleştirir. Daha sonra hakem düdüğünü çaldığında top için mücadele ederler.
  5. adım 5 temel oyunu öğrenin.
    Temel oyunu öğrenin. Karşılaşma kazanıldıktan sonra topa sahip olan takım, rakip kaleye şut atabilecek kadar yaklaşana kadar pas yapar. Bu sırada savunma oyuncuları hücum eden takımın gol atmasını engellemeye çalışır. Kaleciyi geçip kaleye giden bir şut bir sayı olarak sayılır. Bir gol atıldığında, top orta sahaya geri getirilir ve burada tekrar bir yüzleşme yapılır.
  6. adım 6 hücum oyuncuları rakibin etrafındaki ceza sahasına giremez's goal.
    Hücum oyuncuları rakip kalenin etrafındaki saha çizgisi alanına giremezler. Ceza sahası, açıkça işaretlenmiş büyük bir dairedir. Eğer bir hücum oyuncusu ceza sahasına kural dışı bir şekilde girerse, topa sahip olma hakkı karşı takıma geçer.
    • Bir takımın gol atmadan önce topa sahip olması gereken asgari bir süre yoktur. Skor hızlı bir şekilde gerçekleşebilir ve gerçekleşmektedir.
    • Bir oyuncunun şut atabilmesi için minimum sayıda pas atması gerekmez. Teorik olarak, bir oyuncu hiç pas vermeden sahada tek başına ilerleyebilir ve yine de sayı yapabilir.
  7. adım 7 zamanlama ile ilgili kuralları anlayın.
    Zamanlama ile ilgili kuralları anlayın. Zamanlama ile ilgili üç kural vardır ve her ikisi de topun ileriye doğru ilerlemesini içerir.
    1. Kaleci topa sahip olduktan sonra 4 saniye içinde pas vermeli veya topu saha dışına taşımalıdır. Bunu yapmaması, topun diğer takıma geçmesine neden olur.
    2. Savunma kendi yarı sahasında topun kontrolünü ele geçirdiğinde, pas vermek ya da orta sahayı geçmek için 20 saniyesi vardır.
    3. Topu orta sahayı geçtikten sonra, topu büyük bir kutu olarak açıkça işaretlenmiş olan hücum alanına sokmak için 10 saniyeleri vardır.
  8. adım 8 oyunun diğer benzersiz kurallarını anlayın.
    Oyunun diğer benzersiz kurallarını anlayın. Her ikisi de topa sahip olmayı içerir:
    1. Eğer bir oyuncu şut atar ve top saha dışına çıkarsa, bitiş çizgisine en yakın oyuncuya sahip olan takım topa sahip olur. Bu durumda oyuncunun sopası vücudunun bir uzantısı olarak sayılır.
    2. Oyunun son iki dakikası içinde, önde olan takım sadece kendi hücum alanı içinde oynamalıdır. Bunun yapılmaması oyunun gecikmesi olarak kabul edilir ve bu durumda topa sahip olma hakkı kaybedilir.
  9. adım 9 topa sahip olmayı ve ofsaytları anlayın.
    Topa sahip olmayı ve ofsaytları anlayın. Karşılaşma için mücadele edilirken, bir takımın hücum oyuncuları hücum sınırlama çizgisinde ve bir takımın savunma oyuncusu da savunma sınırlama çizgisinin gerisinde olmalıdır. Topa sahip olma herhangi bir takım tarafından kazanıldığında, hem hücum oyuncuları hem de savunma oyuncuları orta sahaya doğru hareket edebilir, ancak her iki takım da orta sahanın üzerinde üç oyuncu ve orta sahanın arkasında dört savunma oyuncusu bulundurmalıdır.
    • Ofsayt. Defansif ofsayt, bir takımın orta saha çizgisinin gerisinde dörtten az oyuncusu olduğunda meydana gelir. Hücum ofsaytları, bir takımın orta saha çizgisinin üzerinde üçten az oyuncusu varsa oluşur.
      • Defans oyuncuları orta sahayı geçebilir ve hücum oyuncuları da orta sahanın arkasında veya önünde onların yerine başka bir oyuncu kaldığı sürece orta sahanın arkasına geçebilir. Bu, örneğin bir orta saha oyuncusu 'defans oyuncusu' olarak görev yapmak üzere geride kalırsa, bir defans oyuncusunun topu orta sahayı geçerek taşıması olasılığına izin verir.
  10. adım 10 cezaları değerlendirin.
    Cezaları değerlendirin. Cezalar genellikle oyuncuları 'ceza sahası' adı verilen, oynayamayacakları ve bir süre oturmaları gereken belirlenmiş bir alana gönderir. Lakrosda iki tür faul vardır:
    • Kişisel fauller. Bunlar arasında kesme, çelme takma, kural dışı çapraz kontrol ve arkadan kontrol yer alır. Bir oyuncuya genellikle 1 dakika ceza verilir, ancak cezalar 2 veya 3 dakikaya çıkarılabilir veya hatta korkunç fauller için atılabilir.
    • Teknik fauller. Bunlar genellikle ceza ile sonuçlanmaz, daha ziyade topa sahip olma kaybıyla sonuçlanır. Ofsayt, saha çizgisi ihlalleri, arkadan itme, parmakla vurma ve geçiştirmeyi içerir.
  • Savunma oyuncuları orta sahayı geçebilir ve hücum oyuncuları da orta sahanın arkasında veya önünde onların yerine başka bir oyuncu kaldığı sürece orta sahanın arkasına geçebilir. Bu, örneğin bir orta saha oyuncusu 'defans oyuncusu' olarak görev yapmak üzere geride kalırsa, bir defans oyuncusunun topu orta sahanın ötesine taşıma olasılığına izin verir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Lakros oyununda ne tür pedler giyilir?
    Erkeklerin oyununda giyilmesi gereken birçok ped vardır. Bunlar arasında kask, eldivenler, dirseklikler ve göğüs pedleri yer alır.
  • Soru
    Lakros oynamaya lisede başlayabilir miyim yoksa çok mu geç?
    Evet. Çok geç değil.
  • Soru
    Neden ağızlık takmanız gerekiyor?
    Ağızlık takmak, yüzünüze bir top, sopa veya oyuncu tarafından vurulması durumunda çenenizi, ağzınızı ve dişlerinizi korur.

Video

İpuçları

  • Başınızı dik tutun, sizi kesecek veya vuracak adamlara dikkat edin.
  • Adam topu, top yerdeyken bir takımdan iki adamın karşı takımdan bir adamla karşılaşmasıdır. Takımlardan birindeki adam, adama en yakın olduğu için adam diye bağırır. Adam olan oyuncu hücum oyuncularını toptan uzak tutmaya çalışır, böylece diğer oyuncu topa ulaşabilir ve topu kendi bölgesinden çıkarabilir.
  • Sıkı çalışın ve sıkı oynayın. Oyunlar nadiren tek başına beceriyle kazanılır. İrade gücü her zaman beceriyi yener. Kazanmaya aç olmalısınız ve güvenli, iyi bir şekilde kazanmaya kararlı olmalısınız.

Uyarılar

  • Lakros, metal sopaları olan insanların birbirlerine yoğun kauçuk toplar fırlatmasını içeren bir temas sporudur. Her zaman koruyucu ekipman kullanın ve güvenli oynayın.
  • Eğer bu riskleri almak istemiyorsanız, lakros oynamayın. Ve hey, eğer bir temas sporu oynamak istiyorsanız, uygun önlemleri alın.
  • Kupa takmayı asla unutmayın. Kupsuz bir sporcu askısı yeterli değildir çünkü acıyan bir yere vurursanız ciddi şekilde yaralanırsınız. Gevşek oturan bir kup, kupun testislere çarpmasına izin vererek ağrıya ve olası yaralanmalara neden olur. Kup-spor askısının üzerine kompresyon şortu ve bunun üzerine gevşek oturan lacross şortunuzu giyebilirsiniz.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Lakros sopası
  • Top
  • Kramponlar
  • Kask
  • Bir ağızlık ve eğer erkekseniz bir kupa kayışı da dahil olmak üzere koruyucu pedler.
  • Bir antrenör (Bir antrenörden ders almak isteğe bağlıdır. Lakros sporunu hobi olarak yapmak istiyorsanız, profesyonel bir antrenör şart değildir. Sporu bir adım öteye taşımak ve rekabetçi bir şekilde oynamak istemiyorsanız, bazen tek ihtiyacınız olan bir lakros oyuncusu olabilir)
  • Bir takım (temel bilgileri öğrendikten sonra; bazen bölgenizde yerel takımlar olabilir, bu nedenle bir takıma katılmak isteyip istemediğinizi kontrol edin)
  • Eldivenler
  • Antrenman yapmak için işaretlenmiş bir saha veya açık bir alan, tercihen özellikle lakros için kullanılan ve kaleleri olan bir saha.