Matball Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Büyük kale kickball olarak da bilinen Matball, oyuncuların bir topa vurduktan sonra kalelerin etrafından dolaşarak sayı yapmaya çalıştıkları bir kapalı alan takım oyunudur. Kickball'dan farklı olarak, kaleler büyük yer minderleridir ve herhangi bir sayıda oyuncu bir sonrakine koşmadan önce aynı anda üzerlerinde kalabilir. Savunmadaki oyuncular topu yakalayarak, koşucuya fırlatarak veya topla oyunculara dokunarak koşucuları oyun dışı bırakabilir. Takımlara ayrıldıktan ve sahayı kurduktan sonra oynamaya hazırsınız!

Adımlar

Oyunun Kurulumu

  1. adım 1 4 yer paspasını 45 ft (14 m) aralıklarla baklava şeklinde yerleştirin.14 adet yer minderini 45 ft (14 m) aralıklarla baklava şeklinde dizin. Oyununuzu oynamak için spor salonu gibi açık bir kapalı alan bulun. En az 2'ye 4 fit (0,61 m × 1,22 m) boyutlarında yer minderleri seçin, böylece birden fazla kişinin üzerinde durabileceği alan olur. Tabanlardan birini yere koyun ve onu ana üs olarak belirleyin. Beyzbol sahası gibi bir elmas oluşturmaları için kaleleri birbirinden 45-50 fit (14-15 m) uzağa koyun.
    • Eğer elinizde yoksa internetten yer minderleri satın alabilirsiniz.
    • Saat yönünün tersine sıralanan kaleler ev, birinci, ikinci ve üçüncü kalelerdir. İkinci kalenin paspası evin hemen önündedir.
    • Matbolu dışarıda da oynayabilirsiniz, ancak paspaslar hava durumuna bağlı olarak oyun boyunca kirlenebilir.
  2. adım 2 atıcıyı işaretleyin's mound halfway between home and second base.2Atıcı tümseğini kale ile ikinci kale arasında yarıya kadar işaretleyin. Yere bir parça bant veya kauçuk taban koyun, böylece kalenin yaklaşık 30 fit (9,1 m) önünde olsun. Atışı yapan oyuncu topu vurucuya doğru yuvarlarken tümseğin üzerinde veya hemen arkasında durmalıdır.
    • Savunma takımındaki diğer oyuncular, bir oyuncu topa vurana kadar atıcı tümseğinin arkasında kalmalıdır.
  3. adım 3 grubunuzu en az 8 oyuncudan oluşan 2 takıma ayırın.3Grubunuzu en az 8 oyuncudan oluşan 2 takıma ayırın. Her takımda en az 8 oyuncu olacak şekilde oyuncu grubunuzu çift takımlara bölün. Bir matball oyunu için maksimum oyuncu sayısı için herhangi bir sınırlama yoktur. Takımlarınızı benzer beceri seviyesine sahip olacak şekilde dengelemeye çalışın. Daha az oyuncuyla matbol oynamaktan kaçının çünkü düşük oyuncu sayısıyla skor yapmak ve sahaya çıkmak zor olacaktır.
    • Eğer bir beden eğitimi sınıfıyla oynuyorsanız, sınıfı ikiye bölün.
    • Eğer okul içi bir ligde matbol oynuyorsanız, takımınızda bulundurabileceğiniz maksimum oyuncu sayısı olabilir. Takımınızı kurmadan önce intramural kuralları kontrol edin.
  4. adım 4 kimin hakem olacağını belirleyin.4Kimin hakem olacağını belirleyin. Hakem kimin oyun dışı kalacağına karar verir ve oyun sırasında kuralları açıklar. Eğer bir beden eğitimi sınıfı için oynuyorsanız, beden eğitimi öğretmeniniz genellikle hakem olacaktır. Eğer bir gözetmeniniz ya da öğretmeniniz yoksa, her devrede oyuncuları hakem olarak değiştirmeyi seçebilir ya da oyun dışı kalanları belirlemek için onur sistemini kullanabilirsiniz.
    • Başlamadan önce herkesin oyunun kurallarını bildiğinden emin olun ki oynarken kimsenin kafası karışmasın.
  5. adım 5 önce kimin hücum oynayacağını görmek için yazı tura atın.5İlk kimin hücum oynayacağını görmek için yazı tura atın. Takımlardan birine yazı, diğerine tura attırın ve ardından yazı tura atın. Yazı tura hangi tarafa gelirse ilk yarıda hücum oynayacak takım belirlenir. Oyuna başlamadan önce hücum takımını vuruş yapmak istedikleri sıraya göre kalenin yanına dizin.

Hücum Oynamak

  1. adım 1 topa ileri doğru vurulduğunda's pitched to you.1Top size atıldığında topa ileri doğru vurun. Kale minderinin üzerinde durun ve atıcı topu size doğru yuvarlayana kadar bekleyin. Top size yaklaştığında, baskın ayağınızla topa vurmadan önce 1-2 adım ileri atın. Topa vururken ayağınızın yan tarafını kullanın, böylece top savunma takımına doğru sahaya girer. Topu, üzerinde takımınızın oyuncularından herhangi birinin bulunmadığı kalelerin yakınına atmaya çalışın, böylece dışarı çıkma olasılıkları daha düşük olur.
    • İlk atışta topa vurmazsanız 1 vuruş hakkınız vardır. İkinci atıştan sonra ya topa vurmalısınız ya da oyun dışı kalırsınız.
    • Eğer atış sırasında top sekiyorsa, sizin için tekrar atmalarını isteyebilirsiniz. Bu bir vuruş olarak sayılmaz.
    • Eğer topa vurduğunuzda top tavana çarparsa, top ölür ve otomatik olarak oyun dışı kalırsınız.
    • Oyun sırasında topa vurmaya izin verip vermeyeceğinizi grubunuzla birlikte belirleyin. Topa hafifçe vurduğunuzda top uzağa gitmez, böylece kaleye gitme olasılığınız artar.
  2. adım 2 i̇lk mindere doğru koşun ve güvenli olması için üzerinde durun.2İlk mindere doğru koşun ve güvende olmak için üzerinde durun. Topa vurduktan sonra birinci kaleye doğru olabildiğince hızlı koşun. Dikkatiniz dağılabileceği için topa bakmak yerine sadece birinci kale minderine doğru koşmaya odaklanın. Mindere ulaştığınızda, güvende olmak için en az bir ayağınızla mindere dokunun. Minderin üzerinde durduğunuzda, takımınızın sırasındaki bir sonraki kişi oyuna devam etmek için topa vurur.
    • Eğer biri topu yakalarsa veya siz topa dokunmadan önce top size değerse, oyun dışı kalırsınız ve sıraya geri dönmeniz gerekir.
    • Minderin yanından koşmamaya dikkat edin çünkü mindere dokunmasanız da oyun dışı kalabilirsiniz.
    • Kendinize zarar verebileceğiniz için minderlere dalmayın veya kaymayın.
  3. adım 3 top dışarıda olduğunda bir sonraki kaleye ilerleyin.'t near it.3Top yakınlarda değilken bir sonraki üsse ilerleyin. Kickball'dan farklı olarak, bir sonraki oyuncu topa vurduğunda bir sonraki üsse koşmak zorunda değilsiniz ve aynı anda 1'den fazla oyuncu aynı üste olabilir. Koşmaya başlamadan önce topun gitmeniz gereken yerden uzağa atılmasını bekleyin. Minderden indiğinizde bir sonraki kaleye koşmanız gerekir ve az önce terk ettiğiniz kaleye geri dönemezsiniz.
    • Takımınızın sırasındaki oyuncu olduğunuzda hala bir kaledeyseniz, otomatik olarak oyun dışı kalırsınız ve takımınıza geri dönmeniz gerekir. Sıradaki oyuncu siz olsanız bile vuruş yapamazsınız.
    • Savunma takımının herkesi aynı anda dışarı çıkarması daha zor olduğundan, takımınızdaki başka bir oyuncuyla birlikte bir sonraki kaleye koşmaya çalışın.
  4. adım 4 ana üsse geri dönerek bir koşu yapın.4Kaleye geri dönerek bir koşu yapın. Eve geri dönmek için tüm kalelerin etrafında saat yönünün tersine koşmaya çalışın. Ana üsse dokunduğunuzda takımınız 1 sayı yapar. Sayı yaptıktan sonra, sıranız geldiğinde tekrar vuruş yapabilmek için diziliş sıranıza geri dönün.
    • Oyununuzu daha da zorlaştırmak istiyorsanız, oyuncuların sayı yapmadan önce kalelerin etrafında iki kez dönmelerini sağlayın. İkinci kez kale etrafında tur atan oyuncuların bir bayrak ya da bez parçası taşımasını sağlayın ki kimin sayı yaptığı konusunda kafanız karışmasın.
  5. adım 5 takımınıza geri dönün's lineup if you get tagged out.5Eğer oyun dışı kalırsanız takımınızın sırasına geri dönün. Siz kaleler arasında koşarken, savunma takımı topu size fırlatarak veya topla size dokunarak sizi oyun dışı bırakmaya çalışacaktır. Her zaman topun nerede olduğunun farkında olun ve size doğru geldiğini görürseniz toptan kaçın. Size dokunulmasını önlemek için eğilerek veya yan adımlarla savunma oyuncusunun yolundan çıkmaya çalışın. Sizi yakalayabilirlerse, takımınızın dizilişine geri dönün ve takımınız için 1 dışarı işaretleyin.
    • Birinin dışarıda ya da güvende olup olmadığı konusunda son karar hakeme aittir. Kararlarına itiraz etmeyin.
  6. adım 6 takımınız 3 sayı yaptıktan sonra taraf değiştirin.6Takımınız 3 out yaptıktan sonra taraf değiştirin. Biri bir devrede üçüncü kez oyun dışı kaldıktan sonra oyunu durdurun ve taraf değiştirin. Hangi takım hücum oynuyorsa savunmaya geçer ya da tam tersi olur. Takımınız üçüncü oyun dışı kaldığında kalede bir oyuncu varsa, bu oyuncu sayı yapmadan sıraya geri dönmelidir.
    • Eğer bir oyuncu üçüncü out denildiğinde sayı yaparsa, sayı sayılmaz ve puan kaybedilir.

Topu Sahaya Sürme

  1. adım 1 oyuncu topa vurana kadar atıcının arkasında kalın.1Oyuncu topa vurana kadar atıcının arkasında kalın. Sahayı eşit bir şekilde kaplamak için takımınızı atıcı tümseğinin arkasına dağıtın. Birinci, ikinci ve üçüncü kalenin yakınında en az 1 kişi bulundurun, böylece oyuncuları etiketleyebilecek kadar yakın olabilirler. Oyuncu topa vurmadan önce tümseğin önünde durmayın çünkü bu oyunu daha az adil hale getirir. Tüm oyuncular atıcının arkasına geçtiğinde oyun devam edebilir.
    • Matbolda yakalayıcı yoktur, ancak oyuncu topa vurduktan sonra oyuncular yakalayıcı pozisyonuna geçebilir.
    • Tüm oyun boyunca 1 oyuncuyu atıcı olarak belirleyebilir ya da her devrede takım üyeleri arasında rotasyon yaparak herkesin deneme şansı olmasını sağlayabilirsiniz.
  2. adım 2 aşağıdaki durumlarda topu atıcıya doğru yuvarlayın're pitching.2Atış yapıyorsanız topu vurucuya doğru yuvarlayın. Atış yaparken atıcı tümseğinde ya da hemen arkasında kalın, aksi takdirde sayılmaz. Topu düz bir çizgide kaleye doğru yuvarlayın ki sekmesin. Topu hızlı yuvarlamaya çalışın, böylece vuran kişinin hazırlanmak için fazla zamanı olmaz. Topu yuvarladıktan sonra ayaklarınızı omuz genişliğinde açın ve ellerinizi yukarıda tutun, böylece defansif oynamaya hazır olursunuz.
    • Eğer başka bir koşucuyu kaleden uzaklaştırmak istiyorsanız sahte bir atış yapabilirsiniz. Koşucuyu kandırmak için topu bırakmadan atış hareketleri yapın, böylece onu dışarı çıkarabilirsiniz.
    • Eğer topu atarsanız ve top birden fazla kez sekerse, tekrar atmanız gerekebilir.
  3. adım 3 topu bir kez yakalamaya çalışın's been kicked to get the kicker out.3Topu atan oyuncuyu dışarı çıkarmak için topa vurulduktan sonra yakalamaya çalışın. Bir oyuncu topa vurduktan sonra nereye gittiğini izleyin ve size yakınsa altına girmeye çalışın. Topu yakalamak üzereyken 'Yakaladım!' diye seslenin ki diğer savunma oyuncuları topun peşinden gitmesin. Eğer topu yere değmeden yakalarsanız, topa vuran oyuncu oyun dışı kalır.
    • Bir topu yakaladıktan sonra, kaleler arasında koşan başka oyuncular olup olmadığını kontrol edin, çünkü onları aynı turda dışarı çıkarabilirsiniz.
  4. adım 4 koşuculara topla dokunarak onları oyun dışı bırakın.4Koşucuları oyun dışı bırakmak için topla onlara dokunun. Bir koşucu kalenin dışına çıktığında, koşan kişiyi etiketleyebilmeleri için topu onlara yakın bir oyuncuya verin. Bir oyuncu kaleye dokunmuyorsa ve size yakınsa, ya topu tutun ve topla oyuncuya dokunun ya da dışarı çıkarmak için topu ona doğru atın.
    • Koşucu bir sonraki kaleye giderken doğrudan onun önünde duramazsınız.
    • Topu atsanız ve top ona çarpmadan sekse bile koşucu yine de oyun dışı kalır.
    • Topu birinin yüzüne doğru atmayın çünkü canını yakabilirsiniz.
  5. adım 5 oyuna devam etmek için vuruştan sonra topu atıcıya geri verin.5Oyuna devam etmek için vuruştan sonra topu atıcıya geri verin. Eğer vuruşu yapan oyuncu bir kalede güvendeyse veya siz onu oyun dışı bıraktıysanız, topu atıcıya geri atın. Atıcı topu aldıktan sonra, bir sonraki oyuncu topa vurana kadar hücum oyuncuları hareket edemez. Topu bir sonraki vurucuya atmadan önce tüm savunma oyuncuları atıcının arkasına geçene kadar bekleyin.
    • Eğer hücum takımı üçüncü out'unu aldıysa, hemen taraf değiştireceğiniz için topu atıcıya geri vermenize gerek yoktur.
  6. adım 6 oyunu 7 vuruş veya 40 dakika boyunca oynayın.6Oyunu 7 devre veya 40 dakika boyunca oynayın. Her iki takım da hücum ve savunma yapma fırsatı bulduğunda devre sona erer. Her iki tarafı da 7 kez oynayana kadar hücum ve savunma arasında dönüşümlü olarak oynamaya devam edin. Eğer zaten 40 dakikadır oynuyorsanız, final skorunu hesaplamadan önce içinde bulunduğunuz devreyi bitirin.
    • Eğer sadece eğlenmek için oynuyorsanız istediğiniz kadar devre oynayabilirsiniz.

Video

Uzman Soru ve Cevapları

İpuçları

Uyarılar

  • Topu tavana doğru vurmaktan kaçının çünkü bu otomatik olarak oyun dışı kalır ve ışıklara veya havalandırma deliklerine zarar verebilirsiniz.
  • Matball bir temas sporu değildir. Oyun sırasında kimseye çarpmaya çalışmayın çünkü birini incitebilirsiniz ve oyunun geri kalanı için oturmanız gerekecektir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • 4 yer paspası
  • Kickball
  • Bant veya kauçuk taban