Muggle Quidditch Nasıl Oynanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Eğer J.K. Rowling tarafından yazılan Harry Potter kitap serisini seviyorsanız, muhtemelen Quidditch oynama şansını kaçırmazsınız. Bu sporun Muggle versiyonu uçan süpürgeler içermese de, egzersiz yapmanın ve en sevdiğiniz kitap serisini kutlamanın eğlenceli bir yoludur.

Bilmeniz Gerekenler

  • Oynamak için her oyuncu için bir süpürge sopasına ve dört topa ihtiyacınız olacak: 1 quaffle (voleybol topu), 2 bludger (dodgeball) ve 1 snitch (tenis topu).
  • Oyuncular quaffle'ı rakibin çemberlerinden birine atarak puan kazanırlar, bu 10 puan değerindedir veya snitch'i yakalayarak puan kazanırlar, bu da 30 puan değerindedir.
  • Eğer bir oyuncu rakibine bir bludger ile vurursa oyun dışı kalır; bu oyuncu oyuna geri dönmeden önce koşmalı ve çemberlerden birine dokunmalıdır.
  • Muggle Quidditch'te farklı pozisyonlar vardır: Arayıcı snitch'i kovalar, kaleciler çemberleri savunur, kovalayıcılar sayı yapmaya çalışır ve vurucular rakiplerini bozmak için blöfleri kullanır.

Adımlar

Kuralları Öğrenmek

  1. adım 1 süpürgelerinizin üzerinde kalın.
    Süpürgelerinizin üzerinde kalın. Quidditch'te süpürgelerinizi her zaman bacaklarınızın arasında, bir eliniz süpürgenin üzerinde olacak şekilde tutmalısınız. Her oyuncunun her zaman üzerinde durduğu bir süpürgesi olmalıdır.
  2. adım 2 dört top kullanın.
    Dört top kullanın. Quidditch'te oynamak için dört topa ihtiyacınız vardır. Quaffle olarak bilinen bir voleybol topu vardır. Bludger olarak bilinen iki dodgeball vardır. Bir oyuncuya bağlanan tenis topu gibi küçük bir top vardır. Bu snitch'tir.
  3. adım 3 nasıl puan kazanacağınızı öğrenin.
    Nasıl sayı yapılacağını öğrenin. Oyuncular quaffle'ı (voleybol topu) sahanın uçlarındaki çemberlerden geçirmeye çalışırlar. Bir quaffle'ı bir çemberden geçirmek, o takım için 10 puan kazanıldığı anlamına gelir. Puan kazanmanın diğer tek yolu, snitch'i taşıyan oyuncuya bağlı olan topu yakalayarak snitch'i yakalamaktır. Snitch'i yakalayan takım 30 puan alır.
    • Quaffle aynı takımdaki oyuncular arasında paslaşılabilir.
  4. adım 4 bludgerların nasıl çalıştığını öğrenin.
    Bludgerların nasıl çalıştığını öğrenin. Rakip takımlardaki oyuncular birbirlerine lüdd atarlar. Eğer birine bir lüddger isabet ederse, oyuna geri dönmeden önce süpürgesinden inmeli ve sahanın sonundaki çemberlerden birini işaretlemelidir.
  5. adım 5 gerektiğinde ceza verin.
    Gerektiğinde ceza verin. Quidditch'te her zaman bir hakem vardır. Eğer hakem sizseniz, tetikte olmanız ve oyuncular kurallara uymadığında ceza vermeniz önemlidir. Eğer bir ceza verirseniz, bir oyuncunun oyundan ne kadar süre uzaklaştırılacağına karar vermek size kalmıştır. Aşağıdakiler cezaya neden olabilir:
    • Süpürge sopasını yerinde tutmamak (yani, bir eliniz sopanın üzerindeyken bacaklarınızın arasında tutmak) fauldür.
    • Bir sopayla vurulduktan sonra süpürgeden inmemek ve bir çemberi etiketlememek fauldür.
    • Arayıcı dışında herhangi bir oyuncu snitch'e dokunursa, bu bir fauldür.
    • İtme veya vurma gibi her türlü sert oyun faulle sonuçlanabilir.

Sahanın Hazırlanması

  1. Yeterince büyük bir alan bulun. Quidditch için en az 36 yardaya (33 m) 66 yardalık (60 m) bir saha gerekir. Büyücü Quidditch oval bir sahada oynanmasına rağmen, muggle quidditch genellikle dikdörtgen bir sahada oynanır. Yerel bir parkta oynayabilir veya spor karşılaşmaları için kullanılan yerel bir sahanın halka açık olup olmadığına bakabilirsiniz. Unutmayın, bu kurallara uygun bir Quidditch maçının uzunluğudur ve sadece eğlence için oynarken sıkı bir şekilde takip edilmesi gerekmez. Daha az alan sizin için sorun değilse, daha küçük bir parkta veya hatta birinin arka bahçesinde Quidditch oynayabilirsiniz.
    • Kale direkleri orta çizgiden 18 yarda (16 m) uzaklıkta bir çizgi üzerine yerleştirilir.
    • Kaleci bölgesi orta çizgiden 12 yarda (11 m) uzaklıkta başlar ve sahanın sonuna kadar uzanır.
  2. Kale direkleri için boruları alın. Her uzunluktan 2 tane olmak üzere 6 boru ya da direğe ihtiyacınız var: 3 feet (0,91 m), 4,5 feet (1,4 m) ve 6 feet (1,8 m). Bunları yerel bir hırdavatçıda, el sanatları mağazasında ve hatta bazı oyuncakçılarda bulabilirsiniz. Doğru uzunlukta olmayan boruları kesmek için makas ya da bıçak kullanmanız gerekebilir. Direkleri yere yapıştırmak istiyorsanız, ya yaklaşık 0,25 fit (0,076 m) daha uzun yapın ya da çapa olarak bir parça inşaat demiri kullanın.
  3. adım 3 hula halkalarını borularınıza veya çubuklarınıza bağlayın.
    Hula çemberlerini borularınıza veya çubuklarınıza bağlayın. Hula halkaları için standart bir boyut yoktur. Sadece bir voleybol topunun içinden geçebileceği kadar büyük olduklarından emin olun. Hula çemberlerini borularınıza ya da çubuklarınıza bağlamak için ip ya da sicim kullanın.
  4. adım 4 kale direklerini yerleştirin.
    Kale direklerini yerleştirin. Az önce yaptığınız borular ya da çubuklar kale direklerinizdir. Sahanın her iki ucunda üç kale direği olmalıdır. 6 feet (1,8 m) uzunluğundaki kaleyi ortaya, 4,5 feet (1,4 m) uzunluğundaki kaleyi sağa ve 3 feet (0,91 m) uzunluğundaki kaleyi sola yerleştirin. Direkler arasındaki mesafeyi eşit tutun, yaklaşık 7,5 feet (2,3 m).

Rollerin Atanması

  1. adım 1 bir kaptan seçin.
    Bir kaptan seçin. Her takımın, hangi oyuncuların hangi rolleri üstleneceğine karar vermekten sorumlu bir kaptanı olmalıdır. En aklı başında olana göre bir kaptan seçebilir veya kura çekmek gibi bir şey yapabilirsiniz. Kaptan, oyunda hangi rolü (kovalayan, döven vb.) oynamak istediğini seçebilecektir.
  2. adım 2 kovalayıcılarınızı seçin.
    Kovalayıcılarınızı seçin. Her Quidditch takımında üç kovalayıcı olmalıdır. Kovalayıcılar, quaffing'i (voleybol topu) sahanın sonundaki çemberlerden atmak veya tekmelemekten sorumludur.
  3. adım 3 vurucularınızı seçin.
    Vurucularınızı seçin. Her takımın iki vurucusu olmalıdır. Vurucular, rakip takımdaki oyunculara smaçları (yakartopları) fırlatmaktan sorumludur. Bu, oyuncuları geçici olarak oyundan atacak ve takımınıza avantaj sağlayacaktır.
  4. adım 4 bir kaleci seçin.
    Bir kaleci seçin. Her takımın bir kaleciye ihtiyacı vardır. Kalecinin görevi filenin ucundaki çemberleri korumak ve diğer takımın sayı yapmasını engellemektir.
  5. adım 5 bir arayıcı atayın.
    Bir arayıcı atayın. Arayıcının görevi snitch'i yakalamaktır. Her takımın tek bir arayıcısı olmalıdır.
  6. adım 6 snitch'i taşıyacak bir kişi seçin.
    Snitch'i taşıyacak bir kişi seçin. Quidditch'te oyun, arayıcı snitch'i yakaladığında sona erer. Snitch'i yakalayan takıma 30 puan verilir. Muggle Quidditch'te bir kişi beline bir bant takar ve bu banda beyzbol topu gibi küçük bir top bağlanır. Top snitch'tir ve onu taşıyan kişi diğer takımın arayıcılarından kaçmalıdır.
  7. adım 7 bir hakem atayın.
    Bir hakem atayın. Oyunda hakemlik yapacak birini bulun. Hakemin görevi quaffle'ı (voleybol topu) havaya atarak oyunu başlatmak ve cezaları söylemektir. İyi muhakeme yeteneğine sahip ve oyunlar ve diğer etkinlikler sırasında genellikle adil olan birini seçin.
  8. adım 8 aynı renk tişörtler giyin.
    Aynı renk tişörtler giyin. Takımları birbirinden ayırmak için her iki takımın da giyeceği bir renk olmalıdır. Örneğin bir takım sarı, diğeri mavi tişört giyebilir.
  9. adım 9 rollerinizi farklılaştırmak için farklı renkte aksesuarlar ekleyin.
    Rollerinizi farklılaştırmak için farklı renklerde aksesuarlar ekleyin. Her oyuncunun herhangi bir takımdaki özel rolünü ayırt etmek için çeşitli renklerde aksesuarlar kullanılmalıdır. Ter bantları ve bandanalar gibi şeyleri tercih edebilirsiniz. Farklı pozisyonları temsil etmek için seçtiğiniz renkler size kalmış.
  10. adım 10 aşağıdaki durumlarda maksimum cinsiyet kuralına uyun're playing league quidditch.
    Lig Quidditch'i oynuyorsanız maksimum cinsiyet kuralına uyun. Okulunuz için bir takım gibi resmi bir Quidditch takımı kuruyorsanız, maksimum cinsiyet kuralına uymanız gerekir. Her takımın aynı anda sahada kendini aynı cinsiyette tanımlayan en fazla dört oyuncusu olabilir. Ancak, snitch'i taşıyan kişi oyuna girdiğinde, bu sayı beşe çıkar.
    • Bir kişinin cinsiyeti, kendisini tanımladığı cinsiyettir ve bu cinsiyet doğumda atandığı cinsiyet olmayabilir. Quidditch tüm cinsiyetlerden ve cinsiyet kimliklerinden oyuncuları kabul eder.

Oyunu Oynamak

  1. adım 1 süpürge sopalarınızla başlangıç pozisyonuna geçin.
    Süpürgelerinizle başlangıç pozisyonuna geçin. Rakip takımların süpürgeleri bacaklarının arasında olacak şekilde sahanın iki yanında durmalarını sağlayın. Oyuncular hakem oyunu başlatana kadar hareketsiz kalacaktır.
  2. adım 2 aşağıdaki durumlarda oyunu başlatmak için topları serbest bırakın're the ref.
    Hakem iseniz oyunu başlatmak için topları serbest bırakın. Hakem sizseniz, sahanın kenarına yakın bir yerde durarak oyunu başlatın. Bludger'ları (yakartop) ve quaffle'ı (voleybol topu) sahaya bırakın. Oyuncular daha sonra sahaya girebilir ve oyuna başlayabilir.
  3. adım 3 eğer çemberleri savunursanız're a keeper.
    Eğer bir kaleciyseniz çemberleri koruyun. Eğer kaleciyseniz, takımınızın çemberlerine yakın durun. Çemberlere yaklaşırsa quaffle'ı (voleybol topu) devirmeye çalışın. Diğer takımın çok fazla sayı yapmamasını sağlamak sizin görevinizdir.
  4. adım 4 eğer sayı atmaya çalışırsanız're a chaser.
    Eğer kovalayıcı iseniz sayı yapmaya çalışın. Eğer kovalayıcıysanız, oyun boyunca quaffle'ı (voleybol topu) takip edin. Quaffle'ı fırlatarak veya tekmeleyerek saha boyunca hareket ettirin ve ardından diğer takımın çemberlerine doğru fırlatın veya tekmeleyin.
    • Quaffle'ı sadece çemberlerin önünden atabilirsiniz.
  5. adım 5 eğer oyuncuları rahatsız ederseniz're a beater.
    Eğer bir dövücüyseniz oyuncuları rahatsız edin. Eğer çırpıcıysanız, göreviniz diğer oyunculara smaçör (yakan top) fırlatmaktır. Eğer bir oyuncuya bludger (yakartop) isabet ederse, oyuncu geçici olarak oyun dışı kalır.
    • Diğer vuruculara rakip takım tarafından lövye ile vurulabilir. Ancak, yenenler snitch'i taşıyan oyuncuya blöger ile vuramazlar.
    • Bir smaçörün saha dışına çıkması durumunda, hakem onu hızlı bir şekilde geri alabilir.
  6. adım 6 aşağıdaki durumlarda oyunu geçici olarak durdurun're hit by a bludger.
    Eğer bir smaçör tarafından vurulursanız oyunu geçici olarak durdurun. Bir smaçör (yakartop) tarafından vurulmanız durumunda, tuttuğunuz topları bırakın. Ayrıca süpürgenizden de inmeniz gerekir. Süpürgenize geri dönüp oyuna devam edebilmeniz için sahadaki çemberlerden birini işaretlemeniz gerekir.
    • Diğer takımlardaki vurucular da dahil olmak üzere tüm oyuncular, bir smaçör tarafından vurulduklarında oyunu bırakmalıdır. Bunun tek istisnası snitch'i taşıyan kişidir, çünkü bu kişi teknik olarak iki takımın da oyuncusu değildir.
  7. adım 7 birinin skoru takip etmesini sağlayın.
    Birinin skoru takip etmesini sağlayın. Siz veya başka bir oyuncu skoru takip etmelidir. Bir kaleci quaffle'ı (voleybol topu) diğer takımın ağından her geçirdiğinde, kendi takımı için 10 puan kazanır. Snitch yakalandığında 30 puan değerindedir.
  8. adım 8 17 dakika sonra snitch'i serbest bırakın.
    Snitch'i 17 dakika sonra serbest bırakın. Oyunun 17. dakikasından sonra, snitch'i taşıyan oyuncu sahaya bırakılmalıdır. Taşıyıcının görevi sahada koşarak her iki arayıcıdan da kaçmaya çalışmaktır.
    • Snitch'i taşıyan oyuncunun oyun sırasında sahayı terk etmesine izin verilmez, ancak arayıcılardan kaçmak için çok çalışması gerekir. Bu nedenle snitch'i taşımak için çok çevik birini seçmek önemlidir.
  9. adım 9 aşağıdaki durumlarda snitch'i takip edin're the seeker.
    Eğer arayıcı iseniz snitch'i takip edin. Eğer arayıcı iseniz, göreviniz takımınızın kazanmasına yardımcı olacağı zaman snitch'i yakalamaktır. Snitch yakalandığında oyun sona erer.
    • Unutmayın, snitch taşıyıcının bel kemerine bağlı olan toptur. Snitch'i yakalamak için topu tutmalısınız.
  10. adım 10 snitch yakalandığında oyunu sonlandırın.
    Snitch yakalandığında oyunu sonlandırın. Çoğu durumda, bir Quidditch oyunu snitch yakalandığında sona erer. Otuz puan snitch'i yakalayan takıma verilir ve skor toplanır.
  11. adım 11 beraberliği sağlamak için oyuna devam edin.
    Beraberliği sağlamak için oyuna devam edin. Nadir durumlarda, snitch yakalandıktan sonra skor berabere bitebilir. Böyle bir durumda oyuna devam edin. Quaffle'ı kullanarak 10 puan alan bir sonraki takım oyunu kazanacaktır.

Temel Strateji Kullanımı

  1. adım 1 bir arayışçı olarak skorun farkında olun.
    Bir arayıcı olarak skorun farkında olun. Takımınızın kazanmasıyla sonuçlanana kadar snitch'i yakalamak mantıklı değildir. Bu nedenle, eğer arayıcı iseniz gözünüz skor tabelasında olsun. Snitch'i yakalamak takımınızın öne geçmesini sağlayana kadar peşinden gitmeyin.
  2. adım 2 yeteneğe göre roller atayın.
    Yeteneklere göre roller atayın. Farklı roller farklı beceri setleri gerektirir. Eğer kaptan sizseniz, her bir oyuncunun özel becerilerine göre roller verin.
    • Arayıcının snitch'i takip etmesi gerekir, bu yüzden çok hızlı birini seçin. Örneğin atletizm koşan biri arayıcı olabilir.
    • Basketbol veya voleybol oynama deneyimi olan oyuncular, topu takip etmeyi, tekmelemeyi, fırlatmayı ve pas vermeyi içerdiği için iyi kovalayıcılar olabilir.
    • Yakartop veya benzeri bir oyun oynamış olan herkes iyi bir dövücü olabilir, çünkü oyunculara smaçlarla vurabilirler.
    • Futbol veya hokey gibi bir oyunda kalecilik deneyimi olan biri iyi bir kaleci olabilir.
  3. adım 3 don't get hung up on the different sized hoops if you're a chaser.
    Eğer kovalayan biriyseniz farklı boyutlardaki çemberlere takılmayın. Çemberler farklı boyutlarda olsa da, boyutlar puanlarla ilişkili değildir. Herhangi bir çember takımınız için 10 puan değerindedir. Bu nedenle, topu hangi çemberden geçireceğiniz konusunda çok fazla endişelenmeyin. Bu sadece dikkatinizi dağıtır. Sizin için erişilebilir olan herhangi bir çemberden topu geçirmeye odaklanın.
  4. 4. adım aşağıdaki durumlarda açık alanlardaki kovalayıcıları hedef alın're a beater.
    Eğer bir vurucuysanız açık alanlardaki kovalayıcıları hedef alın. Yanlışlıkla kendi oyuncunuzu bir smaçörle vurursanız, bu takımınıza zarar verecektir. Eğer sahanın kalabalık bir alanında smaçör atıyorsanız yanlış oyuncuyu vurmak kolaydır. Kovalayıcıları açık alanlarda, yakınlarda çok fazla oyuncu olmadan arayın. Bunlar bir çırpıcı olarak vurulması en kolay hedeflerdir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Quidditch seçmeleriyle nasıl başa çıkabilirim?
    Fiziksel olarak iyi durumda olduğunuzdan ve top yakalayıp atabildiğinizden emin olun. En önemlisi, bazı oyuncuların boyutları gözünüzü korkutmasın ve diğer oyuncuları küçük oldukları için küçümsemeyin (küçük insanlar harika kovalayıcılar olabilir) ve eğlenin. Çoğu takım ulusal kupaya gitmeyi önemser ama eğlenmeyi ve iyi bir atmosfer yaratmayı daha çok önemser. İnsanların ne yaptıklarına ve nasıl etkileşimde bulunduklarına dair iyi bir örnek için YouTube'da özellikle Illinois State Firebirds Quidditch takımının videolarına bakın.
  • Soru
    Bu oyunu oynamak kolay mı?
    Evet. Doğru oynandığında yoğun bir oyundur, ancak öğrenmesi ve oynaması kolaydır.
  • Soru
    Quidditch oynarken giyilecek üniformalar var mı?
    Evet. Bazı koruyucu giysiler giymeli ve isterseniz oynarken giymek için bir takım kıyafeti yapmalısınız.

Video

İpuçları

  • Quaffle olarak kullanılan voleybol topu, kavramayı kolaylaştırmak için söndürülebilir, çünkü Kavrama Büyüsü aslında mevcut değildir.
  • Quidditch'in diğer sporlar gibi vuruşları veya periyotları yoktur. Tek bir turda oynanır.