Netbol Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İlk olarak 1895 yılında İngiltere'de oynanan netball, 70'ten fazla ülkeye yayılmıştır. Çoğunlukla kadınlar tarafından oynanan bu spor basketbola benzer. 7 oyuncudan oluşan iki takım, çevresi 27 ila 28 inç (67 ila 77 cm) olan kauçuk veya deri bir topu sahanın her iki ucundaki diğer takımın kalesine atmaya çalışır. Kuralların belirlenmesinden Uluslararası Netbol Dernekleri Federasyonu sorumludur.

Adımlar

Netbol Oynamaya Hazırlanma

  1. adım 1 kapalı veya açık bir nizami netbol sahası bulun.
    Kapalı veya açık bir nizami netbol sahası bulun. Bu saha 100 feet (30,5 metre) uzunluğunda ve 50 feet (15,25 m) genişliğindedir. Sahayı üçe bölen yatay çizgiler vardır. Sahanın ortasında 3 feet (0,9 m) çapında bir daire vardır. Her iki uçta her biri 16 feet (4,9 m) yarıçapında 2 kale yarım dairesi vardır. 15 inç (38 cm) genişliğindeki kale halkası, her bir kale çizgisinin orta noktasında bulunan 10 fitlik (3 m) bir direkten yatay olarak uzanır. Potanın basketboldan daha küçük olmasının yanı sıra pota arkalığı da yoktur.
    • Eğer arka bahçenizde oynuyorsanız, bu genel büyüklükte bir saha kurmaya çalışın. Eğer sadece birkaç oyuncuyla oynuyorsanız, sadece zaman ayarlı bir müsabaka yapabilirsiniz. Örneğin, bir ortaklık 5 pas ve 2 şut yapabilir. Eğer netbol topunuz yoksa basketbol topu da kullanabilirsiniz. Ancak oyunu düzgün bir şekilde oynamak istiyorsanız fileler oldukça önemlidir, çünkü bir arka tahtası ve çok daha büyük bir halkası vardır. Ancak bir basketbol topu, netbol topundan çok daha büyük ve ağırdır, bu nedenle başka farklılıklar da olacaktır.
  2. adım 2 7 oyuncudan oluşan iki takım kurun.
    7 oyuncudan oluşan iki takım kurun. Eğer 14'ten fazla oyuncunuz varsa, bazılarını yedek olarak alın ve dönüşümlü olarak oynatın. Ayrıca oyunda kanatların olmadığı High-5 netball da oynayabilirsiniz.
  3. adım 3 oyunculara pozisyonlar verin.
    Oyunculara pozisyonlarını atayın. GS (Goal Shooter) ve GA (Goal Attack) işaretleriyle tanımlanan sadece 2 oyuncu sayı yapabilir. Diğer 5 pozisyon Kaleci (GK), Kale Savunması (GD), Kanat Hücumu (WA), Kanat Savunması (WD) ve Orta (C). Bu tanımlama harfleri her oyuncunun formasının önünde ve arkasında gösterilir.
    • Pivot, sahanın ortasındaki küçük dairede durur. Pivot, ortada olduğu için hem hücum hem de savunma oyuncusudur. Kale çemberleri dışında sahanın herhangi bir yerinde bulunmalarına izin verilir. Orta çemberin çapı on yardadır.
    • Kanat hücum pozisyonu topu kale atıcılarına aktarmaya çalışır. Sahanın üst üçte birlik kısmında rakip kaleye doğru konumlanırlar. Kanat hücum pozisyonunun kale çemberine girmesine izin verilmez.
    • Kanat savunucuları kanat hücum pozisyonuna karşı savunma yaparak topu sahanın kendi üçte birlik alanının dışında tutmaya çalışır. Kanat savunucularının orta üçte birlik alana ve kendi üçte birlik alanlarına girmelerine izin verilir ancak kale çemberine girmelerine izin verilmez.
    • Kale hücumu pozisyonunun kaleye şut atmasına ve ayrıca kale çemberindeki kale atıcılarına pas vermesine izin verilir. Bu oyunculara orta üçte birlik alanda, rakip üçte birlik alanda ve kale çemberinde izin verilir.
    • Kale savunma pozisyonu, kale hücum pozisyonuna karşı savunma yapar. Gol hücumu pozisyonu ile aynı alanlarda bulunmalarına izin verilir.
    • Kale atışı pozisyonuna sadece rakip takımın kale çemberinde ve rakibin üçüncü bölgesinde izin verilir. Görevleri diğer iki hücumcu takım arkadaşlarından gelen pasları yakalamak ve kaleye şut atmaya çalışmaktır.
    • Kaleciye sadece kendi kale çemberinde ve kendi savunma üçgeninde izin verilir. Diğer oyuncuların topu almasını ve kaleye şut çekmesini engellemelidir.
  4. adım 4 kuralları bilen bir hakem bulun.
    Kuralları bilen bir hakem bulun. Eğer sadece eğlenmek için oynuyorsanız bir hakeme ihtiyacınız yoktur, ancak rekabetçi bir oyun düzenlemek istiyorsanız hakem olarak görev yapacak deneyimli bir netbol oyuncusu bulmalısınız.

Kuralları Öğrenmek

  1. adım 1 topla birlikte hiç hareket etmeyin.
    Topla birlikte hiç hareket etmeyin. Top süremezsiniz, sadece ilk bastığınız ayağınızla dönebilirsiniz. Netbolun bir numaralı kuralı topla hareket edemeyeceğinizdir. Oyunun basketbolla bazı benzerlikleri olsa da, bu kural daha çok ultimate Frisbee'ye benzer. Temel olarak, topa sahip olduğunuzda sadece dönebilirsiniz. Bir ayağınızı her zaman aynı yerde tutmalısınız.
  2. adım 2 her takımdan yedi oyuncuyu her zaman sahada tutun.
    Her takımdan yedi oyuncuyu her zaman sahada tutun. Bunun tek istisnası, hakemin bir takımdan bir oyuncuyu ihlal nedeniyle oyundan atmasıdır.
  3. adım 3 eğer savunma oyuncusuysanız topa sahip olan oyuncudan bir metre uzakta durun.
    Defans oyuncusuysanız topa sahip olan oyuncudan bir metre uzakta durun. Oyuncuya bir metreden daha yakın olamazsınız, ancak istediğiniz kadar uzak olabilirsiniz. Çok yakın durmak bir engelleme örneğidir. Başka bir oyuncunun yüzüne bakamazsınız ve zemini incelemeleri için onlara yer vermelisiniz. Bir kez yukarı ve aşağı zıplayabilir ve pası savunabilirsiniz, ancak onlara atmaları için yer vermelisiniz.
    • Bu, topu başka bir oyuncunun elinden kapamayacağınız veya alamayacağınız anlamına gelir. Topu havada yakalayabilirsiniz, ancak biri topu kontrol ediyorsa mesafenizi korumalısınız.
  4. adım 4 üç saniyelik topa sahip olma kuralına uyun.
    Üç saniyelik topa sahip olma kuralına uyun. Topu bir seferde üç saniyeden fazla tutmanıza izin verilmez. Topu düşürmek ve tekrar almak topa sahip olma süresini sıfırlamaz. Benzer şekilde, birine pas atmaya çalışır ve ıskalarsanız ve topu tekrar alırsanız, topa sahip olma süresi yine de sona ermez. Eğer topu üç saniyeden fazla tutarsanız, topu diğer takıma vermeniz gerekir. High-5 netbolda top 4 saniye tutulabilir ve GS ve GK 2 üçte bire gidebilir, orta üçte bir ve rakip kale/sizin kaleniz.
  5. adım 5 belirlenen pozisyon bölgenizde kalın.
    Belirlenmiş pozisyon bölgenizde kalın. Oyuncular pozisyonlarında kalmalıdır. Futboldaki serbest güvenlik oyuncuları gibi etrafta koşamazsınız. Pozisyonunuz için belirlenmiş bölgelerde kalmalısınız. Pozisyon listesine bakın.
  6. adım 6 topu saha içinde tutun.
    Topu saha içinde tutun. Eğer top saha dışına çıkarsa, topa en son dokunan takım topu diğer takıma vermelidir. Diğer takım topu alır ve dışarı çıktığı çizgiye gider. Bu çizgiye ulaştıklarında topu tekrar oyuna sokmak için üç saniyeleri vardır.

Netbol Oynamak

  1. adım 1 yazı tura atın.
    Yazı tura atın. Topa ilk sahip olmaya veya her takımın hangi kale ucunda başlayacağına bu şekilde karar verirsiniz. Yazı turayı atmayan kişi yazı tura havadayken onu çağırır. Eğer yazı tura söyledikleri yere gelirse, topu alırlar. Ayrıca bir atış da yapabilirsiniz. Her takımdan bir oyuncu karşılıklı durur, atış yapacakları yöne bakarlar, orta çemberde birbirlerinden bir metre uzakta dururlar. Daha sonra koç veya hakem topu aralarına atar ve topu ilk yakalayan oyuncu ilk orta pası yapıp yapmayacağına karar verir veya hangi yöne şut atmak istediğini seçebilir.
  2. adım 2 oyuna orta pas ile başlayın.
    Orta pas ile oyuna başlayın. Pivot (C) orta çemberde durur ve topu sahanın orta üçte birinde duran bir takım arkadaşına atar. Her gol atıldıktan sonra oyun başka bir orta pas ile devam eder.
  3. adım 3 bir gol atın.
    Bir gol atın. Kale çemberinin içinde dururken topu takımınızın kale halkasına doğru atarak gol atabilirsiniz. Diğer takımın GK ve GD'si bu kaleyi koruyacaktır. GA ve GS oyuncularının gol atmasına izin verilir.
  4. adım 4 cezalardan kaçınmak için oyunun majör ve minör kurallarına uyun.
    Cezalardan kaçınmak için oyunun majör ve minör kurallarına uyun. Sahada oyun sırasında karar veren ve cezaları açıklayan 2 hakem vardır.
    • Majör kurallar temas (kazara veya kasıtlı), oyunu engelleme ve rakiplerin gözünü korkutmayı yasaklar. Bir oyuncu majör bir kuralı ihlal ederse, diğer takım ihlalin gerçekleştiği yerden bir pas veya şut atarken, ihlalde bulunan oyuncu oyun dışında durmalıdır.
    • Küçük kurallar topu 3 saniyeden fazla tutmayı, topa sahipken adım atmayı, pozisyon için belirlenmiş alanın dışına çıkmayı (ofsayt) veya topu sahanın üçte birinden uzağa atmayı yasaklar. Küçük bir kuralın ihlal edilmesi durumunda, diğer takım ihlalin gerçekleştiği yerden serbest pas alır.
  5. adım 5 her biri 15 dakika süren 4 çeyrek boyunca netbol oynayın.
    Her biri 15 dakika süren 4 çeyrek boyunca netbol oynayın. Devre arasında 5 veya 10 dakikalık bir ara, birinci ve üçüncü çeyreklerden sonra da 3 dakikalık bir ara verilir. Ayrıca 6 dakika uzunluğunda 4 çeyrek de oynayabilirsiniz.
  6. adım 6 oyunu kazanın.
    Oyunu kazanın. Oyun bitmeden önce diğer takımdan daha fazla gol atarak oyunu kazanırsınız. Söylemesi yapmaktan daha kolay!

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Top bendeyken topu atmak için parmak uçlarımda zıplayabilir miyim?
    Ayaklarınız her zaman yerde kalmalıdır, aksi takdirde bu takımınıza karşı bir cezadır (adım atma olarak bilinir). Hakem aksini söylemediği sürece ayağınızı yerden kaldırmadan parmak uçlarınızda yuvarlanmanızda bir sakınca yoktur.
  • Soru
    Netbol karmaşık bir spor mu?
    Eğer yeni başlayan biriyseniz, oyunu öğrenirken ilk birkaç hafta zorlanabilirsiniz.
  • Soru
    Top rakiplerin ellerine değmeden ellerinden alınabilir mi?
    Top bir oyuncunun elindeyse ve oyuncu topu tamamen kavramışsa top elinden alınamaz.

İpuçları

  • Topu aldığınızda, bir ayağınızı yere koyun. Bazı insanlar için bir ayağı yere yapışıkmış gibi davranmak daha kolaydır.
  • Hidrasyon, oyun öncesi hazırlığın ve oyun boyunca hidrasyonun hayati bir parçasıdır ve iyi bir iyileşme için önemli bir ilk adımdır.
  • Her zaman top için bağırın.

Okuyucularımızdan İpuçları

  • Eğer bir şutörseniz, sıçrayarak atış ve isabet alıştırması yapın. Topa daha iyi kavis vermek için şut atarken dizlerinizi bükün. Bölünmüş sıçramalar sizi direğe daha yakın konumlandırabilir. Şut atmak çok pratik gerektirir, bu yüzden çalışın.
  • Savunma mı yapıyorsunuz? Topu tutan oyuncudan bir kol boyu uzakta durun ve sadece kollarınızı sallamak yerine merkezlerini izleyin. Döndüklerinde onlarla birlikte ayaklarınızı sürüyün; sizi atlatmaları veya yanlarından geçip gitmeleri daha zordur.
  • Bir pası yakalamadan önce sahayı tarayın, böylece topla nereye gideceğinizi zaten biliyor olursunuz. Gördüğünüz ilk boş takım arkadaşınıza 3 saniye içinde pas verin. Gerekirse, birini sarsmak için bir kez fake atın.
  • Oyunların ve antrenmanların yanı sıra, takım olarak bazı ekstra alıştırmalar yapın. Mükemmel pas zamanlaması veya farklı oyunlara karşı savunma üzerinde çalışın. Senkronize olmak herkesi yükseltir.
  • Topu yakaladığınızda iki ayağınızın üzerine inin. Bu şekilde, adım attığınız için çağrılmadan her iki ayağınızın üzerinde dönebilirsiniz. Dizlerinizi bükmek de darbeyi emmeye yardımcı olur.
  • Pas verin ve topu ellerinizle yakalayın, çok alçak veya çok yüksek değil. Göğüs pasları size kontrol ve hassasiyet sağlar. Pas vermeden önce göz teması kurun.