Dış Defans Nasıl Oynanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Amerikan futbolunda dış defans oyuncusu (OLB) pozisyonu, savunma hattındaki en çeşitli ve zorlu pozisyonlardan biridir. Defans oyuncularının sahada kaplaması beklenen alanın miktarı nedeniyle, sorumlulukların çeşitliliği diğer birçok pozisyondan daha fazladır. Bu durum, tek bir pozisyon olan dış defans oyuncusu arasında bile defans oyuncusu tiplerinin daha fazla bölünmesine neden olmuştur.

Adımlar

Güçlü Taraf Dış Defans Oyuncusu

  1. adım 1 formasyonun güçlü tarafında oynayın.
    Formasyonun güçlü tarafında oynayın. Formasyonun güçlü tarafındaki dış defans oyuncusu genellikle Sam olarak adlandırılır. Hücum merkezini (topa vuran) orta çizgi olarak kullanan bir hücumun güçlü tarafı, genellikle güçlü taraf oyuncuları arasında hücumun sıkı ucuyla birlikte daha fazla oyuncunun dizildiği taraftır.
  2. adım 2 öndeki blokçuları alın.
    Öndeki blokçuları alın. Öndeki hücum blokçuları savunmayı oyalamaya çalışacak ve savunma hattını yönlendirerek koşucu bekler veya tight end'ler için boşluklar açacaktır. Savunma hattının geri kalanına ek olarak Sam'in de lider blokçular tarafından yaratılan ve korunan boşlukları kapatmaya yardımcı olması gerekir. Öndeki blokçularla başa çıkmanın anahtarlarından biri, bir defans oyuncusunun bir blokçuyla temas kurduğu ve ardından uygun pozisyonunu korurken bağlantıyı kestiği 'vur ve kurtul' manevrasıdır.
    • Bunun için doğru duruş, ayakların omuz genişliğinin biraz üzerinde öne bakmasını, ağırlığın ayak toplarında olmasını, sırtın düz, başın yukarıda ve dizlerin bükülü olmasını gerektirir.
    • Öndeki ayağın yan tarafıyla temas kurun. Dengeyi korumak için, öndeki ayakla aynı taraftaki omuz, ön kol veya el ile blokçuya temas edin.
    • Kalçaları alçak tutun ve sadece üst vücut gücüyle değil bacaklarla blokçuyu yukarı doğru itin.
    • Kalçaları ve duruşu alçak tutarak, defans oyuncusu aynı şekilde pedlerini de alçak tutabilir, bu da blokçunun altına girmesine ve kökünü sökmesine yardımcı olur, böylece blokçuyla bağlantısını kesmesine ve oyun için bir sonraki hareketi yeniden değerlendirmesine izin verir.
    • Pedlerin altından geçip hücum blokçularının arasından geçmek için pozisyon almak dış defans oyuncuları için çok önemlidir çünkü temas ettikleri tackle ve guardlar genellikle belirgin ağırlık avantajlarına sahiptir.
  3. adım 3 koşucu bekini kontrol altına alın.
    Koşucu arkasını kontrol altına alın. Eğer bir oyun kurucu koşu oyunu istiyorsa, bu topu koşucuya vereceği ve onun da savunma hattında bir delik bulmaya çalışacağı anlamına gelir. Sam'in görevlerinden biri de savunma hattındaki böyle bir boşluğu doldurarak koşucuyu yakalamak ve güçlü tarafa geçmesini engellemektir.
  4. adım 4 sıkı ucu koruyun.
    Sıkı ucu koruyun. Sam'in koşu oyununda koşucuyu korumanın yanı sıra, genellikle hücum dizilişinin güçlü tarafında oynayan sıkı ucu da korumaya adapte olması gerekir. Oyuna bağlı olarak, tight end'in görevi savunma hattının oyun kurucuyu bloke etmesini engellemeye yardımcı olmak, savunma hattını bloke ederek koşucu için bir delik açmaya yardımcı olmak veya oyun kurucunun geniş bir alıcıya pası tamamlamak için zamanı olmadığında bir çıkış alıcısı olarak açılmak olabilir. Sam neredeyse her oyunda tight end'le karşı karşıya gelir, bu nedenle herhangi bir oyunda tight end'in aldığı role hızlı bir şekilde adapte olmalıdır.
    • Sıkı ucun bir çıkış alıcısı olarak açılmayı başarması ve oyun kurucunun ona bir pas tamamlaması durumunda, Sam'in görevi de pas tamamlanır tamamlanmaz sıkı uca müdahale etmektir.

Zayıf Taraf Dış Linebacker Oynamak

  1. adım 1 geri koşucuları koruyun.
    Geri koşucuları koruyun. Zayıf taraf defans oyuncusu (genellikle Will olarak adlandırılır) hiçbir şekilde daha zayıf bir oyuncu değildir, sadece dar uç için endişelenmek zorunda kalmadan daha az kapsanan taraftan oynar. Topu alan bir koşucu, oyuna bağlı olarak genellikle dizilişin zayıf tarafına doğru kesebilir, bu durumda Will'in görevi topun ilerlemesini engellemek ve durdurmaktır.
    • Will'ler genellikle güçlü taraf dış defans ve orta defans oyuncularından biraz daha hafif ve hızlıdır. Diğer ikisi baş ve ikinci blokçulara vuran çekiçlere benzerken, Will'in görevi içeri girip topla oynamaktır.
  2. adım 2 koşucu beklere veya beklere atılan pasları önleyin.
    Koşucu beklere ya da beklere atılan pasları önleyin. Birçok oyunda, oyun kurucunun daha uzun bir pası tamamlayamadan sorun yaşadığını hissetmesi durumunda bir koşucu bekin veya bek oyuncusunun arka alandan çıkıp çıkış alıcısı olarak görev yapması gerekebilir. Bu durumlarda Will'in görevi pası engellemek için oyun kurucuyu korumak ya da en azından pas tamamlandıktan hemen sonra oyun kurucuyu yakalamaktır.
  3. adım 3 oyun kurucuya saldırın.
    Oyun kurucuya saldırın. Topa saldırmak için savunma hattının geri kalanı tarafından yaratılan boşluklardan yararlanmak Will'in görevi olduğundan, zayıf taraftaki dış defans oyuncuları oyun kurucu hücumlarından adil bir pay alırlar.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Orta defans oyuncusu ne yapar?
    Orta defans oyuncusunun odak noktası ya oyun kurucuya hücum etmek ya da bir alıcıyı veya bek oyuncusunu korumaktır.
  • Soru
    Bir defans oyuncusunun ihtiyacı olan tüm egzersizler nelerdir?
    Defans oyuncuları oyun kurucuya hücum etmek, pasları karşılamak ve koşuları durdurmak içindir. İyi bir defans oyuncusu olmak için güç, çeviklik ve hızın iyi bir kombinasyonuna ihtiyacınız vardır. Defans oyuncuları güçlü bir alt vücuda ve güçlü bir karına sahip olmalıdır. Ancak blokçuları geçmek ve top taşıyıcıyı yakalamak için güçlü bir üst vücuda da sahip olmalıdırlar. Bazı iyi egzersizler arasında bench press, deadlift, squat, power clean, ağırlıklı mekik ve bacak presleri yer alır. Bunlar güç için yapabileceğiniz bazı egzersizlerdir. Kuvvet antrenmanına ek olarak, daha fazla dayanıklılık kazanmak için koşu yapmanızı tavsiye ederim.

İpuçları

  • Bazı koçlar (NFL takımlarında bile) Wills ve Sams yerine sol ve sağ defans oyuncularını tutmayı tercih eder, bu da oyuncuların her iki rolde de akıcı olmasını gerektirir.
  • Çalım atarken kalçalarına ya da altlarına vurun ve onları sarın. Sonra ayaklarınızı sürün ve onları yere indirin. Yere düşerseniz, çelme takmak için top taşıyıcının ayaklarını ve bileklerini tutun.
  • Topa dikkat edin. Çok açık ama yine de önemli.

Uyarılar

  • Başınızı yukarıda tutmayı unutmayın. Başınız aşağıdayken temas etmek ciddi yaralanmalara neden olabilir.
  • Bu özellikle temas ağırlıklı bir pozisyondur. Yaralanmalardan kaçınmak için oyuncularla doğru formda temas kurun ve yaralanmalar, özellikle de şüpheli beyin sarsıntıları için tıbbi yardım alın.