Paddleball Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Paddleball, raketbola benzeyen eğlenceli bir kapalı alan raket oyunudur. Oyunun amacı raketinizle bir topa vurarak topun duvardan sekip sahaya geri dönmesini sağlamaktır. Kuralları öğrendikten ve raketle rahat ettikten sonra, paddleball oynamak basittir.

Adımlar

Başlarken

  1. adım 1 2 veya 4 oyuncu ile oynayın.
    2 veya 4 oyuncu ile oynayın. Paddleball'da sadece 2 oyuncu (tekler) veya 4 oyuncu (çiftler) ile oynayabilirsiniz. Çiftler oynuyorsanız, 2 kişilik 2 takıma ayrılın. Aksi takdirde, diğer 1 oyuncuya karşı oynayın.
  2. adım 2 oynamak için bir paddleball sahası bulun.
    Oynamak için bir paddleball sahası bulun. Standart bir paddleball sahası 40 feet (12 m) x 20 feet (6,1 m) boyutlarında 4 duvarlı bir odanın içindedir. 'Ön duvar' ya da topun vurulduğu duvar 20 feet (6,1 m) uzunluğunda ve 20 feet (6,1 m) yüksekliğinde olmalıdır.
    • Sahanın üzerinde açıkça işaretlenmiş çizgiler bulunmalıdır. Ön ve arka duvarların ortasında 'kısa çizgi' bulunmalıdır. Ardından, kısa çizginin 5 fit (1,5 m) önünde 'servis çizgisi' bulunmalıdır. Son olarak, kısa çizginin 5 fit (1,5 m) arkasında 'karşılama çizgisi' bulunmalıdır.
    • Paddleball sahaları olup olmadığını görmek için yerel spor salonunuzu veya eğlence merkezinizi kontrol edin.
  3. adım 3 kürekleri dağıtın ve kimin önce başlayacağını belirlemek için yazı tura atın.
    Kürekleri dağıtın ve ilk kimin başlayacağını görmek için yazı tura atın. Her oyuncu paddleball için özel olarak tasarlanmış ahşap bir küreğe ihtiyaç duyacaktır. Yazı turayı kazanan oyuncu ya da takım birinci ya da ikinci olmak istediğini seçer. Karar verdikten sonra, servis atabilmeleri için topu ilk giden oyuncuya veya takıma verin.
    • Paddleball için özel olarak tasarlanmış ağır bir kauçuk top kullanın. Top 6 feet (1,8 m) yükseklikten bırakıldığında havada sadece yaklaşık 3,5 feet (1,1 m) sekmelidir.

Topa Servis Atmak

  1. adım 1 servis bölgesinde durun's your turn to serve.
    Servis atma sırası size geldiğinde servis bölgesinde durun. Servis bölgesi, servis çizgisi ile kısa çizgi arasındaki alandır. Servis atarken tamamen bu bölgenin içinde olmalısınız. Eğer çiftler halinde oynuyorsanız, takım arkadaşınız servis bölgesinin içinde sizinle birlikte dursun ve sırtı yan duvarlardan birine dönük olsun.
  2. adım 2 topu bir kez sektirin ve servis atmak için raketinizle vurun.
    Topu bir kez sektirin ve servis atmak için raketinizle vurun. Topu servis alanı içinde sektirmelisiniz ve top sekerken başınızın üzerine çıkmamalıdır. Eğer top servis alanında birden fazla sekerse, servis dışı kalırsınız ve servisi kaybedersiniz. Raketinizle topa vurduğunuzda, ön duvara vurmak istersiniz, böylece top yere değmeden kısa çizginin üzerinden geri seker. Eğer top yere değmeden kısa çizginin üzerinden sekmezse, servis atmış olursunuz.
    • Top ön duvardan sektikten sonra yan duvarlardan birine çarparsa ve yere değmeden kısa çizgiyi geçerse, servis hala iyidir.
  3. adım 3 servis atarsanız servisi diğer oyuncuya veya takıma paslayın.
    Servis atarsanız servisi diğer oyuncuya veya takıma paslayın. Top diğer oyuncuya veya takıma geçmeden önce iyi bir servis atmak için sadece bir şansınız vardır. Servis atarsanız, karşılama çizgisinin arkasına geçin ve diğer oyuncunun veya takımın servis atmasını bekleyin. Topu servis alanında iki kez sektirmenin ve topu kısa çizginin üzerinden ribauntlayamamanın yanı sıra, servis atmanın birkaç yolu daha vardır:
    • Top ön duvardan sektikten sonra tavana çarparsa.
    • Top ön duvardan sektikten sonra ve yere çarpmadan önce arka duvara çarparsa.
    • Top ön duvardan sektikten sonra ve yere çarpmadan önce her iki yan duvara çarparsa.

Topun Alınması

  1. adım 1 alıcı çizgisinin arkasında durun's not your serve.
    Servis size gelmediğinde karşılama çizgisinin arkasında durun. Topu karşıladığınızda, top ön duvardan sekip kısa çizgiyi geçene kadar karşılama çizgisinin arkasında kalmalısınız.
  2. adım 2 topa bir kez vurun's over the short line before it bounces twice.
    Top iki kez sekmeden önce kısa çizgiyi geçtiğinde topa vurun. Servis atan oyuncunun servisi iyiyse ve top kısa çizginin üzerinden sekerse, sizin (veya çiftler oynuyorsanız takım arkadaşınızın) top iki kez sekmeden önce ön duvara geri vurmanız gerekir. Eğer top iki kez sekerse, turu kaybedersiniz. Topa vurursanız ve top ön duvardan sekip kısa çizgiyi geçerse, artık topu alma sırası servis atan oyuncudadır (ve çiftler oynuyorsanız takım arkadaşlarındadır).
  3. adım 3 diğer oyuncu veya takım topa vurursa topu tekrar almaya hazırlanın.
    Diğer oyuncu veya takım topa vurursa topu tekrar almaya hazırlanın. Eğer top iki kez sekmeden önce ön duvardan ve kısa çizginin üzerinden başarılı bir şekilde sekerse, artık tekrar karşılayıcı sizsiniz. Bir oyuncu veya takım topu alamayana kadar oyun bu şekilde devam eder. Bir oyuncu veya takım topu karşılayamadığında, servis o turda servis atmayan oyuncu veya takıma gider.

Sayı Yapma ve Oyunu Kazanma

  1. adım 1 sadece siz veya ekibiniz olduğunda puanınıza bir puan ekleyin's serve.
    Sadece sizin veya takımınızın servisi olduğunda skorunuza bir puan ekleyin. Sadece servis atan oyuncu veya takımın o tur için puan kazanma şansı vardır. Diğer oyuncu veya takım sadece servis atan oyuncunun sayı kazanmasını engellemeye çalışır.
    • Örneğin, bir turda karşılayan sizseniz ve servis atan topu karşılayamazsa, kimse puan alamaz. Sonra servis atma sırası size gelir ve bir puan kazanma şansınız olur.
  2. adım 2 servis atan oyuncu veya takım turu her kazandığında 1 puan verin.
    Servis atan oyuncu veya takım turu her kazandığında 1 puan verin. Paddleball'da bir seferde sadece 1 puan kazanabilirsiniz. Servis atan oyuncu veya takım bir tur kazandığında, toplam puanlarına 1 puan eklerler.
  3. adım 3 siz veya rakibiniz 21 puan kazanana kadar oynayın.
    Siz veya rakibiniz 21 sayı kazanana kadar oynayın. 21 puana ilk ulaşan oyunu kazanır. Başka bir oyun oynamak isterseniz, her iki oyuncu veya takım da tekrar 0 puandan başlar.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Rakibim fileye veya duvara yakınsa ve rakibimin kafasının üzerinden vurmak istiyorsam ne tür bir vuruş kullanmak iyi olur?
    Lob vuruşu topu başınızın üzerinden vurur, böylece rakibiniz topu almak için geri koşmak zorunda kalır.
  • Soru
    Rakibim fileye ya da duvara yakınsa ve ben de onların üzerinden vurmak istiyorsam ne tür bir vuruş kullanmak iyi olur?
    Kick servis iyi bir vuruş olabilir. Kick servis, topa yukarı doğru vurarak ve bileğinizi kırarak belirli bir miktarda topspin vurduğunuz bir vuruştur. Top daha sonra filenin üzerinden yükseğe çıkar ve servis kutusuna düşer.

İpuçları

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Paddleball sahası
  • Kürekler
  • Top