Ping Pong (Masa Tenisi) Nasıl Oynanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ping-pong olarak da bilinen masa tenisi, iki veya dört oyuncu tarafından oynanabilen heyecan verici bir spordur. Eğlence amaçlı oyuncular bile nispeten hızlı bir şekilde oldukça yetenekli hale gelebilir; profesyonel düzeyde masa tenisi gerçekten görülmeye değerdir. Bu makalede pinponun temel kuralları ve nasıl kazanılacağına dair ipuçları yer almaktadır.

Adımlar

Oyunu Oynamak

  1. adım 1 birlikte oynayacak birini bulun.
    Birlikte oynayacak birini bulun. Muhtemelen sizin beceri seviyenizde veya biraz daha iyi olan ve tercihen agresif bir şekilde rekabetçi olmayan biriyle oynayarak başlamak istersiniz. Bu şekilde, nasıl oynanacağını öğrenirken eğlenebilirsiniz. Teke tek oynayabilir veya çiftler olarak bilinen iki kişilik iki takımla oynayabilirsiniz. Ve eğer masa tenisi toplarına, küreklere ve masaya erişiminiz yoksa masaya sahip birini istersiniz!
    • El-göz koordinasyonunuz üç bacaklı kör bir köpekle aynı seviyedeyse, bir duvara karşı alıştırma yapmaya başlayıp top ve raketin birlikte nasıl çalıştığına aşina olmak isteyebilirsiniz. En iyisi duvara dayalı bir masada oynamaktır, bilginiz olsun.
    • Turuncu veya beyaz ve 40 mm boyutunda selüloit veya plastik toplarla oynamak veya pratik yapmak istiyorsunuz. Masa 2,74 metre (9,0 ft) uzunluğunda, 1,525 metre (5,0 ft) genişliğinde ve 0,76 metre (2,5 ft) yüksekliğinde olmalıdır. Ping pong küreklerinin aslında kurallara uygun bir boyutu yoktur. Küçük kürekleri başarılı bir şekilde kullanmak zordur ve daha büyük kürekler çok ağırdır ve hantaldır. Ancak ahşap ve kauçuktan yapılmış olmalı ve yarışma kürekleri iki renkte (kırmızı ve siyah) olmalıdır.
  2. adım 2 küreği nasıl tutacağınızı bilin.
    Küreği nasıl tutacağınızı bilin. Küreği kavramak için yaygın olarak kullanılan iki stil vardır: kalem tutuşu (penhold) ve sallama tutuşu. Küreği nasıl tuttuğunuzdan bağımsız olarak, bileğinizin serbestçe hareket etmesine izin vermek için gevşek bir şekilde tutmanız önemlidir. Raketi gevşek tutup tutmadığınızı anlamak için iyi bir test, bir arkadaşınızdan raketi tutarken elinizden çekmesini istemektir. Yumruğunuz sapın etrafında sıkılıysa, geri dönüşler için kuvvetinizin çoğu bileğinizden değil kolunuzdan gelecektir ve o kadar isabetli olamayacaksınız. Her iki tutuş da roket bilimi değildir:
    • Kalem tutuşu ile raketinizi tıpkı bir kalemi tutar gibi tutarsınız. Shakehand tutuşunda ise elinizi küreğin sapına sanki onunla tokalaşıyormuşsunuz gibi yerleştirir ve parmaklarınızı gevşekçe küreğin etrafına sararsınız. Burada önemli olan sizin için en doğal olanı yapmaktır.
  3. adım 3 önce kimin servis atacağına karar verin.
    İlk servisi kimin atacağına karar verin. Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu (ITTF) resmi kurallarına göre, ilk servis atacak oyuncuyu seçme hakkı 'kura' ile belirlenir (yazı tura atmak veya kura çekmek vb.) ve kazanan oyuncu ilk servisi atıp atmayacağını veya hangi tarafta oynayacağını seçer. Eğer kazanan servis atmayı ya da karşılamayı seçerse, rakip oyuncu ya da takım masanın hangi tarafında oynayacağını seçer ya da tam tersi olur.
    • Ancak çoğu eğlence amaçlı pinpon oyununda, ilk servis atacak kişi masanın arkasında duran ve topu sol veya sağ eline koyan bir oyuncu tarafından belirlenir. Daha sonra rakibinden topun hangi elinde olduğunu tahmin etmesini ister ve eğer doğru tahmin ederse ilk servisi atar ya da tam tersi olur.
  4. adım 4 topa servis atın.
    Topa servis atın. Bitiş çizgisinin gerisinden, top serbest elinizden dikey olarak en az 16 cm (6 inç) fırlatılmalı ve ardından raketle vurularak önce masanın sizin tarafınıza bir kez çarpması ve ardından filenin üzerinden geçerek rakibinizin tarafına çarpması sağlanmalıdır.
    • Eğer tekler oynuyorsanız, servis atan oyuncu masanın rakibin tarafındaki herhangi bir noktasına servis atabilir ve rakibin de bunu geri çevirmesi gerekir. Eğer çiftler oynuyorsanız, servis sağdaki kişiden başlayarak siz ve partneriniz arasında döndürülür ve top önce masanın sizin tarafınızın sağ yarısında sekmeli ve ardından çapraz korttan rakibinizin tarafına gönderilmelidir.
    • Servis her iki sayıda bir taraf değiştirir. İki sayı verildikten sonra rakibiniz - ya da çiftlerde, rakip takımda servis atan oyuncuyla çapraz kortta olan kişi - servis atmaya başlar. İki puan daha verildikten sonra, ilk servis atan (veya çiftlerde partneri) servis atar.
    • Aksi takdirde yasal olan bir serviste top fileye çarparsa, servis 'let' olur ve puan verilmeden servis tekrarlanır. Birçok eğlence amaçlı oyuncu art arda 2 letten sonra sayıyı servis atan oyuncunun karşısındaki oyuncuya verirken, masa tenisinde servis atılabilecek let sayısında bir sınır yoktur; letlerden asla sayı kazanılmaz.
    • Birçok eğlence amaçlı oyuncu, oyun sayısında kaybeden kişinin servis atan oyuncu olacağı şekilde oynasa da, gerçekte oyun bitene veya 10-10'luk bir deuce skoruna ulaşılana kadar her iki serviste bir servis değişmeye devam eder; oyun sayısında veya maç sayısında, rakibinizin servisiyle veya servisinizde bir hatayla sonuçlanan bir servis hatası nedeniyle kaybetmek aslında mümkündür.
  5. adım 5 topu geri gönderin.
    Topu geri gönderin. Servis atıldıktan veya geri döndükten sonra top file üzerinden veya etrafından masanın rakip tarafındaki herhangi bir noktaya geri gönderilebilir. Top sizin tarafınızda bir kez sektikten sonra, ancak iki kez sekmeden veya yere ya da masanın dışındaki herhangi bir nesneye çarpmadan önce iade edilmelidir.
    • Eğer top filenin üzerinden geçip rakibinizin tarafına çarparsa, top hala oyundadır ve rakibiniz topu iade etmelidir.
  6. adım 6 puan verin.
    Sayı puanları. Let olmayan her ralli için bir puan verilir ve kimin servis attığına bakılmaksızın her iki rakip de puan kazanabilir. İşin özü şu:
    • Servisiniz fileye girerse, rakibin tarafına çarpmadan masadan çıkarsa veya (çiftlerde) rakibin tarafının yanlış yarısına çarparsa, karşılayan rakip veya takım bir puan alır.
    • Yasal bir dönüş yapmazsanız (yukarıda açıklandığı gibi - top fileye gider veya masanın rakibinizin tarafına çarpmazsa) rakibinize bir puan verilir.
    • Yasal bir servis veya dönüş alırsanız ve raketinizle topa birden fazla kez vurursanız veya vücudunuzla topa dokunursanız, rakibinize bir sayı verilir. Rakibinizin servisi veya dönüşü masanın sizin tarafınıza isabet etmezse, top size çarpsa veya masanın ucunu geçtikten sonra yakalasanız bile yine de puan alırsınız.
    • Boştaki elinizle masaya dokunursanız veya masayı hareket ettirirseniz, rakibiniz bir sayı kazanır.
  7. adım 7 oyunu kazanın.
    Oyunu kazanın. Birçok kişi 21 veya 15'e kadar oynamayı sever (her 5 puanda bir değişen sunucu), bu eğlence amaçlı oyun için iyidir. Ancak resmi kurallara göre oyun 11 sayıya kadar oynanır (her 2 sayıda bir sunucu değiştirilerek). Kazanmak için iki sayı farkla önde olmak gerekir. Oyuncular veya takımlar 10-10 veya 20-20'de berabere kalırsa, normal servis sırası devam eder, ancak servis her iki sayıdan sonra yerine her sayıdan sonra taraf değiştirir.
  8. adım 8 tekrar oynayın.
    Tekrar oynayın. Onaylanmış müsabakalarda, maçları beş oyundan üçünü kazanan oyuncu veya takım kazanır. Oyuncular her oyundan sonra taraf değiştirir ve ayrıca beşinci oyunda (beşinci oyun gerekliyse) bir oyuncu veya takım beş sayı aldığında taraf değiştirirler.
    • İlk servis atan takım veya oyuncu da her oyunda değişir. Genel olarak, her şey mümkün olduğunca eşit kalır. Hiçbir oyuncu diğerine karşı avantajlı olmamalıdır.

Becerilerin Geliştirilmesi

  1. adım 1 sürekli pratik yapın.
    Sürekli pratik yapın. Tutarlı pratik yaparak hızlı bir şekilde oldukça iyi bir pinpon oyuncusu olabilirsiniz. Başlangıçta pratik yapmanız gereken en önemli şeyler gözünüzü toptan ayırmamak, doğru zamanlamayı hissetmek ve topu alçakta tutmaktır.
    • Raketinizi ilk elinize aldığınız andan itibaren, servis edildiği andan raketinize çarptığı ana kadar topu gözlerinizle takip etmek için bilinçli olarak çaba göstermelisiniz.
    • Zamanlamanız pratikle daha iyi hale gelecektir - sadece buna alışmanız gerekir - ancak topu yakından izlemenin yanı sıra dinlemeniz de yardımcı olur.
    • Topu alçakta tutmak - fileye vurmadan - muhtemelen yeni başlayanlar için ustalaşması en zor beceridir. Aynı zamanda en önemli becerilerden biridir, çünkü yüksek bir top rakibiniz tarafından kolayca ezilebilir. Raketinizi mümkün olduğunca yatay tutmaya çalışın ve bileğinizi topa enerji vermek ve onu yönlendirmek için kullanın. Genel olarak, top ne kadar hızlı hareket ederse, onu alçak tutmak o kadar kolay olur.
  2. adım 2 güçlü bir backhand ve forehand geliştirin.
    Güçlü bir backhand ve forehand geliştirin. Masa tenisinde iyi olmak istiyorsanız topa vücudunuzun her iki tarafından da vurabilmeniz gerekir ve genellikle el değiştirmek pratik değildir, bu nedenle hem forehand hem de backhand vuruşlarınızda rahat olun.
  3. adım 3 topa spin vermeyi öğrenin.
    Topa spin vermeyi öğrenin. Bu, topa vurulduğu anda bileği yanlara veya yukarı-aşağı hareket ettirerek yapılır. Karşı spin yapmak için topa kendi spininizi verin. Boş zamanınız varsa, bunu bir duvara karşı uygulayın ve sizin için neyin işe yaradığını deneyin.
    • Topu doğradığınızı düşünün - top size doğru inerken alt tarafını kesmek gibi. Bu topu döndürecek, yavaşlatacak ve yeni bir yörüngeye fırlatacaktır. Bunu forehand ve backhand vuruşlarınızla deneyin.
  4. adım 4 rakibinizin yükseğe vurduğu toplara vurun.
    Rakibinizin yükseğe vurduğu toplara vurun. Topa smaç vurmak (smaç veya smaç olarak da adlandırılır), topun geri döndürülemeyecek kadar hızlı gitmesini sağlamak için topa kuvvetle vurmayı gerektirir. Smaç güçlü bir silahtır, ancak ilk başta doğru kullanmak zor olabilir ve smaçlarınızın başlangıçta fileye veya masanın diğer tarafına gittiğini görebilirsiniz. Yine de denemeye devam etmekten korkmayın. Eninde sonunda başaracaksınız.
    • Bu voleybola benzer. Topa bir kez vurduğunuzda, şut çektiğinizde veya smaç vurduğunuzda rakibinizin topu oyunda tutması neredeyse imkansızdır. Bu, geliştirdiğinizde en çok kullandığınız becerilerinizden biri ve rakibiniz için en sinir bozucu olanı olacaktır.
  5. adım 5 öldürücü bir servis geliştirin.
    Öldürücü bir servis geliştirin. Hızlı bir servis veya bol spinli bir servis, daha iyi oyuncularla karşılaştığınızda oyununuzun anahtarı haline gelebilir. Eğer rakibinize kolay bir servis attırırsanız, dönüşünde raket bulabilirseniz şanslısınız demektir. Kolay bir servis, ona toparlanıp geldiğini bile göremeyeceğiniz bir smaçla sizi patlatması için zaman verir.
    • Sıralamada yükseldikçe hız kesinlikle önemlidir, ancak nişan almayı ve isabeti de korumalısınız. Gittikçe daha iyi oldukça, topun nereye gideceğini ve her vuruşta nasıl davranacağını tahmin edebileceksiniz.
  6. adım 6 rakibinize üstünlük sağlayın.
    Rakibinize üstünlük sağlayın. Daha iyi bir rekabetle karşılaştığınızda, topa sert vuruyor olsanız bile rakibinizin hata yapmasını bekleyemezsiniz. Oyunun kontrolünü ele geçirerek ve rakibinizin masada çok fazla hareket etmesini sağlayarak hataları zorlamalısınız. Sağ taraftan bir vuruş yapabilir ve ardından hızlı bir şekilde sol tarafa başka bir vuruş yapabilirseniz, rakibinizin topu almasını engelleyebilirsiniz. Smaç görüntüsü verip ardından topa smaç basmak veya sağ-sol düzenine girip ardından sağa doğru art arda iki veya üç atış yapmak gibi hileler de rakibinizin dengesini bozabilir ve smaç için pozisyon almasını sağlayabilir.

Ciddi Olmak

  1. adım 1 profesyonellerin yaptığı gibi yapın.
    Profesyonellerin yaptığı gibi yapın. Profesyonel oyuncular genellikle masadan biraz daha geride dururlar ve siz de daha hızlı rallilere girmeye başladığınızda bunun iyi bir teknik olduğunu görebilirsiniz. Top o kadar hızlı ve sert geliyordur ki, daha geride durmak ralliye devam etmenin tek yoludur. Ve rakibiniz bir tarafı tercih ediyorsa, siz de aynı tarafı tercih etmelisiniz.
    • Duruşa ek olarak, bazen farklı ekipmanlara da sahip olurlar. Çok çeşitli pinpon kürekleri mevcuttur ve yerel spor indirim mağazanızdaki ucuz olanlar yeni başlayanlar için yeterli olsa da, daha ileri seviyeye geldiğinizde kendi özel küreğinizi almak isteyebilirsiniz.
  2. adım 2 stratejinizi seçin.
    Stratejinizi seçin. Bir süre oynadıktan sonra, güçlü ve zayıf yönlerinizin neler olduğunu otomatik olarak fark edeceksiniz. Ardından, güçlü yönlerinizi öne çıkaran ve zayıf yönlerinizi azaltan bir strateji seçeceksiniz. İşte dört yaygın oyuncu tarzı:
    • Kontrol oyuncuları. Adlarından da anlaşılacağı gibi, her zaman kontrol sahibi olmayı severler ve bu nedenle nadiren risk alırlar. Çok sık şut atmazlar ve geleneksel kalırlar.
    • Defansif oyuncular. Bu tip oyuncular kendi oyunlarına odaklanmak yerine rakiplerinin hata yapmasını sağlamaya çalışır. Topspin rallilerine girmek yerine topları daha çok kesmeye ve itmeye eğilimlidirler.
    • Ofansif oyuncular. Bu oyuncular genellikle oldukça agresiftir, topspin ve tutarlılığa odaklanırlar. Topu çok iyi yerleştirebilir ve spini net bir şekilde anlayabilirler.
    • Güçlü oyuncular. Burada kandırmaca yok, güçlü oyuncular rakiplerini çelmelemek için çoğunlukla hıza güvenirler.
  3. 3. adım kim olduğunuzu bilin're playing.
    Kiminle oynadığınızı bilin. Rakibinizle oynarken, onun ne tür bir oyuncu olduğunu anlayabilirsiniz. Genellikle belirli bir vuruş türünü tercih edecekler ve her zaman varsayılan bir oyun tarzına geri döneceklerdir. İşte bakmanız gereken bazı şeyler:
    • Kontra sürücü vuruşu, sekmenin tepesinde topla sağlam bir temas (çok az veya hiç spin yok) yapıldığında gerçekleşir. Bunu tercih eden bir oyuncu, forehand ve backhand vuruşları arasında hızlıca karar vermesi gereken bir orta masa vuruşu ile en iyi şekilde mağlup edilir.
    • Chop vuruşu, topun inişi sırasında alt tarafının kesilmesidir. Spin miktarı değişebilir. Bununla mücadele etmek için orta çalışın ve hepsinden önemlisi sabırlı olun. Vuruşlarınızı dönüşümlü olarak yapmak rahat olmalarını engelleyecektir.
    • Blokçular savunma oyuncularıdır. Hücum etmekten hoşlanmazlar, bu yüzden onları zorlayın. Kısa ve uzun atışlar arasında geçiş yapın ve stilinizi değiştirin. Onlar zorunda kalsın diye tüm gücünüzü kullanmayın.
    • 'Loop', bacaklarınızdan başlayıp omuzlarınızı düşürerek topu hafifçe yukarı doğru iten ve alttan falso veren bir vuruşla sonlanan bir vuruştur. Bu oyuncuyla karşılaşırsanız agresif olun. Savunma yapmalarını sağlayın, ki bu genellikle onların uzmanlık alanı değildir.
    • Raketi penholding pozisyonunda tutan oyuncular genellikle çok güçlü forehand vuruşlara ve daha zayıf backhand vuruşlara sahiptir. Ancak bunu bildikleri için genellikle çok iyi ayak hareketlerine sahiptirler. Backhand vuruşlarını oldukça geniş bir alana yaymanız ve çeşitlendirmeniz gerekir, böylece masanın kenarında kalmayı bilmezler. Buna ek olarak, artık RPB tutuşunu (Reverse Penhold Backhand) kullanan penhold oyuncuları da vardır, bu da penhold tutuşunun geleneksel olarak sahip olduğu backhand zayıflığını ortadan kaldırır.
  4. adım 4 elinizin altında birkaç farklı taktik bulundurun.
    Elinizin altında birkaç farklı taktik bulundurun. Kiminle oynadığınızdan bağımsız olarak, kafanızın içinde birkaç fikrin olması iyi bir fikirdir. Sürpriz unsuru bu oyunda inanılmaz derecede önemlidir. Bunu yakalayın ve galibiyet sizin olsun.
    • Spin ve vuruşlarınızı çeşitlendirdiğinizden emin olun. İyi oyuncular sizi bir kitap gibi okuyabilir ve bir sonraki adımda ne yapacağınızı tam olarak bilirler. Topa nasıl vurmayı sevdiğinizi, nereye vurmayı sevdiğinizi ve farklı kurulumlarla nasıl başa çıktığınızı görürler. Bundan kaçınmak için stilinizi çeşitlendirin. Spininizi, topa verdiğiniz yüksekliği ve vuruşlarınızda kullandığınız hızı değiştirin. Onları diken üstünde tutun.
    • Topu rakibinizin 'güç alanının' dışına yerleştirin. Eğer 'shakehand' tutuşa sahip bir rakiple karşı karşıyaysanız, rakibin güç bölgesi forehand'inin bir kol mesafesinde ve backhand'inde vücuduna yakındır. Ortada ve dışarıda oynamak (kasıtlı olarak) rakibinizin zayıflıklarını sıfırlayabilir. Ancak bu rehberin sözüne güvenmeyin - zayıf noktaları kendiniz arayın!
  5. adım 5 biraz arka plan çalışması yapın.
    Biraz arka plan çalışması yapın. Ping pong bazı çevrelerde çok ciddiye alınır. Biraz ilham arıyorsanız, çevrimiçi videolara bakın - eğitimler, turnuvalar veya başka türlü. Belki bir sonraki durağınız Olimpiyatlar olur!
    • Ping pong saatlerce pratik yapmayı gerektiren bir spordur. Bölgenizdeki kulüpleri veya ligleri arayın veya rekabetçi olmak isteyen bir grup ilgili arkadaş bulun. Başlangıçta çok az beceri gerektirdiğinden, oynamaya istekli insanlar bulmak genellikle zor değildir.
    • Bu işi ciddiye alırsanız, enerjik ve uyanık olduğunuzda en iyi şekilde oynarsınız. Bu nedenle her zaman bol bol uyuyun ve iyi beslenin! Tüm duyularınızın %100'de olması gerekir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Rakibim top masanın kendi tarafına çarpmadan önce havaya vurabilir mi?
    Her oyuncu topa ancak top masanın kendi tarafında sektikten sonra vurmalıdır. Topa sekmeden önce vurulursa, bu bir 'vole' olarak kabul edilir ve sayı rakibe verilir. .
  • Soru
    Servis çapraz olmak zorunda mı?
    Eğer çiftler oynuyorsanız, servis çapraz olmalıdır. Düz servis atarsanız sayıyı kaybedersiniz. Tekler oyununda herhangi bir yere servis atabilirsiniz.
  • Soru
    Masa tenisinde nasıl puan kazanabilirim?
    Puan kazanmanın iki yolu vardır. Topu rakibinize vurduğunuzda ve rakibiniz topu size geri veremediğinde puan kazanırsınız. Ayrıca rakibiniz topa saha dışından vurduğunda da puan alabilirsiniz.

Video

İpuçları

  • Bu oyunda sportmenliğin de gerekli olduğunu biliyor muydunuz? Rakibinize gülümsemeyi ve topu dışarı attığınızda ya da çok uzağa servis attığınızda 'özür dilerim' demeyi unutmayın. Evet, bu sayılır.
  • Sert vuruş yaparken, topun yolu çapraz bir şekilde ilerleyecek şekilde vurun. Bu daha fazla mesafe ile sonuçlanacaktır, ancak iyi bir vuruş yapmak için hala yeterli kuvvet vardır.
  • Mümkün olduğunca, bu oyunu rüzgarın topunuzu yoldan çıkarabileceği açık hava ortamlarında oynamaktan kaçının. Bu biraz can sıkıcı olabilir çünkü top beklediğiniz yere düşmeyebilir. Rüzgarın oyunu bozamayacağı bir spor salonunda veya büyük bir odada oynamayı tercih edebilirsiniz.

Uyarılar

  • Eğlence amaçlı bir oyun oynamadan önce rakibinizle kurallar üzerinde anlaştığınızdan emin olun. Farklı insanlar bazen farklı kurallar kullanabilir ve oyundan önce her şey açıksa tartışmalardan kaçınabilirsiniz.
  • Oyuna 'masa tenisi' yerine 'ping-pong' derseniz yetenekli oyuncular sizi ciddiye almayabilir.
  • Pinpon topuyla vurulmak canınızı yakabilir. Yara izleri bırakabilir (özellikle öldürücü pinpon oynarken bunun farkında olun).
  • Kendinizden uzaktaki bir topa vurmaya çalışırsanız ve belinizle masaya vurursanız gerçekten acı verici olabilir. Belinizin çok fazla incinmemesi için topa yavaşça vurmaya çalışın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Ping-pong top(lar)ı (Onları oldukça fazla kaybedeceğinizi göreceksiniz.)
  • Ping-pong raketi
  • Ping-pong masası, file dahil
  • Bir rakip (Eğer gerçek bir oyun oynuyorsanız)
  • Masalar ve oyuncular için boş bir alan.