Bir Barda veya Tavernada Bilardo Nasıl Oynanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir bar veya pub'da bilardo oynamak çok eğlencelidir. Sadece potansiyel olarak harika rakiplere erişiminiz olmakla kalmaz, aynı zamanda sıcak ve davetkar bir ortamdasınızdır. Ayrıca, kazandığınızda size içki ısmarlayabilecek nispeten tutsak bir izleyici kitlesine de sahipsiniz. Bununla birlikte, bar veya pub bilardosu söz konusu olduğunda birkaç zorluk vardır. Oyunun kuralları bazen düşündüğünüzden daha az net olabilir. Kurallar bulunduğunuz bölgeye göre değişebilir ve çok az insan turnuva bilardosunun kurallarına harfiyen uyar. Ancak, sonuçta, insanların bir barda veya pubda bilardo oynadığı hemen hemen her yerde saygı duyulan bazı temel kurallar vardır.

Adımlar

Kendinizi Bar veya Meyhane Kuralları ile Tanıştırma

  1. adım 1 çoğu insanın uyacağı gibi temel havuz kurallarını öğrenin.
    Çoğu insan uyacağı için temel havuz kurallarını öğrenin. İnsanlar aksini belirtmedikçe, temel bilardo kurallarına uyacaklardır. Bir barda veya pub'da ya da başka bir yerde oynamadan önce bu temel bilardo kurallarını bilmelisiniz. Bunlar
    • Atışınızı söyleyin.
    • Moladan sonraki atış, mola sırasında bir top içeri girmiş olsa bile renk sahipliğini belirleyen atıştır.
    • Atışın sayılması için önce kendi renginize vurmanız gerekir. Eğer başka bir oyuncunun topuna vurursanız, atış sayılmaz.
    • Eğer 8'li topa vurursanız, bu kural dışı bir atış olur (son 8'li top atışı olmadığı sürece).
  2. adım 2 bulunduğunuz yere bağlı olarak bazı kural değişiklikleri olabileceğini bekleyin.
    Bulunduğunuz yere bağlı olarak bazı kural değişiklikleri olabileceğini bekleyin. Farklı bölgeler ve ülkeler genellikle kural farklılıklarına sahiptir. Bir oyunu oynamayı kabul etmeden önce bölgesel kural farklılıklarının farkında olmak iyi bir uygulamadır. Bu şekilde, hiçbir şey sizin için sürpriz olmayacaktır.
    • Gönüllü olmadan önce bardaki insanlarla kurallar hakkında konuşun.
    • Bir bara gitmeden önce yerel kuralları internetten araştırın.
    • Oynamayı düşündüğünüz bar ya da pub'da kuralların asılı olup olmadığına bakın.
  3. adım 3 resmi turnuva kurallarından bazılarının genellikle aşağıdakiler için geçerli olmadığını anlayın  bar= pool.=
    Bazı resmi turnuva kurallarının genellikle 'bar bilardosu' için geçerli olmadığını unutmayın. Bar bilardosu genellikle iyi oyuncuların oynadığı bir oyundur. Bu önemlidir, çünkü bar bilardosu oyuncular tarafından ciddiye alınan nispeten rahat bir bilardo oynama yöntemidir.
    • Resmi turnuva kurallarına göre oynayacağınızı düşünerek bir bara veya pub'a gitmeyin.
    • Barlarda bilardo oynayan çoğu kişi nispeten standart kurallara göre oynar, ancak kuralların nasıl yorumlandığı veya takip edildiği konusunda da geniş bir çeşitlilik vardır.
    • Oyunun ne tür kurallara uymasını beklediklerini anlamak için kime karşı oynuyorsanız onunla konuşun.
  4. adım 4 sahiplenin...
    Kazanırsanız masayı sahiplenin. Çoğu zaman, son oyunu kazanan kişi esasen masanın 'sahibidir'. Bu, o kişiyle oynamadan önce anlamanız ve saygı duymanız gereken bir dizi şey anlamına gelir.
    • Kazanan bir sonraki oyunda oynayacaktır.
    • Kazanan genellikle ilk oyuna başlar ya da bir sonraki oyunda ilk olup olmayacağına karar verir.
    • Kazanan, bir sonraki oyun için özel veya özel kurallar ilan edebilir.
  5. adım 5 bir oyun sırası olup olmadığını sorun.
    Bir oyun sırası olup olmadığını sorun. Çoğu zaman bir barda, oynamak için bekleyen çok sayıda insan olacaktır. Birinin önüne geçmediğinizden emin olun. Birinin önüne geçmek sadece kaba bir davranış olarak görülmekle kalmaz, aynı zamanda sizi bir kavgaya da sürükleyebilir.
    • Oynayan kişiye sıradaki kişinin kim olduğunu sorun.
    • Oynamak için bekleyenlerin bir listesi olup olmadığını görmek için kara tahtaya bakın.
    • Oynamak için bekleyen başka insanlar varsa kibar ve sabırlı olun.
  6. adım 6 başlamadan önce ek kurallar üzerinde anlaşın.
    Başlamadan önce ek kurallar üzerinde anlaşın. Herhangi bir 'ev kuralı' veya 'yerel kural' oyun başlamadan önce belirtilmeli ve üzerinde anlaşmaya varılmalıdır. Herhangi bir 'ev kuralı' varsa, muhtemelen oyuna başladığınızda bu kurallar size nispeten hızlı bir şekilde bildirilecektir.
    • Masanın sahibi olan kişiye yaklaşın ve 'Hey, oynamak isterim. Bilmem gereken özel kurallar var mı?' diye sorun.
    • Evet derlerse, tüm kuralları anladığınızdan emin olun.
    • Anlamadıysanız, onlardan kuralı açıklamalarını isteyin.
    • Kuralları hatırlayamayacağınızı düşünüyorsanız yazın.

Bir Rakibe Karşı Yarışmak

  1. adım 1 topları kurallara ve geleneklere uygun olarak rafa dizin.
    Topları kurallara ve geleneklere uygun olarak sıralayın. Çoğu barda, topların turnuvalarda olduğu gibi sıralanması gerekmez. Birçok kişi topları rastgele dizer. Ancak, bir barda veya pub'da topları sıralarken yapmanız gereken bazı şeyler vardır:
    • Belirli bir sıra veya renk bazlı sıralama konusunda endişelenmeyin.
    • Tek gereklilik, 8 numaralı topun ortadaki üç topun en önünde olmasıdır.
    • Çoğu kişi 1'i öne koyar.
    • Arka köşelerden birine bir şerit yerleştirmek de iyidir.
  2. adım 2 yerel kurallar gerektiriyorsa tam atışınızı söyleyin.
    Yerel kurallar gerektiriyorsa atışınızı tam olarak söyleyin. Hedef topun cebe giderken hangi toplara dokunduğu da dahil olmak üzere atışınızı tam olarak söyleyin. Bu oyunun çok önemli bir unsurudur ve atışınızı söyleyebiliyorsanız söylemelisiniz. Ancak, bardaki birçok oyuncu affedicidir ve atış çağrısı isteğe bağlı olabilir. Eğer isteğe bağlı değilse, unutmayın:
    • Topu yaparsanız ama tam olarak söylediğiniz gibi yapmazsanız, sıranızın geri kalanını kaybedersiniz, ancak top içeride kalır (hey, bu bir bar masası). Bir cebe giderken bir raya dokunmak tesadüfidir ve faul değildir.
    • Kötü batmış bir topa 'slop' denir.
    • Belirgin bir düz vuruş türünü çağırmak gerekli değildir.
    • Atışınızı tam olarak söylemek bir bar veya pubda çok önemlidir. Atışları söyleyebilmek aynı zamanda iyi oyuncuları o kadar da iyi olmayan oyunculardan ayıran şeydir.
  3. adım 3 moladan sonra renginizi seçin.
    Kırdıktan sonra renginizi seçin. Rafa dizilmiş topları kırdıktan sonra renginizi seçebilirsiniz. Topları kim kırarsa önce kendi rengini seçer. Daha sonra ikinci oyuncuya diğer renk atanır.
    • Mola sırasında bir top batırılmış olsa bile masa genellikle moladan sonra açık kabul edilir, bu nedenle atıcı ikinci atışında herhangi bir rengi seçebilir.
    • Eğer başka bir topu batıramazsanız, oyunculardan biri adil bir atış yapana kadar masa hala açıktır.
    • Renginizi belirleyen bir top batırılmadan önce (ilk atışta veya iki atışta) yasal olarak herhangi bir kombinasyona vurabilirsiniz (8'li topu kullanmak hariç).
  4. adım 4 önce kendi renginize vurun.
    Önce renginize vurun. Renginiz (düz veya çizgili) belirlendikten sonra, 8'li top atışı hariç her atışta önce kendi renginize vurmalısınız. Rakibin topu üç top kombinasyonunun ortasında olabilir. Çoğu zaman, önce rakibinizin rengine vurursanız, atış geçersiz sayılır ve sıranızı kaybedersiniz.
  5. adım 5 8'li topa vurmaktan kaçının.
    8'li topa vurmaktan kaçının. 8'li topa asla ilk vuruş yapılamaz (tabii ki onu batırmaya çalışmak dışında). Bir kombinasyonda, karambolde vb. ilk olarak isteka topuna vurulamaz. Aslında, 8-top hiçbir şekilde kullanılmamalıdır (son atışınızda hedef top olana kadar).
    • Yasal bir kombinasyonda, karambolde, atışta 8-topun kullanımına ilişkin kurallar bardan bara, bölgeden bölgeye değişir.
    • Çoğu zaman oyuncular tarafından üzerinde anlaşmaya varılan oyun öncesi kurallardan biri veya mekana bağlı olarak belirlenen oyun kurallarıdır.
    • 8-top asla tarafsız değildir.
  6. adım 6 8-topun kazandığı vuruşları yapın't carom or kiss.
    8'li topun karambol yapmayacağı veya öpüşmeyeceği vuruşlar yapın. Karambol, isteka topunun diğer iki topa art arda çarpmasıdır. Istaka topunu sadece kendi renk topunuzdan karambol yapabilir veya öpebilirsiniz. Istaka hedef topunuza çarptıktan sonra, hedef top rakibin topundan karambol yapabilir.
  7. adım 7 çizmemeye çalışın.
    Çizmemeye çalışın. Çizmek, isteka topunun bir cebe girmesidir. Eğer çizerseniz, sıranızı kaybedersiniz. Çizmeyin, çünkü rakibiniz sizden bir adım önde olacaktır. Sadece kendi renginizdeki topların cebe girmesi için elinizden geleni yaptığınızdan emin olun.
  8. adım 8 bir çizikten sonra isteka topunu baş noktasının arkasına yerleştirin.
    Bir çizikten sonra isteka topunu baş noktasının arkasına yerleştirin. Istaka topu baş noktasının arkasına yerleştirilir (masanın karşısındaki baş ipi - karodan karoya). Hedef topun merkezi kafa ipini geçmiş olmalıdır. Bu kural çoğu bar ve tavernada standarttır.
  9. adım 9 doğrudan bölmelerden kaçının.
    Doğrudan bölmelerden kaçının. Doğrudan bölmeler, isteka topuyla aynı anda iki topa ateş ettiğiniz ve temas ettiğiniz zamandır. Genellikle yasa dışıdırlar. Doğrudan bölmeler, 8'li topu veya rakibin nesne topunu içerdiğinde her zaman tartışmalıdır. Mümkünse doğrudan bölmelerden kaçının.
    • Herhangi bir resmi oyunda, hedef topunuza rakibin topundan sonra veya tam o anda vurmak, ilk olarak 'split' olarak adlandırsanız bile asla yasal değildir.
    • Doğrudan bölme aynı zamanda 'karışık bölme' olarak da bilinir.
    • Yasal 'karışık split' diye bir şey yoktur. Bu karışık 'split' atış için yerel kurallar bardan bara, bölgeden bölgeye vs. değişir.
    • Çoğu zaman oyuncular tarafından üzerinde anlaşmaya varılan oyun öncesi kurallardan biridir veya mekana bağlı olarak belirlenen oyun kurallarında yer alır.
  10. adım 10 8 topunuzu başka bir topa vurmadan batırın.
    8-topunuzu başka bir topa vurmadan batırın. 8-top atışınız temiz bir vuruş olmalıdır - bu da diğer oyuncunun topuna vuramayacağınız anlamına gelir. Bu belki de oyununuzun en önemli atışıdır, bu yüzden berbat etmeyin. Ayrıca, ev kurallarına bağlı olarak, 8-top atışınız bir çizik ise, oyunu kaybedeceğinizi de unutmayın.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Siyah topa atış yaparken önce rakibinizin topuna vurursanız ne olur?
    Faul. Giderler.
  • Soru
    WPA kuralları, standart bir faulden sonra rakibin isteka topunu sadece baş ipinin arkasına değil, masanın herhangi bir yerine koyabileceğini söylemiyor mu?
    Evet, WPA kuralları böyle diyor. Ancak, bu kurallara bir barda saygı gösterilmeyebilir. Rakibinizle konuşun.
  • Soru
    Bar bilardosunda yasal savunma atışları yapmanıza izin verilir mi?
    Bar bilardosunda yasal savunma atışlarına izin verilmesi çok yaygındır. Yine de bunun bilardo salonunun yerel/özel kurallarıyla eşleştiğinden emin olun.

İpuçları

  • Bir bar ortamında bir turnuvada oynuyorsanız, 8 topu cebe atarken bir karambol atışına izin verilir. Bazı yerlerde atışı 'temiz' yapmanız gerektiği söylenir ancak para oyunları genellikle bu kuralı kullanmaz.