Bir Profesyonel Gibi Bilardo Nasıl Oynanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir profesyonel gibi bilardo oynamak için iyi bir ıstakaya, akıcı bir vuruşa ve hassas bir hedefe ihtiyacınız vardır. İster sıradan bir bilardo oyuncusu olun ister başarılı olmak isteyin, bu makale size bilardoda daha iyi olmak için ihtiyacınız olan temel araç setini verecektir.

Adımlar

Uygun Formun Korunması

  1. adım 1 el pozisyonunuzu kontrol edin.1El pozisyonunuzu kontrol edin.
    • Avuç içiniz yukarı bakacak şekilde ıstakanın kalın ucunu baskın elinizde tutun. Sargı üzerinde ıstakanın eşit olarak dengelendiği noktayı bulun. Istakanızı bu noktanın yaklaşık 1 inç gerisinden kavrayın.
    • Baskın olmayan elinizin baş ve işaret parmağıyla bir daire çizin. Istakayı dairenin içinden geçirin ve orta parmağınızın üst kısmına, boğumun arkasına yerleştirin. Üçayak benzeri bir destek oluşturmak için 'serçe', yüzük ve orta parmak uçlarınızı açın.
    • Elinizin sırt kısmını masanın üzerine yerleştirin. Elinizin diğer tarafını biraz daha yukarı kaldırın.
  2. 2Uygun duruş pozisyonunu alın.
    • Baskın olmayan elinizle aynı tarafta olan ayağınızı öne yerleştirin.
    • Diğer ayağınızı öndeki ayağın yaklaşık 2 fit (60 cm) arkasına yerleştirin.
    • Atışınızı engellememesi için vücudunuzu masadan biraz uzağa çevirin.
    • Kendinizi masaya yakın konumlandırın ancak çok yakın olmasın. Daha fazla kontrol için atışlara biraz eğilmek istersiniz.
    • Doğru form, ıstakanın vuruş sırasında doğrudan çenenizin altında olmasını gerektirir. Profesyonel bir bilardo oyuncusunun formunu acemi bir bilardo oyuncusununkiyle karşılaştırırsanız, profesyonel oyuncu vuruş sırasında ıstakası doğrudan çenesinin altında olacak şekilde başını daima aşağıda tutacaktır, bu da 'topun üzerinde olmak' olarak bilinir.

Topa Vuruş

  1. 1Her atıştan önce ıstakanın ucunu boya fırçasıyla tebeşir sürüyormuş gibi tebeşirleyin. Istakanın üstündeki tebeşiri bükmekten kaçının.
  2. 2Maksimum kontrol için ıstakanızı masaya paralel tutun.
  3. 3Topa yaklaşırken yavaş yavaş hızlanın. Topa hızlı bir vuruşla vurmak yerine kolunuzu bir yüzme havuzundaki suyun içinde hareket ettirdiğinizi düşünün. Daha uzun bir vuruş topa daha fazla ivme kazandırır.
  4. 4Takibinizi düz ve rahat tutun. Istaka yoluna devam etmeli ve neredeyse topun başlangıç pozisyonundan önce masaya çarpmalıdır. Istakanız, ucu topa gerçekten vurana kadar yavaşlamamalıdır.
  5. 5Atıştan sonra yerde kalın. Bu pozisyon, topun açısını ve vurduğu diğer topların yönünü analiz etmenizi sağlar. Ayrıca yanlışlıkla sıçramalı bir hareket yaparak vuruşun sapmasına neden olmamanızı sağlar.
  6. 6Kendinizi rahat hissedene kadar toplara gerçekten vurmadan vuruş pratiği yapın.

Hedefinizi Mükemmelleştirmek

  1. 1Cebe sokmak istediğiniz topun yanında görünmez bir top hayal edin.
  2. 2İstakanızı hedefin üzerine yerleştirin. Istakayı, ıstaka topunun hemen üstünden hedefe paralel bir çizgi oluşturacak şekilde açın.
  3. 3Istakanızı geri alın ve ucunu masanın üzerine görünmez topun (gerçek topun yanında hayal ettiğiniz top) merkezinin olacağı yere yerleştirin. Topu ve cebi hizaladığınızda yaptığınız açıyı koruyun.
  4. 4Istakanın ucunu masanın üzerinde tutun. Istakanın geri kalanını, ıstaka beyaz topun üzerine gelene kadar sağa veya sola doğru çekin. Artık diğer topu batırmak için beyaz topa vurmanız gereken açıya sahipsiniz.
  5. 5Atışınızı az önce hesapladığınız açıya göre ayarlayın. Beyaz topun ortasına vurarak diğer topla temas etmesini sağlayın.
  6. 6Her iki elinizi de kullanabilir hale gelene kadar her zaman baskın olmayan elinizle oynamaya başlayın. Bu, mevcut oyunu kazanma olasılığınızı azaltacak ancak gelecekteki oyunları kazanma olasılığınızı artıracaktır. Bazen bilardoda, baskın elinizle garip bir açı oluşturacak bir atış yaparsınız, ancak baskın olmayan elinizle her zaman oynarsanız, bu garip atışlar için sadece o atışlar için yaptığınızdan daha hızlı beceri kazanacaksınız. Aslında, beceri bir görevden başka bir göreve bir şekilde aktarılır; her şeyi baskın olmayan elinizle yaparsanız, diğer aktivitelerde olduğu gibi sadece baskın olmayan elinizle bilardo oynamanıza kıyasla baskın olmayan eliniz bilardo için daha hızlı beceri kazanacaktır.

İyi Bir Bilardo Istakası Seçmek

  1. 1İstakanın sargısını veya poposunu hissedin.
    • Büyük elleriniz varsa daha büyük bir şal, küçük elleriniz varsa daha küçük bir şal seçin. En önemli nokta, ellerinizde iyi hissettiren bir sargı bulmaktır.
    • Elleriniz terliyorsa, emilim için İrlanda ketenine sarılmış bir ıstaka seçin. Aksi takdirde, deri bir sargı veya sargısız bir ıstaka seçin.
  2. 2Şaftı kontrol edin. Çoğu şaftın çapı 12 mm ila 13 mm arasındadır. En sık seçilen boyut 13 mm olsa da, daha küçük bir şaft, daha küçük ellere sahip kişiler için köprü pozisyonunu daha rahat hale getirebilir.
  3. 3Profesyonel konikliği ölçün. Şaft, ıstakaya doğru konikleşmeye başlamadan önce 10' ila 15' boyunca çapını korur. Daha kısa bir koniklik size daha sıkı bir vuruş sağlar.
  4. 4-İstaka ağırlığını bilin. Çoğu oyuncu 19 ila 20 ons arasında bir ağırlık seçer.
  5. 5Istaka uzunluğunu kontrol edin. Çoğu ıstaka 57' veya 58' uzunluğundadır, ancak farklı uzunluklarda özel sipariş verebilirsiniz.
  6. 6İstakanızın ucunu seçin. Istaka uçları deriden yapılır ve genellikle orta ila sert olarak derecelendirilir. İyi aşınan bir uç, topu daha iyi kontrol etmenizi sağlar.
  7. 7Hiçbir parçanın gevşek olmadığından emin olun. Gevşek parçalar atışlarınızdaki enerjiyi emecek ve topa iyi vurma yeteneğinizi engelleyecektir.

Topluluk Soruları ve Cevapları

  • SoruDüz bir ıstaka ucu yuvarlak bir ıstaka ucundan daha mı iyidir? Hafifçe yuvarlatılmış bir ıstaka ucu daha iyidir. Istaka topu üzerinde daha iyi kontrol sahibi olursunuz.
  • SoruBir sonraki atışım için nasıl hazırlanmalıyım? Bu esas olarak isteka topunu nasıl konumlandıracağınızı öğrenmekle ilgilidir. İnternette bu konuda size yardımcı olabilecek sayısız 'isteka topu kontrolü' veya 'bilardo pozisyonu' videosu bulunmaktadır. Konumlandırmanın ana unsurları, bir sonraki atışınızda hangi topu hedeflediğiniz, vuruş hızınız, ihtiyacınız olan doğru İngilizce/spin ve isteka topunu istediğiniz konuma yerleştirmek için rayları kullanmakla başlar, böylece bir sonraki atışınızı kolayca yapabilirsiniz. Biraz pratik ve çalışma/uygulamadan sonra, bir sonraki vuruşunuz için konumlandırmayı anlamaya ve uygulamaya başlamalısınız.
  • SoruYer sorunum var, bu yüzden küçük sopalar kullanabilir miyim? Elbette kullanabilirsiniz! Istakalar sadece tek bir boyutta gelmez. Alabileceğiniz en küçük boy 54 inçtir.

İpuçları

  • Kendinizi yenmeyin. Teknik önemlidir, ancak asıl işiniz sakin kalmak ve zihinsel olarak odaklanmaktır.
  • Bir eğitmen bulun ve temel tekniğinizi geliştirin. Erken aşamada sağlam tavsiyeler hayal kırıklığından kaçınmanıza ve oyundan daha fazla keyif almanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, bilardo kariyeriniz boyunca geliştirdiğiniz kötü alışkanlıkları düzeltmek zorunda kalmazsınız.

Uyarılar

  • Birçok ev ıstakası ucuz malzemeler ve aşırı kullanım nedeniyle hasar görmüş veya eğrilmiştir.
  • Yabancılarla bahis oynamaktan kaçının. Yabancılar kötü bilardo oyuncuları gibi görünerek sizi 'kandırabilir'. Ancak, sizinle bahse girdikten sonra, aniden mükemmel bilardo becerileri geliştirirler, böylece bahsi kaybedersiniz.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bilardo ıstakası
  • Bilardo masası
  • Bilardo topları
  • Tebeşir