Paten Derbisi Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Roller derby, tutkulu oyuncuları ve hayranları olan hızlı tempolu, yoğun bir spordur! Patenler üzerinde bir pistte oynadığınız tam temaslı bir spordur ve öğrenmesi çok kolaydır. Yerel roller derby takımınıza katılmayı düşünüyorsanız veya sadece arkadaşlarınızla bir oyun oynamak istiyorsanız, oyunun kurallarını hızlı bir şekilde öğrenebilir ve hemen başlayabilirsiniz! İyi olduğunuzdan emin olun paten kaymak Paten derbisi oynamaya başlamadan önce becerilerinizi geliştirin.

Adımlar

Takımınızı, Ekipmanınızı ve Parkurunuzu Seçme

  1. adım 1 oynamak için 5 kişi bulun ve her oyuncuya bir pozisyon verin.1Oynayacak 5 kişi belirleyin ve her oyuncuya bir pozisyon verin. Bir roller derby takımı aslında takım arkadaşlarına mola vermek için gerektiğinde oyuna girip çıkan 14 oyuncudan oluşur. Ancak, aynı anda pistte sadece 5 kişi bulunur. Pozisyonlar aşağıdaki gibidir:
    • 1 Jammer. Jammer'lar sürüyü geçerek takımlarına puan kazandırırlar.
    • 1 Pivot. Pivotlar blokçularla aynı işi yapar, ancak biri yıldızı onlara geçirirse jammer olabilirler.
    • 3 Engelleyiciler. Engelleyiciler sıkışan oyuncunun sürüyü geçmesini engellemeye çalışır.
  2. adım 2 profesyonel bir oyun için hakemlik yapacak birini bulun.2Profesyonel bir maç için hakemlik yapacak birini bulun. Eğer bir ligde oynuyorsanız, o zaman bir hakeme de ihtiyacınız olacaktır. Hakem, her iki takıma da ceza vermekten ve uygulamaktan sorumludur. Ancak, arkadaşlarınızla sadece eğlence için oynuyorsanız, o zaman bir hakeme sahip olmak isteğe bağlıdır. Oyun sırasında kuralları kendiniz uygulayabilirsiniz.
    • Profesyonel bir paten derbisi oyununda hakem, verdiği cezanın türünü belirtmek için birkaç el işareti kullanır. Ancak, sadece eğlenmek için oynuyorsanız bunları öğrenmenize gerek kalmayacaktır!
  3. adım 3 herkesin uygun ekipmana sahip olduğundan emin olun.3Herkesin uygun ekipmana sahip olduğundan emin olun. Her takım üyesinin roller derby oynamak için bir çift patene ihtiyacı olacaktır. Paten derbisi aynı zamanda sert bir spordur, bu nedenle oyuncuların aşağıdakiler de dahil olmak üzere koruyucu ekipman giymeleri gerekecektir:
    • Bir kask (Jammer'ların kasklarında bir yıldız, pivotların kasklarında ise bir eğik çizgi bulunur).
    • Ağız koruyucu
    • Bilek korumaları
    • Dirsek pedleri
    • Dizlikler
    • Kaplumbağa kabuğu sütyen (isteğe bağlı)
    • Yastıklı şort (isteğe bağlı)
    • Çene, kaval kemiği ve burun koruyucuları (isteğe bağlı)
    • Dizleriniz ve ayak bilekleriniz için destekler (isteğe bağlı)
    • Kuyruk kemiği koruyucusu (isteğe bağlı)
  4. adım 4 düz bir pistte veya eğimli bir pistte oynayın.4Düz bir pistte veya banklı bir pistte oynayın. Düz bir pist, pistin sınırlarını belirleyen çizgilerin yanı sıra pistin düz kısımları boyunca 2 set çizginin bulunduğu oval şekilli bir pisttir. Çizgiler oyuncular için başlangıç alanını gösterir. Yan yatmış bir pist de aynı şekilde kurulur, ancak pist tüm yol boyunca hafif bir açıdadır, bu da oyuncuların daha hızlı kaymasını sağlayabilir.
    • Yerel roller derby takımınızın kendi banklı pisti olmadığı sürece büyük olasılıkla düz bir pistte oynamanız gerekecektir.

Yarışmaya Başlama

  1. adım 1 engelleyicileri ve pivotları pistin düz kısmına yerleştirin.1Engelleyicileri ve pivotları pistin düz kısmına yerleştirin. Her iki takımın engelleyicileri ve pivotları toplu olarak sürü olarak bilinir. Sıkışma sırasında hiçbir zaman birbirlerinden 10 fitten (3,0 m) daha uzakta olamazlar. Oyun başladığında, sürü pistin 1 tarafının düz kısmındaki 2 çizgi arasında konumlanmalıdır ve birbirlerinin sıkışan oyuncularını engellemek ve kendi sıkışan oyuncularının geçmesine yardımcı olmak için çalışırken hepsi birlikte ilerleyecektir.
  2. adım 2 her sıkışma başlamadan önce sinyal bozucuları grubun arkasına yerleştirin.2Her sıkışma başlamadan önce karıştırıcıları grubun arkasına yerleştirin. Sıkıştırıcılar her zaman diğer tüm oyuncuların arkasında başlar. Bunun nedeni, amaçlarının puan kazanmak için grup içinde ilerlemek olmasıdır. Her takımın karıştırıcısının, takımlarına puan kazandırmak için karıştırma başladığında sürüyü geçmesi gerekecektir.
  3. adım 3 patenciler hareket etmeye başladıktan sonra sıkışma için zamanlamaya başlayın (2 dakika).3Patenciler hareket etmeye başladıktan sonra sıkışma için zamanlamaya başlayın (2 dakika). Sıkışma başladığında zamanlayıcı da başlar. Her sıkışma 2 dakika sürer ve sıkışma yapan patenciler sürüyü geçerek takımları için mümkün olduğunca çok puan kazanmaya çalışmalıdır.
  4. adım 4 1 sıkışma bittikten sonra yeni bir sıkışma başlatın.4Bir sıkışma bittikten sonra yeni bir sıkışma başlatın. 1. sıkışma bittikten sonra, son sıkışmadan 30 saniye sonra yeni bir 1. sıkışma başlar. Bir roller derby oyununda 30 dakikalık iki devre vardır ve her devre 15 sıkışmadan oluşur. İkinci 30 dakikalık devrenin sonunda en fazla puana sahip olan takım oyunu kazanır.
  5. adım 5 oyun sırasında en fazla üç adet 1 dakikalık mola alın.5Oyun sırasında en fazla üç adet 1 dakikalık mola alın. Her takımın gerektiğinde kullanabileceği üç adet 1 dakikalık mola hakkı vardır. Bunları oyuncuların strateji konuşmak için zamana ihtiyaç duydukları anlara saklamak en iyisidir. Eğer takımınız mola almak isterse, pistteki takım üyelerinizden birinin hakeme veya diğer takıma 'mola!' diyerek mola çağrısı yapmasını sağlayın. Bu, sıkışmalar arasındaki süreyi sadece 30 saniye yerine 1 dakika 30 saniyeye uzatacaktır.
    • Saatin sıkışmalar arasında çalışmaya devam ettiğini, bu nedenle sıkışmalar arasındaki 30 saniyelik aralıkların her birinin toplam oyun süresinin bir parçası olarak sayıldığını unutmayın. Ancak, takımınız mola alırsa, 1 dakikalık mola oyun toplamına dahil edilmez.
  6. 6. adım gerektiğinde oyuncular arasında değişim yapın.6Gerektiğinde takaslar arasında oyuncuları değiştirin. Bir oyuncunun molaya ihtiyacı varsa, bir oyuncu sakatlanırsa veya stratejik nedenlerle bir oyuncuyu değiştirmek istiyorsanız, bunu sıkışmalar arasındaki 30 saniyelik boşlukta yapabilirsiniz. Bir oyuncu sakatlanırsa oyun hakem tarafından durdurulabilir ve sakatlanan oyuncu pistten çıkarıldıktan sonra yeni bir oyun başlar.

Takımınız İçin Puan Kazanma

  1. adım 1 sıkışan bir oyuncuysanız paketi geçmeye çalışın.1Sıkışan oyuncuysanız paketi geçmeye çalışın. Geçtiğiniz diğer takım oyuncularının her biri için takımınıza 1 puan kazandıracaksınız, böylece her geçiş için en fazla 5 puan alabilirsiniz. Bununla birlikte, diğer takımın sıkışmacısının sizinle aynı anda puan kazanabileceğini unutmayın, bu nedenle biriniz diğer sıkışmacı geçemezken geçene kadar berabere kalabilirsiniz.
    • Örneğin, sıkışan oyuncu diğer takımın blokçularını, pivotunu ve sıkışan oyuncusunu geçerse, takımına 5 puan kazandırır. Eğer sadece blokçuları ve pivotu geçerseniz ve diğer takımın sıkışmacısı sizden öndeyse, takımınıza sadece 4 puan kazandırmış olursunuz.
  2. adım 2 diğer takımı engelleyin's jammer from passing if you are a blocker.2Eğer bir blokçuysanız, diğer takımın sıkışmacısının geçmesini engelleyin. Bir engelleyici olarak ana hedefiniz diğer takımın karıştırıcısının sizi geçmesini engellemektir çünkü bu şekilde takımlarına puan kazandırırlar. Karıştırıcıyı engellemek için, kendinizi onun önünde konumlandırabilir ve hatta vücudunuzu kullanarak onu geri itebilirsiniz. Ancak, diğer takımın oyuncularına başınızla, dirseklerinizle, ön kollarınızla, ellerinizle, dizlerinizle veya ayaklarınızla vuramazsınız.
    • Örneğin, diğer takımın smaçörünü omuzlarınız ve kalçalarınızla iterek engelleyebilirsiniz, ancak diğer takımın smaçörünü engellemek için yumruklayamaz, dizleyemez, kafa atamaz veya tekmeleyemezsiniz.
  3. adım 3 yıldızı takımınıza geçirin's pivot if you cannot get through the pack.3Eğer sürüyü geçemiyorsanız yıldızı takımınızın pivotuna verin. Diğer takımın blokçularıyla mücadele ediyorsanız ve onları geçemiyorsanız, takımınızın sayı yapmasına yardımcı olmak için kaskınızdaki yıldızı takımınızın pivotuna vermek isteyebilirsiniz. Yıldız Velcro ile tutturulmuştur, bu yüzden hemen çıkar ve pivot onu kaskına takabilir. Pivot daha sonra paketi geçmeye ve sizin yerinize sayı yapmaya çalışabilir.
    • Pivotun sıkışmanın sonuna kadar yeni sıkışmacı olarak kabul edileceğini unutmayın. Sıkışan oyuncu daha sonra bir sonraki sıkışmanın başında yıldızı geri alacaktır.
  4. 4. adım eğer baş sıkışmacı sizseniz sıkışmayı sonlandırmak için kalçanıza dokunun.4Eğer lider sıkışmacıysanız sıkışmayı bitirmek için kalçalarınıza dokunun. Eğer diğer takımın sıkışmacısının önündeyseniz, lider sıkışmacı sizsiniz demektir. Bu, ellerinizle kalçalarınıza dokunarak sıkışmayı erken bitirebileceğiniz anlamına gelir. Eğer takımınız puan olarak öndeyse, sıkışmayı erken bitirmek takımınız için bir avantaj olacaktır çünkü bu diğer takımın süre dolmadan önce ek puan kazanmasını engelleyecektir.
    • Örneğin, takımınızın 8 puanı varsa ve diğer takımın 4 puanı varsa, sıkışmayı 30 saniye kala bitirmek iyi bir hareket olabilir.

Kurallara Uymak

  1. adım 1 pistin içinde kalın ve dışarı çıkarsanız grubun arkasından tekrar girin.1Pistin içinde kalın ve dışarı çıkarsanız grubun arkasından tekrar girin. Sürünün dışına çıkarsanız, sürünün arkasından piste tekrar girmeniz gerekecektir. Sürünün arkasından tekrar girmezseniz, bu bir ceza olarak kabul edilir.
    • Örneğin, jammer iseniz ve sürüyü geçmeye çalışırken pistin dışına çıkarsanız, sürünün dışına çıktığınızda onları geçmiş olsanız bile, sürünün arkasından piste geri dönmeniz gerekecektir.
  2. adım 2 engelleyici veya pivot iseniz sürü ile birlikte kalın.2Eğer engelleyici ya da pivot iseniz grupla birlikte kalın. Blokçular ve pivotlar grupla (diğer blokçular ve pivotlar) birlikte kalmalıdır, aksi takdirde hakem sıkışmayı durdurabilir ve 'grup yok' diyebilir. Bunun nedeni paketin roller derby oynamak için gerekli olmasıdır, bu nedenle tüm sıkışma boyunca bozulmadan kalmalıdır.
    • Örneğin, sizi geçen diğer takımın oyuncusunu takip etmeye çalışmayın. Sadece tekrar geri dönmelerini bekleyin.
  3. adım 3 diğer oyuncuları vücudunuzla engelleyin ve belirli vücut kısımlarını kullanmaktan kaçının.3 Diğer oyuncuları vücudunuzla engelleyin ve belirli vücut kısımlarını kullanmaktan kaçının. Başka bir takımın oyuncusuna ellerinizle, dirseklerinizle, başınızla, dizlerinizle veya ayaklarınızla vurursanız, vurma cezası alırsınız. Paten derbisi tam temaslı bir spordur, ancak topyekûn bir kavga olması amaçlanmamıştır. Boynunuzdan dizlerinize kadar ve dirseklerinizin üstünden vücudunuzla diğer oyuncuları engellemeye çalışın.
    • Örneğin, bir oyuncuyu engellemek için yumruğunuzla karnına vurursanız, ceza alırsınız ve 30 saniye oyun dışı kalmak zorunda kalırsınız.
  4. adım 4 biri bir kuralı ihlal ettiğinde 30 saniyelik cezalar verin.4Birisi bir kuralı ihlal ettiğinde 30 saniyelik cezalar atayın. Pist dışında bir bank ya da birkaç sandalye gibi bir ceza alanı belirleyebilirsiniz. Birisi bir kuralı ihlal ettiğinde, 30 saniyeliğine ceza alanına gitmek zorunda kalacaktır, bu da takımının sıkışmanın o bölümünde 1 eksik oyuncuya sahip olacağı anlamına gelir.
    • Profesyonel bir lig oyununda cezaları vermek ve uygulamaktan hakem sorumludur, ancak arkadaşlarınızla paten derbisi oynuyorsanız cezaları her zaman kendiniz uygulayabilirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruPeki ya bir roller derby takımı kurmak istiyorsanız ama hiç paten kayma beceriniz yoksa? İleride denemeli misiniz? Önce öğrenmekle başlayın. Takılmadan kayabilmeli, engeller ve oyuncular arasında kolayca gezinebilmeli ve uzun mesafelere zıplamayı öğrenmelisiniz. Ayrıca, kas geliştirmek ve egzersiz yapmak en iyisidir.

İpuçları

  • İster takıma katılmak ister sadece spor hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyin, yerel roller derby takımınız roller derby'nin nasıl oynanacağını öğrenmek için mükemmel bir kaynaktır. Birkaç maça gidin, ne zaman açık antrenman yaptıklarını öğrenin ve spor hakkında bilgi edinmek için yapabileceğiniz diğer etkinliklere katılın.