Sepak Takraw Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Sepak Takraw, Güneydoğu Asya'da, özellikle Filipinler, Malezya ve Tayland'da oynanan bir spordur. 'Sepak' Malayca bir kelime olup tekme veya şut anlamına gelir ve 'Takraw' ise Tayca bir kelime olup rattan top anlamına gelir. Temelleri basittir ve voleybola benzer, sadece oyuncular ellerini kullanmak yerine topu ağın üzerinden tekmelerler.

Adımlar

Başlarken

  1. adım 1 sahayı kurun.
    Sahayı kurun. Kort dikdörtgen şeklindedir ve 13,4 metreye (44 ft) 6,1 metre ölçülerindedir, yaklaşık olarak bir badminton kortuyla aynı boyuttadır. File sahanın ortasındadır ve 1,52 m yüksekliğinde olmalıdır. Arka çizgiden 3,05 m ve yan çizgilerden 2,45 m uzaklıkta bir servis çemberi çizilmelidir. Servis çemberinin yarıçapı 0,3 m olmalıdır. Her köşede 3m'ye 3m ölçülerinde işaretlenmiş oyun alanının hemen dışında bir serbest bölge vardır. Orta çizginin kenarlarından 0,9 m yarıçaplı bir çeyrek daire uzanır.
    • Küresel, yaklaşık bir voleybol topu büyüklüğünde ve dokuma elyaftan yapılmış bir Sepak Takraw topu alın.
    • Kadınlar için ağ 1,42 m yüksekliğinde olmalıdır.
  2. adım 2 takımınızı kurun.
    Takımınızı kurun. Sepak Takraw, Regu ve Mississauga adı verilen iki takımla oynanır. Her Regu'nun toplam 5 oyuncusu vardır - sahada 3 oyuncu ve 2 yedek oyuncu.
    • Tekong olarak da bilinen sunucu, sahanın ortasında durur. Tekong topu file üzerinden servis eder. Amaç, topu diğer takımın savunmasını zorlaştıracak şekilde servis etmektir.
    • Besleyici olarak da bilinen sol iç oyuncu sahanın sol ön tarafında durur. Besleyici oyun sırasında top üzerinde en fazla kontrole sahiptir. Topu forvete göre ayarlarlar. Topa smaç vurabilir ve forvetin vurabilmesi için taç atışı yapabilirler. Bu oyuncular genellikle çok çevik ve duyarlıdır.
    • Forvet veya Katil olarak da bilinen sağ iç oyuncu, sahanın sağ ön tarafında durur. Forvetin amacı topu diğer takımın sahasına yerleştirmektir. Ayrıca diğer takımdan gelen smaçları da engellerler.
  3. adım 3 sepak takraw'ın nasıl puanlandığını öğrenin.
    Sepak Takraw'ın nasıl puanlandığını öğrenin. Regu formatında oynarken, bir maç 3 setten oluşur. Bir takım 2 set kazandığında maç kazanılmış olur. Her set 21 sayı üzerinden oynanır.
    • Bir takım üst üste 2 set kazanamazsa, 'Tie-break' adı verilen üçüncü sette sadece 15 puan vardır.
    • Eğer maç 20-20 berabere biterse, kazanan 2 sayı farkla 25 sayıya kadar önde olan ilk takım olur. Tie-break maçı için, eğer maç 14-14 ise, 17 sayıya kadar 2 sayı önde olan ilk takım kazanır.

Temel Vuruşları Öğrenme

  1. adım 1 temel becerileri öğrenin.
    Temel becerileri öğrenin. Sepak Takraw'da topa ellerinizle veya kollarınızla dokunamazsınız. Bu, topu kontrol etmek için ayaklarınızı, bacaklarınızı ve dizlerinizi kullanmanız gerektiği anlamına gelir. Biraz çeviklik ve atletizm gerektirse de öğrenebileceğiniz bazı temel hareketler vardır.
  2. adım 2 i̇ç vuruşu öğrenin.
    İç tekmeyi öğrenin. İç vuruş muhtemelen öğrenilmesi gereken en önemli beceridir çünkü en çok kullanacağınız beceridir. Bu, topu kontrol etmek için kullanılır. Bu vuruşu iyi smaçlar için de kullanabilirsiniz.
    • Bu vuruş için ayaklarınızı omuz genişliğinde açın ve destek bacağınızı dizinizden bükün. Topa baskın ayağınızın iç kısmıyla vurun. Vuruşlarınızda daha fazla çeviklik ve esneklik elde etmek için her iki ayağınızla da çalışın.
    • Top size doğru geldiğinde, topla buluşmak için ayağınızın iç kısmını kaldırın.
    • Bu vuruşu pratik etmek için topu ayağınızın iç kısmıyla vurarak sürün. Top her yere düştüğünde farklı bir ayak kullanın.
    • Bu vuruşun bir varyasyonunda ayağın dış kısmı kullanılır. Top size doğru geldiğinde ve ayağınızın içini kullanacak pozisyona gelemediğinizde, bunun yerine ayağınızın dışını kullanın.
  3. adım 3 ayak parmağı vuruşunu öğrenin.
    Ayak parmağı vuruşunu öğrenin. Parmak vuruşu topu kontrol etmek için değil, kurtarmak için kullanılır. Bacağınızı uzatın. Topun ayak parmağınızda sekmesine izin verin veya top daha yüksekse bacağınızı kaldırın. Bu yavaşça ve güç kullanmadan yapılmalıdır. Bu, topu alırken kullanılır.
    • Top size düşük bir açıdan geldiğinde, topu ayağınızın üst kısmından sektirin.
  4. adım 4 kafa vuruşunu kullanın.
    Kafa vuruşunu kullanın. Kafa vuruşu oyun için bir başka önemli beceridir. Bu 'vuruş' başınızı, tercihen saçınızdaki alnınızı kullanır. Bu, top size belinizin üstünden geldiğinde kullanılır. Topun altına girmek için muhtemelen eğilmeniz gerekecektir.
    • Topun kafanıza çarpma hissine alışmaya çalışın çünkü canınızı yakabilir. Bu hem servis atarken hem de vuruş yaparken kullanılır.
  5. adım 5 diz/uyluk vuruşunu kullanın.
    Diz/uyluk vuruşunu kullanın. Bu vuruş topu alırken kullanılır. Diz/uyluk vuruşu, top size doğru gelirken topu beliniz ve dizleriniz arasından saptırır. Topa uyluğunuzla veya dizinizle vurarak, topu yeniden konumlandırırsınız, böylece bir iç vuruş kullanabilirsiniz. Top vücudunuza çok yaklaştığında da kullanılır.
    • Diz ve uyluk vuruşu, dizin yüksekte olduğu bir yürüyüş adımı gibidir. Diziniz yerine uyluğunuzu kullanmak size daha iyi kontrol sağlar. Bu vuruş genellikle servis karşılayan oyuncular tarafından kullanılır. Bu tekme iç tekme ile birlikte çalışılmalıdır.
  6. adım 6 vuruş yapmayı öğrenin.
    Vurmayı öğrenin. Topa vurmak ya da smaç vurmak topu file üzerine gönderir. Bunu başarmanın farklı yolları vardır.
    • Ayağınızın altıyla vurun. Topu havaya sektirdikten sonra bacağınızı baş hizasına kadar havaya kaldırın. Ardından topa ayağınızın altıyla vurun.
    • Topa vurmak için iç ayağınızı kullanın. Topu havada yeterince yükseğe sektirdikten sonra bacağınızı omuz hizasında döndürün ve ayağınızın iç kısmıyla topa vurun.
    • Yüzünüzü fileye dönemeyeceğiniz bir pozisyondaysanız ayağınızın üst kısmını kullanarak geri vuruş yapın. Ayağınızın üst kısmının topla birleştiğinden emin olarak bacağınızı omuz hizasında tekmeleyin. Daha fazla güç için kombine bir vuruş yapın. Vuruş yapmayan ayağınızın dizine tekme atarak başlayın, ardından bu ayak yere değdiğinde, daha sert ve daha hızlı bir vuruş için bu gücü yerden tekme atmak için kullanın.
    • Topa başınızla vurarak vurmak için başınızı kullanın. Topu havaya değil ağın üzerine göndermek için öne doğru eğildiğinizden emin olun.
  7. adım 7 göğüs ve omuzları kullanın.
    Göğüs ve omuzları kullanın. Sepak takraw oynarken kollar ve eller dışında herhangi bir vücut parçasını kullanabilirsiniz. Topu uygun oyun pozisyonuna getirmeye çalışırken topu sektirmek için göğsünüzü ve omuzlarınızı kullanabilirsiniz.
    • Göğüs ve omuzlarla servis veya vuruş almamaya çalışın.

Oyunu Oynamak

  1. adım 1 yazı tura atın.
    Yazı tura atın. Takım kaptanları yazı tura atar. Kim doğru yazı tura atarsa, ilk atışı yapar ('servis seçme' olarak adlandırılır) veya hangi tarafta olmak istediğini seçer ('taraf seçme' olarak adlandırılır).
  2. adım 2 topa servis atın.
    Topa servis atın. Önce belirlenen takım servis atar. Maçın başında, Besleyici ve Vurucu sahanın kendi taraflarındaki çeyrek çemberde dururken, Tekong bir ayağı servis çemberinin içinde durur. Besleyici ya da Forvet topu Tekong'a atarak maçı başlatır. Tekong daha sonra servis çemberinde olmayan ayağıyla topa yukarı ve filenin üzerinden vurur.
    • Diğer takım kendi sahasında herhangi bir yerde olabilir.
    • Top fileye temas eder ve sahaya düşerse servis atan takım bir sayı kazanır. Takım her sayı aldığında servis atmaya devam eder.
    • İlk servisten sonra tüm oyuncular sahada hareket etmekte serbesttir.
  3. adım 3 topu forvete paslayın.
    Topu forvete paslayın. Savunma takımı servise karşılık vermek için topa 3 dokunuş içinde topu file üzerinden geçirmeye çalışacaktır. Tekong ve Besleyici saha etrafında hareket ederek topu 1-2 dokunuşla forvete aktarır. Forvet oyuncusu son üçüncü dokunuşu kullanarak topu fileye gönderir.
    • Oyuncular birden fazla dokunuş yapabilir.
  4. adım 4 sadece ayaklarınızı ve başınızı kullanarak topu diğer takıma geçirin.
    Sadece ayaklarınızı ve kafanızı kullanarak topu diğer takıma geçirin. Oyun devam ederken, takım ellerini veya kollarını kullanamaz. Her takımın topu filenin üzerinden geri göndermek için 3 dokunuşu vardır.
    • Bir takım hata yapana kadar oyun devam eder. Bu, takım topu 3 dokunuş içinde filenin üzerinden geri göndermediğinde, top yere çarpmadan önce vurulmadığında, filenin sahanın diğer tarafına gitmesini engellediğinde veya saha dışına düştüğünde gerçekleşir. Eğer bir hata yapılırsa, diğer takım sayı alır.
    • Bir takım bir sayı kazandığında, bir sonraki servisi onlar atar.
  5. adım 5 yeni bir set için kortun tarafını değiştirin.
    Yeni bir set için sahanın tarafını değiştirin. Bir takım 21 (veya 25) sayıya ulaştığında set sona erer. Yeni bir sete başlamak için takımlar sahanın tarafını değiştirir. Önceki seti kaybeden takım servis atar. Bir takım iki set kazandığında yeni bir maç başlar.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Sepak takraw'ın çocuklar için faydaları nelerdir?
    Fiziksel olarak formda kalmalarına yardımcı olur ve yeni bir beceri öğrenirken kendilerine güvenmelerini sağlar.

İpuçları

  • Topla oynamak için sadece ayaklarınızı, bacaklarınızı, gövdenizi ve başınızı kullanabilirsiniz.
  • Asla üç setten fazla olmamalıdır.

Uyarılar

  • Oynamadan önce gerindiğinizden ve ısındığınızdan emin olun. Çok yükseğe tekme atacağınız için bu önemlidir.