Küçük Forvet Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kısa forvetler, nizami basketbolda oynanan beş pozisyondan biridir ve sıklıkla her işin ustası olarak adlandırılırlar. Genellikle pivot ve power forvetlerden daha hızlı, daha kısa ve daha zayıftırlar, ancak guard pozisyonlarından daha büyük ve daha uzundurlar. Kısa forvet olarak yeni başlıyorsanız, başarının anahtarı çok yönlülüktür; bunu da şut çalışarak, çevre savunmasını geliştirerek ve forma girerek elde edebilirsiniz.

Adımlar

Atış Pratiği Yapmak

  1. adım 1 topa ateş et...1Topa atış yap Bir elinizle duvara veya arkalığa yaslanın. Her bir parmağınız arasında yaklaşık 1 inç (2,5 cm) ve başparmağınız ile işaret parmağınız arasında 2 inç (5,1 cm) olacak şekilde topu yaklaşık 2 fit (0,61 m) önünüzde tutun. Dirseğiniz topun altında omzunuzun hizasında olacak şekilde topu göz hizanıza kaldırırken çevirin. Daha sonra kolunuzu dirseğinizden hafifçe bükün ve topu atmak için havaya kaldırın.
    • Topu parmak uçlarınızda tutun, avucunuzda değil.
    • Topa asla başparmağınızla vurmayın.
  2. adım 2 atış yaparken kılavuz elinizi topun üzerinde tutun.2Atış yaparken kılavuz elinizi topun üzerinde tutun. Bazı oyuncular kılavuz ellerini topun yanında tutar ancak topun üzerine koymazlar. Şut atarken elinizi topun üzerinde tutun ve sadece top parmaklarınızdan yuvarlanıp havaya fırladığında bırakın.
    • Kılavuz elin topa vurmak için olmadığını ve atış yaparken asla baskı uygulamamanız gerektiğini unutmayın.
  3. adım 3 ayaklarınızdan yukarı doğru ateş edin ve enerjiyi bacaklarınızdan geçirin.3Ayaklarınızdan yukarı doğru şut atın ve enerjiyi bacaklarınızdan geçirin. Dizlerinizi hafifçe bükerek, kalçanızı geriye doğru iterek ve bir elinizi topun her iki yanına koyarak başlayın. Kendinizi rahat hissettiğinizde dizlerinizi daha da bükün ve sırtınızı düzleştirin. Topu atmak için zıplarken, ayak parmaklarınızı kullanarak kendinizi yukarı itin ve yerden yaklaşık 1 fit (12 inç) yükseğe zıplayın.
    • Enerjiyi yerden bacaklarınıza ve atış kolunuza aktarmaya odaklanın.
    • Sırtınızı düz tutun ve biraz öne doğru zıplayın, ancak atış sırasında asla öne doğru eğilmeyin.
  4. adım 4 sağlam bir temel oluşturmak için bacaklarınızı omuz genişliğinde açık tutun.4Sağlam bir temel oluşturmak için bacaklarınızı omuz genişliğinde açık tutun. Doğru bacak duruşu ile atışınızın sabit ve dengeli olmasını sağlayabilirsiniz. Dengenizi kaybederseniz, yeniden ayarlamak için atış elinizi kullanmaya odaklanmanız gerekecektir.
    • Baskın ayağınızı her zaman baskın olmayan ayağınızın yaklaşık 0,5 feet (6,0 inç) önünde tutun.
    • Atış yaparken başlangıç pozisyonunuzdan biraz öne doğru hareket etseniz de bacaklarınız her zaman aynı genişlikte açık olmalıdır.
  5. adım 5 atış sırasında elinizle takip edin.5Atış sırasında elinizle takip edin. Atışınızı yaparken, dirseğinizde bükülme kalmayana kadar atış elinizi sonuna kadar uzattığınızdan emin olun. Bu, topu potaya doğru yönlendirir.
    • Ayaklarınızın dengesi bozulsa bile, dengesiz bacakları telafi etmek için elinizle takip etmeye devam edin.

Çevre Savunmasını Geliştirmek

  1. adım 1 omuzlarınızı karşınızdaki kişiden daha aşağıda tutun're blocking.1Omuzlarınızı blok yaptığınız kişiden daha aşağıda tutun. Fileye doğru ilerlerken bile rakibinizden daha alçak bir omuz duruşunu koruyarak, hücumdan önce hedefinize ulaşma şansınızı artırırsınız.
    • Sırtınızı kavisli tutun, ancak tamamen düz olmadığından emin olun.
    • Kolunuzu yere doğru uzatın. Doğru pozisyonda parmaklarınızla dokunabilmeniz gerekir.
  2. adım 2 kolu koruyun's length from offense.2Hücum oyuncusuyla aranızdaki mesafeyi koruyun. Çok yakın olduğunuzda, hücum oyuncusu sizi iterek geçebilir. Ancak kol mesafesinden daha uzaktaysanız, şut atmak için yeterli alana sahip olurlar. Hücum oyuncusuyla aranızda uygun bir mesafe olduğundan emin değilseniz, kolunuzu uzatın ve bunu bir kılavuz olarak kullanın.
    • Koçunuz rakibinizle aranızda belirli bir mesafe bırakmanızı söylüyorsa bu talimata uyun. Farklı savunma stratejileri küçük forvet savunmasını her zaman aynı şekilde oynamayacağınız anlamına gelir.
  3. adım 3 saptırma elinizi yukarıda ve top elinizi aşağıda tutun.3Savunma elinizi yukarıda ve top elinizi aşağıda tutun. Saptırma eliniz neredeyse omzunuza değecek şekilde kaldırılmalı, yukarı doğru şut çekmeye ve şutu engellemeye hazır olmalıdır. Top eliniz bel hizasında olmalıdır, böylece pall'ı kolayca dürtebilir ve oyuncudan almaya çalışabilirsiniz.
    • Hücum atışından önce bile, rakibinize atışını her an engellemeye hazır olduğunuzu bildirmek için saptırma elinizi omuz hizasında tutun.
    • Ellerinizi gevşek tutun ama asla yanlarınıza düşmelerine izin vermeyin.
  4. adım 4 topu çalmaya çalıştığınızda yukarı doğru kaydırın.4Topu çalmaya çalıştığınızda yukarı doğru kaydırın. Topu aşağı doğru kaydırmak daha agresif görünür, bu da faul yapma olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bunun olma olasılığını en aza indirmek için yukarı doğru kaydırın.
    • Tek seçeneğiniz buysa aşağı doğru kaydırmaktan çekinmeyin, ancak her zaman risklerin farkında olun.
  5. adım 5 sırtınızı dik tutun ve ayaklarınızın üzerine çömelin.5Sırtınızı dik tutun ve ayaklarınızın üzerine çömelin. Dizleriniz bükülü, ayaklarınız ileriye dönük ve elleriniz önünüzde olacak şekilde bir taburede oturduğunuzu varsayın. Topuklarınızı yerden yaklaşık 1 inç (2,5 cm) kaldırın.
    • Ağırlığınızı ayak toplarınızın üzerinde tutun. Ağırlığınızı ayak parmaklarınıza verirseniz, dengenizi kaybedersiniz.
  6. adım 6 ayağınızı açılı bir şekilde uzatarak sola ve sağa kayın.6Ayağınızı açılı bir şekilde uzatarak sola ve sağa kayın. Temel savunma pozisyonunu korurken, ayağınızı sola veya sağa çevirin ve yana doğru hareket etmek için bacağınızı dışa doğru uzatın. Kayarken arka ayağınızın baş parmağı ön ayağınızın topuğuyla (açılı olan) aynı hizada olmalıdır.
    • Sahanın ortasına doğru dripling yapmalarını önlemek için her zaman hücum oyuncusuna doğru bir açıyla kayın.
    • Kayma hareketini hücum oyuncusunu kenar çizgisine ya da savunma oyuncularınıza doğru itmek için kullanın.

Kaslarınızı Çalıştırın

  1. adım 1 elleriniz omuz genişliğinizin dışında olacak şekilde topun üzerine çıkın.1Elleriniz omuz genişliğinizin dışında olacak şekilde topun üzerine çıkın. Elleriniz omuzlarınızdan yaklaşık 1 fit (0,30 m) uzakta olmalıdır. Karın kaslarınızı sıkın, dirseklerinizi esnetin ve göğsünüzü basketbol topuna doğru indirin. Topa vurduğunuzda, hareketi tersine çevirin ve kendinizi fırlatmak için kollarınızı mümkün olduğunca çabuk uzatarak kendinizi yukarı itin. Kendinizi ellerinizle basketbol topunun üzerinde yakalayın ve kendinizi yere indirmeden önce 1'e kadar sayın.
    • Yerden kalkmakta zorlanıyorsanız, rahat olana kadar standart şınav çekin.
  2. adım 2 el-göz koordinasyonunu geliştirmek için sağlık topu duvar atışları yapın.2El-göz koordinasyonunu geliştirmek için sağlık topu duvara atma alıştırması yapın. Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde bir duvarın önünde durun ve topu göğüs hizasında tutun. Topu bir elinizle iki yanından tutun ve bir yay çizerek başınızın arkasına getirin. Yayı tersine çevirin ve topu önceden belirlenmiş bir yerde duvara fırlatmak için hedefin önüne geldiğinde bırakın. Geri sıçradığında topu yakalayın.
    • Duvardan yaklaşık 5 fit (1,5 m) uzakta durun.
    • Topun çarpmasına hazırlanmak için atıştan sonra ellerinizi önünüzde tutun.
  3. adım 3 bacak enerjisini kaydırma pratiği yapmak için sağlık topu squat atışları yapın.3Bacak enerjisini değiştirme pratiği yapmak için sağlık topu squat atışları yapın. Topu her iki elinizle yaklaşık boyun hizasında tutun. Dizlerinizi bükerek çömelin ve dirsekleriniz dizlerinize değene kadar kalçalarınızı yere indirin. Ayağa kalkın ve topu yukarı doğru fırlatın. Topu yakalayana kadar ellerinizi havada tutun.
    • Ayrıca topu olabildiğince büyük bir güçle yukarı doğru fırlatabilir ve yere düşmesine izin verebilirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru5' 6 'dan kısaysam kısa forvet oynayabilir miyim? Evet, 1.80'den kısaysanız kısa forvet (SF) oynayabilirsiniz. Ancak, daha uzun bir SF kadar iyi oynayabildiğinizden emin olun. Buna ribaunt alma, şut atma, pas verme vb. dahildir. Daha kısa olmak farklı bir şey yapmaz. Sadece daha sert oynamanız gerekir. Daha uzun oyuncular daha kısa oyuncuları 'avlamayı' severler, ancak 'büyük bir adam' olabileceğinizi göstererek size hiçbir şey yapamayacaklarını kanıtlayabilirsiniz...
  • Soru10 yaşında bir çocuk olarak nasıl antrenman yapmalıyım? On yaş için özel bir antrenman yoktur. Bu sadece sizin ne yapabildiğinize bağlıdır. Ne yapabileceğinizi ve hangi yoğunlukta yapabileceğinizi sadece siz bilirsiniz. Antrenörünüzün size verdiği alıştırmaları evde uygulayın ve gelişmek için mümkün olduğunca sık oynayın.
  • SoruÇok iyi bir şutör ve smaçör olsam bile kısa forvet oynamak için uzun boylu olmak zorunda mıyım? Hayır. Çok uzun boylu olmak zorunda değilsiniz. Ne 7'6' Yao Ming, ne de 6'2' Chris Paul olmak zorunda değilsiniz. Normal kısa forvet boyu 1.90-1.90'dır. Ancak belirlenmiş bir pozisyon yoktur. İyi bir şutör ve smaçör olmak bir kısa forvet pozisyonu bile olmayabilir. Boyunuzdan memnun değilseniz muhtemelen şutör gard pozisyonunda oynayabilirsiniz.

İpuçları

  • Basketbol oyuncularının sahadaki tüm pozisyonları öğrenmesi önemlidir, bu nedenle kendinizi sadece kısa forvet oynamakla sınırlamayın.
  • Bol bol su için.
  • 15 yaş ve üzerindeyseniz, kısa forvet olmak için boyunuz yaklaşık 1.80 ile 1.90 arasında ve kilonuz yaklaşık 245 ile 260 arasında olmalıdır. Eğer 12 ila 14 yaşlarındaysanız, boyunuz yaklaşık 1.80 ila 1.80 arasında olmalıdır.

Uyarılar

  • Egzersiz yaparken kendinizi çok zorlamayın. Bir kasınızı çekmek istemezsiniz ve kesinlikle bir kasınızı da yırtmak istemezsiniz.