Snooker Oynamaya Yeni Başlayanlar İçin Bir Rehber

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bilardo veya bilardoyu seviyor ancak biraz daha zorlayıcı bir oyun istiyorsanız, snooker denemek için harika bir oyundur. Snooker'da oyuncular sırayla farklı renklerdeki toplara isteka topuyla vurarak batırırlar, ancak her renk farklı miktarda puan değerindedir. Snooker standart bir bilardo oyunu gibi görünse de, kurallarda birçok farklılık vardır. Oynamaya başlamak için bilmeniz gereken tüm snooker kurallarını ve nasıl daha iyi bir oyuncu olabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Bilmeniz Gerekenler

  • Bir set 15 kırmızı top, 6 renkli top ve bir beyaz isteka topu ile bilardo oynayın. Topları bir snooker masasında başlangıç noktalarına yerleştirin.
  • Puan kazanmak için ıstaka ile kırmızı toplara ve renkli toplara atış yapmak arasında geçiş yapın. Her renk 1-7 arasında farklı sayıda puan değerindedir.
  • Tüm kırmızı toplar cebe girdikten sonra, artan puan sırasına göre renkli toplara atış yapın. Hiç top kalmadığında en çok puana sahip olan oyunu kazanır.

Adımlar

Amaç

  1. topları masaya vurarak puan kazanın's pockets in the correct order.
    Topları masanın ceplerine doğru sırayla atarak puan kazanın. Snooker'da oyuncular beyaz isteka topuna vurarak kırmızı veya renkli topları snooker masasının köşelerindeki ve yanlarındaki ceplere sokarlar. Oyuncular her atışta kırmızı toplara ve çeşitli renkli toplara vurmak arasında geçiş yapmalıdır ve her top renginin puanlarına eklenen bir puan değeri vardır. Oyunun sonunda tüm toplar cebe girdiğinde, en çok puana sahip olan oyuncu kazanan olur.
    • Snooker, bilardo veya bilardoya benzese de bazı küçük farklılıkları vardır. Bir snooker masası standart bir bilardo masasından daha büyüktür, ancak toplar ve cepler biraz daha zorlu hale getirmek için daha küçüktür.

Snooker Kurulumu

  1. adım 1 kırmızı topları piramit noktasında üçgen şeklinde dizin.
    Kırmızı topları piramit noktasının üzerine üçgen şeklinde dizin. 15 kırmızı topu bir snooker rafının içine üçgen oluşturacak şekilde dizin. Üçgenin noktalarından birini masanın bir ucunda bulunan piramit noktasına yerleştirin. Topların sıkıca bir arada kalması için rafı dikkatlice çıkarın.
    • Snooker topları standart bilardo toplarından biraz daha küçüktür, bu da onları vurmak ve atışları sıralamak için biraz daha zor hale getirir.
  2. adım 2 renkli topları masadaki eşleşen noktalarına yerleştirin.
    Renkli topları masadaki eşleşen noktalara yerleştirin. Snooker masaları standart bilardo masalarından biraz daha büyüktür ve 6 renkli topun her biri için işaretlenmiş belirli başlangıç yerleri vardır. Pembe topu sıralanmış kırmızı topların hemen önündeki pembe noktaya yerleştirin ve siyah topu onların birkaç santim arkasındaki noktaya koyun. Mavi topu masanın ortasındaki noktaya yerleştirin. Ardından, yeşil, kahverengi ve sarı topları masanın diğer ucundaki baulk çizgisi boyunca eşleşen noktalarına yerleştirin.
    • Bilardo masası normal bilardo masasından biraz daha büyük olsa da, cepler daha küçüktür, bu nedenle bir topu batırmak biraz daha zordur.
  3. adım 3 i̇lk oyuncuyu belirlemek için yazı tura atın.
    İlk oyuncuyu belirlemek için yazı tura atın. Snooker tipik olarak 2 oyunculu bir oyundur, ancak 2 kişilik takımlara bölünmüş 4 kişiyle de oynayabilirsiniz. Oyuna kimin başlayacağını ve 'mola' olarak da bilinen ilk sırasını kimin oynayacağını seçmek için yazı tura atın veya başka bir yöntem kullanın.

Oynanış

  1. adım 1 oyunu başlatmak için isteka topunu d'nin içinden kırmızı toplara vurun.
    Oyuna başlamak için ıstaka topunu D'nin içinden kırmızı toplara vurun. D, snooker masasındaki baulk çizgisinin arkasındaki yarı dairesel alandır. Başlangıç oyuncusu ilk atışını yapmak için beyaz isteka topunu D'nin içinde veya çizgileri boyunca herhangi bir yere yerleştirebilir. Oyuncu daha sonra ıstakası ile kırmızı toplardan birine vurmak için atışını sıralar. Eğer oyuncu kırmızı bir topu batırır ilk atışlarında, sonra sıralarına devam ederler.
    • Eğer isteka topu kırmızı toptan önce renkli bir topa değerse, atış faul olarak kabul edilir.
    • İlk turdan sonra oyuncular isteka topuna masanın üzerinde durduğu yerden vurmalıdır. Oyuncuların atıştan önce isteka topunu hareket ettirebildikleri tek durum, topun ceplerden birine girmesi ya da masadan çıkmasıdır.
    • Bilardo oyunundan farklı olarak, bir mola sırasında topları masanın her tarafına dağıtmayı hedeflerken, snooker molası için muhafazakar olmaya çalışın. Toplar birbirine daha yakın olduğunda, rakibiniz doğru topa atış yapmakta daha fazla zorlanacaktır.
  2. adım 2 bir tur sırasında kırmızı ve renkli toplara atış yapmak arasında geçiş yapın.
    Bir tur sırasında kırmızı ve renkli toplara atış yapmak arasında geçiş yapın. Bir turun ilk atışında, kırmızı toplar 'açık' olarak kabul edilir, bu nedenle bir oyuncu cebe atmak için isteka topuyla bunlardan birine vurmalıdır. Eğer bir kırmızı topu batırırlarsa (ya da 'cebe atarlarsa'), bir sonraki atışları için renkli toplardan herhangi birini 'açık' olarak seçerler ve isteka topunu durduğu yerde bırakırlar. Bir oyuncu her atışta doğru top rengini cebine koyduğu sürece sırasını almaya devam eder.
    • Bir oyuncu atışını kaçırırsa veya 'açık' olmayan bir top rengine vurursa, sırası sona erer.
    • Bir oyuncu çizik atarsa, yani ıstaka topu ceplerden birine girerse veya oyuncu bir topu yanlış sırada batırırsa, bu bir faul olarak kabul edilir.
    • Kırmızı toplar 'açık' ise, aynı turda 2 veya daha fazla topun cebe atılmasında sorun yoktur. Ancak, herhangi bir turda farklı renklerde 2 topun cebe atılması faulle sonuçlanır.
  3. adım 3 topun değerine göre puan verin's potted.
    Topun değerine göre puan kazanın. Bir oyuncu sırası geldiğinde 'açık' olan bir topa vurduğunda, topun değerini puanına ekler. Oyuncular puanlarını zihinsel olarak takip edebilir veya bir kağıda yazabilirler. Topların değerleri renklerine göre değişir ve aşağıdaki gibidir:
    • Kırmızı: 1 puan
    • Sarı: 2 puan
    • Yeşil: 3 puan
    • Kahverengi: 4 puan
    • Mavi: 5 puan
    • Pembe: 6 puan
    • Siyah: 7 puan
  4. adım 4 renkli topları yerlerine yerleştirdikten sonra're potted.
    Renkli toplar saklandıktan sonra yerlerine yerleştirin. Kırmızı top bir kez pota girdiğinde, oyunun geri kalanında masanın dışında kalır. Renkli bir top cebe girdiğinde, ister 'açık' olsun ister faul olarak yanlış vurulmuş olsun, top masadaki eşleşen yerine yerleştirilir.
    • Eğer başka bir top yolda veya zaten renkli topun bulunduğu yerdeyse, renkli topu bir sonraki en yüksek puan değerine sahip renkli noktaya yerleştirin. Örneğin, yeşil top saklandıysa ancak başka bir top yeşil noktaya düştüyse, yeşil topu onun yerine kahverengi noktaya yerleştirin.
    • Tüm noktalar doluysa, topu başlangıç konumuna mümkün olduğunca yakın yerleştirin.
  5. adım 5 biri atış kaçırdığında veya faul yaptığında oyuncuları değiştirin.
    Biri atış kaçırdığında veya faul yaptığında oyuncuları değiştirin. Bir oyuncu 'açık' rengi vurmadan veya potaya atmadan atış yaptığı anda, sırası hemen sona erer. Oyuncu sırası geldiğinde vurduğu toplardan tüm puanları kazanır ve bir sonraki oyuncu sırasına 'açık' kırmızı toplarla başlar. Snooker oyununda yaygın olarak yapılan fauller şunlardır:
    • Istaka topundan başka bir topa ıstaka ile vurmak
    • İsteka topuyla önce 'açık' olmayan bir topa vurmak
    • Bir vuruş sırasında isteka topuna birden fazla kez vurmak
    • Masadaki herhangi bir top hala hareket halindeyken bir topa vurmak
    • Istaka topu masadan ayrılacak şekilde sıçrayarak atış yapmak
    • İlk vuruştan sonra isteka topunu itmek
    • Sıra dışı oynamak
    • Rekabetçi snooker oyunlarında, siz faul yaptıktan sonra rakip oyuncu ceza puanı ile ödüllendirilebilir.
  6. adım 6 tüm kırmızı topları aldıktan sonra puan sırasına göre renkli topları batırın.
    Tüm kırmızı topları aldıktan sonra puan sırasına göre renkli topları batırın. Tüm kırmızı toplar cebe atıldıktan sonra, oyuncular kalan renkli topları puan değerlerine göre en düşükten en yükseğe doğru sırayla batırarak oyunu bitirirler. Oyunun bu noktasında bir renkli top cebe atıldıktan sonra, orijinal konumlarına geri konulmazlar. Tüm toplar saklandıktan sonra oyun sona erer.
    • Oyunun sonunda renkli topları saklamak için doğru sıralama sarı, yeşil, kahverengi, mavi, pembe ve siyah şeklindedir.

Kazanmak

  1. son top potaya girdikten sonra en fazla puanı kazanarak oyunu kazanın.
    Son top saklandıktan sonra en fazla puanı kazanarak oyunu kazanın. Oyunun sonunda siyah top saklandıktan sonra, her oyuncunun oyun boyunca kazandığı puanları toplayın. Topları potaya sokarak ve ceza puanı kazanarak en çok puanı alan kazanır!
    • Rekabetçi bir snooker maçı oynamak istiyorsanız, masayı sıfırlayın ve başka bir maç oynayın. Kim 3 oyundan 2'sinde ya da 5 oyundan 3'ünde en iyisini yaparsa o kazanmış sayılır.
    • Eğer bir oyuncu diğerinin skoruna yetişemeyeceğini düşünüyorsa, oyunu daha erken bırakabilir.
    • Skorlar eşitse, siyah top masaya başlangıç noktasına yerleştirilir. Oyuncular sırayla isteka topunu siyah topa vururlar. Siyah topa vurabilen ilk oyuncu oyunu kazanır.

Snooker Oyununuzu Geliştirmek

  1. adım 1 en yüksek gücü ve isabeti elde etmek için uygun bir tutuş ve duruş kullanın.
    En fazla gücü ve isabeti elde etmek için uygun bir tutuş ve duruş kullanın. Istakayı baskın elinizle kalın, ağırlıklı ucun alt kısmına yakın tutun. Atışlarınızda daha fazla kontrol ve uzatma elde etmek için elinizi tutuşun ucuna yaklaştırın. Atış yapmayan elinizi masanın üzerine koyun ve ıstakanızın ön tarafını desteklemek için köprü olarak kullanın. Baskın bacağınızı düz tutun ve atış yaparken ıstakanız masaya paralel olacak şekilde öne doğru eğilin.
    • Istakanızı dinlendirmenin yaygın yolları arasında, ıstakanızı başparmak ekleminin oluğuna yerleştirdiğiniz 'açık köprü' veya başparmağınız ve işaret parmağınızla bir daire oluşturup ıstakayı içine yerleştirdiğiniz 'kapalı köprü' bulunur.
    • Istakanın ucunu yükseltmek için elinizin altını masadan kaldırın, böylece raylara veya diğer toplara yakın olan toplara daha iyi nişan alabilirsiniz.
  2. adım 2 atış yaparken ıstakayı düzgün, düz bir çizgide hareket ettirin.
    Atış yaparken ıstakayı düzgün, düz bir çizgide hareket ettirin. Sıkı ve kontrollü bir hareketle, atış kolunuzu birkaç santim geriye çekin ve ıstakayı topun merkezinin üst kısmına vuracak şekilde ileri doğru itin. Top üzerindeki kontrolünüzü korumak için atışınız boyunca dirseğinizi rahat ve yan tarafınıza yakın tutun. Hareketlerinizi mümkün olduğunca akıcı yapmaya çalışın çünkü sarsıntılı veya durmuş bir vuruş isabet oranınızı düşürebilir.
    • Istaka topunu raylardan birinden sektirerek ve ıstakanızın ucuna ne kadar yakın döndüğünü görerek daha düz atış alıştırması yapın. Hedefinizi düzeltmek için isteka topuna vurduğunuz yeri ayarlayın.
    • Atışınızın daha isabetli olmasına yardımcı olmak için ıstakayı ileri doğru hareket ettirmeden önce kısa bir ara verin.
  3. adım 3 istaka dayanaklarını kullanın...
    Zor atışlar sırasında ıstakanızı sabitlemek için ıstaka dayanaklarını kullanın. Toplar birbirine karıştığı veya masaya uzandığınız için atış hizalamakta zorlanıyorsanız, başka bir ıstakanın ucuna kemerli bir dayanak parçası takılabilir. Dayanağı masanın üzerine yerleştirin ve ardından desteklemek için ıstakanızı dayanağın içine yerleştirin.
  4. adım 4 net bir atış yapan ve en çok puanı kazanan renkli topa nişan alın.
    Açık bir atışa sahip olan ve en çok puanı kazandıran renkli topa nişan alın. Kırmızı bir topu batırdıktan sonra, yakınlarda hangi renkli topların açık bir atışa sahip olduğunu kontrol edin. Eğer yapabiliyorsanız, puan değeri daha yüksek olan toplardan birini seçin, böylece puanınızı en üst düzeye çıkarabilirsiniz. Renkli topların cebe girdikten sonra masada yeniden konumlandırıldığını unutmayın, böylece onları birden çok kez puanlayabilirsiniz.
    • Renkli topların sabit konumu, isteka topu masanın neresinde olursa olsun, her zaman bir tanesine net bir atış yapabileceğiniz anlamına gelir.
  5. adım 5 sizi renkli bir topa vurmak için iyi bir konuma getiren kırmızı topları hedefleyin.
    Sizi renkli bir topa vurmak için iyi bir pozisyona sokan kırmızı topları hedefleyin. Atışınız için masayı değerlendirirken, renkli toplardan birine takip atışı yapmanızı sağlayacak kırmızı bir top arayın. Her topun değerini aklınızda tutun ve mümkün olduğunda size en yüksek puanı kazandıracak topa gidin. Istaka topunun masanın ortasına yakın bir yerde durması için atışınızda yeterli gücü kullanmaya çalışın, böylece engelsiz bir takip şansınız olur.
    • Bir vuruşu bir sonrakini hazırlamak için kullanma becerisi, yetenekli bir snooker oyuncusunun ayırt edici özelliğidir.
    • Topu kaçırmanıza veya faul yapmanıza neden olabilecek riskli atışlar yapmaktan kaçının. Yapabileceğinizden emin olmadığınız bir mesafeden veya açıdan topu cebe atmaya çalışmadan önce tüm masaya bakın ve en iyi seçeneğinizin ne olduğunu belirleyin.
    • Keskin açılarda atışlar yapmaktan veya yan raylardan seken bank atışlarından uzak durmaya çalışın. Snooker ceplerinin küçük olması, bu atışların isabetli bir şekilde yapılmasını zorlaştırır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Beyaz topun nesne topa çarpmadan önce bir bankaya çarpması kurallara aykırı mıdır?
    Eğer 'bank' ile sınırı kastediyorsanız, o zaman kurallara aykırı değildir. Eğer yolunuz kapalıysa, nesne topa vurmadan önce sınıra vurabilirsiniz.
  • Soru
    Biriyle nasıl kolayca bilardo oynayabilirim?
    Bir kırmızı atın, ancak isteka topunun sarı yeşil kahverengiye geri gelmesine izin verin. Sonra isteka topunu nazikçe bunlardan birinin arkasına yerleştirin.
  • Soru
    Dip vuruşunu nasıl yaparım?
    Istakayı merkezin dışından vurarak isteka topuna bir spin verin. Eğer ıstakayı topun tabanına doğru vurursanız, backspin uygulamış olursunuz ve top genellikle size doğru geri gelecektir. Topa tepeye doğru vurursanız, genellikle devam edecektir. Topa hafifçe sola veya sağa vurulursa, genellikle nesne topa vurduktan sonra o yöne doğru sapacaktır.

İpuçları

  • Atışlarda acele etmek yerine zaman ayırın. Bir sonraki atışınızı seçmek, ıstakanızı hizalamak ve topa vurmak için kendinize birkaç dakika verin.
  • Becerilerinizi geliştirmeye devam edebilmek için çeşitli deneyim seviyelerindeki insanlarla bilardo oyunları oynayın.