Softbol Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Softbol her yaştan insanın katılabileceği eğlenceli bir oyundur. Herkes temel bilgileri öğretecek birinci sınıf bir koça sahip olamasa da, kendi başınıza softball oynamayı öğrenmek kolay ve eğlencelidir!

Adımlar

Temel Bilgileri Anlamak

  1. adım 1 softbol ve beyzbol arasındaki farkı bilin.
    Softbol ve beyzbol arasındaki farkı bilin. Softbol ve beyzbol aynı oyunun varyasyonlarıdır. Birincil fark, softbolun el altından, beyzbolun ise el üstünden atılmasıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, kullanılan toplarda da bir fark vardır.
    • Softball'lar beyzbol toplarından daha büyük ve biraz daha ağırdır. Softball'lar beyzbol toplarından daha az yoğun ve biraz daha yumuşaktır. Softbol topları, görünürlük açısından (özellikle geceleri) tipik olarak neon yeşili veya sarıdır.
    • Softbol sahaları tipik olarak beyzbol sahalarından daha küçüktür (çünkü bir softbol atışının tepki süresi beyzbolun tepki süresinden çok daha azdır). Softbol oyunları, üst düzey beyzbol oyunlarında tipik olan dokuz vuruş yerine yedi vuruş sürer.
    • Softbolda kullanılan sopalar, beyzbolda kullanılan sopalardan daha geniş bir namluya sahiptir.
  2. adım 2 yavaş atış ve hızlı atış softbolu arasındaki farkı anlayın.
    Yavaş saha ve hızlı saha softbolu arasındaki farkı anlayın. Aralarında küçük farklar olan iki tür softbol müsabakası vardır. Her ikisi de aynı genel kuralları takip eder.
    • Yavaş atış tipik olarak karma bir oyundur ve adından da anlaşılacağı üzere top yüksek ve yavaş bir kavis çizerek kaleye doğru fırlatılır.
    • Hızlı atış, öncelikle kadınlar tarafından oynanır ve büyük kurmalı çok hızlı atışlar içerir.
  3. adım 3 kuralları öğrenin.
    Kuralları öğrenin. Çoğu softbol oyunu, her biri iki devre olmak üzere yedi devreden oluşur. İlk (veya 'üst') devre misafir takımın vuruş yaptığı devredir. İkinci (ya da 'alt') devre ev sahibi takımın vuruş yaptığı devredir. Her devre, saha takımı üç vurucuyu ya da kaleci oyuncusunu oyun dışı bırakmayı başarana kadar oynanır.
    • Atıcı, dört şeyden biri gerçekleşene kadar bir vurucuya atış yapar:
      • Vurucu kendisine karşı üç strike alır. Vurucu bir atışa vurur ancak ıskalarsa (ya da iki vuruştan daha az bir vuruşla faul yaparsa) veya atış vuruş bölgesinden geçer ancak vurucu atışa vurmazsa bir vuruş gerçekleşir.
      • Atıcı, vuruş bölgesinden geçemeyen ve vurucu tarafından vurulmayan atışlar olan dört 'top' atar. Bu durumda vurucu 'yürür', yani ilk kaleyi alır.
      • Atıcı vurucuya bir atışla vurur. Bu durumda da vurucuya ilk kale verilir. (Bu sadece hızlı atışlı softbol için geçerlidir. Yavaş atışlarda vurucu vuruşu diye bir şey yoktur).
      • Vurucu bir vuruş, bir saha oyuncusunun tercihi veya bir saha hatası (veya yakalayıcının veya koşucunun müdahalesi gibi daha nadir olaylar) sayesinde güvenli bir şekilde kaleye ulaşır.
    • Bir vurucuyu oyun dışı bırakmak için, atıcı vurucuya karşı üç ıska kaydedebilir ya da bir saha oyuncusu vurulan bir uçan topu (adil ya da faul bölgesinde) yere çarpmadan yakalayabilir.
    • Eğer vurucu yerden gelen bir topa vurursa, eğer bir saha oyuncusu vurulan topu tutabilir ve vurucudan önce birinci kaleye adım atan birinci kaleciye atabilirse, birinci kalede oyun dışı kalacaktır.
    • Bir koşucuyu oyun dışı bırakmak için, koşucu kaleler arasındayken bir saha oyuncusu topla (veya eldivenli topla) koşucuyu etiketleyebilir.
    • 'Force out' durumunda, koşucu gidebileceği başka bir yer olmadığında bir sonraki kaleye ilerlemeye zorlanır ve koşucu oraya varmadan önce topu tutarken kaleye adım atan herhangi bir saha oyuncusu tarafından oyun dışı bırakılabilir. Bu durumda saha oyuncusunun koşucuyu etiketlemesi gerekmez. Zorla oyun dışı bırakma genellikle bir vurucu topu bir saha oyuncusuna vurduğunda ve o da vurucu koşmadan önce topu birinci kaleye attığında (ya da koştuğunda) gerçekleşir.
    • Bir vurucu adil bir topa vurduğunda, savunma tarafından etiketlenmeden kale etrafında mümkün olduğunu düşündüğü kadar uzağa koşmaya çalışabilir. Bir koşucu kaleyi her geçtiğinde, takımı için bir 'koşu' (veya puan) kazanır.
    • Yedi devrenin sonunda, daha fazla koşan takım oyunu kazanır. Eğer skor berabere ise, oyunun berabere bitmesine izin verilebilir veya bir vuruşun sonunda bir takım önde olana kadar bir veya daha fazla uzatma vuruşu oynanabilir.
  4. adım 4 pozisyonları öğrenin.
    Pozisyonları bilin. Bir takım sahadayken (savunma yaparken), her oyuncuya sahada belirli bir pozisyon verilir. Sahanın iki genel alanı vardır, iç saha ve dış saha.
    • İç saha, sahanın toprak bölümüdür. İç saha oyuncuları atıcı, yakalayıcı, birinci kaleci, ikinci kaleci, kısa kaleci ve üçüncü kaleciden oluşur.
    • Dış saha, her birinde bir dış saha oyuncusunun yer aldığı sol, orta ve sağ sahadan oluşan, kale arkasından daha uzaktaki çimenlik bölümdür. Bazı liglerde (özellikle yavaş atışlarda) dördüncü bir dış saha oyuncusuna izin verilir, böylece pozisyonlar sol, sol-orta, sağ-orta ve sağ saha olur.
    • Yakalayıcı ve atıcı iç saha oyuncuları olmalarına rağmen, genellikle takımın geri kalanından ayrı olarak ek antrenman süresi içeren özel pozisyonlardır.
  • Vurucunun kendisine karşı üç ıska hakkı vardır. Vurucu bir atışa vurur ancak ıskalarsa (veya kendisine karşı iki vuruştan daha az vuruşla faul yaparsa) veya atış vuruş bölgesinden geçerse ancak vurucu ona vurmazsa bir vuruş gerçekleşir.
  • Atıcı dört 'top' atar, bunlar vuruş bölgesinden geçemeyen ve vurucu tarafından savrulmayan atışlardır. Bu durumda vurucu 'yürür', yani ilk kaleyi alır.
  • Atıcı vurucuya bir atışla vurur. Bu durumda da vurucuya ilk kale verilir. (Bu sadece hızlı atışlı softbol için geçerlidir. Yavaş atışlarda vurucu vuruşu diye bir şey yoktur).
  • Vurucu bir vuruş, bir saha oyuncusunun tercihi veya bir saha hatası (veya yakalayıcının veya koşucunun müdahalesi gibi daha nadir olaylar) sayesinde güvenli bir şekilde kaleye ulaşır.

Ekipmanlarınızı Toplama

  1. adım 1 doğru eldiveni bulun.
    Doğru eldiveni bulun. Savunma yaparken, atılan veya vurulan topları yakalamanıza yardımcı olması için atmayan elinize deri bir eldiven giyeceksiniz.
    • Yeni bir eldiven satın alırsanız, yeni derinin sertliğini gidererek onu 'alıştırmak' isteyeceksiniz. Bunu yapmanın çeşitli yöntemleri vardır; eldiveni özel yağ sürülmüş bir fırında pişirmek, güneşte bırakmak veya eldivenle bol bol top yakalamak gibi.
    • Hızlı atışlarda yakalayıcı pozisyonunda oynamak özel bir eldiven gerektirir. Yakalayıcıların (ve birinci kalecilerin) eldivenlerine mitt denir. Tipik bir softbol eldiveninden daha ağır bir yapıya sahiptirler.
  2. adım 2 bir sopa seçin.
    Bir sopa seçin. Softbol sopalarının hepsi aynı değildir. Bir oyuncunun boyutu ve gücü göz önünde bulundurularak seçilmelidirler. Bir sopa ararken üç temel faktöre bakın: uzunluk, ağırlık ve stil.
    • Doğru uzunlukta bir sopa bulmak için dik durun ve bir sopayı ucundaki topuzundan tutun. Kolunuzu düz tutabiliyorsanız ve sopa yere değiyorsa, sizin için doğru uzunluktadır. Dirseğinizi bükmeniz gerekiyorsa çok uzun demektir. Sopa yere değmiyorsa çok kısadır.
    • Doğru ağırlıkta bir sopa bulmak için düşüşe bakın. Düşüş, sopanın yüksekliği (inç cinsinden) ile ağırlığı (ons cinsinden) arasındaki sayısal farktır. Düşüş -8 ile -12 arasında değişir. Daha hafif sopalar (-12'ye yakın), zayıf veya yavaş vurucular için iyidir. Daha ağır sopalar (-8'e yakın), güçlü vurucular için en iyisidir. Ayrıca sopanın ağırlığının uygunluğunu, sopayı fırlatma elinize yerleştirip önünüzde düz bir şekilde tutarak da test edebilirsiniz. Bir dakika veya daha uzun bir süre boyunca kol uzunluğunda kolayca tutabiliyorsanız, sizin için çok ağır değildir.
    • Alüminyum ve kompozit olmak üzere iki ana softbol sopası türü mevcuttur. Her iki tür de hem yeni başlayanlar hem de deneyimli oyuncular için uygundur, ancak alüminyum sopalar daha popülerdir. Bunlar tek veya çift duvarlı yapıda da mevcuttur. Tek duvarlı sopalar daha ucuzdur ancak çift duvarlı sopalara göre biraz daha az etkilidir. Kompozit sopalar topa daha uzağa vurur, ancak soğuk havalarda kolayca çatlayabilirler.
  3. adım 3 bir vuruş kaskı satın alın.
    Bir vuruş kaskı satın alın. Güvenlik önlemleri almazsanız softbol oynamak, özellikle de hızlı atış yapmak tehlikeli olabilir. Çoğu hızlı saha ligi, vurucuların kafesli bir vuruş kaskı (yukarıda resmedilmiştir) kullanmasını gerektirir, ancak kullanmasalar bile, vuruşa hazır olduğunuzda bir tane takmak en iyisidir.
  4. adım 4 bir çift kramponlu ayakkabı alın.
    Bir çift kramponlu ayakkabı alın. Kramponlar birçok spor dalında kullanılır ve topun peşinden koşarken veya kaleler arasında koşarken daha iyi çekiş sağlar. Softbol için kauçuk veya plastik kramponlar uygundur. Metal kramponlar, kayan koşucular ve onları yakalamaya çalışan saha oyuncuları için tehlike oluşturduğundan softbol liglerinde genellikle yasaklanmıştır.
  5. adım 5 ek, isteğe bağlı donanım arayın.
    Ek, isteğe bağlı donanımları arayın. Bunlar arasında elleri yastıklayan, su toplamalarına karşı koruyan ve sopa tutuşunu iyileştiren vuruş eldivenleri yer alır. Hızlı atış yapan bir yakalayıcıysanız maske, göğüs koruyucu ve tekmelik kullanmak isteyeceksiniz. Sık sık kalelere kayan bazı oyuncular kayma yastığı giymeyi tercih eder.

Sopayı Öğrenmek

  1. adım 1 duruşunuzu hazırlayın.
    Duruşunuzu hazırlayın. Vuruş için kaleye geçtiğinizde sadece kalede durmanız yeterli değildir. İşte size her vuruşa çıktığınızda aklınızda tutmanız gereken birkaç vuruş duruşu ipucu:
    • Ayaklarınızı omuz genişliğinde birbirinden uzak tutun. Ayaklarınızı kale çizgisinden eşit uzaklıkta tutun (eğer bir faul çizgisine ya da diğerine vurmaya çalışmıyorsanız).
    • Dizlerinizi bükün ve kaleye doğru hafifçe eğilin.
    • Arka bacağınıza daha fazla ağırlık verin. Vuruşunuzu yaparken güç için arka bacağınızı kullanarak iteceksiniz.
    • Kaleden uygun mesafede durun. Ne kadar uzakta durmanız gerektiğini anlamak için, sopanızı salınımın ortasındaymışsınız gibi düz bir şekilde kalenin üzerine doğru uzatın. Sopanın namlusu kalenin ortasının üzerinde olmalıdır. Değilse, geri çekilin veya kaleye yaklaşın.
  2. adım 2 sopayı rahat bir şekilde tutun.
    Sopayı rahat bir şekilde tutun. Sopayı vururken kauçuk tutma yerini topuzlu uca yakın tutmalısınız. Atış yapan eliniz sopanın üzerinde atış yapmayan elinizden daha yukarıda olmalı ve elleriniz sopayı kavrarken birbirine değmelidir.
    • Parmak eklemlerinizi sopanın sapı üzerinde hizalayın.
    • Duruşunuzu aldığınızda sopa arka omzunuzun üzerinde dikeyden hafif bir açıyla tutulmalıdır.
    • Sopayı elleriniz kulağınıza yakın olacak şekilde tutun.
  3. adım 3 vuruşa hazırlanın.
    Vuruşa hazırlanın. Atış size doğru gelirken vuruş duruşunuzu koruyun. Dizlerinizi bükün ve sopayı kulağınıza yakın tutun.
  4. adım 4 topa vurmak için sallayın.
    Topa vurmak için sallayın. Vuruş bölgesinden geçerken sopayı yatay tutun. Kötü bir atışa uzanmayın. İyi bir atış için sabırla bekleyin. Kötü bir atışa vurmak nadiren vuruşla sonuçlanır.
    • 'Omuzdan omuza' sallayın. Bu, çenenizin atış yapmayan omzunuzun yakınında başladığı ve atış yapan omzunuzun çenenizin yakınında bitmesi için tüm yol boyunca sallandığınız anlamına gelir.
    • Güçlü bir takip ile sertçe sallayın. Bu, sopa neredeyse atış yapmayan omzunuza değene kadar sallanmaya devam etmek anlamına gelir. Topa vurursanız, temas eder etmez sopayı düşürmeyin, çünkü gücünüzün yarısını kaybedersiniz. Tüm gücünüzü kullanın ve sopa vücudunuzun diğer tarafına geçene kadar vuruşa devam edin.
    • Ayaklarınızı hareket ettirin. Çoğu vurucu vuruşunu yaparken ön ayağıyla atıcıya doğru küçük bir adım atar. Arka ayak normalde yere basılı kalır, ancak vuruş yaparken arka ayağınızın topuğu üzerinde döndüğünüzü fark edebilirsiniz.
    • Arka ayağınızı yere basılı tutma kuralının bir istisnası, karşı sahaya vurmaya çalışıyorsanız ortaya çıkar. Örneğin, sağ elini kullanan bir vurucu sağ sahaya vurmaya çalışıyorsa, sallamadan hemen önce sağ ayağını plakadan daha uzağa hareket ettirmek isteyebilir, böylece sağ sahaya daha fazla bakabilir.
    • Vücudunuzu salınımla birlikte döndürün. Vuruş sırasında gövdenizi hafifçe döndürerek esnekliğinizi koruyun. Bu, vuruşunuza güç katacaktır.
    • Gözünüzü toptan ayırmayın. Atıcının elinden sopayla temas ettiği noktaya kadar tüm yolu izleyin. Bu, topa sağlam bir şekilde vurma şansınızı artıracaktır.
    • Topa vurduktan sonra, softball görgü kuralları sopayı fırlatmamanızı gerektirir. Bunun yerine, kimsenin takılıp düşmemesi için mümkün olduğunca dikkatli bir şekilde dip çizginin dışına bırakın.
  5. adım 5 topa vurduktan sonra birinci kaleye doğru ilerleyin.'ve hit a fair ball.
    Adil bir topa vurduktan sonra ilk kaleye doğru ilerleyin. Amacınız güvenli bir şekilde kaleye ulaşmak.
    • Vurduğunuz topun adil bölgeye düşüp düşmeyeceğinden emin değilseniz, hakem topun faul olduğunu işaret edene kadar birinci kaleye doğru sert bir şekilde koşun. Birinci kale koçunuz birinci kalede durmanız ya da koşmaya devam etmeniz konusunda size yardımcı olacaktır. Sizin işiniz dış sahada neler olup bittiğini izlemekten ziyade güvenli bir şekilde birinci kaleye ya da ötesine ulaşmaktır. Bu koçun işidir.

Fırlatmayı Öğrenmek

  1. adım 1 atışa başlamadan önce kollarınızı esnetin.
    Atışa başlamadan önce kollarınızı esnetin. Önce kaslarınızı ısıtmazsanız kolunuzu sakatlamanız çok kolaydır.
  2. adım 2 yakındaki bir hedefe atarak başlayın.
    Yakındaki bir hedefe atarak başlayın. Heyecanlanmak ve 100 feet (30,5 m) uzaktaki bir hedefe atmaya başlamak kolay olsa da, kesinlikle yapmanız gereken bu değildir. İlk başta çok sert atmak kendinizi yaralama olasılığınızı artırabilir.
    • On fit uzaktaki bir hedefe atmaya başlayın. Bu çok yakın görünebilir, ancak kolunuz gevşedikçe hedefinizden yavaş yavaş uzaklaşacaksınız.
    • Temelleri vurgulamak için, fırlatma dirseğinizi yerinde tutarken diz çökmüş bir pozisyondan fırlatarak başlayın. Bu sizi atış yaparken bileğinizi kırmaya zorlayacaktır, bu atış yaparken her zaman kullanmanız gereken bir tekniktir çünkü atışınıza güç katar. Bunu bir süre yaptıktan sonra ayakta durmaya geçebilirsiniz.
    • Her yirmi ya da daha fazla atıştan sonra hedefinizden biraz daha geriye gidebilirsiniz. Tekrar tekrar rahatsız edici uzunlukta atışlar yapacak kadar geri gitmeyin. Bunu oyunlara saklayın.
  3. adım 3 doğru atış duruşuna geçin.
    Doğru atış duruşuna geçin. Atış çizginize dik durarak başlayın. Fırlatmaya başladığınızda fırlatma omzunuz hedefinizden uzağa bakacaktır.
    • Ayaklarınız birbiriyle aynı hizada ve omuz genişliğinde açık olmalıdır.
    • Atışa başlamak için muhtemelen topu eldiveninizin içinde göğsünüze yakın bir yerde tutmak isteyeceksiniz. Eldivenin içindeyken topu kavramaya devam edin.
  4. adım 4 topu doğru şekilde kavrayın.
    Topu doğru şekilde kavrayın. Topu tutmanın en iyi yolu parmak uçlarınızın bir dikişe değmesidir.
  5. adım 5 fırlatmak için kolunuzu sarın.
    Atmak için kolunuzu kaldırın. Topu eldiveninizden çekin, kolunuzu aşağıya ve geriye doğru indirin, sonra yukarı kaldırın ve atmak için başınızın yanından geçirin.
    • Dirseğinizi sapan ya da ok ve yay çeker gibi düz bir şekilde geriye çekmekten kaçının. Bu, atışınızın gücünü ve mesafesini sınırlayacaktır.
    • Fırlatma kolunuzu geri ve etrafına getirmeden önce yan tarafınıza kadar indirmekten endişe etmeyin. Kolunuzu sarın ve fırlatmaya yardımcı olması için vücudunuzun tüm ağırlığını kullanın.
  6. adım 6 hedefinize nişan alın.
    Hedefinize nişan alın. Eğer yakalamaca oynuyorsanız, hedefiniz her zaman partnerinizin göğsü olmalıdır. Bu, oyun atışları için de geçerlidir.
  7. adım 7 atışı yapın.
    Atışı yapın. Atış kolunuzu aşağı ve geriye getirin ve sonra başınızın üstünden geçirin. Kolunuz önünüzde tamamen uzandığında topu bırakın. Bırakma noktası ne kadar yükseğe ve uzağa atmak istediğinize bağlıdır. Daha yüksek bir bırakma noktası, daha yüksek (ve daha uzun) bir atış anlamına gelir.
    • Attığınız her atışta güçlü bir takip hareketi yapmalısınız. Topu bıraktıktan sonra atış eliniz vücudunuzun ortasına yakın olmalıdır. Bu, yan bir atış yapmanızı ve omzunuzda veya dirseğinizde yaralanmaya neden olmanızı önlemeye yardımcı olacaktır.
    • Her atışta omuzlarınızı ve başınızı hedefinize doğru çevirin. Hedefinizle göz teması kurduğunuzdan emin olun. Bu, vücudunuzdaki kasları istediğiniz yere atmanız için yönlendirmenize yardımcı olacaktır. Başka tarafa bakmak topun yanlış yöne uçmasına neden olabilir.
    • Kısa bir atışta ön ayağınızla küçük bir adım atın, daha uzun bir atış için daha uzun bir adım atın.
    • Atışa hazırlanırken eldivenli elinizle hedefinizi işaret edin ve topu atarken kolunuzu yana doğru bırakın.
    • Vurucunun uyum sağlamasının daha zor olması için farklı türde atışlar yapın.
  8. adım 8 don't worry about speed at first.
    İlk başta hız konusunda endişelenmeyin. Atışın en önemli kısmı isabettir, hız veya güç değil. İlk öğrendiğinizde, sadece topu hedefinize ulaştırmaya odaklanın. Yakında hızınızı geliştireceksiniz.
    • Alıştırma yaparken topu farklı hızlarda atmayı deneyin. Sonunda, diğer atışlarınızdan en az 10 mph (16 km/s) daha hızlı en az 1 atış yapmayı deneyin.

Yakalamayı Öğrenmek

  1. adım 1 eldiveninizi düzgün tutun.
    Eldiveninizi düzgün tutun. Yakalama oynarken eldiveninizi göğsünüzün önünde tutmanız önemlidir.
    • Eldiveninizi cebi size bakacak şekilde veya parmaklarınız yeri gösterecek şekilde tutmayın. Bir topu bu şekilde yakalamaya çalışırsanız, top yukarı sıçrayabilir ve yüzünüze çarpabilir.
    • Eldiveninizi dikey tutmayın, çünkü topu iyi kavrayamazsanız yakaladıktan hemen sonra eldiveninizden fırlayabilir.
    • Eldiveninizi tamamen açık tutun ki topun inebileceği bir alan olsun. Eldiveniniz kısmen bile kapalı olsa, top eldivenin içine inmek yerine dışına çarpıp yere düşebilir.
  2. adım 2 hazır pozisyonuna geçin.
    Hazır pozisyonuna geçin. Eğer yakalamaca oynuyorsanız, en iyi pozisyon dizlerinizin hafifçe büküldüğü ve gövdenizin ayak toplarınız üzerinde hafifçe öne doğru eğildiği 'hazır pozisyonu 'dur. Bu, doğrudan size doğru gelmeyen bir topu yakalamak için herhangi bir yöne doğru hareket etmenizi sağlar.
    • Ayaklarınızı birbirine çok yakın tutmak takılmanıza neden olabilir veya sizden uzağa vurulan bir topa iyi bir sıçrama yapmanızı zorlaştırabilir.
    • Gözlerinizi açık tutun. Yumuşak toplar, adından da anlaşılacağı gibi, size çarptığında acı verici olabilir. Size doğru gelen başıboş bir topu yakalamak için eldiveninizi hazır konumda tutun.
  3. adım 3 mümkün olduğunca yakalamaca oynayın.
    Mümkün olduğunca yakalamaca oynayın. Yakalama alıştırması yapmanın en iyi yolu basitçe yakalamaca oynamaktır. Hazır pozisyonda atma ve yakalama alıştırmaları yapın. Eldiveninizi doğru şekilde tutmaya odaklanın.
    • Başlamak için topları göğsünüze doğru atın. Bu en temel yakalama alıştırmasıdır ve ısınmanıza yardımcı olacaktır.
    • Topun eldivenden dışarı sıçramasını önlemek için her yakalayışınızda topu eldiveninizde sıkın. Topu eldivene girer girmez içine hapsetmek için atış elinizi kullanın.
    • Daha güçlü atışlar yapmadan önce partnerinizin topları yavaşça atmasını sağlayın. Bu, topu yakalamak için gerekli olan temas ve tutuşa alışmanıza yardımcı olacaktır.
  4. adım 4 yerden gelen topları yakalamayı öğrenin.
    Yerden gelen topları yakalamayı öğrenin. Yerden gelen top, vurulan veya atılan topun yerde yuvarlanması veya sekmesidir. Onları havadaki toplardan farklı bir yöntemle yakalarsınız.
    • Hazır pozisyonuna geçin, ancak eldiveninizi göğsünüze doğru tutmak yerine yere yakın tutun. Topun eldivenin altından yuvarlanmasını önlemek için parmak uçları toprağa veya çime değmelidir.
    • Her iki tarafa hareket etmeye hazır olun, çünkü taşlar veya çim tutamları topun ani bir yön değişikliği yapmasına neden olabilir.
    • Eldiveninizin parmak uçları yere değecek şekilde topa doğru açık olması gerekse de, top yukarı sıçrayıp yüzünüze çarpacak şekilde tutmayın. Bunu önlemek için hafif bir açıyla tutun.
    • Yerden gelen bir topu yakaladıktan sonra atış yapmak için ayağa kalkın. Yere yakın pozisyonunuzdan atış yapmaya çalışmayın.
  5. adım 5 pop-flies'i nasıl yakalayacağınızı öğrenin.
    Pop-fly'ları nasıl yakalayacağınızı öğrenin. Pop-fly, iç sahanın veya sığ dış sahanın üzerinde havada yüksek bir yere vurulan toptur.
    • Eldiveninizi yüzünüze yakın tutun.
    • Topun altına doğru hareket edin. Geri çekilmeniz gerekiyorsa geriye doğru koşmayın çünkü takılıp düşebilirsiniz. Bunun yerine vücudunuzu döndürün, böylece topa bakarken yanlara doğru geri koşabilirsiniz.
    • Kendinizi topu yakalamak için uzanmak zorunda kalmayacağınız şekilde konumlandırın. Doğrudan topun altında durun, böylece topu yüzünüze yakın bir yerden yakalayabilirsiniz. Topa uzanmak, topun eldivenden sekme veya çıkma olasılığını artıracaktır.
    • Gerekirse, yakalamadan önce görmenize yardımcı olması için eldiveninizle güneşi veya saha ışıklarını engelleyin.
    • Topu fırlatan elinizle yakalamadan önce eldiveni göğsünüze geri getirin. Bu, vücudunuzu doğru atış pozisyonuna getirmenize yardımcı olacaktır.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Nasıl iyi bir softbol atıcısı olursunuz?
    Oyun sırasında farklı türde atışlar yapmaya çalışın. Örneğin, içeride iyi çalışan bir atış ve dışarıda iyi çalışan başka bir atış isteyeceksiniz.
  • Soru
    Yeni başlayan birine softball atmayı nasıl öğretirsiniz?
    Atış yaparken topu ellerinin altından, saha içindeyken ise ellerinin üstünden atmaları gerektiğini hatırlatın.
  • Soru
    Sayı vuruşu yaptığınızı nasıl anlarsınız?
    Topa yüksek vurmuş olmanız, bunun bir home run olduğu anlamına gelmez. Eğer top çitin üzerinden geçerse, bu otomatik olarak home run olur. Ayrıca, uzağa vurursanız ama top çitleri aşmazsa, yine de bir home run olabilir - ama çok hızlı koşmanız gerekir ve saha oyuncuları sizi dışarı çıkarmaya çalışır.

Video

İpuçları