Squash Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Squash, 19. yüzyıl İngiltere'sinde geliştirilen ancak günümüzde tüm dünyada popülerliğini sürdüren bir oyundur. Oynayabilmeniz için bir squash kortuna, bir rakete ve squash topuna erişiminiz olması yeterlidir. Bunlara sahip olduktan sonra herkes oyunun kurallarını ve tekniklerini öğrenebilir. Squash, ustalaşması zaman alan ancak çabaya değen eğlenceli bir spordur.

Adımlar

Teçhizat Toplama ve Mahkemeye Erişim

  1. adım 1 uygun bir squash raketi edinin.
    Uygun bir squash raketi edinin. Eğer bir tane yoksa veya düzgün kullanmıyorsanız, kötü alışkanlıklar geliştirebilirsiniz. Bunları internetten veya özel bir spor malzemeleri mağazasından satın alabilirsiniz.
    • Bir squash kulübüne giderseniz, satın almak yerine bir raket ve top kiralayabilirsiniz.
    • Bu sporu sadece deneyip sevip sevmediğinizi görmek istiyorsanız, tenis raketi veya raketbol raketi gibi farklı türde bir raket kullanabilirsiniz. Ancak, bir veya iki kereden fazla oynamak istediğinize karar verirseniz, gerçek bir squash raketi almalısınız.
  2. adım 2 squash topları satın alın.
    Squash topları satın alın. Squash topları, hızlarını gösteren farklı renklerde gelir; sarı süper yavaş, yeşil veya beyaz yavaş, kırmızı orta ve mavi hızlıdır. Daha deneyimli oyuncular daha yavaş toplar kullanır, bu nedenle yeni başlayan biri olarak daha hızlı bir top almalısınız. Bu, topun daha kolay sekmesini sağlamanıza yardımcı olacaktır.
    • Squash topları tüm spor malzemeleri mağazalarında satılmaz. Bunları internetten bulma şansınız daha yüksek olabilir.
  3. adım 3 bir squash kortuna erişim sağlayın.
    Bir squash kortuna erişim sağlayın. Kortlar özel squash kulüplerinin yanı sıra bazı spor salonları ve spor merkezlerinde de bulunmaktadır. Kullanmak için özel bir rezervasyon yaptırmanız gerekebileceğinden, bir kortun mevcut olduğundan emin olmak için oynamak istediğiniz yeri arayın.
    • Bir squash kortunun içinde koyu renkli tabanı olmayan spor ayakkabı veya tenis ayakkabısı giymeniz gerekecektir. Koyu renkli tabanlara, kortun her yerinde bırakacakları izler nedeniyle izin verilmez.
    • Eğer bu sporla yakından ilgileniyorsanız ve düzenli olarak oynamak istiyorsanız, yakınınızda bir squash kulübü varsa oraya katılabilirsiniz.

Oyunun Temellerini Öğrenmek

  1. adım 1 oyunun kurallarını gözden geçirin.
    Oyunun kurallarını gözden geçirin. Squash iki oyuncuyla oynanan bir oyundur (ancak kendi başınıza da pratik yapabilirsiniz). Oyun, bir oyuncunun servis meydanından topu servis etmesiyle başlar. Servis atan oyuncu topu squash kortunun uzak duvarına vurur, böylece top kortun diğer yarısına, servis atanın karşısındaki kareye geri seker.
    • Her iki oyuncu için de amaç, topu uzak duvara geri göndermek ve vurmadan önce yerde sadece bir kez sekmesine izin vermektir. Top uzak duvara geri dönerken, kortun yan duvarlarından sekebilir, ancak zeminden sekemez. Vole sırasında duvara başarılı bir şekilde vuran son kişi bir sayı kazanır.
    • Kortun uzak duvarına, duvarda belirtilen bir üst çizgi ile bir alt çizgi arasında vurmalısınız. Alt çizginin üzerinde bir teneke şerit vardır, böylece top ona çarptığında duyabilirsiniz.
  2. adım 2 bir oyunun nasıl skorlanacağını gözden geçirin.
    Bir oyunun nasıl skorlandığını gözden geçirin. Bir squash maçı, 3 veya 5 oyundan en iyisini kazanan oyuncuya verilir. Her oyun 11 sayıya kadar devam eder ve en az iki sayı farkla 11 sayıya ulaşan ilk oyuncu kazanır.
    • Örneğin bir oyuncu 11 sayıya ulaştığında diğer oyuncunun 10 sayısı varsa, oyun bir oyuncu iki sayı öne geçene kadar devam eder.
    • Tenisten farklı olarak, her iki oyuncu da herhangi bir oyunda bir puan kazanabilir. Önemli olan tek şey, voleye karşılık vermeyen kişinin puanı kaybetmesidir.
    • Her puanı kazanan oyuncu, puanını servis atan oyuncu olarak veya olmaya devam ederek takip eder.
  3. adım 3 raketi nasıl doğru tutacağınızı öğrenin.
    Raketi nasıl doğru tutacağınızı öğrenin. Elinizi başparmağınız ve işaret parmağınız arasında bir 'v' olacak şekilde konumlandırın, ancak diğer parmakları işaret parmağına yakın tutun. Elinizi raketin sapı etrafında sıkıca kavrayın ancak elinizi zorlayacak kadar sert değil.

Tekniklerinizi Uygulamak

  1. adım 1 topa vurma alıştırması yapın.
    Topa vurma alıştırması yapın. Topu duvara doğru vurun, yerde sekmesine izin verin, sonra tekrar uzaktaki duvara doğru vurun. Squash topları çok zıplamadığı için bu çok fazla pratik gerektirebilir. Denemeye devam edin!
    • Uzak duvarda belirli noktalara vurmaya çalışarak pratik yapmak isteyeceksiniz. Topa üst sınır çizgisinin hemen altından ve alt sınır çizgisinin hemen üstünden vurmayı deneyin. İyi nişan almak, squash'ta iyi olmak için önemli olacaktır.
  2. adım 2 forehand ve backhand vuruşları çalışın.
    Forehand ve backhand vuruşları çalışın. Topa vurmanın temellerini öğrenir öğrenmez, forehand ve backhand vuruşlarının kullanımlarını öğrenebilirsiniz.
    • Forehand, ön kolunuz topa dönük olacak şekilde raketle topa vurduğunuz vuruştur. Bu, muhtemelen pratik yaparken zaten kullanmakta olduğunuz vuruştur.
    • Backhand, ön kolunuz topa dönük olacak şekilde topa vurduğunuz vuruştur. Backhand tek elle de yapılabilir ancak genellikle iki elin raket üzerinde olması gerekir. Backhand vuruşunda ustalaşmak biraz daha fazla pratik gerektirir ancak vurulması zor topların peşinden giderken çok faydalı olabilir.
  3. adım 3 yan duvarlardan vuruş alıştırması yapın.
    Yan duvarlardan vuruş alıştırması yapın. Oynamak için gerekli olmasa da, daha ileri seviyedeki oyuncular oyun sırasında squash kortunun yan duvarlarını kullanırlar. Topu uzak duvara ulaştırmak için önce yan duvarlardan sektirebilirsiniz. Bu hareketi doğru yapmak çok fazla pratik gerektirdiği için pratik yapın.
  4. adım 4 i̇yi squash oyuncularının kullandığı çok çeşitli taktikleri gözden geçirin.
    İyi squash oyuncularının kullandığı çok çeşitli taktikleri gözden geçirin. Sadece oyunun kurallarını bilmek sizi mutlaka kazanan bir oyuncu yapmayacaktır. Fiziksel becerilerinizi geliştirirken, taktik becerilerinizi de geliştirmeniz gerekecektir.
    • Profesyonel squash oyuncularının önerdiği birçok farklı strateji vardır. Bazıları savunma ihtiyacını vurgularken, diğerleri hücumun kazanan bir oyunun anahtarı olduğuna yemin ediyor. İnternette stratejiler hakkında bilgi edinin ve ardından bunları oyunlarınıza ve antrenmanlarınıza dahil etmeye çalışın. Güçlü yönlerinize ve yeteneklerinize en uygun olanı seçin.
  5. adım 5 hızınızı ve yönünüzü değiştirin.
    Hızınızı ve yönünüzü değiştirin. Hep aynı şeyi yaptığınız için rakibinizin bir sonraki adımda ne yapacağınıza karar vermesine izin vermeyin. Örneğin, atışlarınızı değiştirin, böylece duvarda her zaman aynı noktaya vurmazsınız. Rakibinizin sizin voleybolunuza karşılık vermek için nerede olması gerektiğini bilmesini istemezsiniz.
    • Ritminizi de sık sık değiştirmek iyi bir fikirdir. Topun size çarpması ve sizin topu geri göndermeniz arasında farklı aralıklar bırakın, böylece rakibiniz geri dönüş için çok önceden hazırlanamayacaktır.
  6. adım 6 sahada yerinizi koruma alıştırması yapın.
    Kortta yerinizi koruma alıştırması yapın. Çoğu oyuncu size squash'ı kazanmanın rakibinizin koşmasını gerektirdiğini söyleyecektir. Pozisyonunuzu kortun merkezinde tutmaya çalışın ve rakibinizin bir yandan diğer yana hareket etmesini sağlayın. Eğer kortun merkezi olan 'T' noktasından uzaklaşmanız gerekiyorsa, vuruşunuzu yaptıktan sonra hızlıca oraya geri dönün, böylece bir sonraki vuruşunuz için kortun her iki tarafına da kolayca geçebilirsiniz.
    • Rakibinizi koşturmanız gerekirken, kurallar aynı zamanda yollarından çekilmeniz gerektiğini de belirtir. Eğer rakibiniz topa vurmaya çalışırken ona engel olursanız, bu 'müdahale' olarak değerlendirilir.
    • Size veya rakibinize top veya raket çarparsa oyun durur. Eğer dönüş iyi olmasaydı, vuruşu yapan sayıyı kaybederdi. Eğer dönüş iyi olsaydı, iki farklı şey olabilirdi. Eğer top doğrudan uzak duvara çarparsa, vurucu sayıyı alır. Eğer top arka duvara çarpmadan önce yan duvara çarparsa, oyuncular sayıyı tekrar alır. Buna 'izin' denir.
  7. adım 7 squash iki oyunculu bir spor olduğu için başka bir kişiyle oynayın.
    Squash iki oyunculu bir spor olduğu için başka bir kişiyle oynayın. Nasıl oynanacağını öğrenmek isteyen başka bir kişi bulun, bu şekilde ikiniz de aynı seviyede olacaksınız ve iki kişi de sıkılmayacak.
    • Oyunda sizden daha iyi olan başka biriyle ara sıra oynamak isteyebilirsiniz. Yetenekli bir oyuncudan oyun hakkında sizin gibi yeni başlayan birinden daha fazla şey öğreneceksiniz.
    • Eğer squash konusunda gerçekten ciddileşmek istiyorsanız, o zaman ders alın. Squash koçunuz sizinle birlikte oynayacak ve daha iyi bir oyuncu olmanız için size önemli teknikler öğretecektir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Servis sırasında top nereye sekmelidir?
    Bir oyun sırasında top asla sizin tarafınızda sekmemelidir. Eğer doğru yapılırsa, top diğer oyuncunun servis kutusuna ve sadece onunkine çarpacaktır.
  • Soru
    Duvardaki çizgiler ne işe yarıyor?
    Bu çizgiler, squash topunun nereye vurulup nereye vurulamayacağına dair bir temel olarak kullanılır. En yüksek çizgi ve yan duvarlar boyunca uzanan sonraki çizgiler topun çok yüksek olduğu yerleri gösterir. Tenekenin üzerindeki en alt çizgi, topa vurabileceğiniz en alçak noktadır. Ön duvardaki üst ve orta çizgiler arasında servis atmalısınız.
  • Soru
    Servis atmayı nasıl öğrenebilirim?
    Sadece bir ayağınız kutunun içinde olmalıdır, böylece çizgilere mümkün olduğunca yakın hareket edebilirsiniz. Topu havaya fırlatın ve duvarın en sağ kısmına doğru yukarı doğru bir açıyla vurun ve mümkün olduğunca fazla güç kullanın. Sırtınızı kullanın.

Video

İpuçları

  • Squash zor bir spor olabilir, ancak hayal kırıklığına uğramayın! Hemen harika olmayı beklemeyin. Pratik yapmaya devam edin ve daha iyi olacaksınız.

Uyarılar

  • Raketinizle veya topla diğer oyuncuya vurma riskiniz olduğunda topa vurmaya çalışmamanız çok önemlidir. Squash agresif bir spor olsa da, sizin veya rakibinizin yaralanmasına neden olmamalıdır.
  • Tüm oyuncular, özellikle de 18 yaşından küçük olanlar, güvenlik için gözlük takmalıdır.