Süpürme Atışı Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Süpürme, düşük zıplayan bir topa veya yavaş bir tam tur atışa çapraz vuruşla yapılan bir ön ayak vuruşudur. Topu bacak tarafına, tipik olarak kare bacak veya ince bacağa doğru süpürerek oynanır. Sweep vuruşu krikette popüler ve etkili bir vuruştur. Genellikle vuruşu döndürmek için spinnerlara vurulur. Eğer siz de sweep shot oynamak istiyorsanız, aşağıdaki makaleyi okuyun ve nasıl yapıldığını öğrenin.

Adımlar

Süpürme Atışı için Hazırlık

  1. adım 1 vuruşun temellerini öğrenin.
    Vuruşun temellerini öğrenin. Süpürme vuruşu gelişmiş bir vuruş olduğundan, aşağıdakilerin farkında olmalısınız vuruşun temelleri̇. Bir atıcıyla nasıl yüzleşeceğinizi, nasıl savunma yapacağınızı vb. bilmelisiniz.
  2. adım 2 atıcıyı değerlendirin.
    Atıcıyı değerlendirin. Atıcıyı nasıl değerlendireceğinizi bilmelisiniz. Bir spin atıcı, teslimden önceki son anda bile topunun varyasyonlarını değiştirebilir. Topun sektikten sonra alacağı spin ve varyasyonları değerlendirebilmelisiniz.
  3. adım 3 sık sık pratik yapın.
    Sık sık pratik yapın. Sweep Shot oynamak çok fazla pratik gerektirir. Eğer yeni başlayan biriyseniz vurmak zordur.
    • Her gün bir saat kadar pratik yaptığınızdan emin olun. Unutmayın, ne kadar çok pratik yaparsanız; atışınız o kadar iyi olur.

Atışı Oynamak

  1. adım 1 top teslim edilir edilmez ön ayağınızın üzerine gelin.
    Top gelir gelmez ön ayağınızın üzerine gelin. Ön ayağınızın üzerinde fazla durmadığınızdan emin olun çünkü bu bir güdük çıkışa neden olabilir.
  2. adım 2 ön ayak dizinizi esniyormuş gibi bükün.
    Ön ayak dizinizi esneme hareketi yapıyormuş gibi bükün. Aşırı bükmediğinizden emin olun, böylece iletemezseniz orijinal pozisyona geri dönebilirsiniz
  3. adım 3 kaseyi değerlendirin.
    Kâseyi değerlendirin. Bu, topun sıçramasını ve dönüşünü değerlendirmek için doğru zamandır. Top hakkında bir fikir edindiğinizde, atışı daha iyi iletebileceksiniz.
    • Bowling oyuncusunun ayak hareketlerinizi gözlemlemiş olması ve atışınızı yapmanıza izin vermemesi mümkündür. Böyle bir durumda, kısa topu daha yüksek bir hızda atmaya çalışacaktır ve bu durumda yenilirsiniz.
    • Eğer atıcıdan böyle bir tepki görürseniz, dizlerinizi tekrar orijinal pozisyonuna bükerek hemen arka ayağınıza gelin ve topu savunun.
  4. adım 4 ön dizinizi tamamen bükün ve arka ayak dizinizi bükerek yere temas etmesini sağlayın.
    Ön dizinizi tamamen bükün ve arka ayak dizinizi bükerek yere değmesini sağlayın.
  5. adım 5 sopanızı süpürüyormuş gibi sallayın.
    Sopanızı süpürüyormuş gibi sallayın.Zamanlama süpürme atışı için çok önemlidir. Zamanlamayı doğru yaptığınızdan emin olun.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Sweep vuruşunu nasıl yaparım?
    Off spinnerlar için daha fazla sweep vuruşu yapabilirsiniz. Off spinnerların topu bacaklara değil kütüklere geldiği için daha güçlü vurabilirsiniz. Uçan toplar için daha fazla sweep shot yapabilirsiniz. Uçan topları sweep shot ile almak kolaydır.
  • Soru
    Dhoni'nin helikopter atışını nasıl oynayabilirim?
    Bu vuruşu önce bir tenis topuyla çalışmalı ve ardından şu üç adımı izlemelisiniz: 1. Sopanızı çok yükseğe kaldırmalısınız. 2. Sonra sopanızı golf sopası gibi sallayın. 3. Ön ayaklarınızı biraz daha geniş yerleştirin. Bu adımları birkaç kez uygulayın ve yakında HELİKOPTER vuruşunda kesinlikle ustalaşacaksınız.
  • Soru
    Bacaktan dönen bir topla nasıl yüzleşirim?
    Vücut ağırlığınızı ön ayağınıza aktarın, gözlerinizi topun üzerinde tutun ve ofsayttan dönerek vurmaya çalışın.

Video

İpuçları

  • Başarılı bir sweep vuruşu için atıcıyı değerlendirmek çok önemlidir. Atıcı topu teslim edene kadar kramp alanından çıkmayın.
  • Süpürme atışı kolay bir atış değildir. İlk denemede başarılı olamazsanız cesaretiniz kırılmasın. Çok fazla pratik gerektirir.
  • Bilek çalışması tüm kriket vuruşları için, özellikle de sweep vuruşu için çok önemlidir.

Uyarılar

  • Uygun kit ile oynayın. Süpürme vuruşu yapıyorsanız, zıplayan top başınızın üzerinden geçebileceği için kitiniz, özellikle de kaskınız olmalıdır.
  • Dikkatli olun. Atışı tamamladıktan ve koşuları yönettikten sonra düzgün bir şekilde durun ve sonra koşun. Çabukluk sakatlanmaya yol açabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bir Kriket Sopası
  • Bir Kriket Topu
  • Kriket Kiti (güvenlik için)