Tenis Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Her zaman tenis oynamayı öğrenmek istediniz ama nereden başlayacağınızdan emin olamadınız mı? Rafael Nadal veya Serena Williams'ın kortlara hükmetmesini izlemeyi seviyor ve onlar gibi olmayı mı umuyorsunuz? Tenis oynamak hız, güç ve zindelik kazanmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca ailenizle veya arkadaşlarınızla vakit geçirmek için de harika bir yoldur. Kortun düzenini, puanlama sistemini ve bir tenis profesyoneli olmak için ihtiyacınız olan tüm oyun tekniklerini öğrenin.

Adımlar

Başlarken

  1. adım 1 oynamak için bir yer bulun.
    Oynamak için bir yer bulun. Yerel parkınızda, bir spor salonunda veya bir tenis kulübünde tenis oynayabilirsiniz. İnternette arama yapın veya arkadaşlarınıza en iyi yerel kortların nerede olduğunu sorun. Çoğu park ücretsiz oynamanıza izin verir, ancak başka bir yerde oynamak için muhtemelen üyelik ücreti ödemeniz gerekecektir.
    • Herhangi bir geniş, açık alanda temel servis tekniklerini uygulayabilirsiniz, ancak en iyisi gerçek kortlarda mümkün olduğunca çok zaman geçirmektir. Kortun düzenini daha hızlı öğrenecek ve raketinizle veya topunuzla herhangi bir şeyi kırma riskini en aza indireceksiniz!
  2. adım 2 tenis malzemeleri satın alın.
    Tenis malzemeleri satın alın. Hemen profesyonel düzeyde tenis malzemeleri satın almanıza gerek yoktur, ancak her yeni başlayanın başlamak için birkaç şeye ihtiyacı olacaktır. Bazı spor salonları veya tenis kulüpleri üyeleri için temel malzemeleri sağlar, ancak durum böyle değilse, alışverişe çıkmanız gerekecektir.
    • Çantasıyla birlikte bir rakete ihtiyacınız olacak. Yeni başlayanlar için tek yapmanız gereken, elinizin sapın etrafına rahatça oturduğundan emin olmaktır. Raket hareket ettirilemeyecek kadar ağır olmamalı, ancak aynı zamanda hiçbir ağırlığı yokmuş gibi de hissettirmemelidir. Erkek ve kadın raketleri de vardır, ancak çoğu durumda cinsiyet yerine uyuma öncelik vermelisiniz.
    • En az üç tenis topu satın alın. Çok kolay kaybolurlar!
  3. adım 3 tenis kıyafetleri satın alın.
    Tenis kıyafetleri satın alın. Tenis kıyafetleri satın almadan önce spor salonunuza veya kulübünüze herhangi bir kıyafet gereksinimleri olup olmadığını sorun. Eğer yoksa, herhangi bir bol, rahat atletik kıyafet iyi olacaktır.
    • Daha katı kulüpler tenis ayakkabısı, tenis şortu ve tişörtü ve kadınlar için tenis eteği almanızı zorunlu tutabilir. Ancak, bu her zaman geçerli değildir.
    • Tenis ayakkabıları tenis oynamak için en iyisidir, ancak bunlara sahip değilseniz, herhangi bir çift spor ayakkabı işinizi görecektir.
  4. adım 4 bir rakip bulun.
    Bir rakip bulun. Temel bilgileri öğrendikten sonra, tenis pratiği yapmak için bir rakibe ihtiyacınız olacak. Yerel kortunuzda oynarken gördüğünüz herkese öğrenmenize yardımcı olmak isteyip istemeyeceklerini sorun. Eğer yoksa, arkadaşlarınıza veya ailenize sormayı deneyin veya hatta yerel bir tenis derneği için internette arama yapın.

Temel Bilgileri Öğrenmek

  1. adım 1 mahkemenin bölümleri hakkında bilgi edinin.
    Kortun bölümleri hakkında bilgi edinin. Tenis kortunun farklı alanlarını anlamak, nasıl oynanacağını öğrenmenin ilk adımıdır. Kortun farklı bölümleri farklı oyun türleri için daha iyidir, bu nedenle pratik yapmaya başlamadan önce kortun etrafında biraz zaman geçirin.
    • Tenis kortları bir file ile ikiye ayrılır - bir taraf sizin, diğer taraf rakibinizin. Oyun içinde fileye dokunamaz veya topa vuramazsınız.
    • Fileden en uzaktaki paralel çizgi dip çizgidir. İlk servisi atmak için burada durursunuz.
    • Dip çizgi ile file arasında daha ince bir çizgi vardır. Bu servis çizgisidir. Servislerinizi file ile servis çizgisi arasındaki alana atacaksınız.
    • Dip çizginin ortasındaki küçük çizgi merkez işaretidir. Servis atmak için bu işaretin sağında veya solunda durursunuz.
    • Servis alanı fileye dik olacak şekilde dikey yarılara bölünmüştür. Bu, servis alanını sol ve sağ bölümlere ayırır.
    • Sahanın her iki tarafında fileye dik olarak bulunan iki çizgi sahanın sınırlarını belirler. İçteki çizgi tekler için, dıştaki ise çiftler içindir.
  2. adım 2 tenis skorlamasının temellerini öğrenin.
    Tenis skorlamasının temellerini öğrenin. Her oyunda bir oyuncu topa servis atar. Topun servis edildiği andan itibaren her iki oyuncu için de bir sayı mevcuttur. Sayı, top saha dışına çıktığında, fileye çarptığında veya bir oyuncu tarafından ıskalandığında verilir. Oyun, bir oyuncunun kaybedene en az iki sayı fark atarak dört sayı kazanmasının ardından sona erer. Örneğin, 4 - 2'lik bir skor oyunun bittiği anlamına gelir, ancak 4 - 3'lük bir skor oyunun devam etmesi gerektiği anlamına gelir.
    • Tenis oyunları her iki tarafta da sıfır puanla başlar. Teniste sıfır puan 'aşk' olarak adlandırılır.
    • Skorlar her puan servisinin başında söylenir. Bir skor için spiker veya servis atan oyuncu 'on beş' der. İki sayı için 'otuz' denir. Üç sayı için 'kırk' denir. Dört skor veya galibiyet skoru için 'oyun' denir.
    • Her servis sayısı, topun fileye çarpmasına, iki kez sekmesine veya saha dışına çıkmasına izin vermeyen oyuncuya verilir. Bu eylemlerin her biri sayıyı sona erdirir.
    • 'Servis kırma', servis atmayan oyuncu oyunu kazandığında gerçekleşir.
  3. adım 3 tüm alıştırma oyunlarınızı setler halinde oynayın.
    Tüm antrenman oyunlarınızı setler halinde oynayın. Tenis setler halinde oynanır - sadece bir oyun oynayıp eve gitmezsiniz! Setler en az altı oyundan oluşur. Bir oyuncu altı oyun kazanana ve rakibine iki galibiyet fark atana kadar set bitmez. Örneğin, bir oyuncu altı oyun kazanmış ve diğeri beş oyun kazanmışsa, kazanan kaybedene göre iki galibiyet daha fazla alana kadar oynamaya devam etmeleri gerekir.
    • Her iki oyuncu da altışar oyun kazanırsa, genellikle bir eşitlik bozma oyunu oynanır.
    • Tenis maçları genellikle üç veya beş setten oluşur.
  4. adım 4 raketinizle topa vurma alıştırması yapın.
    Raketinizle topa vurma alıştırması yapın. Servis atmaya veya oynamaya başlamadan önce raketinize ve topunuza alışın. Topu havaya atma ve topa arka arkaya birkaç kez sert vurabilene kadar vurma alıştırması yapın. Şu anda isabet konusunda çok fazla endişelenmeyin - sadece raketinizi ve topu hissedin.
  5. adım 5 forehand vuruşunun nasıl yapıldığını öğrenin.
    Forehand vuruşunun nasıl yapıldığını öğrenin. Forehand vuruşu, raketinizi baskın elinizde el sıkışır gibi tutarak oynanır. Ardından, raketi arkanıza saracak şekilde dönün ve topa dışa ve yukarı doğru vurun. Bu vuruş daha yumuşak, daha yüksek servisler için en iyisidir.
  6. adım 6 backhand vuruşu deneyin.
    Bir backhand vuruşu deneyin. Backhand, ustalaşması en kolay vuruşlardan biridir. Raketi iki elinizle kavrayın ve yana doğru tutun. Vuruş yapan bir beyzbol oyuncusuna benzemelidir. Top yaklaştığında, hafif yukarı doğru bir açıyla sertçe vurun. Bu vuruş topa sert vurur ve topunuzun servis alanına gireceğinden emin olmak için harika bir yoldur.
    • Ayrıca tek elle yapılan bir backhand vuruşu da vardır. Sadece baskın elinizi kullanırsınız, ancak diğer her şey aynı kalır. Bunu yönetmek biraz daha zordur.
  7. adım 7 nasıl voleybol oynanacağını öğrenin.
    Nasıl voleybol yapılacağını öğrenin. Vole, alçak bir servisi geri çevirmenin bir yoludur. Forehand ve backhand olmak üzere iki çeşit vole vardır. Forehand vole vuruşunda, raketi baskın elinizde tutarsınız ve elinizin arkası dip çizgiye bakar. Basitçe topa doğru eğilin ve vurun.
    • Backhand vole de benzer şekilde yapılır, ancak elinizin arkası fileye dönüktür. Backhand vole vuruşundaki hareket, çömelmişken birini dirsekle yoldan çekmeye benzer.

Bir Oyun Oynamak

  1. adım 1 sunucu seçmek için yazı tura atın.
    Bir sunucu seçmek için yazı tura atın. Teniste oyunun ilk servisini bir kişi atar. Çoğu oyuncu yazı tura atarak seçim yapar ve çoğu durumda servis atmayan kişi kortun hangi tarafında oynayacağını seçer. Servis atan oyuncu oyun bitene kadar servis atmaya devam eder. Bir sonraki oyunda diğer oyuncu servis atacaktır.
  2. adım 2 kendinizi dip çizginin bir köşesine yerleştirin.
    Kendinizi dip çizgi köşesine yerleştirin. Oyun her iki oyuncu da dip çizgide olacak şekilde başlar. Servis atan oyuncu servis atmak için dip çizginin bir köşesini seçer ve diğer oyuncu da kendisini karşı arka köşeye konumlandırır. Yani siz kendi tarafınızdaki sahanın sağ köşesinden servis atarsanız, rakibiniz sizin bakış açınıza göre en sol köşede duracaktır.
    • Siz karşı köşeye bakıyor olmalısınız. Bir ayağınızı dip çizginin biraz üzerinde, diğerini ise kortun içinde yaklaşık 45 santimetre (18 inç) uzakta tutun.
  3. adım 3 raketinizi dışarıda tutun.
    Raketinizi dışarıda tutun. Eliniz sapın etrafında olduğu sürece raketi tutmak için zorunlu bir yol yoktur. Raketi baskın elinizle sıkıca kavrayın ve raketin başı kabaca başınıza paralel olana kadar kolunuzu uzatarak dışarıda tutun.
    • Servis atmadığınız zamanlarda raketi her iki elinizle de tutabilirsiniz. Genellikle baskın eliniz sapın üst kısmını, diğer eliniz ise alt kısmını kavrayacaktır, ancak elinizi veya ellerinizi sadece sapın üzerinde tuttuğunuz sürece zorunlu bir pozisyon yoktur.
  4. adım 4 karşı elinizle topu havaya atın.
    Karşı elinizle topu havaya atın. Eğer servis atıyorsanız, tenis topunu raketinize doğru havaya atın. Resmi servisinize başlamadan önce topu raketinizi kullanmadan birkaç kez savurmanızda veya kortta sektirmenizde bir sakınca yoktur. Servis atmadan önce topa ve nasıl tutunduğuna alışın.
    • Alıştırma atışı yapmak istiyorsanız, raketinizle vurmayın. Bu bir hata olarak sayılır ve rakibinize puan kazandırabilir! Alıştırma vuruşlarını oyun dışı zamanlara saklayın.
    • Servis atmıyorsanız, raketinizi tutmaya ve beklemeye devam edin.
  5. adım 5 topu servis alanına doğru servis atın.
    Topu servis alanına doğru servis atın. Top raketinizin başına yaklaştığında, diğer oyuncunun servis alanına doğru çapraz olarak sert bir şekilde vurun. Servis alanının onlara yakın bölümünü hedefleyin. Buradaki amaç, onlar servisi karşılamadan önce topu bir kez sekmeye zorlamaktır.
    • Eğer top sahanın diğer tarafına giderken fileye çarparsa, buna 'let' denir ve servisi tekrar atabilirsiniz.
    • Top sahanın sizin tarafınızda kalırsa, saha dışına çıkarsa veya servisi tamamen kaçırırsanız, bu bir 'hata' olur. Bir hata için bir kez tekrar yapabilirsiniz, ancak bir serviste iki kez hata yaparsanız, sayı rakibinize verilir ve oyun bir sonraki sayıya geçer.
  6. adım 6 karşı arka köşeye koşun ve topa geri vurun.
    Karşı arka köşeye koşun ve topa geri vurun. Topu servis ettikten hemen sonra dip çizginizin karşı tarafına koşun. Raketinizin yüzü hafifçe yukarı bakacak şekilde topa sertçe vurun. Servisi nasıl başarılı bir şekilde geri döndüreceğinizi öğrenmek biraz pratik gerektirir, bu nedenle ilk birkaç seferde kötü yaparsanız endişelenmeyin.
  7. adım 7 sayı kazanılana kadar devam edin.
    Sayı kazanılana kadar devam edin. Puan sadece top oyun dışına düştüğünde verilir, bu yüzden biriniz puan kazanana kadar oynamaya devam edin! Puanlar birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar sürebilir, ancak yeni başlayan biri olarak puanlarınız muhtemelen hızlı bir şekilde verilecektir.
    • Sayı kazanıldığında skoru söyleyecek ve oyun kazanılana kadar ve ardından set kazanılana kadar tekrar servis atacaksınız.

İleri Tekniklerin Uygulanması

  1. adım 1 bir baş üstü dönüşü yapın.
    Baş üstü dönüş vuruşu yapın. Tepe dönüşü, diğer oyuncunun topu başınızın üzerinden yukarı doğru fırlattığı ve sizin de topu onun tarafına çarptırarak geri dönmesini neredeyse imkansız hale getirmeyi hedeflediğiniz bir vuruştur. Bunu denemek için çok yüksek bir topla servis atılmasını bekleyin - normal bir serviste işe yaramayacaktır.
    • Raketinizi başınızın arkasında tutun, böylece sırtınızı sıyırır.
    • Top neredeyse başınızın üzerine geldiğinde, tıpkı servis atarken yaptığınız gibi raketle filenin üzerinden vurun. Rakibinizin bulunduğu sahanın karşı tarafını hedefleyin.
    • Servis atarken aynı hareketleri yaparak baş üstü servis de atabilirsiniz.
  2. adım 2 vuruşlarınıza topspin ekleyin.
    Vuruşlarınıza topspin ekleyin. Vuruşlarınıza topspin eklemek topun daha yükseğe sıçramasına ve daha hızlı hareket etmesine yardımcı olabilir. Topa normalde yaptığınız gibi raketinizin ortasına kafa üstü vurmayın.
    • Raketinizi topun yan tarafına vurmak için kullanın.
    • Topun yan tarafına vurduktan hemen sonra raketi yukarı doğru hareket ettirin ve topun üst kısmına vurun. Bu, topun düz bir yolda hareket etmek yerine yukarı doğru bir yay çizerek dönmesini sağlar.
  3. adım 3 topu kesmeyi öğrenin.
    Topu dilimlemeyi öğrenin. Topu kesmek, topun yönünü değiştirmenize ve topu yeterince yavaşlatarak yeterince ivme kaybetmesini sağlamanıza olanak tanır, böylece top rakibinizin sahasında ona ulaşma şansı bulamadan durur.
    • Topu kesmek için önce alttan vurun.
    • Ardından, raketi hemen rakibinizin tarafına doğru öne getirin. Bu, top yaklaşırken yavaşlatacak ve rakibinizin ıskalama olasılığını artıracaktır.
  4. adım 4 farklı yüzeylerde oynamayı öğrenin.
    Farklı yüzeylerde oynamayı öğrenin. Tenis oynayabileceğiniz birkaç farklı yüzey türü vardır ve her biri oyun hızınızı ve yeteneklerinizi etkileyebilir. Birden fazla yüzeyde teniste ustalaşmayı öğrenmek oyununuzu önemli ölçüde geliştirmenize yardımcı olabilir.
    • Asfalt ve akrilik gibi sert yüzeyler Kuzey Amerika'da en yaygın olanlarıdır. Yüzey daha fazla sıçramaya izin verdiği için yeni başlayanlar için iyi olma eğilimindedirler, ancak oyuncuların eklemleri için zor olabilirler.
    • Kil yüzeyler en çok Avrupa ve Latin Amerika'da yaygındır ve oyunu daha yavaş hale getirme eğilimindedirler. Top ayrıca toprak kortta daha fazla seker.
    • Çim kortlar Wimbledon'da kullanılan türdendir. Top daha az sektiği ve oyuncunun servis kaçırma olasılığı daha yüksek olduğu için çim kort oyunları çok hızlı olma eğilimindedir.
  5. adım 5 rakibinizi okuyun's strategy.
    Rakibinizin stratejisini okuyun. Teniste daha iyi hale geldikçe, rakibinizi nasıl inceleyeceğinizi ve stratejilerini ve tercihlerini onlara karşı nasıl kullanacağınızı öğreneceksiniz. Bu, geliştirilmesi çok zaman alan bir beceridir, bu nedenle hemen yapamazsanız endişelenmeyin.
    • Birçok oyuncu, özellikle de yeni başlayanlar, belirli bir vuruşta en rahat olanlardır. Rakibinizin forehand hareketiyle topa yüksekten vurmayı sevdiğini fark ederseniz, onlara backhand hareketi gerektiren alçak toplar servis etmeyi öğrenebilirsiniz.
    • Birçok oyuncu fileye yakın oynamayı ya sever ya da nefret eder. Rakibinizin fileye yakın oynama konusunda nasıl hissettiğini öğrenin. Eğer zamanlarının çoğunu dip çizgilerde geçiriyorlarsa, topu fileye yakın servis atarak onları oraya çıkmaya zorlayın.
    • Rakibinizin servisini tanıyın. Her oyuncunun kendine has bir servis stili vardır. Eğer rakibiniz topu hep aynı yöne ve aynı yükseklikte servis ediyorsa, servisi karşılamak için orada durduğunuzdan emin olun!
    • Rakibinizin ruhsal durumunu inceleyin. Stresli veya üzgün bir rakip savunmasız bir rakiptir. Öfkeyle tepki veriyorsa, kolay atışları kaçırıyorsa veya oyuna dikkatini vermiyor gibi görünüyorsa, kafalarını karıştırmak için çeşitli atışlar yaparak bunu galibiyete dönüştürebilirsiniz.
  6. 6. adım çiftler tenisi oynamayı öğrenin.
    Çiftler tenisi oynamayı öğrenin. Çiftler tenisinde her iki tarafta bir yerine iki oyuncu vardır. Daha geniş kort boyutları kullanırsınız, ancak puanlama ve kuralların geri kalanı aynı kalır. Çiftler tenisine yeni başlayanlar için en büyük zorluk, bir takım arkadaşıyla nasıl etkileşim kuracaklarını öğrenmektir. Tenis oynayan diğer arkadaşlarınızdan size çiftler tenisi için en iyi stratejileri öğretmelerini isteyin.
    • Ayrıca Kanada çiftleri adı verilen ve bir takımın iki, diğerinin ise sadece bir oyuncuya sahip olduğu bir çeşitlilik de vardır. Genellikle tek oyuncunun çiftlerden çok daha gelişmiş olduğu durumlarda oynanır.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Ne tür bir kondisyon daha iyi tenis oynamama yardımcı olur?
    Kalp atış hızınızı artıran ve kondisyonunuzu, gücünüzü ve esnekliğinizi geliştiren herhangi bir şey yaparak zaman geçirin. Tenis çok fazla hareket içerir, bu nedenle kaslarınızın güçlü ve tonlanmış olması gerekir.
  • Soru
    Tenis için yeterince formda olmadığımdan mı endişeleniyorum?
    Temel düzeyde kondisyonunuzu geliştirmek için haftada birkaç kez yürüyüşe/koşuya, havuza veya spor salonuna gitmeyi deneyin.
  • Soru
    Tenisin bana yeterince kalori kaybettirmeyeceğinden endişeleniyorum.
    Tenis size tüm vücut egzersizi yaptıracak bir spordur, ancak potansiyelinizi gerçekten en üst düzeye çıkarabilmeniz için temel düzeyde bir kondisyona sahip olmanız gerekir.

Video

İpuçları

  • Sporu öğrenirken kendinize karşı sabırlı olun. İnsanlar tenis vuruşlarını ve stratejilerini mükemmelleştirmek için bir ömür harcarlar. Zaman içinde oyununuzu geliştirmeye devam edin.
  • Beceri setinizle çalışacak ve atışlarınızı geliştirmenize yardımcı olacak kişisel bir koç/antrenör tutun.
  • Rakibinizin sizin acemi olduğunuzu bildiğinden emin olun. Hatta bazı rakipler, servis ve vuruş tekniklerinizi geliştirmenize yardımcı olmak için oyun standartlarını geçici olarak gevşetmeyi kabul edecektir.

Uyarılar

  • Tenis oynadıktan sonra dirseğiniz, ön kolunuz veya bileğiniz ağrıyorsa, ağrıyı hafifletmek için ağrıyan noktaya bir buz torbası koyun. Tendonların iyileşmesine zaman tanımak için bir gün kadar oynamaktan kaçının.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Tenis kortu
  • Tenis raketi
  • Raket çantası
  • Tenis Topları
  • Rakip
  • Tenis partneri (çiftler oynuyorsa)