Krikette Çeşitli Şutlar Nasıl Oynanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Krikette skor vuruşu yapmak zor olabilir, özellikle de koşullar için uygun vuruşu bilmiyorsanız. İyi bir vurucu iyi bir el-göz koordinasyonuna, reflekslere, güce, hıza ve sağlam muhakemeye sahip olmalıdır. Buna ek olarak, güçlü bir vurucunun kurallar hakkında kapsamlı bir bilgiye ve kriket stratejisi ve taktikleri hakkında kapsamlı bir anlayışa ihtiyacı olacaktır. Çeşitli atışları ve bunları ne zaman kullanacağınızı öğrenmek ve uygulamak, oyununuzu geliştirmenize ve daha fazla koşu yapmanıza yardımcı olmak için uzun bir yol kat edecektir.

Adımlar

Vuruş Temelleri

  1. adım 1 hücum vuruşu mu yapacağınıza yoksa kütükleri mi savunacağınıza karar verin.
    Hücum vuruşu mu yapacağınıza yoksa kütükleri mi savunacağınıza karar verin. Kararınızı etkileyebilecek faktörler topun ne kadar hızlı veya iyi atıldığından, oynanan maçın uzunluğuna ve kurallarına kadar her şey olabilir.
    • Daha kısa maçlar genellikle vurucuların daha az sayı yapma şansı olduğu için daha fazla hücum vuruşu yapılmasını sağlar.
    • Beş güne kadar uzayabilen daha uzun test maçları ise daha defansif oyunlara neden olur.
  2. adım 2 i̇leri veya geri hareket edin.
    İleri ya da geri hareket edin. Ön ayak vuruşları genellikle ayak bileği ile uyluk yüksekliği arasında gelen toplarla oynamak için kullanılır. Arka ayak vuruşları, uyluk ile kafa arasındaki toplar için daha iyidir. Topun ulaşacağı yüksekliği belirledikten sonra, ilgili vuruşları yapmak için ağırlığınızı ön veya arka ayağa kaydırabilirsiniz.
  3. adım 3 gözlerinizi topun üzerinde tutun.
    Gözlerinizi toptan ayırmayın. Topun ilerleyişini izlemek, ne zaman ve nereye vuracağınızı belirlemenize yardımcı olacağı için önemlidir.
  4. adım 4 dışarı çağrılmaktan kaçının.
    Dışarı çağrılmaktan kaçının. Krikette oyun dışı kalmanın birkaç yolu vardır. Vuruş yaparken, atışlarınızda ne kadar agresif olacağınızı belirlerken bu kuralları aklınızda bulundurun.
    • Topun kaleye çarpmasını önleyin.
    • Kalenin önünde topun bacaklara çarpmasını önleyin. Bu, vurucunun wicket'ten önce bacak tarafından dışarıda bırakılmasına neden olabilir.
    • Sahadaki herhangi bir saha oyuncusuna yakalama vermekten kaçının.
    • Topu wicket-keeper'a atmaktan kaçının.
  5. adım 5 sahadaki saha oyuncularından kaçınmak için topa sopayla hassas yerleştirme, zamanlama ve güçle vurun.
    Sahadaki saha oyuncularından kaçınmak için topa sopayla hassas yerleştirme, zamanlama ve güçle vurun. İyi bir vurucu olmak büyük bir beceri ve pratik gerektirir. Sabırlı olun ve doğru vuruşu yapmak için bekleyin.

Ön Ayak Vuruşları

  1. adım 1 i̇leriye doğru defansif bir atış yapın.
    İleriye doğru defansif bir atış yapın. Krikette her vuruş skor vuruşu olmayabilir. Bir topa iyi vurulduğunda, dışarı atılmaktan kaçınmak için ileri savunma vuruşu kullanın. Sağlam bir savunmaya sahip olmak iyi bir vurucu olmanın çok önemli bir parçasıdır.ve oyununuzun tadını çıkarın.
    • Başınızı ve ön omzunuzu öne doğru eğin. Arka bacağınızı düz tutarken ön ayağınızla bir adım atın.
    • Sopayı aşağı doğru sallayın ve top gözlerin altından geçerken temas edin. Sopayı yüzü yere bakacak şekilde açılı tutun.
    • Sopa ön bacağınızın biraz önünde bitmeli ve pedin yan tarafına yaklaşmalıdır. Topu takip etmeyin. Arka ayağınızın topuğunu yerden kaldırın ve topu engellemek için en iyi şansa sahip olmak üzere pozisyonunuzu koruyun.
  2. adım 2 düz bir vuruş yapın.
    Düz bir vuruş yapın. Bu vuruş genellikle orta veya dış güdükten gelen dolu bir topla oynanır. En yaygın vuruşlardan biridir ve genellikle kriket oyuncuları tarafından ilk öğrenilen vuruştur. Topun gittiği yöne bağlı olarak bu atış cover drive, off drive, straight drive, on drive veya square drive olarak adlandırılabilir.
    • Öne doğru eğilin ve ön ayağınızla adım atın. Ön dizinizi bükün. Bu size atış için sağlam bir temel sağlayacaktır.
    • Başınız önde veya ön dizinizle aynı hizada olmalı ve arka ayağınız vuruş sırasında parmak ucunda olmalıdır.
    • Sopayı düz sallayın ve top gözlerin altındayken temas edin. Bileklerinizi rahat tutun ve vuruşu alçakta tutmak için sopayı açılı tutun.
    • Sopanın yüzü gökyüzüne doğru olacak şekilde düz bir yolda devam edin.
  3. adım 3 bir süpürme vuruşu yapın.
    Süpürme vuruşu yapın. Bu vuruş spinnerlara karşı kullanmak için harikadır. Bacak tarafında düşük zıplayan bir top gördüğünüzde, süpürme vuruşuna gidin.
    • Başınızı ve ön omzunuzu öne doğru eğin. Ön ayağınızla ped topun yolunda olacak şekilde adım atın. Arka dizinizi yere doğru indirin.
    • Sopayı yüksek bir geri salınımla kaldırın, ardından sopayı aşağı ve vücudunuza doğru indirin. Topa pedin önünden vurun. Topa aşağı doğru açı vermek için temas ettiğinizde bileklerinizi hafifçe döndürün.
    • Devam edin. Topa vurduktan sonra ellerinizi döndürün, böylece sopa havada yüksekte tutulurken ön omzunuzun yanında dururlar.
  4. adım 4 ön ayakla bacak arası yapın.
    Ön ayakla bacak arası vuruş yapın. Bu vuruş, vurucunun gücünden ziyade atılan topun hızına dayanır. Ön ayakla leg glance vuruşu en iyi bacak tarafına gelen toplarla oynamak için kullanılır.
    • Başınız ve ön omzunuzla öne doğru eğilin. Ağırlığınızı ön bacağınıza verin.
    • Sopayı düz bir şekilde getirin. Vuruş sırasında sopanın yüzünü hafifçe ön bacağınıza doğru eğin. Ön bacak pedinin önüne temas edin.
    • Atışı aşağı doğru yönlendirmek için üst bileğinizi hafifçe sallayın. Bu vuruş, güçlü bir vuruşun aksine topu saptırmak için kontrol ve hassasiyete dayanır.

Arka Ayak Vuruşları

  1. adım 1 arka ayakla savunma atışı yapın.
    Arka ayak savunma vuruşu yapın. Hızlı bir bowling oyuncusuyla karşılaştığınızda arka ayakla savunma vuruşu yapmak, dışarı atılmaktan kaçınmak için önemli bir unsurdur. Eğer vuruş kütük üzerindeyse ancak iyi bir uzunluktan kısaysa, bu vuruş güvenli oynamanın sağlam bir yoludur.
    • Arka ayağınızla kalelere doğru geri adım atın. Arka bacağınızı topun hizasında tutun. Başınızı ileride ve arka ayağınızı yerde düz tutun.
    • Ön ayağınızı arka bacağınıza doğru hareket ettirin ve ön ayağınız atıcıya dönük olsun.
    • Kolları yüksek bir konumda tutarak sopayı düz bir şekilde aşağı doğru sallayın. Sopayı yere doğru eğin ve top gözlerin altındayken vurun.
  2. adım 2 arka ayakla bacakla bakış oyunu oynayın.
    Arka ayak bacak vuruşu yapın. Bu vuruşta ustalaşmanın püf noktası tamamen bileklerdedir. Bacak tarafından kısa veya dolu gelen toplarla oynamak için kullanın.
    • Her iki bacağınızı hızla kütüklere doğru geri hareket ettirin. Arka bacağınızı topla aynı hizada tutun. Yüzünüzü atıcıya doğru dönecek şekilde vücudunuza açı verin.
    • Kötü vuruşu düz bir şekilde yapın. Yüzünüzü hafifçe bacak tarafınıza doğru çevirin ve topa vücudunuzun önünden vurun.
    • Topu kontrol etmek ve yere doğru açı vermek için üst bileğinizi döndürün. Üst el tutuşu, vurucunun topun ne kadar ince veya kare olmasını istediğine bağlı olarak gevşek veya sıkı kalabilir.
  3. adım 3 kare kesik oynayın.
    Kare kesik oynayın. Bu güçlü vuruş çok sayıda koşu yapmanıza yardımcı olabilir. Bu vuruşu kütüğün dışından gelen kısa toplar için seçin.
    • Arka ayağınızla geriye ve kütüğün karşısına doğru adım atın. Sopayı geri getirirken ön omzunuzu çevirerek geri salınımınıza başlayın.
    • Sopayı aşağı ve vücudunuz boyunca sallayın. Maksimum güç elde etmek için kollarınızı tamamen uzatın. Topa aşağı doğru açı vermek için ellerinizi hafifçe yuvarlayın.
    • Devam edin
  4. adım 4 bir arka ayak sürüşü oynayın.
    Arka ayakla vuruş yapın. Bu vuruş arka ayak savunmasına benzer. Sayı yapmak için bu vuruşu kısa bir teslimata doğru yapın.
    • Geri salınımınıza başlarken ön ayağınızı geriye getirin. Ağırlığınızı hafifçe ön bacağınızın üzerinde tutun. Ve sopayı topun geliş yönüyle aynı hizada tutun.
    • Salınımınıza başlarken sopayı düz tutun. Salınımı kontrol etmek için üst elinizi kullanın ve alt elinizle iterek güç sağlayın.
    • Ellerinizi ön omzunuzun üzerine getirerek devam edin.
  5. adım 5 bir kanca veya çekme vuruşu yapın.
    Bir kanca veya çekme vuruşu yapın. Bu vuruşların adımları aynıdır, ancak çekme vuruşu bel hizası civarında kısa tarafa gönderilen toplara yönelikken, kanca vuruşu göğüs ve baş yüksekliği arasında kısa tarafa gönderilen toplara yöneliktir. Bu vuruşlar, yakalanma riski taşıdığı için biraz risklidir. Harika ayak hareketleri ve mükemmel el-göz koordinasyonu gerektirir.
    • Arka ayağınızla geriye ve karşıya doğru adım atın. Bu göğsünüzü hafifçe atıcıya doğru açacaktır.
    • Ön bacağınızı geriye ve bacak tarafına doğru hareket ettirin. Gözlerinizi toptan ayırmadan vücudunuzu döndürün.
    • Sopayı hafif aşağı doğru bir açıyla vücudunuz boyunca sallayın. Kollarınızı tamamen açık tutun ve topu aşağıda tutmaya yardımcı olmak için temas sırasında bileklerinizi döndürün.
  6. adım 6 devam hareketi iki şekilde yapılabilir.
    Takip hareketi iki şekilde yapılabilir. Ön bacağınızı kaldırabilir ve ağırlığınızı arka bacak üzerinde dönecek şekilde kaydırabilirsiniz. Ya da topun yolunu takip etmek için her iki bacağınızı da döndürebilirsiniz.

Alışılmışın Dışında Şutlar Oynamak

  1. adım 1 ters süpürme vuruşu.
    Ters süpürme vuruşu. Bu vuruş genellikle aşırı yüksek toplara karşı yapılır.
    • Dengeli bir arka ayak üzerinde durun. Ön ayağı parmak uçlarına kadar (yastıklı kısım) dikey veya dik olarak yerleştirin.
    • Sopayı yatay olarak sahaya yakın bir şekilde sopanın fazına ters bir şekilde tutun.
    • Sopayı ofsayta doğru hareket ettirin, böylece top yere değdiği anda vurulmuş olur.
  2. adım 2 değişken vuruşlu bir atış deneyin.
    Bir switch vuruşu deneyin. Bu vuruş 2008 yılında Kevin Pietersen tarafından meşhur edilmiştir. Bu vuruşta, vurucu elini ve duruşunu değiştirerek geleneksel elinin aynadaki görüntüsü olan bir duruşu benimser, bu sırada atıcı da topa vurmak için koşar. Saha takımı, atıcı koşarken saha oyuncularının yerlerini değiştiremeyeceğinden, saha oyuncuları pozisyonlarını kaybetmiş olurlar. Bu vuruşun yasallığı 2008 yılında ICC tarafından onaylanmıştır. Bu vuruş risklidir çünkü vurucu diğer elini kullanmada daha az beceriklidir ve vuruşunu yaparken hata yapma olasılığı daha yüksektir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Topa nasıl odaklanacağımı ve nasıl atış yapacağımı bilmiyorum.
    Başınızı sabit tutun ve gözlerinizi toptan ayırmayın. Topun size gelmesine izin verin ve atışınızı yapın. Golften bir örnek alın - baş sabit, hedefe kilitli, salıncak ve gitti. Başınızı ne kadar sabit tutarsanız, topa vurma şansınız o kadar artar.
  • Soru
    Oynarken nasıl sakin kalabilir ve sinirlenmekten kaçınabilirim?
    İlk şey kendinize inanmaktır. Topa ve maç durumuna odaklanın. Derin bir nefes alın, her seferinde pozitif olun ve oynadığınız her atış için kendinizi tebrik edin.
  • Soru
    Ne zaman sweep vuruşu yapmalıyım?
    Süpürme vuruşu genellikle top bacak kütüğünün etrafına geldiğinde ve çok fazla zıplamadığında oynanır. Kendinizi bu durumda bulursanız, sweep vuruşu yapmayı deneyebilirsiniz.

İpuçları

  • Topa vurduğunuzda sopanın ortasına vurmaya çalışın. Bu, kriket sopasının en kalın kısmı olduğu için en fazla gücü verecektir.
  • Pratik yapmak daha iyi olmanın anahtarıdır. Israr etmeye devam edin!
  • Yeni başlayan biriyseniz önce tenis topuyla pratik yapın, sonra kriket topu kullanın. Bu, yaptığınız hataları biraz daha az acı verici hale getirecektir.

Uyarılar

  • Sakatlanmaları önlemek için kriket oynarken her zaman uygun ekipmanları kullanın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Yarasa
  • Top
  • Oynamak için geniş alan
  • Wicket
  • Pedler
  • Kask
  • Vuruş eldivenleri