Su Topu Nasıl Oynanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Su topu, futbol ve basketbolun bir kombinasyonu gibi oynanır, ancak güreş veya futbolun fizikselliği ve dayanıklılığı ile oynanır. Dünyanın en popüler oyunlarından biridir ve aslında Olimpiyatlara kabul edilen ilk takım sporudur. Faullerin ve havuz boyutlarının ince noktaları biraz karmaşık olsa da, oyunun temellerini öğrenmek ve hızlı bir şekilde oynamaya başlamak kolaydır.

Adımlar

Temel Kuralların Anlaşılması

  1. adım 1 karşılıklı uçlarında iki kale bulunan dikdörtgen bir havuzda oynayın.
    Karşılıklı uçlarında iki kale bulunan dikdörtgen bir havuzda oynayın. Su topunun amacı futbolla aynıdır - gol atmak için topu rakip takımın kalesine sokun ve daha fazla gol atan takım kazansın. Kurallara uygun oyunlarda, bir kale .9 metre (3 ft) boyunda ve 3 metre genişliğindedir, ancak iyi bir ağ yapmak için etrafınızda ne varsa kullanabilirsiniz.
    • Hiçbir oyuncu havuzun dibine dokunamamalıdır.
    • Kaleniz yok ve sıradan bir oyun mu oynamak istiyorsunuz? Bunun yerine çöp kutularını ters çevirebilir ve kaleci olmadan oynayabilirsiniz.
    • Kurallara uygun havuzlar 25-30 metre (82-98 ft) uzunluğunda ve 17-20 metre genişliğindedir. Yaklaşık 2 metre (7 ft) derinliğinde olmalıdırlar.
  2. adım 2 her birinde bir kaleci olacak şekilde iki eşit takıma bölün.
    Her birinde bir kaleci olan iki çift takıma bölün. Kurallara uygun oyunlarda takımların her biri yedi oyuncuya sahiptir - altı hücum oyuncusu ve bir kaleci. Ancak, rekabet seviyenize ve havuzun büyüklüğüne bağlı olarak, en önemli şey her takımda eşit sayıda oyuncu olmasıdır.
    • Kimin hangi takımda olduğunu anlamak için oyuncular genellikle eşleşen su topu şapkaları giyerler. Kaleciler genellikle 1 numaralı şapkayı takarlar ve şapkalarında onları saha oyuncularından ayırmak için bir şerit bulunur.
    • Eğer 14'ten fazla kişi oynuyorsa, yedek oyuncu bulundurmak iyi bir fikirdir. Su topu çok yorucudur.
    • Eğer sadece eğlence için oynuyorsanız ve tek sayıda oyuncunuz varsa, bir oyuncuyu 'her zaman hücum oyuncusu' yapabilirsiniz. Bu oyuncu sadece o anda topa sahip olan takım için oynar.
  3. adım 3 oyuna havuzun ortasındaki topa doğru yarışarak başlayın.
    Oyuna havuzun ortasındaki topa doğru yarışarak başlayın. Oyun, iki takımın topu almak ve atağı başlatmak için yüzdüğü bir yüzme yarışı ile başlar. Kurallı oyunlarda bir makine veya hakem topu ortaya bırakır, ancak siz de havuzun ortasına bir top bırakıp 'başla!' diyebilirsiniz. Topu ilk alan takım hücuma geçer.
  4. adım 4 her seferinde sadece bir elinizle topu tutun, pas verin ve şut çekin.
    Topu her seferinde sadece bir elinizle tutun, pas verin ve şut çekin. Her iki eli aynı anda kullanmak fauldür. Bunun tek istisnası, kalenin 5 metrelik alanı içinde her iki elini de kullanabilen kalecidir. Eğer kaleci atağa katılmak için ileri doğru yüzerse, o da aynı anda sadece bir elini kullanmalıdır.
    • Bu kural, diğer takımın topu geri kazanmasını imkansız hale getirecek şekilde topu çok uzun süre tutmasını veya kavramasını önlemek içindir.
  5. adım 5 sayı yapmak için basketbolda olduğu gibi 30 saniyelik bir şut saati belirleyin.
    Sayı yapmak için basketbolda olduğu gibi 30 saniyelik bir şut saati belirleyin. Topu almak için faul yapamayacağınız için, bir takım teorik olarak bir gol atabilir ve oyunun geri kalanında topu elinde tutabilir. Bu nedenle su topunda, bir takım topu alır almaz başlayan 30 saniyelik bir atış saati vardır. Eğer bir takım 30 saniye içinde gol atamaz veya süreyi sıfırlayamazsa, savunma takımı topu bulunduğu yerden serbest atış için kullanır. Şut saati sadece şu durumlarda sıfırlanır:
    • Savunma takımı topun kontrolünü net bir şekilde ele geçirdiğinde.
    • Hücum takımı sayı yaparsa.
    • Önemli bir faul olduğunda.
  6. adım 6 faul yapmadan topa sahip olmak için top için mücadele edin, ancak oyuncu için mücadele etmeyin.
    Faul yapmadan topa sahip olmak için top için güreşin ama oyuncu için değil. Su topu hem suyun üstünde hem de altında inanılmaz derecede fiziksel bir oyundur, ancak neredeyse tüm oyuncudan oyuncuya temas fauldür. Bununla birlikte, topa sahip olmak için topu bir oyuncunun elinden alıp vurabilirsiniz. Eğer topa vurursanız veya oyuncu topu korumak için iki elini kullanırsa, top sizindir.
    • Topsuz oyunculara dokunamaz veya onları engelleyemezsiniz.
    • Topun alınmasını önlemek için topu suyun altında tutamazsınız.
    • Topu görmezden gelirken bir oyuncuyu tutamaz, tekmeleyemez veya itemezsiniz.
  7. adım 7 top sizde olmadığı sürece kaleye 2 metreden (6,6 ft) daha fazla yaklaşmayın.
    Top sizde olmadığı sürece kaleye 2 metreden (6,6 ft) daha fazla yaklaşmayın. 2 metre çizgisi profesyonel havuzların kenarlarındaki kırmızı çizgilerle işaretlenmiştir ve hücum oyuncuları topu taşımadıkları sürece bu çizgiyi geçemezler. Bu çizgiyi çoktan geçmişseniz pas da alamazsınız -- çizgiyi geçerken topa sahip olmanız gerekir ya da çizgiyi hiç geçemezsiniz.
    • Elbette kaleci top olmadan da 2 metre çizgisinin içinde olabilir.
    • Daha az ciddi oyunlar için, 2 metrenin (6,6 ft) kabaca ortalama bir yetişkin erkeğin boyu olduğunu unutmayın. Sıradan bir oyun oynuyorsanız kaleden bu kadar uzakta durun.
  8. adım 8 kaçırılan atışları, topa en son kimin dokunduğuna bağlı olarak kale atışı veya köşe atışı ile yeniden başlatın.
    Kaçırılan atışları, en son kimin dokunduğuna bağlı olarak kaleden bir atışla veya bir köşe atışıyla yeniden başlatın. Bu futbola benzer, ancak bir farkla - kaçırılan bir atış bir savunma oyuncusundan sapabilir ve yine de savunmanın topu olabilir. Ancak, kaleci topu kaleden uzağa ve son çizginin üzerine savurursa, hücum oyuncusu korner atışı kullanır.
    • Kale Atışı: Hücum takımı bir şutu kaçırır ya da kaleciden değil de bir savunma oyuncusundan sektirirse, savunma takımı 2 metre çizgisinin gerisinde herhangi bir yerden serbest atış kullanır.
    • Korner Atışı: Kaleci topu dışarı atarsa veya bir savunma oyuncusu topu kasıtlı olarak kendi kalesinin arkasına atarsa, hücum takımı havuzun kenarından 2 metre çizgisinin gerisinden serbest atış kazanır.
  9. adım 9 topun tamamı kale çizgisini tamamen geçtiğinde gol atılır.
    Topun tamamı kale çizgisini tamamen geçtiğinde bir gol atın. Bu, topun tamamının her iki direğin yanından geçmesi anlamına gelir. Gol atmak için topun kalenin arkasına çarpması gerekmez. Nizami oyunlarda bu sayı çizgisi tamamen beyaz bir kale çizgisiyle işaretlenir.
  10. adım 10 bir golden sonra oyunu sadece her iki takım da kendi yarı sahasına girdikten sonra yeniden başlatın.
    Bir golden sonra oyunu sadece her iki takım da kendi yarı sahasına girdikten sonra yeniden başlatın. Bir takım gol attığında, oyun yeniden başlamadan önce havuzun kendi yarı sahasına dönmelidir. Gol yiyen kaleci daha sonra kalesinden bir takım arkadaşına pas atarak oyunu yeniden başlatabilir. Bu ilk pas yapıldığında atış saati başlar.
  11. adım 11 8 dakikalık dört ayrı çeyrek oynayın, ilk iki çeyrekten sonra tarafları değiştirin.
    İlk ikisinden sonra tarafları değiştirerek dört ayrı 8 dakikalık çeyrek oynayın. Bu, bir oyunun normal süresidir, bu nedenle sadece eğlence için oynuyorsanız bunu istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Genel olarak, her çeyrek arasında 2 dakika ara verilir ve ikinci ve üçüncü çeyrekler arasında 10 dakika devre arası olur.
    • Daha küçük yaş grupları genellikle 5-6 dakikalık çeyrekler oynar.
    • Saat, büyük bir faul (ihraç) veya gol sonrasında durur ve ancak top tekrar oyuna girdiğinde yeniden başlar.

Faullerin Değerlendirilmesi

  1. adım 1 üç faul kategorisini ve bunların sonuçlarını anlayın.
    Üç faul kategorisini ve bunların sonuçlarını anlayın. Su topunda fauller basketbol ve hokey kurallarının bir karışımıdır ve küçük faullerden oyundan kalıcı olarak atılmaya neden olan 'vahşet' faullerine kadar çeşitlilik gösterir. Her faul, hakemin tepkisi ve işaretiyle birlikte aşağıda ayrıntılı olarak açıklanmıştır:
    • Adi Fauller: Hakem bir kez düdük çalar ve takımın hücum ettiği yönü işaret eder. Faulün yapıldığı yerden serbest atışla oyuna yeniden başlanır. İki düdük faulü savunmanın değil hücumun yaptığını gösterir.
    • İhraçlar (Büyük Fauller): Hakem düdüğü iki kez hızlıca çalar, ardından uzun bir süre çalar. Bir oyuncunun çıkması gerektiğini belirtmek için kollarını çevirir ve faul yapan oyuncu 20 saniye boyunca havuzun kenarına yüzmelidir ve oyun serbest atışla başlar.
    • Penaltı Faulleri: Hakem yukarıdaki gibi üç kez düdük çalar, ardından 5 parmağını başının üzerine kaldırır. Faul yapan oyuncu sahayı terk eder ve oyun faul yapılan takım için 5 metre çizgisinden serbest atış ile başlar.
  2. adım 2 olağan faulleri faulün yapıldığı yerden serbest atış ile yeniden başlatın.
    Olağan faulleri, faulün yapıldığı noktadan serbest atışla yeniden başlatın. Bunlara küçük fauller de denir. Adi fauller sayılmaz veya oyunculara karşı kullanılmaz ve çalındıktan sonra süre durmaz. Bunlar su topunda en yaygın faullerdir ve şunları içerir:
    • Topa iki elle dokunmak
    • Havuzun dibine dokunmak
    • Çalınmayı önlemek için topu suyun altında tutmak
    • Hareket etmelerini engellemek için topa sahip olmayan oyuncuları engellemek veya yollarına çıkmak.
    • Şut saatinin dolmasına izin vermek
    • Topu havuzun dışına atmak.
  3. adım 3 dışlama faulleri için takımları bir kişi eksik oynarken oyuncuları 20 saniye oturtun.
    Dışlama faulleri için takımları bir kişi eksik oynarken oyuncuları 20 saniye oturtun. Bunlara majör faul de denir ve daha ciddi ve agresif davranışlar içindir. Faul çalındığında, faul yapan oyuncu derhal kendi yedek kulübesinin önünde belirlenmiş bir bölgeye, genellikle yarı saha çizgisine doğru yüzmelidir. 20 saniye sonra veya bir gol atıldıktan sonra (hangisi önce olursa) tekrar yüzerek oyuna devam edebilirler. İstisna fauller şunlardır:
    • Topsuz oyuncuları çekmek, tutmak veya batırmak.
    • Bir oyuncunun yüzüne su sıçratmak
    • Bir atışı iki kolla engellemek
    • Başka bir oyuncuya şiddetli bir şekilde tekme atmak veya vurmak.
    • Oyuna veya hakeme saygısızlık etmek (küfür etmek, havuzdan çıkıp tekrar girmek, tükürmek)
  4. adım 4 hücum 5 metre çizgisi içindeki fauller veya çok sert fauller için penaltı atışları verin.
    Hücum 5 metre çizgisi içindeki fauller veya çok sert fauller için penaltı atışları verin. Faulün 5 metre çizgisi içinde olması ve 'olası bir golü' engellemesi gerekir. Olası bir golü engelleyen her faul penaltı faulü olabilir. Takımınız topu 5 metre çizgisinde kaleciye karşı kullanır ve atıştan sonra oyun kaldığı yerden devam eder.
    • 'Vahşet' olarak adlandırılan çok şiddetli fauller, faulün havuzun neresinde yapıldığına bakılmaksızın penaltı atışına neden olabilir.
    • Çoğu penaltı faulü, bir savunma oyuncusu şut atan oyuncuya arkadan faul yaptığında verilir.
    • Kaleci atış için tamamen kalenin içinde olmalıdır, önünde değil.
  5. adım 5 eğer bir oyuncu sertlikle suçlanırsa dört dakika oyun dışı kalır.
    Bir oyuncuya şiddet uygulandığında dört dakika oyun dışı bırakılır. Bunlar tekme atma, vurma gibi aşırı veya şiddetli fauller ya da aşırı konuşma veya sportmenlik dışı davranışlar içindir. Oyunun geri kalanında oyundan çıkmanız gerekir ve takımınız dört dakika boyunca bir kişi eksik oynayacaktır.
    • Bir sertlik için penaltı faulü verilirse, faul yapılan takım sayı yapmış olsa bile atıştan sonra topu yarı saha çizgisinden geri alır.
    • Kasıtlı olarak yapıldığı belirlenen bir vuruş, en yaygın olarak verilen sertliktir.
  6. adım 6 aşağıdaki durumlarda oyunu terk edin're called for three major fouls.
    Üç büyük faul alırsanız oyunu terk edin. Aleyhinize üç dışlama düdüğü çalınırsa, oyunun geri kalanında oyun dışı kalırsınız. Son faul vahşet olarak değerlendirilmediği sürece, siz oyundan çıktığınızda takımınız yerinize başka bir oyuncuyu oyuna sokabilir.
    • Takımınız hala 20 saniyelik oyun dışı kalma süresiyle oynamak zorundadır - bu süre bittikten sonra oyuncu değiştirebilirsiniz.
  7. 7. adım bir hakemin şu kararları verebileceğini anlayın advantage if it is better to keep playing than take a foul.
    Oynamaya devam etmek faul almaktan daha iyiyse hakemin 'avantaj' diyebileceğini anlayın. Yine, bu futbola benzer. Hakem topu tutmanın daha iyi olduğunu düşünüyorsa, örneğin iyi bir pas attıktan hemen sonra faul yapıldıysa, faulü kabul etmek ancak takımınızın hücum momentumunu korumak için 'avantaj' diyebilir.
    • Genel olarak, aşırı şiddetli veya tehlikeli fauller avantaj olsa bile hemen çalınır.

Temel Stratejileri Anlamak

  1. 1. adım kullanın eggbeater...
    Enerjinizi koruyarak su üstünde kalmak için 'yumurta çırpıcı' tekmesini kullanın. Kurallara uygun su topu oyuncularının duvardan veya havuzun kenarlarından itmelerine izin verilmez. Tüm süre boyunca suyun üzerinde kalmalısınız. Bu inanılmaz derecede yorucudur, ancak iyi oyuncular su üstünde kalmak için yuvarlak, daha verimli bir hareket kullanır:
    • Dizlerinizi oturuyormuş gibi yaklaşık 90 derece bükün.
    • Bacaklarınızı omuz genişliğinden biraz daha geniş tutun.
    • Sağ bacağınızı saat yönünün tersine döndürün.
    • Sol bacağınızı saat yönünde döndürün.
    • Bacaklarınızı akıcı bir şekilde değişecek şekilde zamanlayın.
  2. adım 2 ataklarınızı yönlendirmek için bir oyuncuyu kalenin önünde tutun.
    Atağı yönlendirmek için bir oyuncuyu kalenin önünde tutun. Bu oyuncu santrafor olarak adlandırılır ve kalenin yaklaşık 2 metre (7 ft) dışında oturarak karışıklığa neden olur ve yakın mesafeden şut çeker. Pivot olarak topu aldığınızda amacınız hızla dönmek ve şut atmaktır.
    • Santrforlar fiziksel oyunun büyük kısmını üstlenir ve en iyi dayanıklılık ve güce sahip olmalıdır.
    • Merkezler bazı antrenörler tarafından 'Delik Setleri' olarak da adlandırılır.
  3. adım 3 i̇ki oyuncuyu 2 metre çizgisine, kalenin her iki yanına kanat olarak yerleştirin.
    İki oyuncuyu 2 metre çizgisine, kalenin her iki tarafına Kanat olarak yerleştirin. Hücumda kalenin önünde üç oyuncudan oluşan bir hattınız olmalıdır - yanlarda iki kanat ve ortada bir santrafor. Bir kanadın amacı uzun mesafeli şutlar atmak ve şut için alan yaratmak üzere pivotla ileri geri paslaşmaktır.
    • Kanatların hızlı, isabetli ve uzun menzilli şutlara sahip olması gerekir.
    • İtmek için duvarları kullanamayacağınızı unutmayın. Kanat olarak duvardan birkaç metre içeride olmalısınız.
  4. adım 4 i̇ki oyuncunuzu yerleştirin flats on the 5-meter line, between the wings and center.
    İki 'Düz' oyuncunuzu 5 metre çizgisine, kanatlar ve orta sahanın arasına yerleştirin. Flat'ler harika pasörler ve uzun menzilli şutörlerdir. Savunmacıları çekmek için kaleye doğru yüzerler, böylece santrforun serbest kalması için alan açılır. Top oyuna girdiğinde savunmaya geri dönmelidirler.
    • Flat'ler çok hızlı, çok hareketli yüzücüler olma eğilimindedir.
  5. adım 5 herkesin arkasında, yarı çizginin yakınında ve havuzun ortasında bir oyuncu bulundurun.
    Bir oyuncuyu herkesin arkasında, yarı çizginin yakınında ve havuzun ortasında tutun. Bu sizin 'Point' oyuncunuzdur. Savunmada ilk geri çekilenler ve takımın ana pasörleridir, tüm hücumu görür ve ayarlarlar. Nadiren şut atarlar, bunun yerine en iyi, en tehlikeli pasları ararlar.
  6. 6. adım savunmayı şaşırtmak için kanat, point ve flat'lerinizi hareketli tutun.
    Savunmayı şaşırtmak için kanatlarınızı, oyun kurucularınızı ve düz oyuncularınızı hareketli tutun. Çevre oyuncularınızın (santrfor hariç herkes) hareketi, şutları açan ve iyi savunmaları bozan şeydir. Bu, pozisyon değiştirmeyi, kaleye doğru hücum etmeyi veya havuz etrafında dönmeyi içerebilir.
    • Santrfor hareket edebilir, ancak genellikle kalenin önündeki önemli alanı, saptırılan şutlar veya ani şut fırsatları için açık tutmak için gereklidirler.
  7. adım 7 hücum düzenini savunmaya çevirin.
    Hücum dizilişini savunmada çevirin. Savunmada dizilişinizi havuzun aşağısına kaydırmanız yeterlidir. Oyun kurucu rakip santraforu, santrafor da oyun kurucuyu korur. Kanatlarınız onların kanatlarını, kanatlarınız da onların kanatlarını korur. Genel olarak ya adam adama ya da alan savunması oynarsınız:
    • Adam Adama Savunma: Her oyuncu nereye giderse gitsin havuzun etrafında kendi eşini takip eder.
    • Alan Savunması: Her oyuncu kendi pozisyonunda kalır, diğer takım pozisyon değiştirdikçe savunma işaretlerini değiştirir.
    • Rakip takımın çok iyi bir santraforu varsa, bu pozisyon bazen çift takımla oynanır ve hücum oyuncusunu yalnız bırakır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Resimlerde kız mayosu giymiş yüzücüler su topu oynuyorlardı. Su topunun sadece erkekler için olduğunu sanıyordum. Kızlar su topu oynamak için yeterince güçlü ve iyi yüzücüler mi?
    Evet, kızlar su topu oynamak için yeterince güçlüdür. Su topu oynamak için süper harika yüzücüler olmaları gerekmez. Yüzmeyi bildikleri sürece oynayabilirler. Kişinin boyu, bedeni ya da gücü gerçekten önemli değildir. Tüm oyuncular oyunda bir rol oynar.

Video

İpuçları

  • Yukarıya doğru güçlü bir vuruş, genellikle hızlı bir şut atmak için gereken alanı ve gücü sağlar.
  • Hücumda topu hareket ettirmenin en iyi ve en hızlı yolu pas vermektir. Unutmayın, şut atmak için sadece 30 saniyeniz var.

Uyarılar

  • Bu oyun son derece yorucudur. Nefes almakta veya suyun üzerinde kalmakta zorlanıyorsanız, hemen havuzdan çıkın ve dinlenin.