Tabanca (Handgun) ile Nasıl Nişan Alınır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Nokta atışı, bir tabancayı doğrulttuğunuzu düşündüğünüz yön ile gerçekte doğrulttuğunuz yönü eşleştiren beceridir. Bu çok tartışmalı bir konudur ve profesyonel eğitmenlerin büyük çoğunluğu, birçok kez daha doğru olduğu ve sadece saniyenin küçük bir kısmı daha yavaş olduğu için flaş nişan almayı teşvik eder. Nokta atışı, doğrudan savunmayanlar için bile çok geçerli bir yere sahiptir. Hedefin kol mesafesinde olduğu ultra yakın çatışma durumlarında nişan alarak atış yapmanın yeri yoktur.

Adımlar

Temel Bilgiler

  1. adım 1 size iyi uyan ve bir tabancada olmasını istediğiniz özelliklere sahip bir tabanca seçin.
    Size uygun ve bir tabancada olmasını istediğiniz özelliklere sahip bir tabanca seçin. Silahın temel nokta atışı yeteneklerini belirleyin. Dolu olmayan bir silahla gözlerinizi kapatın ve parmağınız tetiğin yanında, ancak üzerinde değilken silahı güvenli bir yöne, geçici bir hedefe doğrultun. Silahın namlusunu doğrudan hedefe doğrulttuğunuzu hayal edin. Gözlerinizi açın - nişangahlar tam olarak istediğiniz yerde hizalanmış olmalıdır. Beş metrede, hedefin ortasından en fazla birkaç santim uzakta olmalıdır.
    • Eğer tabanca yüksek veya alçakta duruyorsa, bu durum pratikle telafi edilebilir. Örneğin, daha önce hiç Glock kullanmamış hemen hemen herkes beş metrede 6-10 inç (15,2-25,4 cm) yüksek bir nokta atış konumuna sahiptir. Ancak pratik yaparak bunu hızlı bir şekilde telafi edebileceğinizi göreceksiniz.
    • Daha sonra daha iyi oturan bir silah alırsanız, alçaktan nişan alacağını göreceksiniz. Nokta çok uzaksa, farklı bir tabanca düşünmek isteyebilirsiniz.
    • Yanlamasına nokta atışı yanlışlığı, tabancanın tutuşu veya tasarımıyla ilgili olabilir. Kauçuk bir kabza, farklı bir sırt kayışı veya daha büyük veya daha küçük bir tabanca denemeniz gerekebilir.
  2. adım 2 sadece nokta atışı kullanın...
    Nokta atışını sadece çok yakın mesafede kullanın, çünkü en iyi bilinen 'taktiksel düşünen' atıcılar birkaç metrenin ötesinde flaş nişan almayı şiddetle teşvik eder. Ancak çantanızdaki her beceriyi geliştirmeye çalışmamanın bir anlamı yoktur.

Alıştırmalar

  1. adım 1 kendinizi büyük (10+ inç) bir hedeften 3 yard uzağa konumlandırın.
    Kendinizi büyük (10+ inç) bir hedeften 3 metre uzağa konumlandırın. Alçaltılmış bir silah duruşunda (güvenli taşıma pozisyonu), silahınızı mümkün olduğunca hızlı bir şekilde ateşleme pozisyonuna çekin ve hedefe birden fazla atış yapın. Nişangahlarınızı kullanmayın! Bu alıştırma nişangahlarınıza daha az bağımlı olmanızı sağlamak içindir.
    • Birkaç deneme yapmanız gerekebilir, ancak sonunda mermiyi her seferinde hedefinizin merkezine yakın bir yere yerleştirebileceğinizi göreceksiniz.
    • Önemli olan bunu hızlı bir şekilde yapmaya çalışmaktır, ancak hedefe ulaşırken kollarınızın ve silahınızın momentumunun yavaşlamasına izin verecek kadar zaman ayırmaya çalışın.
    • Hedefe olan mesafeyi artırarak veya ateş etmek zorunda olduğunuz süreyi azaltarak yeteneklerinizi esnetmeye çalışın. İyi vuruşlar yapmaya çalışın. Yavaş bir vuruş her zaman hızlı bir ıskadan daha iyidir.
  2. adım 2 birden fazla hedefle pratik yapın.
    Birden fazla hedefle pratik yapın. Bir veya iki metre arayla üç veya daha fazla hedef koyarak başlamak istersiniz. Hızlıca atış pozisyonuna geçin ve sırayı takip edin. Her hedefe bir atış yapın.
    • Değiştirin: her hedefe bir atış yapın; belki farklı bir sırayla deneyin; bir arkadaşınız size hangisine ateş edeceğinizi söylesin ('bir!', 'üç!', vb.), ancak emin olmanız gereken en önemli şey hedefinizi vurmanızdır; hedefinizi her seferinde vurabileceğinizden emin olduğunuzda, hızınızı artırmaya çalışın.
    • Şuradan deneyin yakın temas konumu 3 ve 5 metrede. Hedefler arasında ne kadar hızlı geçiş yapabildiğinizi ve kaç merminin 'iyi vuruş' bölgelerine düştüğünü görün.
  3. adım 3 hareket halindeyken pratik yapın.
    Hareket halindeyken pratik yapın. Hareket halindeyken de 5 metredeki hedefleri vurabilmeniz gerekir. Birbirinden birkaç metre uzakta üç veya daha fazla hedef belirleyin. Yaklaşık 15-18 yarda (13,7-16,5 m) geriden başlayın. Silahınızı ateşleme pozisyonuna çekerken yaklaşık 5 yardaya kadar (ilk hedefinizden) koşun. İki el ateş edin, bir sonraki hedefe ulaşmak için yan adım atın ve bu şekilde devam edin.
    • Parkuru her koştuğunuzda daha hızlı yapmaya çalışın; atış yaparken duraklamamaya çalışın, ancak bunu yapmanın muhtemelen sizi çok daha isabetli hale getireceğini unutmayın.
    • Deneyin çizim İlk hedeften 3 ya da 5 metre uzaktayken. İlk hedefe iyi vuruşlar yaptıktan sonra yan adım atın ve hedef hattında ilerleyin.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Nokta atışı yetenekleri farklı insanlar arasında büyük farklılıklar gösterir. Bu bir el becerisi ve el-göz koordinasyonu meselesidir. Alıştırma yaparken hedefinize daha yakın olmaktan korkmayın. Ancak gerçek hayatta mesafenin, menzilli silahı olan kişiye veya eğitimli atıcıya (bu sizsiniz) fayda sağladığını unutmayın. Bu yüzden hedefinizle aranıza mesafe koyduktan sonra nişan alarak atış yapmak en iyi taktik olabilir.
  • Hem nokta atışı hem de flaş nişanında doğruluk ve hız, metodik ve iyi uygulanmış bir atışla büyük ölçüde geliştirilebilir. çizmek tabancanın.
  • Colt veya Beretta gibi nispeten basit bir tabanca ile başlayın. Desert Eagle (Nighthawk) gibi bir tabanca ile başlamayın.

Uyarılar

  • Tüm alıştırmalar atış poligonunda tüm güvenlik kurallarına uyularak veya yasal ve özel bir yerde boş bir silahla yapılmalıdır (veya mermileri snap-caps ile değiştirebilirsiniz).
  • Menzilin aşağısında ne olduğunu bildiğinizden emin olun. Mermiler kilometrelerce uzağa gidebilir veya sekerek istenmeyen yönlere gidebilir.
  • Pelet tabancaları ve ardından kauçuk/balmumu mermilerle pratik yapın, silahınızla rahat olana ve geri tepmeyi kaldırabilene kadar gerçek mermi kullanmayın.
  • Poligon kapandığında, silahınızın şarjörünü çıkarın, fişek yatağında mermi olmadığından emin olun (kontrol etmek için sürgüyü geride tutun), emniyeti açın ve silahı güvenli bir yere koyun.
  • Herhangi bir ateşli silah sadece güvenli ve yasal bir yerde kullanılmalıdır. Bir ateşli silahın kullanımı ve taşınması ile ilgili eyalet ve yerel yasaların farkında olun ve bunları dikkatle takip edin. Yasalar eyaletler arasında büyük ölçüde değişir ve ilçeler ve hatta şehirler arasında değişebilir.
  • Resmi olmayan bir poligonda atış yapacaksanız (Giant Rock, CA'da olduğu gibi hala yasal olduğundan emin olun) menzilin aşağısında insan olmadığından emin olmak için bölgeyi araştırın.
  • Bir tabanca ciddi yaralanmalara ve hatta ölüme neden olabilir. Tabancayı her zaman güvenli bir yöne doğrulttuğunuzdan ve asla ateş etmeyi düşünmediğiniz bir şeye doğrultmadığınızdan emin olun.
  • Silahınızın ruhsatlı ve yasal olduğundan emin olun, özellikle de tabancalar için.
  • Önce güvenlik! Ateşli silahlar çok tehlikelidir. Bir tabanca veya diğer ateşli silahları sadece deneyimli bir atıcıysanız veya çok deneyimli bir atıcı sizi doğrudan denetliyorsa kullanın.