Snooker'da Top Nasıl Potaya Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Snooker'ı kazanmak çok fazla doğal yetenek gerektirmez. Bazıları sihre sahip olsa da, çoğumuz pratik yapmaya ve biraz bilgi birikimine güvenmek zorundayız. Kurallar hakkında temel bir anlayış ve nasıl atış yapacağınıza dair ipuçlarıyla, topu potaya sokacak ve barda arkadaşlarınızı kısa sürede yeneceksiniz.

Adımlar

Kendinizi Başarıya Hazırlayın

  1. adım 1 temel kuralları öğrenin.
    Temel kuralları öğrenin. Oyun barlar gibi gündelik ortamlarda oynansa da oldukça az sayıda kuralı vardır. Eğer bu kurallara aşina değilseniz, aşina olan bir arkadaşınıza sormaktan çekinmeyin. Ayrıca snooker oyunlarının yönetim otoritesi olan Bilardo'ya da danışabilirsiniz.
    • Bir arkadaşınıza soruyorsanız, sadece sözlü olarak açıklamak yerine kuralı ve nasıl uygulandığını göstermesini sağlamaya çalışın.
    • Örneğin 'çizik 'in ne olduğunu görmek, sadece kuralın söylenmesinden çok daha faydalıdır.
  2. adım 2 tüm masayı değerlendirin.
    Tüm masayı değerlendirin. Hedef topunuzu seçerken acele etmeyin. Birçok oyuncu daha basit bir atış göremediği için zor atışlar dener. En kolay atışlar, hedef topun bir deliğe yakın olduğu ve ıstakanızın hedef topa giden açık bir yola sahip olduğu atışlardır. Snooker masasının etrafında dolaşmak daha iyi bir bakış açısı kazanmanıza ve kolay topları kaçırmadığınızdan emin olmanıza yardımcı olacaktır.
    • Potansiyel atışları sıralamaya çalışırken baskın gözünüzü kullandığınızdan emin olun. Baskın gözünüzle ıstakanızın şaftına baktığınızda, ıstaka topundan hedef topa doğru net bir yol görebilmelisiniz.
  3. adım 3 hedefinizi seçin ve nişan alın.
    Hedefinizi seçin ve nişan alın. Kupa, hedef top ve isteka topunun aynı hizada olduğu tamamen düz bir atışa nişan almak kolaydır. Dolaylı açıları hedeflemek için, fincandan hedef topunuza doğru giden düz bir çizgi hayal edin. Istaka topunuzu, çizginin hedef topun içinden geçtiği fincanın karşı tarafındaki noktaya hedefleyin. Hedef topa bu açıyla vurmak onu fincana yönlendirecektir.
  4. 4. adım topa vurmayı gözünüzde canlandırın.
    Topa vurmayı gözünüzde canlandırın. Hedefinizi bulduktan sonra, denemeden önce tüm süreci gözünüzde canlandırın. Istakanızın ıstaka topuna vurduğunu, ıstaka topunun hedef topa vurduğunu ve hedef topun fincana düştüğünü hayal edin. Önce zihninizin başarıyı görmesine izin vermek, vücudunuzun bunu takip etmesine yardımcı olacaktır.

El ve Vücut Yerleşimini Bilmek

  1. adım 1 duruşunuzu bulun.
    Duruşunuzu bulun. Kendinizi isteka topunun arkasında konumlandırın. Sağ elini kullanan bir oyuncuysanız, sağ ayağınız arkanızda, ıstakanın ıstaka topunu hedef aldığı yerin tam karşısında olmalıdır. Sol ayağınız önünüzde ve dengenizi korumanıza yardımcı olacak rahat bir açıda olacaktır.
  2. adım 2 nişan elinizi konumlandırın.
    Nişan elinizi konumlandırın. Ön eliniz bir 'köprü' oluşturacak ve siz atış yaparken ıstakanıza denge sağlayacaktır. Bir 'köprü' oluşturmanın birden fazla yolu vardır ve sizin için uygun olanı bulana kadar denemeler yapmak isteyeceksiniz.
    • 'Açık köprü' ya da 'V köprüsü' ıstakayı başparmağınızın alt kısmı ve işaret parmağınızın üst kısmının oluşturduğu V'nin içinde dinlendirir.
    • 'Kapalı köprü' ise ıstakayı orta parmağınızın üzerine koyup işaret parmağınızı etrafına sararak ıstakanın içinden geçeceği kapalı bir halka oluşturmayı içerir.
  3. adım 3 atış elinizi gevşetin.
    Atış elinizi gevşetin. Sıkı ama rahat bir tutuşa sahip olmak önemlidir. Masaya yaslandıktan ve nişan eliniz ıstaka topundan 6-8 inç uzakta olduktan sonra, atış elinizin ön kolu ıstakanızdan yaklaşık 90 derecelik bir açıda olmalıdır. Istaka çubuğu arka ayağınızın yönüne paralel olarak konumlanacaktır.

Topa Atış Yapmak

  1. adım 1 atışa karar verin.
    Atışa karar verin. Artık pozisyonunuzu aldığınıza göre vuruşu yapmaya hazırsınız. Istakanızla ıstaka topuna basitçe vurmak yerine, ıstakayı atış boyunca sıkıca sürdüğünüzden emin olun. Atış yaparken ıstakanızın snooker masasının üzerinde durmaması gerektiğini unutmayın.
    • İsterseniz atışınızı sıraya koyma ve atış hareketinizi başlatma alıştırması yapabilirsiniz, tıpkı bir golfçünün vuruşunu sıraya koyması gibi.
    • Eğer atış hareketini uygularsanız, isteka topuna dokunmadığınızdan emin olun!
  2. adım 2 pozisyonunuzu koruyun ve devam edin.
    Pozisyonunuzu koruyun ve takip edin. Atıştan sonraki saniyelerde pozisyonunuzu korumanız ve dengenizi korumanız önemlidir. Takip etmemek, başarılı olmanız halinde vücudunuzun hareketi hatırlamasını ve başarısız olmanız halinde hareketi düzeltmesini zorlaştıracaktır. Hedef top snooker deliğine girene kadar ayaklarınızı sağlam bir şekilde dik tutun.
    • Dengenizi koruyamamanız duruşunuzda veya atışınızda bir kusur olduğunu gösterecektir.
    • Dengenizi koruyamıyorsanız, duruşunuzu ve atış hareketinizi yeniden değerlendirin.
  3. adım 3 don't get discouraged.
    Cesaretiniz kırılmasın. Snooker sadece pratik ve sabırla ustalaşılır. İlk birkaç seferde ya da ilk birkaç düzine seferde atışınızı yapamayabilirsiniz. Becerilerinizi geliştirmeye devam edin.
    • Yanınızda yanlış yaptığınız şeyleri gösterebilecek birinin olması öğrenme sürecinizi hızlandıracaktır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Istakanın ucu isteka topundan ne kadar uzakta olmalıdır?
    Başlangıçta, daha iyi vuruş için muhtemelen yakın tutmalısınız. Daha fazla öğrendikçe ve daha iyi hale geldikçe, daha fazla vuruş gücü oluşturmak için daha uzağa götürebilirsiniz.
  • Soru
    En iyi tutuş şekli nedir?
    Birçok kişi V köprüsünü tercih eder. Neredeyse herkes için rahattır. Kapalı tutuş, çubuk ve parmaklar arasında daha fazla sürtünmeye neden olur.
  • Soru
    Eğer bir sopam yoksa ne yapmalıyım?
    Kulüpler genellikle oyuncuların oyun oynamak için sopalarını kullanmalarına izin verir. Eğer yerel kulübünüz sopa sağlamıyorsa, o zaman bir tane satın almanız gerekir.

Video

İpuçları

  • Snooker'da yeniyseniz, kazanmak veya kaybetmek konusunda endişelenmek yerine oyununuzu ve tekniğinizi geliştirmeye odaklanın.
  • Daha iyi vuruş gücü için ıstaka topu ile ıstakanın ucu arasındaki mesafe daha uzun olmalıdır... ancak oynarken kontrolü kaybetmeyin.
  • Becerileriniz geliştikçe ve düzenli olarak toplara vurdukça, bir seferde birden fazla atış planlamayı düşünün.

Uyarılar

  • Atışınızın geçerli olması için en az bir ayağınız yerde olacak şekilde atış yapmalısınız.
  • Atış yapmadığınız zamanlarda diğer insanlara çarpmamak için sopanızı dikey tutun.