Bir Kata Nasıl Uygulanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Dövüş sanatlarında bir kata, bireysel hareketleri sıralı bir modelde birleştirir. Bir kata uygulamak sadece adımlarını değil, vücudunuzun ve kaslarınızın bir hareketten diğerine nasıl geçtiğini de öğrenmenize yardımcı olacaktır. Ne kadar çok pratik yaparsanız, hareketleriniz o kadar etkili ve verimli hale gelecek ve daha güçlü bir finişe yol açacaktır.

Adımlar

Kata'nıza Odaklanma

  1. adım 1 zihniyete girin.
    Zihniyete girin. Şu anda kendinize odaklanın. Dikkatinizi içe çevirin. İster harici ister dahili olsun, tüm dikkat dağıtıcı unsurları devre dışı bırakın. Düşündüğünüz tek şey katanın kendisi olana kadar zihninizi sessizleştirin.
  2. adım 2 verimli nefes alın.
    Verimli nefes alın. Nefesinizi tutmaya direnin. Maksimum akciğer kapasitesi için tam nefes alın. Vücudunuzu gevşek ve savunmasız bırakacağı için tam nefes vermekten kaçının. Nefes alma hızınızı durumun gerektirdiği şekilde ayarlayın ve hareketlerinize uyacak şekilde zamanlayın. Kata boyunca tek bir hızda nefes almaktan kaçının.
  3. adım 3 formunuzu koruyun.
    Formunuzu koruyun. Duruşunuza, dengenize ve istikrarınıza odaklanın. Kalçalarınıza çok dikkat edin, çünkü bunlar ağırlık merkezinizi topraklamanıza yardımcı olacaktır. Başlangıçta hız yerine forma öncelik verin ve hareketlerinizi hızlandırmadan önce formda ustalaştığınızdan emin olmak için katanızı yavaşça uygulayın.
  4. Yeni başlayanlar kata yaparken, tekniği kas hafızasına yerleştirmek için mümkün olduğunca hassas olmayı hedeflemelidir.
  5. adım 5 kaslarınızın birlikte nasıl çalıştığına odaklanın.
    Kaslarınızın birlikte nasıl çalıştığına odaklanın. Vücudunuzun her bir bölümündeki kasların her harekette nasıl birlikte çalıştığına dikkat edin; örneğin yumruğunuzla bir yumruk atarken bacaklarınızın ve gövdenizin yumruğa nasıl yön verdiğine dikkat edin. Birbiriyle ilişkili tüm kasları verimli bir şekilde kullanarak darbe kuvvetini en üst düzeye çıkarın.
  6. adım 6 rakibinizi gözünüzde canlandırın.
    Rakibinizi gözünüzde canlandırın. Kendinizle eşit boyda ve yapıda bir rakip hayal edin. Hayali rakibinizi hem darbe hem de penetrasyon için bir odak noktası olarak kullanın. Bunun ölümcül olabilecek gerçek bir dövüş olduğunu varsayın.
  7. adım 7 güven yansıtın.
    Güven yansıtın. Başlangıçtan bitişe kadar eşit bir hızı koruyun. Yeni bir kata öğrenirken, kalıbında ustalaşmak için yavaş başlayın, ancak hızınızı geliştirdikçe ve hızlandırdıkça, rakibinizin gözünü korkutmak için ilk adımınızdan itibaren bu hıza ulaşın.

Basit Bir Kata Çalışması

  1. Basit bir kata ile başlayın. Yeni başlayan biriyseniz, sadece üç temel hareket içeren Taikyoku Shodan veya 'İlk Kata 'yı deneyin: uzun ileri duruş, kasık bloğu ve mide seviyesinde yumruk.
  2. adım 2 öne doğru uzun duruşa geçin.
    Uzun ileri duruş pozisyonu alın. Dengeyi korumak için bir ayağınızı öne doğru getirin ve dizinizi doğrudan ayağınızın üzerinde bükün. İleri doğru adım atarken arka bacağınızı düz bir şekilde arkanıza doğru uzatın. Duruştan duruşa geçerken, yürürken veya koşarken yaptığınız gibi vücudunuzu yukarı aşağı zıplatmadan yanal bir çizgide hareket ettirin. Rakibiniz tarafından dengenizin bozulmasını en aza indirmek için ağırlık merkezinizi sabit tutun.
  3. adım 3 kasıklarınızı bloke edin.
    Kasığınızı bloke edin. Öndeki ayağınızla vücudunuzun aynı tarafındaki kolunuzu kullanarak yumruğunuzu karşı omzunuzun üzerinden kaldırın, ardından aşağı doğru süpürerek kasıklarınızı koruyun ve rakibinizin saldıran uzvuna vurun. Engelleme kolunuzu düz tutarak ve yumruğunuz dizinizin hemen bir yumruk mesafesi üzerinde olacak şekilde öndeki bacağınızın üzerinden aşağıya bakacak şekilde bitirin.
    • Blok yapmaya hazırlanırken diğer kolunuzu da geriye doğru çekin, ta ki yüzen kaburgalarınızla aynı hizaya gelene ve gerekirse vurmaya hazır olana kadar. Ayrıca kalçanızı 45º açıyla geriye çekin, öndeki ayağınızdan uzağa bakın ve hayati organlarınızı rakibinizin ulaşamayacağı bir yere çekin.
  4. adım 4 mide hizasında bir yumruk atın.
    Karın hizasında bir yumruk atın. Uzun ileri duruşla rakibinize doğru ilerleyin, ön ayağınız yere değmek üzere olana kadar üst bedeninizi kesinlikle sabit tutun. Kalçanızı ve omuzlarınızı rakibinize tam olarak bakacak şekilde kare haline getirin. Ön ayağınızla aynı taraftan, solar pleksusu hedefleyerek vurun. Yumruğunuz yüzen kaburgalarınızla eşitlenene kadar diğer kolunuzu geri çekin, gerekirse ikinci bir vuruş yapmaya hazır olun.
  5. adım 5 her katada 20 sayım çalışın.
    Her katada 20 sayım çalışın. Yakın bölgeyi 360º'lik bir taramadan geçirin. Omzunuz boyunca yeni bir yöne bakmak için başınızı 90º çevirin. Dengeyi korumak için vücudunuzu kalçanızdan döndürün.

Pratiğinizi Zorluklarla Genişletmek

  1. adım 1 yeni kata kalıplarını bir yapı ile aşamalı olarak öğrenin.
    Yeni kata kalıplarını bir yapı içerisinde aşamalı olarak öğrenin. Yeni başlayan bir öğrenci (öğretmeninden bağımsız olarak) çeşitli stillerden pratik yapmak için gelişigüzel bir şekilde kata aramamalıdır. Matematiğin aşamalı olması gibi (örneğin temel çıkarma işlemini kavramadan önce kesirleri bölmeyi öğrenmezsiniz), katayı da herhangi bir sırayla, herhangi bir stilden, herhangi bir kaynaktan öğrenmezsiniz. Bunun yerine, eğitimin bir yapı ile aşamalı olması gerekir.
    • Öğrenci belirli bir eğitim yönteminde ilerledikten sonra, ancak ve ancak o zaman
  1. adım 1 kendinizi görselleştirin.
    Kendinizi görselleştirin. Her kata içinde kendi hareketlerinizi ve hayali rakibinizin hareketlerini gözünüzde canlandırın. Kendinizi harici, üçüncü şahıs bakış açısının aksine, kendi birinci şahıs bakış açınızdan hayal edin. Vücudunuzun hareket halinde yerine getirmesi için zihinsel bir görüntü yansıtın. Bunu fiziksel olarak kata yaparken veya tamamen başka bir şey yaparken uygulayın.
    • Bir boy aynasının önünde pratik yapmak da faydalı olabilir.
    • Temel karate katalarının iki yönlü olması gerektiğini ve her iki taraftaki teknikleri eşit şekilde uygulamanıza izin verdiğini unutmayın.
  2. adım 2 dikkat dağıtıcı dış etkenlerle pratik yapın.
    Harici dikkat dağıtıcılarla pratik yapın. Kontrollü bir ortamda tek başınızayken bir katada ustalaştıktan sonra, daha az kontrollü bir ortam arayın veya yaratın. Diğer unsurlar dikkati kendi üzerlerine çekmeye çalışırken katanıza odaklanma becerinizi geliştirin. Katanızı diğer insanların önünde, gürültülü alanlarda ve/veya şiddetli yağmur, kar, sıcak vb. gibi ideal olmayan hava koşullarında gerçekleştirin.
  3. adım 3 önceden kendinizi dağıtın.
    Önceden kendinizi dağıtın. İç dikkat dağıtıcılardan kurtulma alıştırması yapın. Ayak parmağınızı yere vurun, başınız dönene kadar etrafınızda dönün ya da son zamanlarda sizi rahatsız eden bir şey yüzünden öfkelenin. Ardından katanızı bu ideal olmayan zihniyette gerçekleştirin; bu, gerçek bir dövüşteki zihinsel durumunuza her zaman sakin bir zihinle pratik yapmaktan çok daha fazla benzeyecektir.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Yeni başlayan biri hangi katayı çalışmalıdır?
    Yeni başlayanlar için iyi bir kata çalışmasına en iyi şekilde kişinin doğrudan öğretmeni veya sensei'si karar verir. Bununla birlikte, birçok karate stilinde yaygın olarak uygulanan ve yeni başlayanlara kata uygulamasını tanıtmak ve/veya kişinin karate temelinin çekirdeğini geliştirmeye başlamak için tasarlanmış bazı katalar vardır. Bu kategoride tipik olarak bulunan katalar şunlardır: Taikyoku Shodan, Taikyoku Nidan, Taikyoku Sandan, Pinan Shodan (Heian Shodan olarak da bilinir) ve Pinan Nidan (Heian Nidan).
  • Soru
    Evde kata nasıl çalışılır?
    Bir karate öğrencisi, evde hangi solo formları veya kataları çalışacağına dair tavsiyeler konusunda ustasına danışabilir. Taikyoku serisinde veya erken Pinan/Heian serisinde bulunanlar gibi temel katalar uygun olabilir. Evde kata çalışırken, yeni başlayanlar tekniği kas hafızasına yerleştirmek için mümkün olduğunca hassas olmayı hedeflemelidir. Uygulama kalıcı hale getirir; bu nedenle, karate öğrencisi doğru tekniğin ikinci doğa haline gelmesini sağlamak için hassasiyetle çalışmak isteyecektir.
  • Soru
    Ya katayı unutursam ya da donup kalırsam? Bunu çok yapıyorum.
    Doğrudan duvara bakın ve katadaki her hareketi veya çizgiyi düşünün ve sadece yapın. Eğer karıştırırsanız, sadece hatırladığınız kısmı yapın ve oradan devam edin.

Video

İpuçları

  • Bazı karate okulları kata boyunca kiai (bağırma) yapar; bazıları sadece sonunda kiai yapar; bazıları sadece İngilizce'de 'bitirme teknikleri' veya 'öldürme teknikleri' olarak adlandırılan katanın en güçlü tekniklerini uygularken kiai yapar; bazıları ise belirli katalar sırasında hiç kiai yapmaz. Karate başlangıçta Okinawa'da gece veya sabahın erken saatlerinde, birinin bahçesinde veya evinin bir odasında uygulandığından ve bu tür bir eğitim anakara Japon hükümeti tarafından yasaklandığından, modern çağa kadar hiç bağırmayan bazı sistemler vardı. Diğer stiller kiai'yi bedenin ve zihnin tüm enerjisini (ki) tek bir darbede odaklamak için kullanır, bu nedenle kiai sadece bir çığlık değil, ciğerlerden değil, tanden'den çıkan bir nefes tekniğidir. Bu yüzden çoğu geleneksel Okinawan stilinde bir kata boyunca iki veya üç tane vardır: her teknikte bağırmazlar ve en güçlü darbelere odaklanırlar.
  • Kiai yaptığınızda, bunu yüksek sesle yapın. Bu güven ve güç gösterir.
  • Bir katayı uygularken, yukarı ve aşağı gitmemeyi unutmayın. Bazı kataların sadece 1 duruşu vardır, duruşunuzda alçaktan başlarsanız, katanızı alçaktan yapmaya devam ettiğinizden emin olun, duruşunuzda yüksekten başlarsanız, yükseğe çıkın.