Saha veya Başka İnsanlar Olmadan Voleybol Nasıl Çalışılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Voleybol sizi mükemmel bir forma sokacak harika bir spordur. Ancak aynı zamanda bir takım sporudur ve sizinle birlikte antrenman yapacak insanlar her zaman bulunmayabilir. Neyse ki, saha olmadan kendi başınıza pratik yapmak birkaç alıştırma ile kolaydır. Pas ve set alıştırması için, tıpkı hokkabazlık yapıyormuş gibi topu sürekli olarak çarptırabilir ve havada tutabilirsiniz. Ayrıca vuruş, servis ve smaç alıştırmaları için düz, tuğla bir duvar da kullanabilirsiniz. Verimli bir solo antrenman seansı için tüm bu teknikleri birleştirin.

Adımlar

Pas Atma ve Topu Yerleştirme

  1. adım 1 bump...
    Bump voleybol topunu kendinize atarsınız. Voleybolda çarpma veya ön kol pası, topu başka bir oyuncuya atmanızdır. Bu durumda topu kendinize paslayın. Topu hafifçe yukarı atın. Sonra top aşağı inerken pas verme pozisyonuna geçin ve topu ön kollarınızdan sektirerek tekrar yukarı çıkmasını sağlayın. Sonra tekrar pozisyon alın ve tekrar yukarı doğru pas verin.
    • Bu aktiviteyi hokkabazlık gibi düşünün. Topu kendinize pas atarak olabildiğince uzun süre yukarıda tutun.
    • Bu alıştırma pas verme formunuzu, gücünüzü ve tepki sürenizi geliştirecektir.
  2. adım 2 topu ayarlayın...
    Topu yerleştirin Kendinize. Bazen baş üstü pas olarak da adlandırılan set, topu başka bir oyuncunun smaç vurması için doğrudan havaya gönderir. Topa ön kollarınızla vurmak yerine, iki elinizi başınızın üzerine koyun ve parmaklarınızla topa düz bir şekilde vurun. Topu hafifçe yukarı fırlatın ve aşağı indiğinde topu ayarlayın.
    • Aynı egzersizi yapın ve topu setlerle yapabildiğiniz kadar uzun süre yukarıda tutun.
    • Topa düz bir şekilde vurarak başlayın. Sonra daha yana doğru pas verin, böylece tekrar pas vermek için koşmanız gerekir. Bu bir pas çalışması olduğu kadar fiziksel bir egzersizdir de.
  3. adım 3 pas verme ve kendi kendinize ayarlama arasında geçiş yapın.
    Kendi kendinize pas verme ve ayarlama arasında geçiş yapın. Her iki pas türünde de iyi olduğunuzda, ileri düzey bir antrenman rutini için bunları birleştirin. Topu havaya atın ve başlamak için bir pas türü seçin. Ardından her bir pas türü arasında geçiş yapın ve topu mümkün olduğunca uzun süre yukarıda tutun.
    • Top her yere düştüğünde pas türünü değiştirerek başlayın. Daha sonra rastgele zamanlarda geçiş yapmaya başlayın. Örneğin, 3 önkol pası, ardından 1 baş üstü pası yapın. Bu, vücudunuzun tahmin yürütmesini sağlar ve tepki sürenizi geliştirir.
    • Topu kademeli olarak daha uzak mesafelere atın. Oyundaki performansınızı artırmak için uzun mesafeleri hızlı bir şekilde kat etme pratiği yapın.
  4. adım 4 i̇sabet oranınızı artırmak için topu farklı nesnelere doğru paslayın.
    İsabet oranınızı artırmak için farklı nesnelere pas atın. Kendi kendinize pas verme konusunda iyi olduktan sonra, isabet oranınız üzerinde çalışın. Belirli bir nesne veya nokta seçin. Sonra topu yukarı fırlatın ve o noktaya doğru pas atın. İsabet oranınızı artırmak için mümkün olduğunca yaklaşın.
    • Genel isabet oranınızı artırmak için bu alıştırmada her iki pas türünü de kullanın.
    • Seçtiğiniz hedefler konusunda yaratıcı olun. Yere ve bir tuğla duvara birden fazla tebeşir noktası çizmeyi deneyin. Her noktaya birbiri ardına vurmaya çalışın.
    • Çok hassas paslar için topu bir çöp kutusuna veya benzer bir kaba sokmayı deneyin.

Duvara Karşı Çalışma

  1. adım 1 penceresiz bir tuğla duvar üzerinde en az 7 fit (2,1 m) yüksekliğinde bir işaret yapın.
    Penceresiz bir tuğla duvar üzerinde en az 7 feet (2,1 m) yüksekliğinde bir işaret yapın. Servis ve smaç antrenmanı için penceresiz düz bir duvar bulun, böylece hiçbir şeyi kırmazsınız. Voleybol ağları için yönetmelik yüksekliği gençlik ligleri için 7 feet (2,1 m) ile yetişkin erkekler için 7 ft. 11 5/8 inç (2,43 metre) arasında değişmektedir. Kullandığınız ağın tam yüksekliğini biliyorsanız, o yükseklikte bir tebeşir çizgisi çizin. Aksi takdirde, filenin üzerinden vuruş alıştırması yapmak için çizgiyi en az 7 fit (2,1 m) yüksekliğinde yapın.
    • Hentbol sahası olan bir parkın yakınında yaşıyorsanız, hentbol sahasındaki duvar bu egzersiz için iyi sonuç verir.
    • Duvara karşı servis atacağınız, pas vereceğiniz veya smaç vuracağınız zaman duvardan 10-15 fit (3,0-4,6 m) uzakta durun.
  2. adım 2 voleybol topuna servis atın...
    Voleybol topuna servis atın duvara karşı. Duvardan 10-15 feet (3.0-4.6 m) uzakta durun ve servis pozisyonuna geçin. Sonra topu yukarı fırlatın ve duvara doğru servis atın. Topu çizdiğiniz çizginin üzerinden geçirmeyi hedefleyin, böylece servisinizin filenin üzerinden geçeceğini bilirsiniz.
    • Duvarda hedeflemek için belirli bir nokta seçerek servis atma hedefiniz üzerinde çalışın. Görselleştirmek için yardıma ihtiyacınız varsa o noktaya bir daire çizin.
    • Üstten ve alttan gibi birden fazla servis türü vardır. Hepsini duvara karşı çalışın.
  3. adım 3 duvara karşı voleybol.
    Duvara karşı vole vurun. Duvara karşı servis atmaya alıştıktan sonra, topa geri vurmaya başlayın. Tıpkı bir oyun oynuyormuş gibi servis atın ve top yere düşmeden kovalayın. Topa sanki bir ağın üzerinden vuruyormuş gibi duvara geri vurun. Bu voleyi yapabildiğiniz kadar uzun tutun.
    • Topu çizdiğiniz çizginin üzerinden geçirmeye odaklanın, ancak bazı vuruşlarınız çok düşükse durmayın. Sadece topu mümkün olduğunca uzun süre yukarıda tutmaya çalışın. Bu, tepki sürenizi ve fiziksel kondisyonunuzu geliştirir.
  4. adım 4 topa vurun...
    Topa vurun duvara karşı. Smaç vurmak genellikle bir takım arkadaşının ayarlamasını gerektirse de, yine de hareketleri yapabilir ve topu duvara doğru smaç vurabilirsiniz. Topu önünüze doğru atın. Sonra smaç vurma düzeneğinizi uygulayın. Top size doğru düştüğünde duvara doğru smaç vurun.
    • Smaçlarınızı çizdiğiniz çizginin üzerinden geçirmeye çalışın ki gerçek bir oyunda fileyi geçebilsinler.
    • Duvar boyunca farklı noktalara nişan alarak isabet oranınız üzerinde çalışın. Topu onlara olabildiğince yakın bir yerden fırlatın.
  5. adım 5 tek başınıza biber alıştırması yapın.
    Tek başınıza biber egzersizi yapın. Voleybolda biberleme, 2 oyuncunun topu birbirine geçirdiği bir drill'dir. Duvar sayesinde bu rutini tek başınıza yapabilirsiniz. Topu duvara doğru servis atarak başlayın. Top size geri döndüğünde başka bir yere çarptırın. Sonra topun altına girin ve onu yerleştirin. Son olarak, topa duvara doğru vurun.
    • Servis attıktan sonra, bu alıştırmayı top yere çarpmadan yapabildiğiniz kadar tekrarlayın: çarpma, set, vuruş.
    • Hepsini bir kerede yapmakta zorlanıyorsanız, daha küçük başlayın. Topa servis atın ve geri sektiğinde yakalayın. Sonra yukarı zıplatın ve yakalayın. Tüm alıştırmayı yapmak için çalışın.
  6. adım 6 duvara karşı blok yapma alıştırması yapın.
    Duvara karşı blok yapma alıştırması yapın. Topa vurmanın yanı sıra, blok yapmak bir başka temel voleybol becerisidir. Ellerinizi yukarı doğru uzatarak duvardan 1 ayak (0,30 m) uzakta durun. Sonra dizlerinizi bükün ve bir dikey sıçrama olabildiğince yükseğe. En yüksek noktanıza ulaştığınızda, ellerinizi bir voleybol topunu blokluyormuş gibi ileri doğru itin.
    • Ellerinizi en az çizdiğiniz çizgi kadar yükseğe kaldırın, böylece gerçek bir file üzerinden giden bir topu engelleyebilirsiniz.
    • Duvarın daha yüksek alanlarına ulaşmaya çalışarak kendinize meydan okuyun. Bir nokta belirleyin ve dikey sıçrama yapın. Ulaşmaya çalışmak için ellerinizi yukarı kaldırın.

Bu Uzman Serisi ile Bir Profesyonel Gibi Voleybol Oynayın

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Seçmeler için öğrenmem gereken bazı beceriler nelerdir?
    İyi servis atma ve pas verme üzerine çalışın. Düşük seviyeli bir voleybol takımına katılıyorsanız servis atmak çok önemlidir.
  • Soru
    Duvara sert bir şekilde vurulduğunda zarar görür mü?
    Ahşaptan yapılmadığı veya zayıf çimento ile kaplanmadığı sürece muhtemelen sorun olmayacaktır.
  • Soru
    El ve dizlikler olmadan çalabilir miyim?
    Çalabilirsiniz ama canınızı yakabilir ve çalmanızı etkileyebilir. Ayrıca, eğer dalarsanız, dizlikler işe yarayacaktır.

İpuçları

  • Kendinize pas verirken veya ayarlarken, gerçek bir oyunda yaptığınız gibi topa her dokunduğunuzda 'benim' veya 'aldım' deyin.
  • Kendi başınıza pratik yaparken her alıştırma için daima doğru formu kullanın.

Uyarılar

  • Üzerinde çalıştığınız duvarın yakınında pencere veya benzeri kırılabilir nesneler olmadığından emin olun.