Kasırgaya Nasıl Hazırlanılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kasırga mevsimi herkes için sinir bozucu bir dönem olabilir. Kasırgalar sadece evleri kasırganın yolu üzerinde olanlar için değil, aynı zamanda fırtınanın yolundakiler için endişelenebilecek akrabalar ve arkadaşlar için de bir endişe kaynağıdır. Hazırlık, kasırga mevsiminin fiziksel zorluklarıyla başa çıkmak için çok önemlidir ve sizin ve sevdiklerinizin iç huzurunu korumasına yardımcı olacaktır.

Adımlar

Bir Afet Kiti Oluşturmak

  1. adım 1 birkaç gün yetecek kadar yiyecek ve su alın.
    Birkaç gün yetecek kadar yiyecek ve su alın. Konserve yiyecekler kasırga gibi bir olay için kabul edilebilir tek türdür; yine, yiyeceklerin taze olduğundan emin olmak için son kullanma tarihlerini kontrol edin. Acil bir durum ortaya çıktığında müdahale edebilmek için bu malzemeleri her zaman elinizin altında bulundurun.
    • Progresso gibi su veya süt ilavesi gerektirmeyen konserve yiyecekler almayı deneyin.
    • Evde kalmaya karar verirseniz küveti suyla doldurun. Su dolu ortalama bir küvet yaklaşık üç gün yetecek kadar su tutar. Ayrıca kova kullanarak sifonu çekmeyi de mümkün kılar.
    • Evinizin sıcak su ısıtıcısında çok fazla su vardır. Ortalama 150 litrelik bir su ısıtıcısında tek bir kişiyi bir ay boyunca hayatta tutmaya yetecek kadar su vardır. Ayrıntılar için buraya bakın.
    • Ortalama bir insan günde yaklaşık 3,5 litre (bir galon) suya ihtiyaç duyar. Evcil hayvanlar (köpekler) günde yaklaşık 1,75 litre suya ihtiyaç duyar. Kediler çok daha az suya ihtiyaç duyar.
  2. adım 2 buzdolabınızı ve dondurucunuzu hazırlayın.
    Buzdolabınızı ve derin dondurucunuzu hazırlayın. Bunu fırtına bölgenize girdiğinde ve siz uzun bir süre için yerleştiğinizde yapın. Elektriğin kesileceği beklentisiyle önce çabuk bozulan yiyecekleri tüketin. Buzdolabınızı ve derin dondurucunuzu şişe suyu ve bozulmayan malzemelerle doldurun. Dondurucunuz ne kadar dolu olursa, soğuğu korumak ve genel sıcaklığı düşük tutmak için o kadar çok ürün vardır. Aynı şey buzdolabı için de geçerlidir.
    • Buzdolabınızda saklayabildiğiniz kadar su ve sıvı saklayın ki elektrikler kesilirse soğuğu daha uzun süre muhafaza etsin; umarım elektrikler tekrar gelene kadar.
    • Dondurucunuzdaki tüm buzları plastik torbalara koyun. Dondurucunuzdaki tüm boşlukları buz torbalarıyla doldurun. Su şişelerini de dondurun.
    • Daha fazla bilgi için Elektrik kesintisi sırasında gıdaları nasıl dondururuz bölümüne bakın.
  3. adım 3 reçeteli ilaçlarınızı hazırlayın.
    Reçeteli ilaçlarınızı yanınızda bulundurun. Sizin ya da ailenizin düzenli olarak kullandığı reçeteli ilaçların iyi bir şekilde tedarik edildiğinden emin olun. Bazı sigorta şirketleri, son dolum neredeyse bitene veya tükenene kadar yeniden dolumları kabul etmeyecektir. Gerekirse, ilaçlar sigortasız olarak satın alınmalıdır; yeniden dolum alamadan haftalar geçebilir ve bu da sağlığınızı riske atabilir. Kasırga mevsimindeyseniz, bir fırtına çıkması ve tüm eczanelerin kapanması ihtimaline karşı her zaman fazladan ilaç bulundurun.
  4. 4. adım gerekli malzemelere sahip olduğunuzdan emin olun.
    Gerekli malzemelere sahip olduğunuzdan emin olun. Siz ve aileniz elektriğe, akan suya ve mağazalara erişiminiz olmadan bir hafta boyunca evinizde mahsur kalırsanız, bunu atlatmak için gerekli malzemelere sahip olun. Bu malzemeler arasında ışık kaynakları (pille veya el krankıyla çalışan), manuel konserve açacağı, ilk yardım çantası, NOAA uyumlu bir radyo ve hijyen ürünleri gibi şeyler yer alır.
    • Bir tıbbi yardım kılavuzunun çıktısını alın, böylece durum ortaya çıktığında doğru bakımı nasıl uygulayacağınızı bilirsiniz.
  5. adım 5 malzemelerinizi yanınıza alın.
    Malzemelerinizi yanınıza alın. Araçla tahliye etmeyi seçerseniz afet kitindeki birçok malzeme yanınıza alınabilir. Araçta yer olmadığı için daha küçük porsiyonlarda yiyecek ve su olması gerekecektir. Ancak fırtınadan arabayla uzaklaşırsanız ihtiyacınız olacak bazı ekstra şeyler var.
    • İşaret fişekleri
    • Fiziksel haritalar
      • Elektrikli bir araba kullanıyorsanız, şarj istasyonu konumlarını haritanızda işaretleyin
    • Jumper kabloları
    • Fazladan benzin kutuları
  6. adım 6 afet çantanızı birkaç ayda bir kontrol edin.
    Afet çantanızı birkaç ayda bir kontrol edin. Bunun amacı, acil durumlar için stokladığınız malzemelerin hem iyi stoklandığından hem de taze olduğundan emin olmaktır. Kendinizi acil bir durumla karşı karşıya bulmak ve bununla yüzleşmeye hazır olmadığınızı fark etmek istemezsiniz. Tüm malzemelerin kategorize edildiği ve tarihlendirildiği bir kontrol listesi tutmak bu sürece yardımcı olur.
    • Yama veya değiştirme gerektirmediklerinden emin olmak için hava yataklarını şişirin.
    • Bir akü test cihazı kullanın, böylece depoladığınız tüm akülerinizin hala tam şarjlı olduğunu bilirsiniz.
  • Elektrikli bir araba kullanıyorsanız, şarj istasyonu konumlarını haritanızda işaretleyin

Evinizi Güçlendirmek

  1. adım 1 ev sigortanızın güncel olduğundan emin olun.
    Konut sigortanızın güncel olduğundan emin olun. Kasırga mevsimi sel sigortası satın almak için uygun bir zaman değildir çünkü bu sigorta ya mevcut değildir ya da aşırı derecede pahalıdır. Normal ev sigortalarının çoğu sel teminatını poliçeye dahil etmez, bu nedenle bunu ayrıca satın almanız gerekir. Kasırganın evinize büyük zarar vermesi durumunda, bu, her şey bittiğinde hazır olmanızı ve yeniden inşa edebilmenizi sağlayacaktır.
  2. adım 2 pencerelerinizi sabitleyin.
    Pencerelerinizi emniyete alın. Tüm kapı ve pencerelerinizi kapatın. Kasırga panjurlarınız yoksa, evinizin kapı ve pencerelerini kontrplakla kaplayın. Bu, rüzgar ve yağmurun mülkünüze zarar vermesini zorlaştıracak şekilde onları sabitleyecektir. Garaj kapılarını da güçlendirmek iyi bir fikirdir, böylece içerideki her şey de korunmuş olur. Kasırganın size doğru geldiğini duyar duymaz bunu yapmak istersiniz, böylece fırtına şiddetlenirken dışarıda olmazsınız.
  3. adım 3 evinizin gazını ve elektriğini nasıl kapatacağınızı öğrenin.
    Evinizin gazını ve elektriğini nasıl kapatacağınızı öğrenin. İş için gereken tüm aletlerin kolayca erişilebilir olduğundan emin olun. Bunu nasıl yapacağınızdan emin değilseniz, talimatlar için gaz veya elektrik şirketiyle görüşün. Fırtına vurduğunda, gerekli tüm güvenlik prosedürlerini uygulayabilmek istersiniz. Bu süre zarfında kamu hizmetlerinizi açma ve kapatma konusunda yetkilileri dinlediğinizden emin olun.
  4. adım 4 evinize ve arabanıza yakın ağaçları ve dalları kesin.
    Evinize ve arabanıza yakın ağaçları ve dalları kesin. Büyük bir ağaç evinizin üzerine düşerse, çatıda büyük bir delik açabilir. Büyük bir ağaç arabanızın üzerine düşerse kolayca ezilebilir. Ölü ağaçları ve çalıları kaldırın. Bir ağaç uzmanına ölü ağaçları ve ölü ağaç dallarını temizlettirin ve evinizin (ya da komşunuzun) üzerine düşebilecek kadar yakın olan ağaçların sağlık durumunu değerlendirin. Bunu Haziran ayının başında olan kasırga sezonundan önce yapmak istersiniz.
  5. adım 5 bir jeneratör satın alın.
    Bir jeneratör satın alın. Ailenizin özel sağlık veya tıbbi ihtiyaçları varsa veya mutlaka klimanız olması gerekiyorsa, bunu karşılayabilecek bir jeneratör için daha fazla ödemeye hazır olun. İhtiyacınızdan daha fazla jeneratör almadığınızdan emin olmak için internette jeneratör watt hesaplayıcıları arayın.
    • Birkaç tane 5 galonluk benzin bidonu satın alın. Kasırgadan sonra yakıt genellikle azdır ve birçok istasyon sırada bekledikten sonra satın alabileceğiniz gaz miktarını bile sınırlar.
    • Eğer bir jeneratör satın alamıyorsanız, arabanız için bir DC-AC dönüştürücü satın alın. Bununla arabanızı taşınabilir bir elektrik jeneratörü olarak kullanabilirsiniz. Fiyatları 25 ila 100 dolar arasındadır ve büyük mağazaların otomotiv bölümlerinde bulunabilir. Gücü evinize taşımak için ağır hizmet tipi bir uzatma kablosuna ihtiyacınız olacaktır.
      • Karbon monoksit zehirlenmesi çok ölümcül olduğundan garajda araba veya herhangi bir benzinli jeneratör çalıştırmayın.
    • Bazı elektrikli araçlar (örneğin Ford F-150 Lightning) yerleşik AC gücüne sahiptir ve EV aküsüyle bir evi günlerce çalıştırabilir.
  6. adım 6 bir ev belirleyin  safe= room.=
    Bir 'güvenli oda' belirleyin. Bu, evinizin bütünlüğünün tehlikeye girmesi ihtimaline karşıdır. 'Güvenli odada' pencere veya dış kapı olmamalı ve tercihen sadece bir iç kapı bulunmalıdır. Burası, fırtınanın çok şiddetli olması halinde sizin ve ailenizin sığınabileceği bir yer olacaktır. Buraya çekilirken birden fazla yolculuk yapamama ihtimalinize karşı bu alanda bazı erzaklar bulundurduğunuzdan emin olun.
  • Karbon monoksit zehirlenmesi çok ölümcül olduğundan garajda araba veya herhangi bir benzinli jeneratör çalıştırmayın.

Bir Aile Planı Yapmak

  1. adım 1 haberleri takip edin.
    Haberlerden haberdar olun. Hava Durumu Kanalını ne sıklıkta izleyeceğiniz size bağlıdır, ancak bunalmış veya paniğe kapılmış hissetmeye başlarsanız kapatın. Birçok kasırganın yavaş hareket ettiğini unutmayın. Bir kez haber aldığınızda, planlarınızı tamamlamak için birkaç gününüz olması muhtemeldir. Ancak, kasırgaların beklenmedik bir şekilde hızlandığı veya yön değiştirdiği bilindiğinden, gardınızı düşürmekten veya her şeyi çok hafife almaktan kaçının. Tahminlerden haberdar olmak, sizin ve ailenizin en kötüsünü planlamanızı ve buna hazırlıklı olmanızı sağlayacaktır.
  2. adım 2 yerel tahliye yollarını bulun.
    Yerel tahliye yollarını bulun. Bir kasırga bölgesinden kaçma durumunda insanlara hangi yolları kullanmalarını tavsiye ettiklerine dair bilgi bulmak için yerel şehir ve eyaletinizin web sitelerini kontrol edin. Hangilerinin en iyi sonucu vereceğini görmek için sundukları tüm seçenekleri kontrol ettiğinizden emin olun. Fırtına hızlı gelirse evinizden çıkamayabileceğiniz için birkaçını kullanmayı planlayın.
    UZMAN İPUCU

    Doğrudan Yardım

    İnsani Yardım Kuruluşu
    Doğrudan Yardım, 50 eyaletin tamamında ve 80'den fazla ülkede faaliyet gösteren ödüllü bir insani yardım kuruluşudur. Acil durumlardan ve doğal afetlerden etkilenen insanlara yardım etmeye odaklanırlar. Direct Relief, Charity Navigator, GuideStar ve Pennsylvania Üniversitesi Yüksek Etkili Filantropi Merkezi tarafından etkinliği, verimliliği ve şeffaflığı nedeniyle yüksek puan almıştır.
    Doğrudan Yardım İnsani Yardım Kuruluşu

    Direct Relief, İnsani Yardım Kuruluşu, 'Erzak sıkıntısı ve aşırı talep, kasırga vurduğunda kişinin arabasını doldurma kabiliyetini sınırlayabileceğinden, tahliye etmeden önce arabanıza benzin doldurmanızı' tavsiye etmektedir.

  3. adım 3 afet planını tartışın ve uygulayın.
    Afet planını tartışın ve uygulayın. Ailedeki herkesin kiminle irtibata geçeceğini ve alan dışı irtibat olarak onlara nasıl ulaşılacağını bildiğinden emin olun. Herhangi biri bir şekilde ayrı düşerse, her aile üyesinin güvenliğe ulaşmak için nereye gideceğini bildiğinden emin olmak istersiniz.
  4. adım 4 çocuklarınızı bilgilendirin.
    Çocuklarınızı bilgilendirin. Siz yanlarında değilken ani bir tahliye gerektiğinde bir yetişkinin o kişiyle temasa geçebilmesi için yeterli bilgiyi bildiklerinden emin olun. Küçük çocuklarınız varsa, önemli iletişim bilgilerini bir dizin kartına yazın ve bir şekilde sizden ayrılmaları durumunda onlara verin.
    • Daha büyük çocuklarınızın cep telefonu varsa, iletişim bilgilerinizin ve diğer acil durum numaralarının iletişim listelerine programlandığından emin olun.
  5. adım 5 tahliye edeceğiniz yeri planlayın.
    Tahliye edeceğiniz yeri planlayın. Bu, birlikte plan yaptığınız arkadaşınızın veya aile üyenizin evi olabilir. Önceden onlarla konuşun ve kasırganın vurması beklenen saatlerde şehirde olacaklarından emin olun. Hemen bir sığınak bulmanız gerekmesi ihtimaline karşı en yakın sığınakların nerede olduğunu araştırdığınızdan emin olun.
    • Aşağıdaki durumlarda tahliye etmelisiniz:
      • Mobil bir evde ya da karavanda yaşıyorsunuz. Kategori 1 fırtınasında bile güvensizdirler.
      • Yüksek bir binada yaşıyorsunuz. Rüzgarlar yüksek rakımlarda daha güçlüdür ve bu da binanın sallanmasına neden olur.
      • Fırtına dalgasına veya ani sele eğilimli bir bölgede yaşıyorsunuz. Evin fırtına dalgası ve/veya dalgalar nedeniyle su altında kalmayacağını kontrol edin.
  6. adım 6 acil durum planının fiziksel bir kopyasını saklayın.
    Acil durum planının fiziksel bir kopyasını saklayın. Hatıralar zamanla bozulabilir, özellikle de günlük faaliyetlerde kullanılmayan şeyler. Siz ve aileniz bir kasırga durumunda bir plan oluşturduğunuzda, bunu yazın. Her adımı, yeri ve malzemeyi kaydedin ki aile üyeleri birkaç ayda bir planı gözden geçirerek hafızalarında taze tutsunlar. Bu şekilde, bir kasırga yaklaştığında, herkes her ayrıntıyı sıfırdan hatırlamaya çalışmak yerine önceden hazırlanmış planın üzerinden geçebilir.
  7. adım 7 biraz para biriktirin.
    Biraz para biriktirin. Kasırga durumunda acil kullanım için bir kenara biraz para koyun. Fırtına sona erdikten sonra bu parayı sigorta kapsamına girmeyen her şeyi onarmak için kullanabilirsiniz. Bu parayı sigortası olmayan arkadaşlarınıza, ailenize ya da komşularınıza da verebilirsiniz; yardımınızdan kesinlikle memnun kalacaklardır.
  • Mobil bir evde ya da karavanda yaşıyorsunuz. Kategori 1 fırtınasında bile güvensizdirler.
  • Yüksek bir binada yaşıyorsunuz. Rüzgarlar yüksek rakımlarda daha güçlüdür ve bu da binanın sallanmasına neden olur.
  • Fırtına dalgalarına veya ani sel baskınlarına eğilimli bir bölgede yaşıyorsunuz. Evin fırtına dalgası ve/veya dalgalar nedeniyle su altında kalmayacağını kontrol edin.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Fırtına sırasında pencerelerden uzak durun.
  • Kalmayı planlıyorsanız, sifon çekmek, içmek, yemek pişirmek vb. için su kaynağınız olacağından emin olmak için kasırgadan önce küvetinizi doldurun.
  • Kasırga mevsimi genellikle Haziran başından Kasım sonuna kadardır.

Uyarılar

  • Kasırganın gözü üzerinden geçtiğinde kafanız karışmasın. Fırtınanın sona erdiğini düşünerek sizi kandırabilir.
  • Aşağıdaki durumlarda ayrılma konusunda iki kez düşünmemelisiniz: (a) zorunlu tahliye emri altındaysanız; (b) Kategori 3-5 kasırga olasılığı varsa ve kıyıdan 100 mil uzaklıktaysanız; (c) imal edilmiş bir evde veya karavanda yaşıyorsanız ve herhangi bir güçte bir kasırga size doğru geliyorsa; veya (d) evinizi kapatamıyor veya tahtayla kapatamıyorsanız.
  • Unutmayın, kasırgalar Karayipler'den Kanada'nın doğu kıyılarına kadar her yeri vurabilir.
  • Hem Kızıl Haç'ın hem de hükümet yetkililerinin tüm yönlendirmelerini dikkate alın.
  • Bir kasırga ne kadar yavaş hareket ederse, şiddetli yağmur içerme olasılığı o kadar artar ve muhtemelen sellere neden olur. Eğer kasırga çok yavaş hareket ediyorsa ve siz bir vadide yaşıyorsanız, yüksek yerlere çıkın. Kasırga çok hızlı hareket ediyorsa, hasarın çoğu rüzgarla ilgili olacaktır.
    • Daha yüksek enlemlerde kasırgalar bazen 'post-tropikal fırtınalar' haline gelirler. Bu hiçbir şekilde etkilerin değiştiği anlamına gelmez, sadece enerjilerini farklı bir kaynaktan elde ettikleri anlamına gelir.
  • Daha yüksek enlemlerde, kasırgalar bazen 'post-tropikal fırtınalar' haline gelir. Bu hiçbir şekilde etkilerin değiştiği anlamına gelmez, sadece enerjilerini farklı bir kaynaktan elde ettikleri anlamına gelir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • 'Kendi Kendine Çalışan Işıklar' ve 'Kendi Kendine Çalışan Telsizler.' Bu ekipmanlar ya güneş enerjisiyle çalışır ya da ışık ve telsizin içine yerleştirilmiş bir 'krank' jeneratörüne sahiptir. Bu size pil tasarrufu sağlayacaktır. Bu modellerden bazıları cep telefonlarını da şarj edebilir.
  • Kızdırma çubukları veya el fenerleri. Bölgenizde gaz sızıntısı, patlayıcı, yanıcı kimyasallar olması durumunda mumlardan daha güvenlidir.
  • Güneş enerjisiyle çalışan bahçe lambaları. Gündüzleri güneşte şarj edebilir ve geceleri iç mekanda aydınlatma için kullanabilirsiniz.
  • Konserve ürünleri ve konserve açacağı, meyve ve sebzeler ve soğutma gerektirmeyen diğer yiyecekler.
  • Cep telefonu ve ekstra şarjlı harici bataryalar. Solar şarj cihazları uzun süreli elektrik kesintileri için kullanışlıdır.
  • DC'den AC'ye çevirici.
  • Önceden nemlendirilmiş havlular.
  • Elektrik kesildiğinde pille çalışan fanlar çok faydalı olacaktır.
  • Her boyutta çok sayıda pil (fırtına sırasında kullanılmayanları daha sonra kullanabilirsiniz). Evdeki pille çalışan cihazlara güç sağlamak için bir araba aküsü almayı düşünün.
  • İnsan atıklarını ve diğer çöpleri atmak için bol miktarda büyük plastik çöp torbası.
  • İhtiyaca göre tuvalet kağıdı ve diğer tuvalet malzemeleri.
  • Tuvalet kullanımı için en az bir adet 5 galonluk kova ve kedi kumu (biyolojik olarak parçalanabilen türden).