Hortum İçin Nasıl Hazırlanılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hortumlar yıkıcı doğa olayları olabilir. Bu fırtınalar saatte 300 mil (480 km/sa) hıza ulaşabilir ve sadece birkaç dakika içinde mahalleleri ve kasabaları yerle bir edebilir. Kendinizi ve ailenizi bu doğal afetten korumak için, bir kasırga sırasında ne yapacağınıza dair bir plan hazırlayın ve gidebileceğiniz güvenli bir alan belirleyin. Fırtına sırasında başınızı ve boynunuzu korumak için elinizden gelen her şeyi yapın ve çocuklar, yaşlılar ve evcil hayvanlar da dahil olmak üzere ekstra yardıma ihtiyacı olan herkesi koruyun. Son olarak, fırtınadan sonra aileniz ve arkadaşlarınızla görüşün ve acil durumlarla ilgilenin.

Adımlar

Bir Hazırlık Planı Oluşturma

  1. adım 1 evinizin en alt katında bir iç odada güvenli bir alan belirleyin.1Evinizin en alt katında bir iç odada güvenli bir alan belirleyin. Eğer bir bodrumunuz varsa, oraya gitmeyi planlayın. Yoksa, evinizin en alt katında dış duvarlardan, kapılardan ve pencerelerden uzakta bir alan arayın. Penceresiz bir koridor veya banyo iyi sonuç verir. Bir apartman dairesinde yaşıyorsanız, ev sahibinize bir kasırga durumunda nereye gitmeniz gerektiğini sorun.
    • Eğer bir banyo seçerseniz, hortum durumunda küvete veya duşa girmeye hazırlıklı olun. Ekstra koruma için üzerinizi bir şilte ile örtün.
    • Mobil bir evde yaşıyorsanız, yakınlarda güvenli bir bina veya hızlıca ulaşabileceğiniz bir alan belirleyin. Sağlam bir yapı olmadığı ve parçalanabileceği için hortum sırasında mobil bir evde kalmayın.
    • Arkadaşlarınızın ve ailenizin evleri ve işyeriniz gibi sık ziyaret ettiğiniz yerlerde güvenli bir oda veya alan olup olmadığını kontrol edin.
  2. adım 2 yapabiliyorsanız evinize bir fırtına sığınağı ekleyin.2Eğer yapabiliyorsanız evinize bir fırtına sığınağı ekleyin. Bazı evlerde hortumlara dayanması için özel olarak inşa edilmiş fırtına mahzenleri vardır. Hortumların yaygın olduğu bir bölgede yaşıyorsanız, evinize bir fırtına sığınağı odası eklemeyi düşünebilirsiniz.
    • Fırtına mahzeninizde 3 günlük erzak ve eğlence malzemeleri bulundurun. Bu eşyaları sığınağınızda bulundurmak, bir kasırga vurduğunda hiçbir şey almak zorunda kalmayacağınız, doğrudan sığınağa gideceğiniz anlamına gelir.
  3. adım 3 i̇laç ve ilk yardım malzemeleri içeren bir acil durum kiti oluşturun.3İlaç ve ilk yardım malzemeleri içeren bir acil durum kiti oluşturun. Gerekli ilaçların 72 saatlik stoğunun yanı sıra bir ilk yardım kiti bulundurmak acil durum kitiniz için ilk önceliktir. Ayrıca, fırtınanın nerede olduğunu ve ne zaman dışarı çıkmanın güvenli olduğunu takip etmek için kitinizde bir radyo, ideal olarak bir NOAA radyo bulundurun. Ardından, şişelenmiş su ve bozulmayan yiyeceklerle doldurun. İdeal olarak 3 gün yetecek kadar hazırlayın. Kitinizi acil durumlarda kolayca alabileceğiniz bir yerde saklayın.
    • Evinizdeki her kişinin günde 1 galon (3,8 L) suya ihtiyacı vardır.
    • Acil durum çantanıza koyabileceğiniz diğer şeyler arasında ekstra pilleri olan bir el feneri, nemli havlular ve elektrik tesisatını kapatmak için bir anahtar veya pense yer alır.
    • Evcil hayvanınız varsa bir evcil hayvan acil durum kiti oluşturun. Su, yiyecek ve evcil hayvanlarınızın ihtiyaç duyduğu ilaçları ekleyin.
  4. 4. adım yapabilmeniz ihtimaline karşı önemli belgelerin kopyalarını alın't return home right away.4Evinize hemen dönememe ihtimalinize karşı önemli belgelerinizin kopyalarını alın. Bir hortum evinize ciddi zarar verirse, birkaç gün eve dönemeyebilirsiniz ve önemli belgelerinizi kaybedebilirsiniz. Acil durum çantanızda bulundurmak üzere doğum belgeleri, kimlikler, tıbbi kayıtlar, tapular veya kira sözleşmeleri ve sigorta bilgilerinin kopyalarını alın.
    • Ayrıca acil durum çantanızda önemli kişilerin bir listesini ve bir miktar ekstra nakit bulundurmayı da düşünün.
  5. adım 5 en yakın tahliye merkezinin nerede olduğunu öğrenin.5En yakın tahliye merkezinin nerede olduğunu öğrenin. Hortumların yaygın olduğu bir bölgede yaşıyorsanız, hortum sırasında veya sonrasında nerede yardım bulabileceğinizi bilmek önemlidir. Çoğu durumda okullar, toplum merkezleri ve şehir binaları kullanılır. Bu yerlerde tıbbi yardım ve malzeme bulunur. Buralar aynı zamanda fırtınadan sonra aileniz için bir buluşma yeri olarak da kullanılabilir.
    • https://www.redcross.org/get-help/disaster-relief-and-recovery-services/find-an-open-shelter.html adresinden bir tahliye merkezi bulun
  6. adım 6 bölgenizdeki kasırga sirenlerinin sesini ve ne anlama geldiklerini tanımlayın.6Bölgenizdeki hortum sirenlerinin nasıl çaldığını ve ne anlama geldiğini belirleyin. Hortumların yaygın olduğu yerlerde genellikle ayda bir kez hortum sirenleri test edilir. Nasıl ses çıkardıklarını dinleyin ve sirenleri duyduğunuzda bir sığınak aramanız ve hava durumu raporunu dinlemeniz gerektiğini bilin.
    • Bu uyarıların mükemmel olmadığını unutmayın. Yaklaşan bir kasırga belirtisi görürseniz, siren duysanız da duymasanız da derhal sığınak arayın.
  7. adım 7 ailenizle birlikte acil durum kasırga planınızı gözden geçirin.7Ailenizle birlikte acil durum kasırga planınızın üzerinden geçin. Çocuklarınızla kasırganın ne olduğu ve kendilerini korumak için neler yapabilecekleri hakkında konuşun. Acil durum planınızı evinizde yaşayan herkesle paylaşın. Ayrılırsanız nerede buluşacağınızı tartışın.
    • Ailedeki herkesin nereye gideceğini, ne alacağını ve bir kasırga vurursa nasıl güvende olacağını bildiğinden emin olun.
    • Çocuklara bir binanın en alt katına gitmeyi, camlardan uzak durmayı ve bir hortum sırasında başlarını korumayı öğretin.
  8. adım 8 çocuklarınıza kasırgaya hazırlık hakkında sorular sorun's schools and daycare.8Çocuklarınızın okullarında ve kreşlerinde kasırga hazırlığı olup olmadığını sorun. Okula veya kreşe giden çocuklarınız varsa, kasırga tatbikatı yapıp yapmadıklarını sorun. Bir kasırga durumunda çocukların nereye sığındıklarını ve kendilerini nasıl koruyacaklarının öğretildiğini sorun.
    • Ayrıca acil bir durumda çocuğunuzla nasıl irtibata geçebileceğinizi veya sizinle nasıl irtibata geçileceğini sormak isteyebilirsiniz.

Kasırga Sırasında Kendinizi Korumak

  1. adım 1 televizyondan veya radyodan hava durumunu dinleyin.1Televizyondan veya radyodan hava durumunu dinleyin. Elektrik kesintilerine karşı yanınızda pille çalışan bir TV veya radyo, ideal olarak NOAA radyosu bulundurun. Büyük olasılıkla telefonunuzda da uyarılar alacaksınız, ancak her ihtimale karşı yedek olarak bir TV veya radyo bulundurmak en iyisidir. Ayrıca, bölgenizdeki fırtına hücrelerine gerçek zamanlı bir bakış sağlayabilecek yerel radarı kontrol etmek için çevrimiçi hava durumu tahmincilerini de kullanabilirsiniz. Mümkün olduğunca çabuk sığınağınıza girmeye hazır olun.
    • Bir kasırga gözlemi, bölgenizde kasırga olabileceğini gösterir. Hava koşullarına özellikle dikkat edin.
    • Güçlü bir süper hücrenin önemli bir kasırga oluşturma ihtimali olduğunda PDS kasırga gözlemi yayınlanır. Bu saat yayınlandığında, derhal sığınak almaya hazır olun.
    • Hortum uyarısı, bölgenizde bir hortum görüldüğünü gösterir. Hemen sığınak arayın.
    • Hortum acil durumu, bölgenizde önemli bir hortumun oluştuğunun teyit edildiği anlamına gelir. Hemen siper alın.
  2. adım 2 koyu turuncu veya yeşil gökyüzü ve sürekli kükreme gibi uyarı işaretlerine dikkat edin.2Koyu turuncu veya yeşil gökyüzü ve sürekli kükreme gibi uyarı işaretlerine dikkat edin. Uyarı sirenleri ve mesajları oldukça güvenilir olsa da mükemmel değildir. Fırtına sırasında tetikte olun ve bir kasırganın yaklaşıyor olabileceğine dair işaretleri izleyin:
    • Gökyüzünün kararması, özellikle de gökyüzünün hastalıklı yeşilimsi bir renkte görünmesi, dolu yağdığını veya turuncu bir renkte görünmesi, şiddetli rüzgarlar tarafından savrulan tozu gösterir.
    • Bulut tabanında güçlü, kalıcı rotasyon.
    • Fırtına sırasında veya hemen sonrasında çok sakin ve sessiz koşullar.
    • Sürekli gök gürültüsü ya da bazen bir tren veya jet sesine benzeyen bir gümbürtü veya kükreme
    • Huni bulutu olmasa bile yere yakın dönen enkaz.
    • Geceleri uzakta yer seviyesinde mavi-yeşil veya beyaz parlamalar - şiddetli rüzgarlar nedeniyle kopan elektrik hatlarının işaretidir.
  3. adım 3 kasırga uyarısı verildiğinde hemen sığınak bulun.3Hortum uyarısı verildiğinde hemen sığınak bulun. Eğer içerideyseniz, birinci katta ya da bodrumda en içteki odayı bulun. Pencerelerin yanında veya size çarpabilecek herhangi bir şeyin (kitaplıklar, sandalyeler, vb.) yakınında durmayın. Fırtına ile aranıza mümkün olduğunca çok duvar koyun. Mobil bir evde ya da karavandaysanız, en yakın güvenli yapıyı bulun. Seyyar evler, sabitlenmiş olsalar bile, çok az koruma sağlarlar.
    • Arabanız varsa, fırtınadan uzaktaki en yakın sığınağa gitmeye çalışın. Bu mümkün değilse, arabanızda kalın, aşağıya eğilin ve üzerinizi bir battaniye ile örtün. Emniyet kemerinizi takılı tutun.
    • Açık bir alandaysanız, yere yakın bir şekilde eğilin ve başınızı örtün. Bir köprünün veya üst geçidin altına saklanmayın. En önemlisi, uçan enkazlara dikkat edin. Asla fırtınadan kaçmaya çalışmayın.
  4. adım 4 hızlı hareket edin ve sakin olun.4Hızlı hareket edin ve sakin olun. Mümkün olan en kısa sürede sığınağa ulaşmak önemlidir, ancak panik yapmayın. Acil durum planınızı hatırlayın ve üzerinde çalışın.
    • Yanınızda çocuklarınız varsa, bir kitap, oyuncak veya oyun almalarını ve hızla sığınağa gitmelerini sağlayın. Dikkatlerini dağıtacak bir şey olması sakin kalmalarına yardımcı olacaktır.
    • Evcil hayvanlarınızı da yanınızda sığınağa götürün.
  5. adım 5 başınızı ve boynunuzu koruyun.5Başınızı ve boynunuzu koruyun. Nerede olursanız olun, başınızı ve boynunuzu mümkün olduğunca koruyun. Elinizde bir şey yoksa başınızı ve boynunuzu örtmek için ellerinizi ve kollarınızı kullanın. Mümkünse, kendinizi enkazdan korumak için bir battaniye veya palto ya da elinizde varsa yastık kullanın.
    • Yanınızda bulunan çocukları veya evcil hayvanları vücudunuzla koruyun. Ardından kendi başınızı ve boynunuzu koruyun.
  6. adım 6 fırtına geçene kadar bekleyin.6Fırtına geçene kadar bekleyin. Fırtınanın geçtiğinden ve sonraki talimatları uygulamanın güvenli olduğundan emin olana kadar sığınağınızı asla terk etmeyin. Şiddetli rüzgarlar hala tehlikeli olabilir, bu nedenle enkaz hala havada veya yerde hareket ediyorsa dışarı çıkmayın.
    • Dışarı çıkmanın ne zaman güvenli olduğunu öğrenmek için hava durumu raporlarını izleyin veya dinleyin.
    • Hava durumu raporuna erişiminiz yoksa, dışarı çıkmadan önce mümkünse en az bir saat bekleyin. Çoğu hortum sadece birkaç dakika sürer, ancak bir saate kadar da sürebilir.

Hortum Sonrası Kontrol

  1. adım 1 kasırganın hemen ardından hava durumu raporlarını takip edin.1Hortumdan hemen sonra hava durumu raporlarını takip etmeye devam edin. Evinize dönmeden veya hasar tespiti için evinizden ayrılmadan önce fırtınanın yolunuzdan çekildiğinden emin olun. Şiddetli rüzgarlar geri dönebilir ve sizi bir kez daha tehlikeyle karşı karşıya bırakabilir.
    • Tehlikenin geçip geçmediği konusunda şüpheniz varsa, olduğunuz yerde kalın.
  2. adım 2 kapana kısıldıysanız çok gürültü yapın.2Kapana kısıldıysanız çok gürültü yapın. Mümkünse bir duvara veya boruya vurun, bir mesaj gönderin veya birini arayın ya da ıslık çalın. Kurtarma ekiplerini yerinizden haberdar etmek için bağırmamaya çalışın. Bu, toz solumanızı engellemeye yardımcı olacaktır.
    • Mahsur kaldığınız yerde çok fazla toz varsa ağzınızı ve burnunuzu bir bezle kapatın.
  3. adım 3 küçük yaralanmaları ilk yardım çantanızla tedavi edin.3Küçük yaralanmaları ilk yardım çantanızla tedavi edin. Etrafınızdaki insanları kontrol edin ve yaralı olup olmadığını sorun. Yaraları sarın ve kırık kemikleri ya da burkulmaları destekleyin. Birinin tıbbi yardıma ihtiyacı varsa, fırtınanın dinmesini bekleyin ve ardından yardım isteyin.
    • İlk yardım konusunda eğitimliyseniz, acil yardıma ihtiyaç duyan kişilere tıbbi yardım alana kadar müdahale edin.
  4. adım 4 evinizde hasar varsa elektrik hizmetlerini kapatın.4Evinizde hasar varsa elektrik hizmetlerini kapatın. Gaz sızıntıları son derece tehlikeli olabileceğinden, ilk adımı gerçekleştirdikten sonra yapmanız gereken ilk şey gazı, suyu ve elektriği kapatmaktır. Borulardan veya şalterlerden birinin hasar görmesi yangına veya patlamaya neden olabilir.
    • Gaz kaçağı olabileceğinden şüpheleniyorsanız veya elektrik tesisatını henüz kapatmadıysanız asla kibrit çakmayın veya çakmak kullanmayın.
  5. adım 5 hasarı inceleyin.5Hasarı inceleyin. Evinizi incelemek için bir el feneri kullanın. Ailenize hemen zarar verebilecek herhangi bir yapısal hasar olup olmadığına bakın. Evinizin bir bölümünün güvenli olmadığından şüpheleniyorsanız, evinizi terk edin ve bir sığınak bulun.
    • Tahliye edildiyseniz, yetkililer size güvenli olduğunu söyleyene kadar eve dönmeyin.
  6. adım 6 yaralandıysanız veya eviniz ağır hasar gördüyse bir tahliye merkezi arayın.6Yaralandıysanız ya da eviniz ağır hasar gördüyse bir tahliye merkezi arayın. Sizin veya ailenizin tıbbi yardıma ihtiyacı varsa veya evinizde tehdit edici olabilecek yapısal hasardan şüpheleniyorsanız, bir merkez arayın. Bu merkezlerde genellikle malzeme bulunur, ancak yanınızda getirebileceğiniz acil durum malzemelerini getirmeniz önemlidir.
  7. adım 7 güvenli bir şekilde temizleyebildiğiniz kadarını temizleyin.7Güvenli bir şekilde temizleyebildiğiniz kadarını temizleyin. Eve dönmek veya dışarı çıkmak güvenli olduğunda, yapabildiğiniz kadarını temizlemeye başlayın. Tehlikeli nesneleri dikkatle taşıyın ve sigorta şirketiniz için nelerin hasar gördüğünü not edin. Fotoğraf çekmek daha sonra taleplerde yardımcı olacaktır.
    • Eviniz güvenli bir şekilde temizlenemeyecek kadar ağır hasar görmüşse yardım bekleyin. Kendinizi tehlikeye atmayın.
  8. adım 8 güvende olduğunuzda arkadaşlarınıza ve ailenize haber verin.8Güvende olduğunuzda arkadaşlarınıza ve ailenize haber verin. Ailenize ve yakın arkadaşlarınıza güvende olduğunuzu bildirmek için sosyal medyayı kullanın veya mesaj atın. Cep telefonu sistemleri genellikle acil durumlarda aşırı yüklenir, bu nedenle telefon görüşmelerini gerçek bir acil durum için saklayın.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruKasırga sırasında gidilecek en iyi yer neresidir? Evinizin en alt katına gidin. Bodrum en iyi seçeneğinizdir. Diğerleri banyoya ya da kapalı, duvarlı bir dolaba girerler. Mümkünse bir iç odaya gidin.
  • SoruHortum sırasında nasıl sakin kalabilirim? Kendinizi ve diğerlerini güvenli bir yere götürmeye odaklanın. Tamamlamanız gereken bir görevin olması, zihninizin korku dolu 'ya olursa 'lara dalmasını önlemeye yardımcı olur. Kendinizi hiperventilasyon geçirmeye başlarken bulursanız, derin nefes alın ve kendinize 'Her şey yoluna girecek' deyin. Ayrıca Tanrı'nın sizi koruması ve huzurunda tutması için dua edebilirsiniz.
  • SoruBir kasırgada acil durum çantası için neye ihtiyacınız var? En azından orta boy bir kap, bir düdük, kendi kendine çalışan küçük bir radyo, yiyecek, ailedeki herkes için fazladan giysi ve evcil hayvanlar ve hatta çocuklar için herhangi bir şey bulundurun. Okumak yardımcı olabilir: Kasırga Hayatta Kalma Kiti Nasıl Yapılır?

İpuçları

  • Kasırga sığınağınız varsa, havalı korna (mahsur kaldığınızda kurtarma ekiplerini uyarmak için kullanışlıdır), sert tabanlı ayakkabılar (enkaz üzerinde güvenli bir şekilde yürümek için) ve bisiklet kaskları (başınızı korumak için) bulundurun.
  • Zamanınız varsa, camların evinize uçmasını önlemek için panjurları ve perdeleri kapatın.
  • Kasırganın sona erdiğini söyleyene kadar hava durumunu izleyin veya dinleyin. Bundan sonra, sığınağınızdan dikkatli bir şekilde çıkın ve tehlikelere karşı dikkatli olun.

Uyarılar

  • Hortumlar bazen bulutlar ya da yağmur tarafından gizlenir (yağmurla sarılmış), bu da huninin görülmesini zorlaştırır.
  • Bir hortuma şahit olmak veya evinizle arasındaki mesafeyi hesaplamak için asla dışarı çıkmayın, bunu yapmak ciddi yaralanmalara neden olabilir.
  • Hortumların çoğu geceleri meydana gelir, bu da onları görmeyi çok zorlaştırır. Görmek için dışarı çıkmayın.
  • Eğer bir hortum sabit görünüyorsa, size doğru geldiğini varsayın. Kendinizi korumak için hemen harekete geçin.