Maymun Saldırısı Nasıl Önlenir veya Nasıl Kurtulunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Tebrikler! Maymunların yaşadığı bir yere seyahat rezervasyonu yaptınız. Pasaportunuzu, fotoğraf makinenizi aldınız ve görmek istediğiniz tüm yerlerin bir listesini hazırladınız. Peki seyahatiniz sırasında bir maymunla karşılaşabileceğinizi düşündünüz mü? Maymunlarla uğraşırken bedensel yaralanmalardan kaçınmak ve kendinizi potansiyel olarak korkutucu ve tehlikeli bir deneyimden korumak için aşağıdaki ipuçlarını okuyun.

Adımlar

Uygun Önlemlerin Alınması

  1. adım 1 uygun şekilde giyinin.1Uygun şekilde giyinin. Maymunların bulunduğu bir ortama girerken sade ve basit kıyafetler giymek en iyisidir.
    • Takı takmayın.
    • Tüm piercingleri çıkarın.
    • Pullu gömlekler gibi parlak şeyleri evde bırakın.
    • Uzun saçlar bağlanmalı veya arkaya toplanmalıdır.
    • Gözlük yerine kontakt lens takmayı düşünün.
    • Çantanızı, bel çantanızı veya sırt çantanızı evde bırakın. Popüler tatil bölgelerindeki maymunların yiyecek ve ikram için bunları yağmaladıkları bilinmektedir.
  2. adım 2 mesafenizi koruyun.2Mesafenizi koruyun. Sevimli ve sevecen bir maymuna yaklaşma fantezilerinizi bir kenara bırakın. Elbette, maymunlarla uzun bir süre boyunca bir ilişki geliştirmek mümkündür. Ve bazı maymunlar diğerlerinden daha uysaldır. Ancak ne olursa olsun maymunların vahşi hayvanlar olduğunu her zaman hatırlamalısınız. Mesafenizi korumak, bir maymun saldırısını önlemede önemli bir adımdır. Unutmayın:
    • Bazı maymun türleri bir insanın dört katına kadar güce sahiptir.
    • Maymunların sağı solu belli olmaz.
    • Maymun ısırıkları, ağızlarındaki yüksek bakteri seviyesi nedeniyle tehlikelidir.
    • Maymunlar yaygın kuduz taşıyıcılarıdır.
  3. adım 3 maymunları beslemeyin.3Maymunları beslemeyin. Bir maymunun yakınında yiyecek bulundurmak neredeyse her zaman kötü bir fikirdir, çünkü yiyecek bir maymunun saldırmasının en yaygın nedenlerinden biridir. Bu, bir kapta sakladığınız yiyecekler için de geçerlidir. Maymunların inanılmaz bir koku alma duyusu vardır ve hala ambalajında olan yiyecekleri bile tespit edebilirler. Ayrıca, bir maymuna yiyecek vermek muhtemelen diğerlerini de çekecektir, bu da onları beslemeyi reddetmenizi bir saldırganlık işareti olarak yorumlayabilir ve saldırmaları için bir neden olabilir. Masum bir eğlence gibi görünebilir ve diğer insanlar da bunu yapıyor olabilir, ancak lütfen: maymunları beslemeyin.
  4. adım 4 beden dilinizi dikkate alın.4Beden dilinizi göz önünde bulundurun. Maymunlara gülümsemekten veya dişlerinizi gösteren ya da gösteren herhangi bir hareket yapmaktan kaçının. Bir maymun için büyük dişlek bir sırıtma tehdit ve saldırganlık işaretidir. Maymunlara bağırmayın, şarkı söylemeyin, alay etmeyin ya da onlarla dalga geçmeyin. Bir insana saldırgan görünecek herhangi bir duruştan kaçının ve hareketlerinizi minimal düzeyde tutun. Agresif olmak sadece saldırıya uğramanıza neden olur.
  5. adım 5 fotoğraf çekerken dikkatli olun.5Fotoğraf çekerken dikkatli olun. En havalı yeri buldunuz, ışık doğru ve fotoğraflanmayı bekleyen tonlarca sevimli maymun var. Ama dikkatli olun. Maymunların selfie çekenlere saldırdıkları bilinmektedir çünkü bazen kamera lensindeki kendi yansımalarını garip ve potansiyel olarak tehlikeli bir maymun olarak yorumlarlar. Etrafınızdaki duruma değil de kameranıza odaklanmak tehlikeli olabilir çünkü bu, bir maymunun saldırmak üzere olup olmadığını etkileyebilecek önemli işaretleri dikkate almadığınız anlamına gelir.

Maymun Saldırganlığı ile Başa Çıkmak

  1. adım 1 düşmanca işaretlerin farkında olun.1Düşmanca işaretlerin farkında olun. Bir maymunun vücut diline her zaman çok dikkat edin. Aşina olmanız gereken bazı davranışlar vardır. Örneğin, bir maymun göz kırpıyorsa, abartılı bir esneme yapıyorsa veya size kocaman bir gülümseme veriyorsa, size tehdit altında hissettiğini ve saldırgan bir şekilde davranabileceğini söylüyor demektir. Bir maymun dişlerini gösterdiğinde bu neredeyse her zaman bir saldırganlık işaretidir.
  2. adım 2 yerinizde kalın.2Yerinizde kalın. Eğer bir maymun özellikle saldırgan davranıyorsa, kaçmayın ya da korktuğunuzu göstermeyin. Maymun klanlarında gagalama düzeni iyi kurulmuştur ve kaçmak maymuna onlara tabi olduğunuzu söyleyecek ve saldırgan içgüdülerini artıracaktır. Bunun yerine, yüzünüz maymuna dönükken ve doğrudan göz temasından kaçınarak yavaşça geri çekilin.
  3. adım 3 onlara boş avuç içlerinizi gösterin.3Onlara boş avuçlarınızı gösterin. Çoğu maymun saldırganlığı, maymunun sizde yiyecek olduğunu düşünmesinden kaynaklanır. Eğer yemeğiniz varsa, onlara doğru atın. Eğer yoksa, maymuna yiyeceğiniz olmadığını göstermek için boş avuçlarınızı uzatın.

Bir Saldırıdan Kurtulmak

  1. adım 1 don't panic.1Panik yapmayın. Maymunlar üzerinde çalışan pek çok kişi maymunlar tarafından saldırıya uğramış, ancak hiç ısırılmamıştır. İşin sırrı, saldırgan bir maymun size doğru gelir ve üzerinize atlarsa panik yapmamaktır. Maymun büyük olasılıkla sadece kendini göstermeye çalışıyordur ve gerçek bir dövüş arayışında değildir.
    • Korkunuzu mümkün olduğunca kontrol altına alın.
    • Çığlık atmayın.
    • Maymunla dövüşmeye ya da onu itmeye çalışmayın.
    • Sakince uzaklaşın. Maymun eninde sonunda bırakacak ve sizi yalnız bırakacaktır.
  2. adım 2 don't play tug of war.2-Halat çekme oyunu oynamayın. Bir maymunun tuttuğu bir şeyi bırakmayı asla reddetmeyin. Maymunlar çok meraklı yaratıklardır ancak dikkat süreleri bizden daha kısadır, bu nedenle yakaladıkları her şeyi kısa süre içinde bırakma ihtimalleri yüksektir. Fotoğraf makineniz veya sırt çantanız gibi askılı her şey maymunlar için caziptir ve birçok insan maymunun incelemesine izin vermedikleri için saldırıya uğramıştır.
  3. adım 3 herhangi bir ısırık veya yarayı derhal tedavi edin.3Herhangi bir ısırık ya da yarayı derhal tedavi edin. Bir maymun ısırığı, ne kadar küçük görünürse görünsün, gülünecek bir şey değildir. Maymunlar bilinen kuduz taşıyıcılarıdır ancak sağlıklı bir maymunun ısırması bile ağızlarındaki bakteriler nedeniyle hayatı tehdit eden bir enfeksiyona neden olabilir.
    • Güvenli bir yere çekilin.
    • Mümkün olduğunca çok mikrobun uzaklaştırıldığından emin olmak için yaranızı temiz su ve sabunla ovun.
    • Mümkün olan en kısa sürede bir doktora gidin. Muhtemelen bir antibiyotik kürü önereceklerdir ve hatta ilk belirtileri olmayan ve hemen tedavi edilmezse ölümcül olan kuduza karşı antibiyotik önerebilirler.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruMaymunlar köpeklerden neden korkar? Herhangi bir maymunun herhangi bir köpekten korkacağı garanti değildir. Maymunların kendilerinden daha büyük köpeklerden korkması muhtemeldir. Köpekler yırtıcıdır ve bir maymun ya da yavrusu av olabilir.
  • SoruEğer bir maymun bana doğru yürümeye başlarsa ve elim boşsa, ne yapmalıyım? Ellerinizi açın ve hiçbir şeyiniz olmadığını gösterin. Maymunlar çok meraklıdır ve ilgilerini çabucak kaybedeceklerdir.
  • SoruMaymunlar nelerden korkar? Maymunlar genellikle havai fişek veya silah sesi gibi yüksek seslerden korkarlar.

İpuçları

  • Bir maymunun gücünü hafife almayın. Düşündüğünüzden çok daha güçlüdürler.
  • Maymunlar kadınlara ve çocuklara erkeklerden daha sık saldırır. Kadınlar ve çocuklar yukarıdaki önlemlere uymak için özel dikkat göstermelidir.
  • Maymunlar genellikle yiyecek aramak için evlere girerler. Yiyeceklerinizi kaldırın ve buzdolabınızı kilitli tutun.

Uyarılar

  • Maymunların dışkıları da dahil olmak üzere bir şeyler fırlattıkları bilinmektedir.
  • Bazı maymunlar grup halindeyken birlikte savunma ve saldırı yaparlar.
  • Büyük bir maymun veya maymunla kavgaya girmeyin. Bir şempanze birkaç yetişkin erkeğin gücüne sahiptir ve sizi kolaylıkla acımasızca yaralayabilecek ve şeklinizi bozabilecek kapasiteye sahiptir.